Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 275 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Lotnisko Szymany
#21 PostWysłany: 30 Sie 2015 10:23 

Image

Gdynia, Radom są z góry skazane na porażkę.
Dyskusyjne jest IEG, BZG i...mimo wszystko LCJ bo statystyki tego ostatniego chyba z roku na rok lecą w dół, co mnie specjalnie nie dziwi.
 PM off  

Wakacyjna przygoda w kraju Drakuli 🧛‍♂️ City break w Bukareszcie za 712 PLN 🇷🇴 Wakacyjna przygoda w kraju Drakuli 🧛‍♂️ City break w Bukareszcie za 712 PLN 🇷🇴
Azjatycka odyseja 3w1 🇮🇩 Dżakarta, Bali i Lombok w jednej podróży za 3370 PLN 🏝️✈️ Azjatycka odyseja 3w1 🇮🇩 Dżakarta, Bali i Lombok w jednej podróży za 3370 PLN 🏝️✈️
#22 PostWysłany: 30 Sie 2015 11:09 

Przeraza mnie spisywanie przez Was takiego lotniska jak Szymany na straty. Ogolnie przeraza mnie ten polski pesymizm. Cokolwiek powstanie to od razu zlee nie takie nie warto. Po 15 latach zycia poza Polska czasami sobie mysle, ze Polska to takie gniazdo ponurych nieudacznikow. Czemu nikt z Was nie pomysli nad tym jaka mozliwosc rozwoju wojewodztwa daje takie lotnisko ? Tam nie ma lotniska w promieniu wielu kilometrow. Patrzac pod wzgledem turystycznym oraz emigracji to jestem przekonany, ze z czasem te lotnisko bedzie rentowne. Oczywiscie jest potrzebne odpowiedzialne zarzadzanie i promocja.

Sent from my XT1068 using Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 30 Sie 2015 11:12 
Site Admin
Awatar użytkownika

Akurat większość twierdzi, ze może nie jest to aż tak slaby pomysl :P slabym pomysłem raczej byl Radom
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 30 Sie 2015 11:34 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 132 615
niebieski
Radom był świetnym pomysłem. O RDO mówiono już w latach 90. Jakby udało się ogarnąć temat w epoce przedstruzikowej RDO prężnie działałby od lat. Struzik niestety ewidentnie za Radomiem nie przepada i uparł się na Modlin. I w momencie gdy zdecydowano o wojewódzkich dotacjach dla Modlina a odmówiono Radomiowi należało sobie dać spokój z tym projektem. Niestety, lokalne władze postanowiły zrobić sobie z RDO misia do dojenia budżetowej kasy przez znajomych królika.
Aktualnie, gdy Modlin działa całkiem prężnie a w promieniu max. 2h dojazdu są 3 inne lotniska ewidentnie powinno miasto odpuścić ten temat. Niestety, bo chętnie bym sobie jednak stąd gdzieś polatał ;)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 30 Sie 2015 11:49 

RDO miałby rację bytu gdyby nie było LCJ, WMI i LUZ, inaczej to proponuję kolejne lotniska: w Częstochowie, Kielcach, Gorzowie i Białymstoku.
 PM off  

#26 PostWysłany: 30 Sie 2015 11:52 
Site Admin
Awatar użytkownika

W takiej samej odległości co WAW-RDO jest WAW-LCJ, czyli teoretycznie znacznie większe lotnisko (w momencie powstawania nawet WMI), a i tak tam nic się nie działo
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 30 Sie 2015 12:08 

Mnie bardzo zastanawiają słabe wyniki LCJ i POZ, czyżby mieszkańcy Łodzi latali z WAW a ci z Poznania z De.
Czy gdyby nie BZG i IEG to POZ miałby więcej paxów?
 PM off  

#28 PostWysłany: 30 Sie 2015 12:15 
Awatar użytkownika

srebrny
singielka_1976 napisał(a):

Nie sadzę. Raczej wynika to z dobrego dojazdu do Berlina i Warszawy (na dalsze kierunki) oraz z tego, że Poznań to w zasadzie same kierunki emigracyjne, poza sezonowo BCN czy PMI. Często opłaca się podjechać do Wrocławia gdzie jest dużo więcej ciekawych kierunków, bo ile można latać do Oslo czy Londynu? :D

*Swoją drogo niezły OT się robi, no ale LG, więc moderować nie będę :]
d-t-x lubi ten post.

#29 PostWysłany: 30 Sie 2015 12:24 
Awatar użytkownika

niebieski

Jako bydgoszczanin wykonuje praktycznie wszystkie moje loty z GDN (ponad 50%), POZ i Wwy ( do/z W po uruchomieniu autostrad zrobiło sie duzo "blizej")
Jakis pojedynczy przelot BGZ- FRA ale godzinowo nie jest to optymalne. Gdy było LOTowskie połączenie do Wwy to prawie zawsze zaczynałem i kończyłem w BGZ. Gdy była ta popierdulka K2 to wolalem dojechac do Wwy autem.
Jak widac lina lotnicza moze manipulować liczba paxow w mniejszych lokacjach poprzez dodanie lub usunięcie jednego połączenia.
Latam czasem do Lille ale raczej nie bedzie mi sie chciało do Olsztyna dojeżdżać. Wole LH do Paryza i śmignąć sobie TGV ;)

Wysłane z mojego iPhone (łatwo zgadnąć po błędach z "ułatwiacza" pisania), przez Tapatalk

Ostatnio edytowany przez Abcn, 30 Sie 2015 14:01, edytowano w sumie 1 raz
Literki
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 30 Sie 2015 12:33 
Moderator forum
Awatar użytkownika

RDO miałby rację bytu gdyby nie było LCJ, WMI i LUZ, inaczej to proponuję kolejne lotniska: w Częstochowie, Kielcach, Gorzowie i Białymstoku.

Białystok mógłby być naprawdę całkiem dobrą lokalizacją, tak na marginesie.

#31 PostWysłany: 30 Sie 2015 12:35 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
Tylko do czasu powstania S8, już teraz do WMI się łatwo dojeżdża, jak zrobią Marki i most Grota to i do WAW będzie szybki dojazd

#32 PostWysłany: 30 Sie 2015 13:04 

Nie mam nic przeciwko kolejnym 12 lotniskom, pod warunkiem, że dość krótkim czasie będą na siebie zarabiać.
 PM off  

#33 PostWysłany: 30 Sie 2015 13:21 

Lepiej niech zaczną modernizować kolej, bo jeździ wolniej niż 100 lat temu. Pendolino między kilkoma miastami, a reszta Polski wykluczona, bo PKS też tam nie jedzie.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 30 Sie 2015 14:03, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#34 PostWysłany: 30 Sie 2015 13:32 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 187 486
niebieski
Zibid napisał(a):
Dziś w radio słyszałem jak Marszałek P. Brzezin obiecywał finalizowanie lotów z pięcioma !!!!! liniami lotniczymi. Powtórka Radomia Szymanom rzekomo nie grozi. Ciekaw jestem czy to czcza gadanina i pobożne życzenia , czy ..........?

To raczej powód do zmartwień, bo duża ilość połączeń oznacza, że samorząd wyda na nie miliony. Samo uruchomienie połączeń to żaden powód do chwały, jeśli wszystkie zostały załatwione przez przetargi na promocję regionu (czytaj wielomilionowe dotacje).

#35 PostWysłany: 30 Sie 2015 14:00 

Donovaninho napisał(a):
... duża ilość połączeń oznacza, że samorząd wyda na nie miliony. Samo uruchomienie połączeń to żaden powód do chwały, jeśli wszystkie zostały załatwione przez przetargi na promocję regionu (czytaj wielomilionowe dotacje).

Masz racje- niech wybuduja lotnisko i niech stoi bez polaczen. Rece opadaja jak sie czyta takie komentarze. Co w tym zlego, ze w ten sposob promuje sie region? Najpierw musisz wlozyc jakis wklad, zeby myslec pozniej o zysku.
Jaki znasz lepszy pomysl na promowanie regionu? Dlugopisy z Mazurami bedziesz rozdawac w Londynie?
Dojazd na Mazury jest katastrofalny zarowno samochodem, autobusem jak i pociagiem. Moim zdaniem Mazury maja ogromny potencjal a lotnisko moze wiele pomoc.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 30 Sie 2015 16:05, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 30 Sie 2015 14:06 

mario852 napisał(a):
Dojazd na mazury jest katastrofalny zarowno samochodem, autobusem jak i pociagiem. Moim zdaniem Mazury maja ogromny potencjal a lotnisko moze wiele pomoc.

Pod warunkiem, że do SZY będą loty krajowe np. z południa kraju, wtedy z miłą chęcią wybiorę się na Mazury ;) .
 PM off
d-t-x lubi ten post.

#37 PostWysłany: 30 Sie 2015 14:10 

mysle ze
w sezonie takie loty sa wrecz wskazane.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 30 Sie 2015 16:07, edytowano w sumie 1 raz
struktura zdanis
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 30 Sie 2015 14:25 

Loty: 263
Kilometry: 354 404
złoty
Zdajecie sobie sprawę, że bilety na takie połączenie powiedzmy SZY-KRK albo będzie kosztowało z 400 zł OW*, albo będzie dotowane z naszych podatków tak jak inne krajówki w ostatnich latach, np. IEG-WAW, IEG-KRK, IEG-GDN, BZG-KRK, LUZ-WAW, LUZ-WRO, LUZ-GDN i tak dalej, i tak dalej.

* - tak nie będzie, bo byłoby mało chętnych i żadna linia nie pójdzie na takie ryzyko

#39 PostWysłany: 30 Sie 2015 14:43 

mario852 napisał(a):
W sezonie mysle, ze takie loty sa wrecz wskazane.

Są wskazane ale póki co nawet sezonowo nie ma bezpośrednich połączeń KTW-GDN czy KTW -SZZ a szkoda.
 PM off  

#40 PostWysłany: 30 Sie 2015 14:43 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 187 486
niebieski
mario852 napisał(a):
Donovaninho napisał(a):
Zibid napisał(a):
Dziś w radio słyszałem jak Marszałek P. Brzezin obiecywał finalizowanie lotów z pięcioma !!!!! liniami lotniczymi. Powtórka Radomia Szymanom rzekomo nie grozi. Ciekaw jestem czy to czcza gadanina i pobożne życzenia , czy ..........?

To raczej powód do zmartwień, bo duża ilość połączeń oznacza, że samorząd wyda na nie miliony. Samo uruchomienie połączeń to żaden powód do chwały, jeśli wszystkie zostały załatwione przez przetargi na promocję regionu (czytaj wielomilionowe dotacje).

Masz racje niech wybuduja lotnisko i niech stoi bez polaczen. Rece opadaja jak sie czyta takie komentarze. Co w tym zlego, ze w ten sposob promuje sie region? Najpierw musisz wlozyc jakis wklad, zeby myslec pozniej o zysku. Jaki znasz lepszy pomysl na promowanie regionu? Dlugopisy bedziesz rozdawac z mazurami w Londynie? Dojazd na mazury jest katastrofalny zarowno samochodem, autobusem jak i pociagiem. Moim zdaniem Mazury maja ogromny potencjal a lotnisko moze wiele pomoc.

Jeśli nie ma żadnych szans bez wielomilionowych subwencji, to niech lepiej nie budują. Bo nie da się dopłacać przewoźnikom przez 50 lat.
W Polsce buduje się za dużo lotnisk, przykład Hiszpanii nikogo nic nie nauczył. Szymany będzie można ocenić za lat kilka. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Ale zgodnie z twoją logiką, jak między Łodzią a Modlinem samorząd wybuduje kolejne lotnisko i ściągnie od razu 10 połączeń, to trzeba będzie przyklasnąć. A ja twierdzę, że sama liczba połączeń nic nie znaczy, jeśli do każdego dopłacają mieszkańcy.
dj3500 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 275 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości