Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 81 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Marka zamienna
#61 PostWysłany: 05 Kwi 2023 14:26 

Loty: 343
Kilometry: 500 081
niebieski
@Martinuss - Ziraat chciał 10 KM prowizji. Znalazłem Asa Banka i pobrało 7 KM. Ponieważ pilnie potrzebowałem gotówki to machnąłem ręką na prowizję. Może wpływ ma też ma czy to Visa czy Mastercard.
 Profil Relacje PM off
maciass uważa post za pomocny.

Egzotyczna wyspa w znakomitej cenie 🔥 Mauritius z hotelem kilka kroków od plaży za 2521 PLN 😎 Egzotyczna wyspa w znakomitej cenie 🔥 Mauritius z hotelem kilka kroków od plaży za 2521 PLN 😎
Bliskość plaży, all inclusive i basen 🍹🏖️ Relaks latem w Albanii od 2599 PLN ⭐ Bliskość plaży, all inclusive i basen 🍹🏖️ Relaks latem w Albanii od 2599 PLN ⭐
#62 PostWysłany: 29 Kwi 2023 21:47 

niebieski
Dzisiaj bankomat unicredit przy próbie wypłaty z Curve chciał 10 marek opłaty.
Revolutem wypłaciłem z unicredit beż prowizji.
Bankomat Raiffeisen'a chciał 14 marek opłaty.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 01 Sie 2023 08:32 

Robiłem dzisiaj podejście w Sarajewie do wypłaty Curve i Revolut. ERSTE bank pobiera 10KM prowizji z Curve i Revolut. W UniCredit nadal Revolut bez prowizji, przy Curve 10KM
 Profil Relacje PM off
Kashpir uważa post za pomocny.

#64 PostWysłany: 01 Sie 2023 08:36 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 342 181
srebrny
@rior.sdc

Bankomaty, które nie pobierają prowizji w BiH to tylko te: UniCredit, Nova Banka, Ziraat Bank, Addiko Bank reszta pobiera
 Profil Relacje PM off
Nvjc lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#65 PostWysłany: 01 Sie 2023 21:17 

złoty
Gdyby ktoś potrzebował wymienić kasę gdzieś na bośniackiej prowincji, to jedyną opcją może okazać się poczta. Na własnej skórze przekonałem się, że to może potrwać - nie dość, że kolejka, to jeszcze pani w okienku pieczołowicie spisała numery każdego banknotu. Nie polecam wymiany kilkuset euro w dwudziestkach :-)
Prowizja 1%, czyli porównywalna z kantorami.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
cyryl99 uważa post za pomocny.

#66 PostWysłany: 01 Sie 2023 23:56 

niebieski
Można też próbować na stacjach benzynowych, nawet jeśli nie mają oficjalnego kantoru, to często wymieniają.
Kashpir lubi ten post.

#67 PostWysłany: 17 Wrz 2023 23:24 

Loty: 156
Kilometry: 381 290
Krupier napisał(a):

7. Kilka praktycznych informacji.

- bilety na komunikację miejską są jednorazowe, kosztują 1,80KM u kierowcy lub 1,60KM w kioskach. Kontrole się zdarzały, kara za brak biletu to 50KM
- płatność kartą jest w miarę powszechna, ale nadal lepiej jest mieć przy sobie gotówkę. Wiele bankomatów żąda prowzji. Darmowe na pewno były z UniCredit i Sberbank. Płaciłem przeważnie kartą Getin Bank, do wypłat Revolut i T-Mobile. Getin miał najlepsze kursy.

Jakby ktoś miał jeszcze jakieś pytania to służę pomocą.

Czy są w Sarajevie kantory, w których można wymienić pieniądze?
Lepiej euro, czy USD?
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 18 Wrz 2023 10:25 

Loty: 247
Kilometry: 320 590
niebieski
@cyryl99 a czemu miałoby się nie dać wymienić? Powiem Ci, że nawet jak dobrze poszukasz to i złotówki wymienisz; to nie jest Trzeci Świat; Euro łatwiejsze, bo BAM było kiedyś oparte o markę niemiecką, a więc chyba teraz ma dość stabilny kurs wobec euro, jeśli się nie mylę; w wielu prywatnych biznesach z chęcią przyjmą euro;

#69 PostWysłany: 18 Wrz 2023 11:39 

niebieski
BAM jest powiązane na sztywno z euro, więc kurs rzeczywiście jest stabilny ;)

Z tym "chętnym przyjmowaniem euro" to bym uważał, bo łatwo się nadziać. Owszem, da się w nich w wielu miejscach zapłacić (np. za noclegi), ale nie jest ono tak powszechnie akceptowane (zwłaszcza monety) jak niektórzy głoszą.

#70 PostWysłany: 18 Wrz 2023 12:44 

złoty
Kantory w Sarajewie są prawie na każdym kroku.
Przy czym zdecydowanie korzystniej jest wymieniać euro niż jakąkolwiek inną walutę. Z uwagi na sztywny kurs (1 EUR = ok. 1,955 BAM) przy wymianie euro kantory nie mają spreadu, tylko naliczają samą prowizję. Standard to 0.8 - 1%, ale można znaleźć i 0.5%.
Przy wszystkich innych walutach kantory mają spread, a potem jeszcze doliczają prowizję, czyli de facto płaci się za wymianę waluty podwójnie.
 Profil Relacje PM off

#71 PostWysłany: 18 Wrz 2023 17:45 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A wymiana hajsu w Bośni to jakaś wielka atrakcja?

Wysłane przez moją Nokię 3330
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 18 Wrz 2023 18:28 

niebieski
Ja wymieniałem ostatnio na stacji benzynowej, szybciej i sprawniej niż w kantorze (w Mostarze musiałem wypełniać chyba ze trzy świstki!)

#73 PostWysłany: 18 Wrz 2023 18:42 

złoty
Jeżeli o sprawność chodzi, to ja w tym roku nieopatrznie poszedłem wymieniać kasę w Bośni na poczcie. To było małe miasteczko, w którym nie było kantoru, więc nie było specjalnie innej opcji (tzn. jakbym wiedział, to poczekałbym z wymianą do następnej miejscowości). W środku najpierw posuwająca się w ślimaczym tempie kolejka, jedno czynne okienko na trzy, a jak już się doczekałem, to pani w okienku starannie spisała serię i numer każdego wymienianego przeze mnie banknotu :-)
W porównaniu z tym kantory były sprawne, chociaż chyba rzeczywiście trzeba było pokazać dokument tożsamości.
 Profil Relacje PM off

#74 PostWysłany: 18 Wrz 2023 19:08 

niebieski
Na poczcie próbowałem kiedyś wymienić kasę w Sarajewie, ale jak zobaczyłem kolejkę niczym za chlebem za komuny to zrezygnowałem :lol:

#75 PostWysłany: 22 Wrz 2023 12:39 
Awatar użytkownika

Loty: 135
Kilometry: 237 872
niebieski
A nie łatwiej po prostu wyciągnąć gotówkę z bankomatu bez prowizji? Np. Revolutem?

#76 PostWysłany: 22 Wrz 2023 20:24 

niebieski
W wielu miejscach zapłacisz kartą, resztę kasy wyciągasz z revoluta. Za noclegi płacisz euro.
To co wyciągniesz revolutem wystarczy na drobne zakupy i jedzenie w knajpie jeśli nie możesz zapłacić kartą.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 24 Wrz 2023 18:38 

Loty: 156
Kilometry: 381 290
Mio napisał(a):
A nie łatwiej po prostu wyciągnąć gotówkę z bankomatu bez prowizji? Np. Revolutem?

Nie mam Revoluta. Z moich obliczeń wynika, że przy płatności kredytówką ING ma się lepszy przelicznik z marki bośniackiej na PLN niż w Revolucie, tyle że jest prowizja przy wypłatach z bankomatu. A nie ma sensu zakładać Revoluta tylko do wypłat z bankomatu.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 24 Wrz 2023 18:43 
Awatar użytkownika

srebrny
@cyryl99

Wypłaty z Kart Kredytowych na ogół zawsze są obarczone prowizja na ogół 4-7% min. 10zł i miej tego świadomość.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#79 PostWysłany: 26 Wrz 2023 21:49 
Awatar użytkownika

Loty: 25
Kilometry: 68 440
niebieski
@Martinuss od czerwca 2023 w PKO BP się to zmieniło i wypłaty za granicą są traktowane jako płatność kartą i o ile spłacisz w terminie, to nie jest pobierana żadna opłata (prowizja, odsetki itp.).

https://www.pkobp.pl/api/public/9f1a14a ... f3cb9e.pdf (pkt 3.2 oraz 4.)

Zresztą zacytuję @meexxx
Cytuj:
Jeszcze jedna super zmiana od 1 czerwca 2023: ,,Wprowadzamy nowe zasady wypłat kartą kredytową – gdy spłacisz w terminie spłaty całe zadłużenie karty, nie naliczymy odsetek od wypłat, zapłacisz jedynie prowizję. Do tej pory okres bezodsetkowy działał tylko dla płatności bezgotówkowych i przelewów z karty"

Czyli posiadając kartę PKO Mastercard Platinum lub PKO VISA Infinite wypłata gotówki za granicą prowizja 0%, przewalutowanie po kursach organizacji i jeszcze okres bez odsetkowy. Dla mnie super zmiana.

Temat postu: Marka zamienna
#80 PostWysłany: 26 Wrz 2023 21:51 
Awatar użytkownika

srebrny
@Kri$

Ok, jeden wyjątek. Reszta ma prowizje srogie.
Karta Kredytowa nigdy nie nadawała się do wypłat z bankomatów (oprócz tego wyjątku z PKO BP).

Edit. Literówka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 81 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość