Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#1281 PostWysłany: 25 Maj 2017 21:20 
Awatar użytkownika

Loty: 121
Kilometry: 237 720
BrunoJ napisał(a):
pantw napisał(a):
Witam wszystkich.
Czytałem kilka stron tego tematu. Zauważyłem, że wszyscy piszą, że ciężko jest ogarnąć PulpitRock i kamień między skałami w jeden dzień, a ja mam zamiar to zrobić w przyszły weekend. Myślicie, ze jest to wykonalne? Mam wypożyczyć auto i spiąć się i zdążyć. :D

Jak się zepniesz to zdążysz. Pytanie czy chcesz zaliczyć czy się delektować, jak kondycja ogólna - niby małe górki, ale trochę wejść trzeba. Na plus dość długie dni teraz, pozostaje zamówić ładną pogodę (co niestety nie jest takie oczywiste).

No tak. Kondycja chyba jest niezła. :P A myślę, że godzinka- dwie na jednym i drugim wystarczą :P
No i najgorszy strach o pogodę. :I
 Profil Relacje PM off  

Petra, Wadi Rum i Morze Martwe 😍 Roadtrip przez Jordanię za 759 PLN 🚗 Petra, Wadi Rum i Morze Martwe 😍 Roadtrip przez Jordanię za 759 PLN 🚗
Czy tak wygląda raj na ziemi? 😍 Podróż na Malediwy za 4735 PLN 🌴 Czy tak wygląda raj na ziemi? 😍 Podróż na Malediwy za 4735 PLN 🌴
#1282 PostWysłany: 25 Maj 2017 22:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Godzinka na miejscu wystarczy lub nie, w zależności od ilości ludzi. A ta z kolei zależy wprost od pogody - jak ładna to sporo. Każdy chce sobie zrobić sweet focie na kamlocie czy na krawędzi pulpitu, i potrafią się robić kolejki jak do mięsnego za komuny ;-)
Poza tym warto się rozejrzeć po okolicy, jak już wejdziecie na Pulpit np., to warto wejść kawałek wyżej, żeby popatrzeć na niego z góry, a także zobaczyć widoczki z pobliskiego wzgórza. Samo wejście na Pulpit zdrowym krokiem (skoro jest kondycja) to godzina, lub dowolnie więcej - po drodze również są widoczki, warte zatrzymania. Licząc od auta do auta baaardzo optymistycznie to są 3h. Do tego dojazd ze Stavanger (jeśli stamtąd zaczynacie) i potem przejazd między miejscami, Jak pisałem - jak się zepniecie to się uda.

#1283 PostWysłany: 26 Maj 2017 12:22 
Awatar użytkownika

BrunoJ napisał(a):
Godzinka na miejscu wystarczy lub nie, w zależności od ilości ludzi. A ta z kolei zależy wprost od pogody - jak ładna to sporo. Każdy chce sobie zrobić sweet focie na kamlocie czy na krawędzi pulpitu, i potrafią się robić kolejki jak do mięsnego za komuny ;-)
Poza tym warto się rozejrzeć po okolicy, jak już wejdziecie na Pulpit np., to warto wejść kawałek wyżej, żeby popatrzeć na niego z góry, a także zobaczyć widoczki z pobliskiego wzgórza. Samo wejście na Pulpit zdrowym krokiem (skoro jest kondycja) to godzina, lub dowolnie więcej - po drodze również są widoczki, warte zatrzymania. Licząc od auta do auta baaardzo optymistycznie to są 3h. Do tego dojazd ze Stavanger (jeśli stamtąd zaczynacie) i potem przejazd między miejscami, Jak pisałem - jak się zepniecie to się uda.

Trzymaj kciuki i opowiem o wrażeniach za dwa tygodnie.:)
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#1284 PostWysłany: 26 Maj 2017 18:13 
Awatar użytkownika

niebieski
W poniedziałek napisze Ci jaka pogoda na miejscu. Co oczywiście niczego Tobie nie ulatwia ;-)
Mogę ogólnie poradzić ze jeśli macie zapas czasu to opracujcie plan na każdy dzień z założeniem ze gdy trafi sie pogoda to ewentualnie zamieniacie zajęcia.

#1285 PostWysłany: 26 Maj 2017 23:17 
Awatar użytkownika

BrunoJ napisał(a):
W poniedziałek napisze Ci jaka pogoda na miejscu. Co oczywiście niczego Tobie nie ulatwia ;-)
Mogę ogólnie poradzić ze jeśli macie zapas czasu to opracujcie plan na każdy dzień z założeniem ze gdy trafi sie pogoda to ewentualnie zamieniacie zajęcia.

My mamy tak, że przylatujemy w sobotę rano, a w niedziele w południe wracamy, więc nie ma co zmieniac. :P
 Profil Relacje PM off  

#1286 PostWysłany: 29 Maj 2017 13:37 

Loty: 137
Kilometry: 301 652
Witam wszystkich! Mam pytania i od razu przepraszam jesli gdzies jest juz na nie odpowiedz ale nie jestem w stanie tego znalezc. Mianowicie mam 3 pytania:

1. Gdzie moge przekimac w namiocie w stavanger badz czy moze lepsza opcja jest przeczekanie na nocny prom i rozbicie sie w TAU ??
2. Czy w drodze na Preikestolen badz na koncu trasy sa jakies strumyki, z ktorych moznaby zaczerpnac wody pitnej ??

3. Czy w ktoryms z jezior w drodze na Preikestolen jest szansa na rybke ??

Chcemy zostac tam na jakies 2/3 dni wiec to dla nas wazne informacje.

Dziekuje z gory i pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#1287 PostWysłany: 30 Maj 2017 23:44 
Awatar użytkownika

Witam, mam pytanie, czy na promach i parkingach przy Pulpit Rock i Kamieniu płaci się kartą czy gotówką?
 Profil Relacje PM off  

#1288 PostWysłany: 31 Maj 2017 17:15 

nie wiecie czy sciezka na kjerag jest juz otwarta?
 Profil Relacje PM off  

#1289 PostWysłany: 05 Cze 2017 10:09 

Loty: 432
Kilometry: 737 248
niebieski
@‌Bartek Barszczewski‌ Odnośnie pkt. 1 - ja spałem na dole szlaku na Preikestolen. Nieopodal parkingów, nad samą wodą jest sporo miejsca do rozłożenia namiotu :)

#1290 PostWysłany: 05 Cze 2017 16:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Cytuj:
1. Gdzie moge przekimac w namiocie w stavanger badz czy moze lepsza opcja jest przeczekanie na nocny prom i rozbicie sie w TAU ??

W samym Stavanger - camping Mosvagen nad jeziorem.Nie wiem jak w Tau.Odbijając z Preikestolen Fjellstue na jeden ze szlaków (np do Botne) bez większych problemów znajdziesz miejsce na namiot w niedalekiej odległości od domku.
Cytuj:
2. Czy w drodze na Preikestolen badz na koncu trasy sa jakies strumyki, z ktorych moznaby zaczerpnac wody pitnej ??

Jak najbardziej, jednak im dalej w sezon tym więcej ich wysycha.Gdy wchodziłem w maju było całkiem sporo, w czerwcu już nieco mniej.

Cytuj:
3. Czy w ktoryms z jezior w drodze na Preikestolen jest szansa na rybke ??

W drodze na Preikestolen na 99% nie, to są b. małe jeziorka, ale zarazem bardzo przystępne na kąpiel. ;) Za to przy Preikestolen Fjellstue jak najbardziej, polecam wypożyczenie canoe.
Bartek Barszczewski lubi ten post.
Bartek Barszczewski uważa post za pomocny.

#1291 PostWysłany: 07 Cze 2017 00:01 

@‌BooBooZB‌ Największym problemem z noclegiem jest to, że w Stavanger będziemy po 23:00 więc dobrze by było znaleźć jak najszybciej miejsce do rozbicia namiotu, żeby rano ruszyć na prom i nie tłuc się po nocy :) Teraz jak patrzę na stronie tego campingu to nocleg dla 2 osób w namiocie to koszt 100 koron także chyba tak będzie najlepiej :) Będzie można dobrze wypocząć, ogarnąć się i uzupełnić płyny na dalszą drogę :) Planujemy kilka noclegów przy Preikestolen, w tym ze dwa na szczycie, więc jeden można śmiało spędzić nad jeziorem Revsvatnet i tam może uda się coś złowić :)
A co z komarami ?? Da się przeżyć ??
 Profil Relacje PM off  

#1292 PostWysłany: 07 Cze 2017 08:50 
Awatar użytkownika

niebieski
W zeszłym tygodniu komarów trochę było. Wcześniejsze dni były bardzo ciepłe, a jednocześnie od czasu do czasu coś jednak popada, plus ludzie się "rozebrali" - tam jak jest powyżej 15st to już krótkie gatki, flipflopki i przewiewne sukienki. Ale namiot można przecież popsikać spreyami.
Poczytajcie sobie w wątkach o Stavanger kwestie spania na lotnisku, ktoś kiedyś pisał pozytywnie, z tego co pamiętam. Ewentualna poprawka na fakt że hala przylotów jest obecnie w przebudowie (bagaż odbiera się wcześniej). Po 23ciej macie niestety trochę ograniczone możliwości dojechania do miasta publicznym transportem. Nocne taksi do centrum to coś 500-600nok (ale jak się trafi to można się np. przejechać Teslą)

#1293 PostWysłany: 07 Cze 2017 15:39 

@‌BrunoJ‌ Na szczęście będziemy już w samym centrum Stavanger bo przyjeżdżamy autobusem, nie lecimy samolotem. Mam tylko nadzieję, że upchnę wszytko jakoś w podręcznym, ewentualnie dużym podręcznym :)
 Profil Relacje PM off  

#1294 PostWysłany: 07 Cze 2017 19:31 

Loty: 163
Kilometry: 361 899
-- 07 Cze 2017 19:31 --

Czy bilety na prom (560) (Bratteli - Lauvvik oraz Lauvvik - Lysebotn) należy zamówić wcześniej online czy można bez problemu kupić na miejscu ?

-- 07 Cze 2017 19:31 --

Czy bilety na prom (560) (Bratteli - Lauvvik oraz Lauvvik - Lysebotn) należy zamówić wcześniej online czy można bez problemu kupić na miejscu ?
 Profil Relacje PM off  

#1295 PostWysłany: 07 Cze 2017 19:35 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌orlo‌ można zakupić na miejscu

@‌Bartek Barszczewski‌ - o komarach ciężko mi napisać, bo ja jakoś żyję z nimi we względnej symbiozie.Nawet w subarktyczne lato nie poważają zbytnio mojej krwi.Ale moskitierę na wszelki wypadek mam ze sobą,na spokojnie zmieści się do kieszeni ;)

#1296 PostWysłany: 07 Cze 2017 21:59 

marcinsss - dziękuję za odpowiedź :) w międzyczasie udało mi się zarezerwować domek na odda camping, wprawdzie tylko 3 osobowy, bo większe są już zajęte w tym terminie, ale to zawsze coś :) pozostałe noclegi może uda mi się znaleźć dzięki Twoim namiarom :)
Chcemy jechać swoim autem, bo inaczej nie udałoby nam się zabrać przy trójce maluchów. Wiem, że podróż autem będzie kosztowna, ale zaoszczędzimy na jedzeniu, które w dużych ilościach zabierzemy z Polski ;)
Podpowiedzcie mi jeszcze czy na Fjordach noce są bardzo zimne w lipcu? Bo noclegi w namiotach na pewno nas nie ominą...
 Profil Relacje PM off  

#1297 PostWysłany: 19 Cze 2017 21:42 

niebieski
Planuję zdobyć Kjerag w sierpniu, ale loty ze Stavanger (konkretnie powrót) mi średnio pasują, więc zastanawiam się żeby po zaliczeniu kamyka pojeździć trochę po Norwegii i wrócić z Torp. Autko oczywiście będę miał, więc pytanie czy jest tam co oglądać czy raczej szału nie ma i lepiej jednak trzymać się okolicy Stavanger? Preikestolen i Trolltungę już zaliczyłem, więc myślałem może nad zwiedzeniem Oslo, tylko nie wiem jak tam z jazdą autem. Co myślicie?

#1298 PostWysłany: 19 Cze 2017 21:58 
Awatar użytkownika

niebieski
@kleyo

Odpuść sobie Oslo.Jeśli masz wracać z Torp, polecam Ci wejście na Gaustatoppen - najwyższy szczyt południowej Norwegii. Wejście z miasteczka Rjukan (to,które wiecznie jest cieniu i ustawione na zboczu są lustra kierujące promienie słoneczne na centralny punkt miasta). W dobrą pogodę, ze szczytu widać 1/6 powierzchni Norwegii.Magia.

Ja wchodziłem w styczniu tego roku, kiedy nikogo nie było i w sezonie na pewno jest więcej ludzi, ale mniej niż na Preikestolen/Kjeragu/Trollutundze.

A zresztą co mi tam, filmik ze szczytu Gaustatoppen: ;)

#1299 PostWysłany: 19 Cze 2017 23:17 

niebieski
Jednak lecę do i wracam z Stavanger, ale chyba specjalnie się tam wybiorę po Kjeragu. Ile się wchodzi na ten szczyt i jak z trudnością? W porównaniu do Trolltungi czy choćby Babiej Góry :D

#1300 PostWysłany: 19 Cze 2017 23:38 

[quote="BooBooZB"]@kleyo

Odpuść sobie Oslo.Jeśli masz wracać z Torp, polecam Ci wejście na Gaustatoppen - najwyższy szczyt południowej Norwegii. Wejście z miasteczka Rjukan (to,które wiecznie jest cieniu i ustawione na zboczu są lustra kierujące promienie słoneczne na centralny punkt miasta). W dobrą pogodę, ze szczytu widać 1/6 powierzchni Norwegii

A ile czasu zajmuje wejście i zejście z Rjukan na Gaustatoppen? I czy to trudna trasa?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości