Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 142 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 16 Cze 2019 20:37 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
Ale Cebu sprzedaje bilety z przesiadką, wiec w przypadku opóźnienia polecisz następnym lotem. A sporo ludzi wypowiadało się też, że nawet w przypadku lotów na różnych biletach, czy to cebu pacific, czy innych miejscowych linii, nie było problemu z przebookowaniem lotu w przypadku opóźnienia.

Pół roku temu nie było żadnych autobusów, były busy(no i zawsze można wynająć auto z kierowcą albo trycykla). Jechałem i nie wydaje mi się, żeby to był jakiś problem, nie masz się czego obawiać. Droga jest dość kręta i nie zawsze wyasfaltowana, stąd nie było za bardzo możliwości rozwijania dużych prędkości.
A Port Barton jest super, jak dla mnie to najlepsze miejsce na Palawanie spośród odwiedzonych.

Co do posta wyżej, to w były trzy kantory(a raczej miejsca wymiany waluty). Płatność kartą niemożliwa, ale to tak jak na prawie całym Palawanie i na większości Filipin. Woda bieżąca była. ;) Meduzy, żółwie, kraby, małpy, ryby, a na południu wyspy krokodyle - rzeczywiście są na Palawanie - mnie się podobało, a nie pamiętam by te pierwsze gdziekolwiek były kłopotem. A opłata za wylot to chyba już nieaktualna, a kiedyś była, ale przy wylocie z Filipin.
El Nido też ok, ale Port Barton lepszy 8-)

dworzec autobusowy w Port Barton, walizki pojadą na górze ;)
Załącznik:
005.jpg
005.jpg [ 670.25 KiB | Obejrzany 2791 razy ]
jobi lubi ten post.

Relaks w Capo Vaticano z widokiem na morze 😍 Tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2279 PLN 😎 Relaks w Capo Vaticano z widokiem na morze 😍 Tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2279 PLN 😎
Wakacyjny wypoczynek na Bałkanach 😍 Urlop z widokiem na Adriatyk za 921 PLN 🌊 Wakacyjny wypoczynek na Bałkanach 😍 Urlop z widokiem na Adriatyk za 921 PLN 🌊
#122 PostWysłany: 16 Cze 2019 20:49 

Nie będę wchodził w polemikę. Wróciłem 16.05. Port Barton jest malowniczą backpackerską miejscówką. I tylko 3 godziny jazdy od PPS. Ale meduzy kąsały okrutnie. No offence.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 16 Cze 2019 21:07 

-- 16 Cze 2019 21:01 --

To się nazywa konkretna odpowiedź. Dzięki :)

-- 16 Cze 2019 21:07 --

a jeszcze dopytam - czy na mini vany z Puerto Princesa trzeba robić wcześniejszą rezerwację, czy załatwia się wszystko na miejscu?
 Profil Relacje PM off
z.izydorek lubi ten post.

#124 PostWysłany: 16 Cze 2019 21:34 

Wychodzisz z terminala. Kierujesz się prawo. Przechodzisz jakieś 70 m. Tam znajduje się biuro firmy transportowej. Przemiła obsługa. Busy odjeżdżają co godzinę. Cena 600 PHP do El Nido. Do Port Barton chyba rzadziej. Do El Nido przejazd trwa ok. 5 godzin. Są emocje i jedna kilkuminustominutowa przerwa. Co do rezerwacji, nie ryzykowałbym. Nasz lot z MNL AirAsia był opóźniony 3 godziny.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 16 Cze 2019 22:50 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
Ja załatwiałem na miejscu. Pojechałem na dworzec autobusowy, a za pół godziny był bus. Z tym, że najpierw jechałem do Sabang.
Kupowanie poprzez biura firm na lotnisku może wiązać się z wyższą kwotą za bilet(jak na całym świecie).
Z częstotliwością to trzeba pamiętać, że to Filipiny i może być różnie. W zależności od pory roku, dnia, nie muszą jeździć często. Ale pewnie będziesz leciał rano z Manili, wtedy nie powinno być problemu.

#126 PostWysłany: 18 Cze 2019 23:49 

Wielkie dzięki za praktyczne rady :) Pierwszy raz robimy ten kierunek indywidualnie i tak troszkę z pewnymi obawami, czy aby to się wszystko zgra. Ale raz się żyje :)
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 19 Cze 2019 06:40 

Chyba po każdym przylocie po wyjściu z lotniska będzie tam sporo naganiaczy więc możesz też wśród nich popytać, czy jakiś bus jedzie do Port Barton. Informacyjnie - ja w lutym za kurs do Corong Corong pod El Nido płaciłem 500 PHP od osoby. ;)
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 12 Sty 2020 13:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Na Filipinach obudził się wulkan Taal.
Wszelkie loty z MNL aktualnie wstrzymane przez chmurę pyłu wulkanicznego.

Sporo informacji i zdjęć na necie, np tutaj:
https://twitter.com/phivolcs_dost/statu ... 7718665217
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 14 Lut 2020 01:51 

Mam takie pytanko - lecę z SGN do PPS przez MNL z bagażem rejestrowanym. Cała podróż na jednym bilecie z Cebu Pacific. Czy na lotnisku w Manili muszę ten bagaż odebrać i nadać jeszcze raz do PPS, czy jest to już w gestii organizatora tj. CP, żeby ten bagaż przepakować do samolotu na Palawan?
W sumie nigdy nie miałem takiej sytuacji stąd proszę o cenne rady;)
 Profil Relacje PM off
lubiepodrozowac uważa post za pomocny.

#130 PostWysłany: 26 Mar 2020 00:01 

Najlepiej jak dopytasz w Cebu Pacific i upewnisz się na 100%, ale przekazaniem bagażu powinien zająć się CP.
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 26 Mar 2020 09:16 
Awatar użytkownika

złoty
darby napisał(a):
Mam takie pytanko - lecę z SGN do PPS przez MNL z bagażem rejestrowanym. Cała podróż na jednym bilecie z Cebu Pacific. Czy na lotnisku w Manili muszę ten bagaż odebrać i nadać jeszcze raz do PPS, czy jest to już w gestii organizatora tj. CP, żeby ten bagaż przepakować do samolotu na Palawan?
W sumie nigdy nie miałem takiej sytuacji stąd proszę o cenne rady;)

Nie musisz, bagaz leci do PPS jesli masz rezerwacje na jednym bilecie. Oczywiscie czy doleci to juz inna kwestia ;)

#132 PostWysłany: 26 Mar 2020 10:01 
Awatar użytkownika

srebrny
@darby ja lecialem rok temu BWN-MNL-PPS, wszystko na jednym bilecie i MNL musiałem sam nadać bagaż jeszcze raz, linie Cebu.
Przy Check-in w BWN mnie o tym poinformowali, że taka specyfika lotniska czy coś takiego.
pawfazi lubi ten post.

#133 PostWysłany: 27 Mar 2020 19:24 

My też odebraliśmy i nadawaliśmy bagaże w Manili, ale już nie przechodziliśmy całej procedury tylko przy specjalnym stanowisku przekazliśmy je obsłudze z Cebu P. ( zgodnie z tym co nam przekazano przy check-in w SGN )
@Flyguy bagaże doleciały na miejsce razem z nami:-) Zresztą wszystkie loty po Azji Płd-Wsch zgodnie z rozkładem, zero opóźnienia. Respect :D
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 14 Kwi 2020 22:11 
Awatar użytkownika

Loty: 256
Kilometry: 578 993
platynowy
Załącznik:
20200205_151543.jpg
20200205_151543.jpg [ 85.86 KiB | Obejrzany 1658 razy ]

Załącznik:
20200205_151601.jpg
20200205_151601.jpg [ 90.89 KiB | Obejrzany 1658 razy ]

Z magazynu pokładowego Cebu Pacific :roll:

#135 PostWysłany: 19 Wrz 2022 09:55 
Awatar użytkownika

Loty: 499
Kilometry: 887 519
złoty
Uaktualnię trochę, info z dzisiaj:
Wylądowałem na T2 o 7.30, wyjście przez rekaw (a siedziałem w 50 rzedzie), kontrola szczepień, paszportowa, kantor i o 8.03 bylem już w taksowce.
Shuttle jeździ bardzo rzadko, mój (T2-T3) miał być za 40min. Żółte taxi ponoć 6$ ale kolejka byla długa, więc zmuszony byłem jechać białą za 10$. Przejazd na T3 zajął równe 10 minut. Wepchałem się 2x do security (do wejscia do terminala i do "normalnego") i 8.22 byłem już na airside.
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 16 Lis 2023 17:52 

srebrny
Mnie zaskoczyło to że musiałem uzupełnić formularz online po przylocie (kody qr na lotnisku przenoszące do odpowiedniej strony), chyba nikt tu o tym nie pisał.
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 03 Gru 2023 09:40 

Loty: 99
Kilometry: 199 513
potwierdzam to o czym wspomina kolega wyzej, w przypadku lotu na Filipiny obowiazkowo nalezy wyplenic eTravel - https://etravel.gov.ph/ !! prawie nas nie wpuscili na lut KUL - MNL z powodu braku wypelnionej deklaracji ;) bylem pewien ze juz nie trzeba jej miec a tu niespodzianka. Na krajowkach wewnatrz Filipin bez problemu - nikt juz tego nie sprawdzal.
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 29 Sty 2024 15:26 
Awatar użytkownika

platynowy
Może ktoś będzie szukał takiej informacji: lecąc na jednym bilecie na Bali (DPS) z Boracay (MPH) z przesiadką w Manili (MNL) liniami Philippine Airlines nie trzeba było w MNL odbierać i nadawać bagażu. Bagaż poleci od razu na lotnisko docelowe.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 19 Lis 2024 09:38 
Awatar użytkownika

Loty: 491
Kilometry: 765 237
platynowy
Jak na dość doświadczonego podróżnika zrobiłem 2 babole w podróży do Manili :D

Po pierwsze dopiero na przesiadce w Pekinie doczytaliśmy, że potrzebujemy ten kod QR zdrowotny - uznałem, że to wymysł i pozostałość po koronie, ale jednak ściągnęliśmy apkę i zrobiliśmy co trzeba - jest to dość upierdliwe, bo podaje się mnóstwo zbędnych danych, pod koniec już w złości wpisywałem cokolwiek.
Na szczęście kod dostajemy od razu.
Ja byłem zdania, że pogranicznicy mają to gdzieś i nie będą sprawdzać, ew. będą sprawdzać pobieżnie.
Więc w ramach wprawki pokazałem kod QR mojej dziewczyny - okazuje się, że pogranicznik nie tylko rzuca okiem na kod QR (nie ma skanowania), ale czyta imię i nazwisko i porównuje z paszportem.

Drugi babol.
Lecieliśmy Air China, wylądowaliśmy, przeszliśmy kontrolę paszportową, wyszliśmy na landside, wymieniliśmy walutę i chcemy iść kupić kartę telefoniczną do zaznaczonego na Maps.me sklepu 7eleven, który ma być położony 500 metrów od lotniska. Mapa się odpala, GPS łapie i widzę, że do zaznaczonego sklepu jest kilka kilometrów :o
I dopiero wtedy się zorientowałem, że lotnisko MNL ma więcej niż jeden terminal :D

My wylądowaliśmy Air China na terminalu 1, a wylot za 6 godzin mieliśmy z terminala 3 (największego).
W naszym przypadku było mnóstwo czasu, ale nawet w nocy jechaliśmy między terminalami ok. 45 minut.
Z terminala 1 autobus jedzie na terminal 2 odloty (górny poziom), następnie robi kółko i jedzie na terminal 2 przyloty (dolny poziom), po czym jedzie na terminal 3 - ok. 1 w nocy nadal był spory ruch uliczny.

W drugą stronę przyszliśmy na terminal 3 żeby przejechać autobusem na terminal 1 - tym razem okazuje się, że z terminala 3 odjeżdżamy przez płytę lotniska po czym krąży wokół pasa, wyjeżdża na ulicę i jedzie na terminal 2 (tylko przyloty) i terminal 1.

Autobus jest bezpłatny.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#140 PostWysłany: 19 Lis 2024 11:01 
Awatar użytkownika

złoty
No to mogę powiedzieć, że również nie byłem dobrze zorientowany, wiedziałem o terminalach bo przylatywalem na 1 a odlot następnego dnia z krajowego, ale najpierw niepotrzebnie wyszedłem z terminala, bo myślałem że bus będzie na zewnątrz jak wszędzie, jak spytałem to okazało się że trzeba wejść do środka tylko nie bardzo chcą wpuszczać bez bp, ale to Filipiny więc się dało, drugi błąd, że na busa lotniskowego czekaliśmy pół godziny, a jedzie bardzo długo po wszystkich terminalach wewnątrz lotniska, na szczęście dla nas przed krajowym wyjeżdża na zewnątrz i wszyscy z busa szli do terminala krajowego a my na drugą stronę ulicy do hotelu, gdybym wychodząc przed terminal wziął graba bylibyśmy pewnie ze 40 minut wcześniej w hotelu :(
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 142 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość