Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 06 Sty 2025 16:50 

Dmochu napisał(a):
Zwróć uwagę na długie przesiadki - nie wszystkim to odpowiada, osobiście uważam to za plus. :)
Wspominałeś o Tokio: loty w dwie strony OSA - TYO wyniosa do 500zł z bagażem rejestrowanym ale jak już się jest w Japonii to warto się na jednym odcinku przejechać shinkansenem (Osaka - Tokyo 400zł) a np. powrót samolotem, wówczas podróż miedzy miastami wyniosłaby do 700zł.

Dzięki za pomoc chyba wezmę tę ofertę, a orientujesz się może jak wygląda, tam transfer czy można wyjść do miasta, ewentualnie przespanie się na lotnisku. A i jak jest to chyba bilet łączony, razem to walizka z Wiednia pojedzie chyba od razu do Osaki?
 Profil Relacje PM off  

Zmiany w podróżach do Tajlandii. Bez tego dokumentu nie wjedziesz! Zmiany w podróżach do Tajlandii. Bez tego dokumentu nie wjedziesz!
Wiosenny tydzień z all inclusive na Krecie za 1915 PLN. Wylot z Warszawy Wiosenny tydzień z all inclusive na Krecie za 1915 PLN. Wylot z Warszawy
#22 PostWysłany: 06 Sty 2025 17:06 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 162 181
niebieski
Możesz wybrać dokąd nadać walizkę. To od Ciebie zależy.

#23 PostWysłany: 06 Sty 2025 21:07 

A jeszcze takie pytanie :D Jest jakaś różnica czy zarezerwuje przez MyTrip czy Bookinga(przez google flights) czy to jest jakieś ryzyko i lepiej przez stronę przewoźnika(jest 150zł. taniej więc, tak pytam)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 06 Sty 2025 21:21 

Loty: 16
Kilometry: 18 713
Przy takiej kwocie polecam zakup bezpośrednio na stronie linii. Lepiej dołożyć te 150zł niż później użerać się z OTA w przypadku zmian godzin lub innych niezgodności. Kupując bezpośrednio na Hainan będziesz mógł od razu wybrać darmowe miejsce w samolocie oraz posiłki na wszystkie segmenty. Jesli jednak wybór padnie na OTA To przed zakupem zapoznaj się z opiniami innych forumowiczów, na pewno jest gdzieś taki temat. :)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 06 Sty 2025 21:25 

Dmochu napisał(a):
Przy takiej kwocie polecam zakup bezpośrednio na stronie linii. Lepiej dołożyć te 150zł niż później użerać się z OTA w przypadku zmian godzin lub innych niezgodności. Kupując bezpośrednio na Hainan będziesz mógł od razu wybrać darmowe miejsce w samolocie oraz posiłki na wszystkie segmenty. Jesli jednak wybór padnie na OTA To przed zakupem zapoznaj się z opiniami innych forumowiczów, na pewno jest gdzieś taki temat. :)

A booking?
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 06 Sty 2025 21:29 

Mateusz234g napisał(a):
Dmochu napisał(a):
Zwróć uwagę na długie przesiadki - nie wszystkim to odpowiada, osobiście uważam to za plus. :)
Wspominałeś o Tokio: loty w dwie strony OSA - TYO wyniosa do 500zł z bagażem rejestrowanym ale jak już się jest w Japonii to warto się na jednym odcinku przejechać shinkansenem (Osaka - Tokyo 400zł) a np. powrót samolotem, wówczas podróż miedzy miastami wyniosłaby do 700zł.

Dzięki za pomoc chyba wezmę tę ofertę, a orientujesz się może jak wygląda, tam transfer czy można wyjść do miasta, ewentualnie przespanie się na lotnisku. A i jak jest to chyba bilet łączony, razem to walizka z Wiednia pojedzie chyba od razu do Osaki?

W przypadku Hainan może być różnie z tym bagażem. W przypadku mojego lotu dowiedziałem się u źródła że będę musiał odebrać bagaż i nadać go ponownie w Shenzhen, ale przy tak długiej przesiadce nie jest to dla mnie problemem.
 Profil Relacje PM off
Mateusz234g lubi ten post.
Mateusz234g uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 06 Sty 2025 21:30 

Dmochu napisał(a):
Mateusz234g napisał(a):
Dmochu napisał(a):

W przypadku Hainan może być różnie z tym bagażem. W przypadku mojego lotu dowiedziałem się u źródła że będę musiał odebrać bagaż i nadać go ponownie w Shenzhen, ale przy tak długiej przesiadce nie jest to dla mnie problemem.

U źródła to pisałeś do nich meila, czy dostałeś jakąś notyfikację?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 06 Sty 2025 21:45 

Mail
 Profil Relacje PM off
Mateusz234g uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 06 Sty 2025 22:11 

złoty
Nie chcę zakładać nowego tematu ponieważ tu są wszyscy rozgrzani w temacie lotów do Japonii a ja szukam ciekawego i taniego powrotu z Japonii do Europy/Polski, w okolicy 6-10 czerwca.
Wylot mi chyba najbardziej pasuje z KIX, ale jestem otwarty na inne lotniska.
Sam najtaniej znalazłem KIX-PKX-LHR@285EUR, z noclegiem w Pekinie, który jak najbardziej mi pasuje.

Załączniki:
Screen Shot 2025-01-06 at 21.07.26.png
Screen Shot 2025-01-06 at 21.07.26.png [ 115.52 KiB | Obejrzany 343 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 06 Sty 2025 22:41 

złoty
@Chupacabra Katarczyk ma podobne ceny jeśli Cię interesuje, albo Hainan do VIE i masz Shenzhen zamiast Pekinu na jednodniówkę.
 Profil Relacje PM off
Chupacabra uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 06 Sty 2025 23:04 

niebieski
Nie znam się, ale się wypowiem:)

Najwyżej mądrzejsi i bardziej oblatani koledzy mnie poprawią.

Być może - jeśli nie ma wielkiego ciśnienia na zakup na już, albo cena i tak będzie bardzo podobna lub będzie oscylować w podobnych granicach ~2500 (akurat tego nie wiemy, bo może wpaść coś jeszcze "gorsze", czytaj droższe), to warto się jeszcze kilka dni lub tydzień, dwa, trzy przyjrzeć kalendarzom z Budapesztu.

Oglądam/śledzę/obserwuję chińską ekspansję taniochy z pobliskiego Budapesztu od kilku miechów i loty do Chin widzę/widziałem po 960 zł, Japonia (Osaka, Okinawa) / Korea po 1100-1200 zł, Filipiny 1400-1500 zł. Zapisuje screeny i te lepsze ceny pojawiają się w miarę zbliżania się kalendarza - tak było w październiku, listopadzie, grudniu, choć być może expo będzie tu (negatywnym) kluczem i nic nie wskórasz. Czy to zawsze taka zasada była, jest i będzie u Chinoli (nieco podobnie jak LCC w Europie), to nie wiem, choć kilka miesięcy obserwacji sugeruje podobieństwa.

Na dziś dzień nadal są super taryfy (IMHO) na loty w lutym i marcu (załączam poniżej tylko przykład - daty można wyklikać samemu), kto wiem, czy za parę/paręnaście/30 dni nie będzie podobnie na kwiecień i maj.
Oczywiście długie trasy z jedną (lub nawet dwoma) przesiadkami można zniwelować na koszt jednej - będzie nieco drożej. Nie każdemu tez się to podoba, choć można zaliczyć i poznać kolejne, nowe miasta na trasie.
Być może przy "kilku łbach" na locie, gra jest mimo to warta świeczki.

Można również poszukać samych Chin i stamtąd kolejną linią lowcostową lub kolejnym chińczykiem dalej do Japonii.

LUTY
Załącznik:
Luty Japonia.jpg
Luty Japonia.jpg [ 40.56 KiB | Obejrzany 315 razy ]

MARZEC

Załącznik:
Marzec Japonia.jpg
Marzec Japonia.jpg [ 38.18 KiB | Obejrzany 315 razy ]

Można również poszukać samych Chin i stamtąd kolejną linią lowcostową lub kolejnym chińczykiem dalej do Japonii.

Kwiecień do Chin wygląda spoko, choć już nie 3-cyfrowy;) Wiem, wiem, kolejne godziny tłuczenia się plus dodatkowo zmiana lotniska czasem, ale można szukać i bez tego,

Załącznik:
Kwicien chny.jpg
Kwicien chny.jpg [ 43.27 KiB | Obejrzany 315 razy ]

Jak się mylę, to proszę mnie zjeść, jestem tylko "niebieski";) Sorki za offtop!
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 06 Sty 2025 23:19 

HON fly4free
Zgadza się, "Chińczycy" mają najlepsze ceny na około 1-2 miesiące przed lotem. I nieodmiennie uważam, że Europa strzela sobie w stopę i kolano równocześnie, pozwalając na operacje w UE liniom, które mogą latać na trasach o wiele korzystniejszych (czyli nad Rosją), niż linie unijne. Ale to chyba jeszcze większy off-topic ;)
 Profil Relacje PM off
Dmochu lubi ten post.

#33 PostWysłany: 06 Sty 2025 23:30 

ciachu25 napisał(a):
Nie znam się, ale się wypowiem:)

Najwyżej mądrzejsi i bardziej oblatani koledzy mnie poprawią.

Być może - jeśli nie ma wielkiego ciśnienia na zakup na już, albo cena i tak będzie bardzo podobna lub będzie oscylować w podobnych granicach ~2500 (akurat tego nie wiemy, bo może wpaść coś jeszcze "gorsze", czytaj droższe), to warto się jeszcze kilka dni lub tydzień, dwa, trzy przyjrzeć kalendarzom z Budapesztu.

Oglądam/śledzę/obserwuję chińską ekspansję taniochy z pobliskiego Budapesztu od kilku miechów i loty do Chin widzę/widziałem po 960 zł, Japonia (Osaka, Okinawa) / Korea po 1100-1200 zł, Filipiny 1400-1500 zł. Zapisuje screeny i te lepsze ceny pojawiają się w miarę zbliżania się kalendarza - tak było w październiku, listopadzie, grudniu, choć być może expo będzie tu (negatywnym) kluczem i nic nie wskórasz. Czy to zawsze taka zasada była, jest i będzie u Chinoli (nieco podobnie jak LCC w Europie), to nie wiem, choć kilka miesięcy obserwacji sugeruje podobieństwa.

Na dziś dzień nadal są super taryfy (IMHO) na loty w lutym i marcu (załączam poniżej tylko przykład - daty można wyklikać samemu), kto wiem, czy za parę/paręnaście/30 dni nie będzie podobnie na kwiecień i maj.
Oczywiście długie trasy z jedną (lub nawet dwoma) przesiadkami można zniwelować na koszt jednej - będzie nieco drożej. Nie każdemu tez się to podoba, choć można zaliczyć i poznać kolejne, nowe miasta na trasie.
Być może przy "kilku łbach" na locie, gra jest mimo to warta świeczki.

LUTY
Załącznik:
Luty%20Japonia.jpg

MARZEC

Załącznik:
Marzec%20Japonia.jpg

Kwiecień do Chin wygląda spoko, choć już nie 3-cyfrowy;) Wiem, wiem, kolejne godziny tłuczenia się plus dodatkowo zmiana lotniska czasem, ale można szukać i bez tego,

Załącznik:
Kwicien chny.jpg

Jak się mylę, to proszę mnie zjeść, jestem tylko "niebieski";) Sorki za offtop!

Mówisz, że 2 mies. przed? A jakie terminy miej więcej ze screenshotów?
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 06 Sty 2025 23:47 

niebieski
W tej chwili gładko wchodzi cała druga połowa lutego i pierwsza połowa marca. A jakbyś chciał przykozaczyć i na tydzień lecieć na Okinawę, to w styczniu - nawet za tydzień (na tydzień) masz loty po 1200 coś PLN RT.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 07 Sty 2025 00:21 

Takie ceny na loty w okresie do połowy marca widnieją już od października. Te najwygodniejsze przesiadki już się wyprzedały, ale wiadomo - zawsze może się to zmienić. Myślę że Chińczycy mają odpowiednik excela i widzą rosnący popyt na Japonię w kwietniu i podnoszą ceny. Dla Europejczyka i tak nie ma tańszej alternatywy - nawet jeżeli cena jest podobna to linie z „naszego podwórka” w najtańszej taryfie oferują tylko bagaż podręczny.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości