Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1069 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54  Następna
Autor Wiadomość
#981 PostWysłany: 28 Gru 2024 21:09 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
Zanosi się że 11,0 M będzie kolo 5pm.
Czyli ja :)
E: dzięki mgłom :(

Ostatnio edytowany przez tom971, 28 Gru 2024 21:09, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Zaskoczyli wszystkich! Pierwsze lotnisko w Polsce ma skaner CT – koniec z wyciąganiem płynów i elektroniki z plecaka Zaskoczyli wszystkich! Pierwsze lotnisko w Polsce ma skaner CT – koniec z wyciąganiem płynów i elektroniki z plecaka
Wizz Air zawiesza 4 trasy z Polski. Wśród nich są wakacyjne hity! Wizz Air zawiesza 4 trasy z Polski. Wśród nich są wakacyjne hity!
#982 PostWysłany: 28 Gru 2024 21:09 
Awatar użytkownika

złoty
@elwirka to trening przed A321XLR - tam będą podobne długości lotu na wąskim :D
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#983 PostWysłany: 28 Gru 2024 21:12 

złoty
wtak napisał(a):
Jutro KRK z rańca z pewnością nie wystartuje.

Na pewno to umarł Kopernik. A chcę napisać że pogoda zmienną jest, czego mamy przykład sprzed kilku dni czy z dziś. O ile przylecą samoloty.
Jadąc do pracy ok 19 połowa drogi w mleku, a ta druga część super widoczność.

Na teraz od 18 przekierowania do Pyrzowic
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.

#984 PostWysłany: 28 Gru 2024 21:24 

Mógłby ktoś polecić jakieś ubezpieczenie lotu, żeby w przypadku odwołania jutrzejszego porannego lotu z Krakowa nie być mocno w plecy z następnymi rezerwacjami lotów i noclegów?
 Profil Relacje PM off  

#985 PostWysłany: 28 Gru 2024 21:38 

złoty
Już zrobiłem na szybko research, jak zobaczyłem co się może szykować na jutro.
Ubezpieczenie lotu (np. takie oferowane przez Ryanair jako dodatkowa usługa - pewnie w innych liniach jest podobnie) nie obejmuje kosztu noclegów. Takie ubezpieczenie zabezpiecza przed kosztami rezygnacji z lotu z powodów losowych jak np. nagłe zachorowanie, kiedy linia lotnicza nie zwraca kasy. Obejmuje zwrot ceny samego lotu.
Odwołanie z powodu pogody tu nie wchodzi w grę. Zresztą w przypadku odwołania linia lotnicza ma obowiązek zwrotu ceny biletu, więc jeżeli chodzi o sam lot, to nie ma się przed czym ubezpieczać.
Koszt noclegów można ubezpieczyć kupując ubezpieczenie od kosztów rezygnacji z imprezy turystycznej. Takie ubezpieczenia dotyczą głównie wycieczek wykupionych w biurach, ale jak się wczytać w opisy, to można w ten sposób tez ubezpieczyć samodzielnie robione rezerwacje noclegów i samochodów z wypożyczalni. Tylko w tych kilku dostępnych online, które sprawdziłem, dało się je kupić najpóźniej 30 dni przed datą planowanego wyjazdu. W sumie logiczne, bo na takich ubezpieczeniach "last minute" ubezpieczyciele by tylko tracili, a przecież nie są instytucjami charytatywnymi :-)

Oczywiście jeżeli się mylę i ktoś może wskazać coś, co jednak pozwoli ubezpieczyć koszty bezzwrotnych noclegów w przypadku odwołania lotu w następnym dniu, to będę bardzo wdzięczny :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#986 PostWysłany: 28 Gru 2024 22:37 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 530
Kilometry: 1 114 021
Prognozy na jutro rano są tak samo fatalne..
Kothson lubi ten post.

#987 PostWysłany: 28 Gru 2024 22:48 

Loty: 231
Kilometry: 431 345
niebieski
6h nie, 12.20 byliśmy w samolocie, 16.41 wystartowaliśmy 😀 na pokładzie po chwili skończył skończyły się ciepłe posiłki i nawet woda 😀 ale wylecieliśmy, jak na dzisiejsze warunki w KRK, to jest mały cud 😀
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#988 PostWysłany: 28 Gru 2024 22:55 

Loty: 93
Kilometry: 237 481
Pytanie (mam nadzieję że teoretyczne ale za parę dni może być jak najbardziej na rzeczy): lot LOT-em KRK-WAW-GDZIEKOLWIEK. Z racji mgieł pierwszy lot nie dochodzi do skutku (następnym nie ma szans żeby zdążyć na lot docelowy). Wsiadam w samochód i za 2 godziny (nowa S7) melduję się na Okęciu. Czy zostanę wpuszczony na pokład?
1. Nie, bo NO SHOW,
2. Tak, bo ktoś okaże serce i rozum
Która odpowiedź jest prawidłowa?
 Profil Relacje PM off  

#989 PostWysłany: 28 Gru 2024 22:59 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
Regulamin taryfy nie ma serca, ani tym bardziej rozumu.
elwirka lubi ten post.

#990 PostWysłany: 28 Gru 2024 23:44 

złoty
-- 28 Gru 2024 22:39 --

Tymczasem wg Flightradar w KRK wylądował właśnie opóźniony ponad 6 h FR888 z Bergamo.
Pokazuje go przedziwnie, bo ma jako miejsce docelowe KTW i diverted to KRK, ale pierwotnie miejscem docelowym tego lotu był KRK. Pewnie wystartowali po długim oczekiwaniu z zamiarem lotu do Katowic, a w czasie lotu warunki w KRK się poprawiły.
Moje prywatne meteo (zerknięcie przez okno) też pokazuje, że mgła zauważalnie zelżała.

-- 28 Gru 2024 22:44 --

TomGSM napisał(a):
lot LOT-em KRK-WAW-GDZIEKOLWIEK. Z racji mgieł pierwszy lot nie dochodzi do skutku (następnym nie ma szans żeby zdążyć na lot docelowy). Wsiadam w samochód i za 2 godziny (nowa S7) melduję się na Okęciu. Czy zostanę wpuszczony na pokład?

Myślę, że powinni cię przebukować na lot z WAW jako punktem początkowym i wtedy nie powinno być problemu. Akurat LOT ma pełną obsługę w KRK i w WAW, pytanie tylko w czy w warunkach chaosu są to w stanie zrobić wystarczająco szybko. Ewentualnie jeżeli nie lecisz sam, to w czasie jazdy S7 współpasażer(ka) może przebukować lot telefonicznie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#991 PostWysłany: 28 Gru 2024 23:53 

platynowy
Problem polega na tym, że w większości przypadków odwołanie lotów nie jest automatyczne. Najczęściej przewoźnik rozciąga proces w czasie i dozuje informacje, tj. podaje nową godzinę wylotu, kolejną i jeszcze jedną, a dopiero po kilku godzinach odwołuje lot. Takie sytuacje jak dzisiaj są bardziej klarowne dla pasażera, ale występują rzadko.
 Profil Relacje PM off  

#992 PostWysłany: 29 Gru 2024 00:18 

Loty: 55
Kilometry: 70 312
srebrny
Zależy też, którym lotem lecisz, bo jeśli chodzi o te poranne, które obsługują samoloty nocujące w KRK, to je rzadko kasują całkowicie, a częściej po prostu stopniowo opóźniają, jak napisał @Kothson (np. dzisiejszy LO3904 ETD 08:50 wyleciał po 13).
Niemniej, w takich sytuacjach gdy komuś opóźnienie podcina przesiadkę, często wycofują pasażerów już z pierwszego rejsu i przebukowują na inną trasę (przynajmniej z moich obserwacji w KRK)
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#993 PostWysłany: 29 Gru 2024 00:38 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Była gdzieś stronka, która agregowała / pokazywała ostrzeżenia albo bieżącą sytuację dla Balic (a może dla wszystkich lotnisk?). Ale nie mogę znaleźć...
 Profil Relacje PM off  

#994 PostWysłany: 29 Gru 2024 00:46 

złoty
oskiboski napisał(a):
Prognozy na jutro rano są tak samo fatalne..

Po 21 z KRK dwa loty wystartowały do TLV, jeden Ryanair wylądował.

Ważne są zapewne też uprawnienia pilotów, gdyż np. samolot Wizzair przekierowany

Ostatnio edytowany przez dg72, 29 Gru 2024 00:48, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.

Temat postu: Mgły zasnuły Polskę
#995 PostWysłany: 29 Gru 2024 00:48 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 530
Kilometry: 1 114 021
Startowac to moga i przy zero. Stały tam cały szabas.
Ps najlepsza linia zawsze wyląduje :) 11 milionowy pasazer w LO39 11

Ostatnio edytowany przez oskiboski, 29 Gru 2024 00:55, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#996 PostWysłany: 29 Gru 2024 00:50 

złoty
Czyżby...
Bo jakoś poniżej pewnego pułapu zaprzestają i startów
A i dziś cytowano słowa pilota FR.
 Profil Relacje PM off  

#997 PostWysłany: 29 Gru 2024 01:06 

złoty
Wylądował właśnie LO z WAW (ci mieli blisko, więc łatwiej planować) i FR z Paryża.
W trasie jest FR z Malty, Flightradar cały czas pokazuje go jako diverted to KTW, ale tego z Paryża też tak pokazywał do ostatniej chwili.

Flightradar też pokazuje w nocy dwa zaplanowane loty FR KTW - KRK - pewnie spróbują przebazować samoloty, które zostały wcześniej przekierowane do KTW.

Zaczynam optymistycznie patrzeć na mój jutrzejszy wylot :)
 Profil Relacje PM off
dg72 lubi ten post.

#998 PostWysłany: 29 Gru 2024 01:14 

Loty: 55
Kilometry: 70 312
srebrny
piotrkr napisał(a):
Była gdzieś stronka, która agregowała / pokazywała ostrzeżenia albo bieżącą sytuację dla Balic (a może dla wszystkich lotnisk?). Ale nie mogę znaleźć...

Być może o tą chodziło:
https://www.krk.flights/

Teraz warunki znacząco się poprawiły, metar pokazuje > 3000m widzialności, także pewnie z tej garstki lotów, która została już wszystko wyląduje. Pytanie tylko jak będzie wyglądała sytuacja jutro rano...

PS. Ten 11 milionowy na ten moment planowany na FZ1788 do DXB, ale no... poczekamy zobaczymy, bo już dzisiaj miał być :lol:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
piotrkr uważa post za pomocny.

#999 PostWysłany: 29 Gru 2024 01:18 

platynowy
@piotrkr

https://www.meteo.pl/meteogramy
 Profil Relacje PM off  

#1000 PostWysłany: 29 Gru 2024 01:22 

srebrny
Jestem w podobnej sytuacji jak @meczko - z tym, że wylatuję w poniedziałek 30.12 około 6 rano.

Odnosząc się do kwestii ubezpieczenia w podobnych sytuacjach, zazwyczaj kupując bilety płacimy kartą płatniczą a z kartami związane są różnego rodzaju ubezpieczenia. Właśnie rzuciłem okiem na OWU przypisane do mojej karty, którą zapłaciłem za ten lot i teoretycznie ubezpieczenie obejmuje przypadek opóźnienia lotu z powodu niekorzystnych warunków atmosferycznych. Mam nadzieję, że w takim przypadku obejmie to też zwrot za hotel (opłata bezzwrotna, zapłacona tą samą kartą), którego koszt kilkukrotnie przekracza koszt biletu lotniczego...oraz koszt powrotnego biletu lotniczego w innej linii. Aczkolwiek wolałbym nie korzystać z tych wszystkich ubezpieczeń i nie sprawdzać jak to zadziała w praktyce...

Póki co czekam na to co wydarzy się jutro.

Załącznik:
owu_alior.jpg
owu_alior.jpg [ 213.32 KiB | Obejrzany 1063 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1069 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: dmirstek oraz 1 gość