Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1057 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53
Autor Wiadomość
#1041 PostWysłany: 24 Paź 2024 17:08 

Loty: 53
Kilometry: 172 452
Właśnie przy wjeździe do Irlandii, na bramce elektronicznej odpadła mi pierwsza strona z paszportu, ta z danymi. Mam złożony wniosek o nowy paszport i dowód w Polsce, ale dokumenty nie są jeszcze gotowe. Zostałem z tym paszportem i dowodem ważnym do lipca 2024... Wiem, że można wjechać do Polski na nieważnym dowodzie, ale bardziej martwi mnie kontrola dokumentów przy boardingu, nie ma żądnej kontroli granicznej przy wylocie z Irlandii. Jakie mam inne opcje niż sklejenie paszportu taśmą i dyskretne pokazanie go przy boardingu? Patrzyłem terminy w konsulacie, żeby załatwić paszport tymczasowy ale nie ma żadnych wolnych terminów. Muszę wrócić do Polski po paszport, bo pod koniec listopada mam wyjazd na Zanzibar.
 Profil Relacje PM off  

Zielony diament Morza Egejskiego 💚 Odpocznij na Tasos w hotelu blisko plaży od 2779 PLN 😊 Zielony diament Morza Egejskiego 💚 Odpocznij na Tasos w hotelu blisko plaży od 2779 PLN 😊
Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴 Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴
#1042 PostWysłany: 24 Paź 2024 18:06 

Loty: 12
Kilometry: 19 617
Nie wiem jak jest w Irlandii, ale np we Włoszech w konsulacie paszport tymczasowy robią od ręki poza kolejką, tylko trzeba zapłacić :D Zadzwoń do konsulatu to się dowiesz co masz zrobić :)
FUX uważa post za pomocny.

#1043 PostWysłany: 28 Paź 2024 10:05 

Witajcie,

Niestety odświeżam temat, który był poruszany kilka lat temu "krótko ważny paszport" i został zamknięty.

Ja, a właściwie moi rodzice, mieli w listopadzie najpierw lecieć do Emiratów a następnie na Malediwy. Podczas ostatniego spotkania z nimi w weekend, kiedy odwiedzali wnuki, wywiązała się krótka rozmowa o wyjeździe i niestety okazało się, że ich paszport w chwili wyjazdu będzie ważny 5 i prawie pół miesiąca.

Ich trasa miała wyglądać następująco:
1) 5 listopad 2024 r. – Katowice – Abu Zabi (W61275)
2) 8 listopad 2024 r. – Abu Zabi – Male (5W7105)
3) 15 listopad 2024 r. – Male – Abu Zabi (5W7106)
4) 19 listopad 2024 r. – Abu Zabi – Katowice (W61276)

Paszport podczas wjazdu do ZEA powinien być ważny 6 miesięcy, ich nie są. Dodatkowo jest zbyt krótki czas na wyrobienie nowego paszportu.

Kontaktowałem się mailowo z Ambasadą RP w Abu Zabi, która generalnie potwierdziła, że nie mogą wejść na teren ZEA. Natomiast dostałem też informację: "Ruch bezwizowy nie obejmuje osób legitymujących się paszportami tymczasowymi, a więc osoby legitymujące się paszportem tymczasowym nie zostaną wpuszczone na terytorium PZEA. Paszporty tego rodzaju honorowane są jedynie przy tranzycie przez PZEA lub wyjeździe z kraju."

Nadzieję na uratowanie wyjazdu wzbudziło drugie zdanie.

I teraz powiedzcie mi, czy takie podejście przejdzie:
1) Patrząc na stronę MSZ, Malediwy umożliwiają odwiedzenie kraju na paszporcie tymczasowym
2) Rodzice przebukowaliby lotu na Malediwy
Lot tam: z 8 listopada na 6 listopada
Lot z powrotem: z 15 listopada na 19 listopad
3) W dniu wylotu wyrobiliby sobie paszport tymczasowy na lotnisku w Pyrzowicach
4) Po przylocie, przeszliby w ramach tranzytu na swój lot do Male. (Tylko, że loty te były w ramach osobnych dwóch rezerwacji KTW-AUH-KTW, AUH-MLE-AUH)
5) Rodzice podróżują na plecakach i jednym większym podręcznym

Według mnie w ramach tego rozwiązania kwalifikowaliby się na tranzyt, nie wchodząc na terytorium ZEA, a tym samym z paszportem tymczasowym mogliby odbyć tą podróż.

Czy też to tak rozumiecie?
Czy realna jest taka przesiadka w pierwszą stronę, pomiędzy lotami KTW-AUH, a AUH-MLE jest planowo prawie 3 godziny różnicy?

Czy jednak nie :( i jedyna opcja to odsprzedaż biletów poprzez zmianę nazwiska (odsprzedaż biletów dla jednej osoby, bo na tatę jest WDC)

Równolegle zamierzam drążyć ten wątek z Ambasadą RP w Abu Zabi jak i Strażą Graniczną na lotnisku w Pyrzowicach.

Zdaję sobie sprawę, że niestety jest to przeoczenie po naszej stronie, jednak proszę Was o przeanalizowanie tego tematu, patrząc na Wasze doświadczenie i o merytoryczne uwagi.

Z góry dziękuję za poświęcony czas.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#1044 PostWysłany: 28 Paź 2024 10:20 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
Dwa osobne bilety i jeszcze dwie różne spółki wizza, to nie może się udać.
Nie puszczą was w KTW na bramce, przesiadki niegwarantowane i przy opóźnieniu itd zostaliby twoi rodzice bohaterami filmu Terminal.

Zostawcie już tą biedną polską straż graniczną w spokoju - oni nie mają nic do tego czy polecicie gdzieś czy nie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1045 PostWysłany: 28 Paź 2024 10:25 

złoty
3 i 4 dni na przesiadkę to nie są krótkie przesiadki.

Problemem jest fakt, że lot do Małe jest za 3 dni, mając paszport tymczasowy pracownik Wizz może nie wpuścić rodziców na pokład samolotu w Pyrzowicach.
Jedynie osobiście biuro paszportowe i poproszenie o ekspres.

Ostatnio edytowany przez dg72, 28 Paź 2024 10:40, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1046 PostWysłany: 28 Paź 2024 10:34 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
W X 2024 Katowice – Abu Zabi (W61275) przyleciał tylko 1 raz o czasie (a i tak 15` po planowanym czasie) więc czas na przesiadkę się skraca ( przy przełożeniu lotu z 8 listopada na 6 listopada), więc może być różnie.

#1047 PostWysłany: 28 Paź 2024 10:57 

dg72 napisał(a):
3 i 4 dni na przesiadkę to nie są krótkie przesiadki.

Problemem jest fakt, że lot do Małe jest za 3 dni, mając paszport tymczasowy pracownik Wizz może nie wpuścić rodziców na pokład samolotu w Pyrzowicach.
Jedynie osobiście biuro paszportowe i poproszenie o ekspres.
Tutaj otrzymaliśmy info, ze strony znajomej znajomej, że wnioski z paszportami są przekazywane wyłącznie raz w tygodniu w środy do centrali w Warszawie, więc jak rozumiem, złożenie wniosku dziś, nie daje jakichkolwiek szans na otrzymanie paszportu.

Przyszło mi do głowy przesunięcie pierwszego lotu o dwa dni z wtorku na czwartrk, ale to i tak pewnie za krótki czas na otrzymanie paszportu oraz jak rozumiem zbyt krótki czas na przesiadkę (mimo podręcznego).
 Profil Relacje PM off  

#1048 PostWysłany: 28 Paź 2024 11:03 

Loty: 197
Kilometry: 684 568
niebieski
Skoro pomysłem na rozwiązanie problemu jest przebukowanie biletów, to może lepiej przebukować na późniejszy termin, np o 2-3 tygodnie później? Czyli zaraz po tym, gdy dzisiaj wyjdą z biura paszportowego po złożeniu wniosków o nowe paszporty? Nie wiem na ile ten plan jest realny, w tym, czy wyjazd w późniejszym terminie jest możliwy? Ale jeśli w przyszłości planują podróżować dalej niż UE i kilka innych krajów "bezpaszportowych" to i tak warto wystąpić o paszporty. A o paszport mogą wystąpić w dowolnym punkcie, nie tylko w tym, który przekazuje wnioski w środy.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1049 PostWysłany: 28 Paź 2024 11:18 
Awatar użytkownika

platynowy
I 5W w AUH raz wystawi boarding pass na następny lot, raz nie. I trzena bedzie i tak wyjsc na landside tylko po BP. Byc może zależy to od kraju docelowego, Jak jest do MLE nie wiem. Do MCT wystawili.
 Profil Relacje PM off
Rutras lubi ten post.
Rutras uważa post za pomocny.

#1050 PostWysłany: 28 Paź 2024 11:23 

złoty
@Rutras
Przeczytaj, sporo wskazówek
https://www.fly4free.pl/jak-przyspieszy ... paszportu/

A następnie dzwoń do biur paszportowych Warszawa, Kraków, Katowice czy gdzie rodzicom najbliżej do dużego biura paszportowego.
 Profil Relacje PM off
Rutras lubi ten post.

#1051 PostWysłany: 28 Paź 2024 11:38 

jaco027 napisał(a):
I 5W w AUH raz wystawi boarding pass na następny lot, raz nie. I trzena bedzie i tak wyjsc na landside tylko po BP. Byc może zależy to od kraju docelowego, Jak jest do MLE nie wiem. Do MCT wystawili.
Niestety rodzice wykupili loty bez Flexa, więc przerzucenie czterech lotów na późniejszy termim, chyba równałoby się wykupieniu nowych.
 Profil Relacje PM off  

#1052 PostWysłany: 28 Paź 2024 11:42 

złoty
Nie marnuj czasu tylko pytaj rodziców czy mają zdjęcia paszportowe i po sprawdzeniu godzin pracy niech ruszają na wycieczkę do biura paszportowego w najbliższym dużym mieście :!:

Bo na teraz do AUH zapewne nie dotrą i niepotrzebne te dysputy czy dostaną tam czy nie wcześniej karty pokładowe
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1053 PostWysłany: 28 Paź 2024 11:53 

dg72 napisał(a):
Nie marnuj czasu tylko pytaj rodziców czy mają zdjęcia paszportowe i po sprawdzeniu godzin pracy niech ruszają na wycieczkę do biura paszportowego w najbliższym dużym mieście :!:

Bo na teraz do AUH zapewne nie dotrą i po co te dysputy czy dostaną tam czy nie wcześniej karty pokładowe
Walczymy wraz z uprzejmym kierownictwem w Katowicach o przyszły poniedziałek (może być ciężko w związku z jednym dniem roboczym mniej, ale nie ma nic do stracenia). Dziękuję
 Profil Relacje PM off
dg72 lubi ten post.

#1054 PostWysłany: 28 Paź 2024 19:30 

niebieski
Fascynują mnie takie historie! 😍

No bo tak:

A. Często latasz - ogarniasz do kiedy masz ważny paszport, że są wymogi co do daty waznosci itd
B. Rzadko latasz - wylot, a juz szczególnie taki daleko poza unię to prawie wydarzenie życia, więc pierwsze co sprawdzisz - czy masz ważny paszport! 🤣
 Profil Relacje PM off  

#1055 PostWysłany: 28 Paź 2024 19:49 

Loty: 197
Kilometry: 684 568
niebieski
@Jac

Możliwe są jeszcze inne scenariusze:
C Częste latanie w ramach UE i krajów bezpaszportowych, co skutkuje przyzwyczajeniem, że nie używa się paszportu. Potem wystarczy zakupić bilet czy wycieczkę do popularnego kraju i konsternacja.
D Ktoś lata bardzo często po całym świecie i zawsze paszport był ważny - do chwili, gdy znienacka traci ważność, dosłownie z dnia na dzień.

Powody do zaskoczenia mogą być inne i nie związane z brakiem ważnego paszportu, np można kupić bilety do jakiegoś kraju, zarezerwować hotel i cieszyć się wycieczką do chwili, gdy stwierdzamy, że trzeba wyrobić wizę w sposób tradycyjny. A najbliższy konsulat w Berlinie czy Wiedniu. Albo stempel w paszporcie oznacza naszą dyskwalifikację

Bilety kupić jest najłatwiej, ot kilka kliknięć.
 Profil Relacje PM off  

#1056 PostWysłany: 17 Gru 2024 02:40 

Chciałem kupić bilet i lecieć chińskimi liniami przez miasto w Chinach gdzieś dalej. Niestety członek rodziny ma nieważny paszport. Znalazłem info ze ktoś wpisał stare dane ze zmienioną data i potem to telefonicznie zmienił, ale mi czat chiński powiedział że nie ma takiej możliwości. Jak myślicie, jest wyjscie z sytuacji ? Linie to Hainan Airlines
 Profil Relacje PM off  

#1057 PostWysłany: 17 Gru 2024 20:09 

niebieski
wpisz dowolne cyfry w czasie kupna bilety
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1057 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości