Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Mandat we Włoszech - przewodnik praktyczny (przeczytaj zanim napiszesz): viewtopic.php?p=798688#p798688

Kiedy policja łapie nas za przekroczenie prędkości czy inne wykroczenie wtedy wiadomo: trzeba przyjąć mandat i zapłacić. Można to zrobić również na poczcie i podobno w tabacchi ale to nie jest informacja do końca potwierdzona.
Gorzej kiedy mandat przychodzi nam po jakimś czasie do domu a my zdziwieni jesteśmy, ze coś takiego w ogóle się zdarzyło.
Taki możemy dostać za łapankę z fotoradaru i wtedy taki mandat przychodzi ze zdjęciem.
Albo za wjazd do ZTL czyli obszarów ograniczonego ruchu - np. centrum miasta, gdzie poruszanie się autem możliwe jest tylko dla mieszkańców i służb publicznych. W takich miejscach przy wjazdach ustawione są znaki, które określają na ogół dni i godziny zakazu wjazdu a po drugiej strony znaku jest kamerka, która robi zdjęcia delikwentom wjeżdżającym w tych „zakazanych” godzinach. Następuje weryfikacja i typ wykroczenia na mandacie jest określany jako ”unauthorised entry to a limited traffic zone”. Do mandatu nie jest dołączone zdjęcie bo kamerka „łapie” tylko pojazd z tyłu z uwzględnieniem tablic rejestracyjnych (ze względu na poszanowanie prywatności).
Na ogół w głowie takiego biedaka zaatakowanego mandatem pojawia się pytanie: płacić czy nie? A co jeśli nie zapłacę?
Pierwsza sprawa i najważniejsza: na wystawienie mandatu osobom mieszkającym w innym kraju organ ma 360 dni od dnia stwierdzenia naruszenia (art.201 ust.1 Kodeksu drogowego). Po upływie tego czasu zobowiązanie do zapłaty tej kwoty wygasa (ust.5).
Wydawać by się więc mogło, że jeżeli wykroczenie popełniliśmy w czerwcu 2015 to w czerwcu 2016 takie zobowiązanie wygasa i możemy się wypiąć albo co najmniej odwołać.
Nie do końca: policja musi przecież zidentyfikować kierowcę. W tym celu ma prawo zgłosić się do EUCARIS-a (Europejski System Informacyjny o Pojazdach i Prawach Jazdy) powiązanego z naszym rodzimym CEPiK-iem (Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców) o uzyskanie informacji na temat właściciela pojazdu. Na czas uzyskania tej informacji postępowanie ulega zawieszeniu i dopiero po jej otrzymaniu zostaje wznowione. (ust.5-bis) Na mandacie powinna być data wznowienia – od tego czasu liczy się te nieszczęsne 360 dni. Jeżeli jechaliśmy autem z wypożyczalni to ta data będzie nam się pewno pokrywać z datą ściągnięcia z karty opłaty przez wypożyczalnię - w granicach 40,50 euro.
Jeżeli te daty nam się zgadzają mamy trzy możliwości:
1. Zapłacić w terminie 5 dni: wtedy mandat jest pomniejszany o 30% (art.202 ust.1)
2. Zapłacić w terminie 60 dni pełną kwotę
3. Zapłacić po terminie 60 dni – kwota ulega podwojeniu.
Wszystkie te kombinacje będą wypisane na mandacie.
Co jeśli nie zapłacimy wcale? Nie opłaca się. Termin przedawnienia kar administracyjnych we Włoszech wynosi 5 lat. W tym czasie mogą być wszczęte procedury nawet sądowe. Koszty znacznie wzrastają. Fakt jest taki, że żadne firmy windykacyjne nie mogą na terenie Polski skutecznie wyegzekwować mandatu rozumianego jako grzywna za naruszenie przepisów ruchu drogowego z Włoch czy innego państwa, taka grzywna jest przejmowana do wykonania przez polski sąd karny i polski sąd ją wykonuje podobnie jak grzywnę orzeczoną w Polsce, w tym może wyegzekwować - jednak dochód z takiej wyegzekwowanej grzywny wpływa do polskiego budżetu i może dlatego jakieś policje lokalne czy straże miejskie z Włoch wolą przekazywać takie grzywny firmom windykacyjnym - bo wtedy dochód z grzywny jest wciąż ich, co nie zmienia faktu, że taki windykator prywatny "egzekwujący" w Polsce włoską grzywnę nałożoną mandatem karnym może tylko grzecznie prosić dłużnika o jej uiszczenie.
Natomiast nie wiem i się nie znam na tym jak długo taka grzywna nałożona mandatem "wisi" we włoskim systemie prawnym i może być egzekwowana tam na miejscu przez ich właściwe organy, jak tam pojedziemy ponownie.

A co jeżeli mamy podstawy, żeby nie zapłacić?
Np. to nie my jechaliśmy pojazdem bo dawno został sprzedany a kupujący nie dokonał obowiązku rejestracji pojazdu, policja nie zmieściła się ( na nasze oko) w terminie 360 dni, mandat nie jest wystawiony w języku polskim, brak mandatu i jest tylko samo wezwanie. Mamy prawo odwołać się w terminie 60 dni (art. 203 i 204).
1. do prefekta - wysyłając bezpośrednio do organu, z którego otrzymaliśmy mandat - bezpłatnie
2. do sędziego pokoju - opłata 37 euro za odwołanie i 8 euro opłata skarbowa.
Jeżeli prefekt nie uzna naszego odwołania droga sądowa pozostaje nadal otwarta.
Ważne: jeżeli zapłaciliśmy mandat odwołanie zostanie odrzucone z automatu. Złożenie odwołania nie przerywa biegu terminu do zapłaty. Czyli jeżeli prefekt po np. 70 dniach uzna, ze odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie to płacimy już podwójną stawkę.
Po drugie ważne: odwołanie musi być sporządzone w języku włoskim.
Po trzecie ważne: pomimo, że w przepisach kodeksu jest zapis, ze mandat musi zostać dostarczony do sprawcy wykroczenia nieodebranie przesyłki poleconej nie powoduje, że możemy się bronić: ale ja nic nie dostałem. Podobnie jak w Polsce we Włoszech funkcjonuje doręczenie zastępcze czyli uważa się je za dokonane z upływem ostatniego dnia okresu, w którym możliwy jest odbiór pisma po pozostawieniu awiza.

Ale:
Zgodnie z nadal obowiązującą pomiędzy Polską, a Republiką Włoch umową o pomocy w sprawach karnych z dnia 28 kwietnia 1989 roku, a właściwie jej art. 14 ust 2, dotyczącym trybu porozumiewania się i języków, nie jest wymagane tłumaczenie dokumentów na język polski. Zatem Policja włoska nie ma obowiązku tłumaczyć Państwu pisma na język kraju, w którym Państwo przebywają. Uprzejmością ze strony organu włoskiego jest przesłanie pisma w jednym z czterech najważniejszych języków obowiązujących w Unii Europejskiej.

https://www.straetus.pl/mandaty/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 532 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27
Autor Wiadomość
#521 PostWysłany: 13 Wrz 2023 21:21 

Witam
Krótki opis mojej historii z mandatami we Włoszech:
- we wrześniu 2022 r. dostałem info z wypożyczalni Sicily by Car we Florencji, że otrzymali mandat na wypożyczone przeze mnie auto, więc przekazali moje dane policji,
- mandat był wystawiony na wypożyczalnię (dostałem w mailu skan mandatu i opis wykroczenia),
- wykroczenie miało miejsce na 4 lipca 2022 r. i polegało na wjechaniu do strefy ograniczonego ruchu,
- włoskie przepisy są tak skonstruowane, że przekroczenie granicy strefy ograniczonego ruchu każdorazowo skutkuje mandatem - raz za wjazd do strefy (pierwsze zdjęcie z kamery i pierwszy mandat) i drugi raz za wyjazd ze strefy (kilka minut później w innym miejscu drugie zdjęcie i drugi mandat jako kolejne wykroczenie)
- za przekazanie danych wypożyczalnia naliczyła opłatę 2 x (50 EUR + 22%VAT), co niestety było zgodne z warunkami wypożyczenia drobnym drukiem i pobrała ją z mojej karty; nie próbowałem zablokować transakcji, bo sam podpisałem taką umowę,
- do dnia dzisiejszego nie otrzymałem żadnego listu poleconego z Włoch z mandatem wystawionym na moje imię i nazwisko,
- 8 września 2023 r. dostałem awizo o dwóch przesyłkach poleconych, sprawdziłem dane i są one wysłane z Holandii, nadawca: INT Antwoordnummer 3072, 3109 VA Schiedam
- jest to prawdopodobnie firma windykacyjna, która będzie próbowała wyciągnąć ode mnie kasę za mandaty i swoje opłaty manipulacyjne.

Rozważam następujące scenariusze:
1.) odebrać jeden list, sprawdzić zawartość i :
- jeżeli zawiera wszystkie wymagane dokumenty (tj. mandat na moje dane przetłumaczony na język polski wystawiony przed upływem 360 dni od popełnienia wykroczenia oraz opis wykroczenia) - to odebrać również drugi list i opłacić same mandaty, bez kosztów windykacji
- a jeżeli nie ma dokumentów tylko samo wezwanie do zapłaty od firmy windykacyjnej to wyrzucić list do śmietnika, a drugiego nie odbierać
2.) olać ich i nie odbierać w ogóle korespondencji.

Uprzejmie proszę o porady poparte rzeczowymi argumentami
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Krecie: tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2079 PLN. Wylot z Krakowa Wakacje na Krecie: tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2079 PLN. Wylot z Krakowa
Czarterowe loty do Sri Lanki do Sri Lanki (z bagażem rejestrowanym) z 2 miast od 1799 PLN Czarterowe loty do Sri Lanki do Sri Lanki (z bagażem rejestrowanym) z 2 miast od 1799 PLN
#522 PostWysłany: 10 Lis 2023 21:06 

Odebrałeś może to awizo z holandii z adresu INT Antwoordnummer 3072, 3109 VA Schiedam?
Pytam, bo też dostałem awizo z tego adresu i zastanawiam się czy to mandat włoski czy jakaś windykacja od wypożyczalni.
 Profil Relacje PM off  

#523 PostWysłany: 10 Lis 2023 21:32 

złoty
Odbierz, to się przekonasz.
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#524 PostWysłany: 11 Lis 2023 08:25 

Loty: 31
Kilometry: 83 839
wojtek1811 napisał(a):
- włoskie przepisy są tak skonstruowane, że przekroczenie granicy strefy ograniczonego ruchu każdorazowo skutkuje mandatem - raz za wjazd do strefy (pierwsze zdjęcie z kamery i pierwszy mandat) i drugi raz za wyjazd ze strefy (kilka minut później w innym miejscu drugie zdjęcie i drugi mandat jako kolejne wykroczenie)

W 2011 w Rzymie dwukrotnie wjechałem w poszukiwaniu miejsca do zaparkowania do ZTL. Otrzymałem dwa mandaty za wjazd a nie za wyjazd.
Zdjęcia wjazdowe z systemu otrzymałem, sprawdziłem później na street view.
Kamery i bramki były.
Wtedy musiałyby być 4 kary.

Sugeruję to sprawdzić.

Ze dwa lata temu w Toskanii były miasteczka z ZTL, które miały system świateł. Zielone można wjechać, czerwone wiadomo.
Tak więc wjeżdżając na zielonym, nie mogłeś być karanym za opuszczenie, kiedy było czerwone.

https://maps.app.goo.gl/KxPZgsaDXj2vcwaj9
 Profil Relacje PM off  

#525 PostWysłany: 16 Sty 2024 22:34 

Tez dostałam awizo z tej firmy antwoordnummer 3072 schiedam
Wcześniej nic nie miałam w skrzynce a’propo’s mandatu.
Co zrobić odebrać? Wypożyczałem auto i wypożyczalnia pobrała z konta opłatę administr bo poinformowali ze jest wykroczenie drogowe. Po czym cisza o po 4 m-ach takie awizo. Odebrać? Ktoś miał taka sytuacje?
Będę wdzięczna za odp
 Profil Relacje PM off  

#526 PostWysłany: 16 Sty 2024 22:51 

złoty
A co da nieodebranie listu?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#527 PostWysłany: 17 Sty 2024 00:26 

złoty
Krócej będą nękać?
 Profil Relacje PM off  

#528 PostWysłany: 17 Sty 2024 01:14 

złoty
A w jaki sposób teraz nękają?
 Profil Relacje PM off  

#529 PostWysłany: 15 Paź 2024 02:53 
Awatar użytkownika

Loty: 21
Kilometry: 57 357
niebieski
A moja małżowinka dostała dziś protokół z naruszeniea przepisów ruchu drogowego bez kwoty do zapłaty, tylko z nr sprayw i linkiem do strony [url]info.myfones.it[/url]S21, za wjazd do strefy ograniczonego ruchu w Listopadzie ubiegłego roku. Problem polega na tym że żadne z nas nie było w tym czasie w włoszech a tym barzdiej nasze auto (dodam że pojazd zabytkowy z 1969 r) raczej by sam tam nie dojechał :). Dane osobowe i adresowe w pełni zgodne nr rejestracyjny poprawny, calośc przyszła listem poleconym wersja włoska i polska.
Olać czy odwoływać się

#530 PostWysłany: 15 Paź 2024 07:09 

Loty: 31
Kilometry: 83 839
Dryblas napisał(a):
A moja małżowinka dostała dziś protokół z naruszeniea przepisów ruchu drogowego bez kwoty do zapłaty, tylko z nr sprayw i linkiem do strony [url]info.myfones.it[/url]S21, za wjazd do strefy ograniczonego ruchu w Listopadzie ubiegłego roku. Problem polega na tym że żadne z nas nie było w tym czasie w włoszech a tym barzdiej nasze auto (dodam że pojazd zabytkowy z 1969 r) raczej by sam tam nie dojechał :). Dane osobowe i adresowe w pełni zgodne nr rejestracyjny poprawny, calośc przyszła listem poleconym wersja włoska i polska.
Olać czy odwoływać się

Oczywiście, że się odwołać. Pewnie masz ducha albo pomylili np. O z 0.
 Profil Relacje PM off  

#531 PostWysłany: 15 Paź 2024 07:11 

platynowy
Może żona była bez Ciebie?
 Profil Relacje PM off
Dryblas lubi ten post.

#532 PostWysłany: 15 Paź 2024 13:54 
Awatar użytkownika

Loty: 21
Kilometry: 57 357
niebieski
Żona może i była beze mnie ale autopilnowałem cały czas kluczyki w kieszeni 😁
Kothson lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 532 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 4 gości