Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Odprawa Lufthansa
#41 PostWysłany: 23 Lip 2024 19:27 

Loty: 459
Kilometry: 1 026 464
złoty
tylko że obecnie podczas odprawy LH przydziela miejsca, a za ich zmianę kasuje ok 120zł

Wakacje na Krecie: tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2079 PLN. Wylot z Krakowa Wakacje na Krecie: tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2079 PLN. Wylot z Krakowa
Czarterowe loty do Sri Lanki do Sri Lanki (z bagażem rejestrowanym) z 2 miast od 1799 PLN Czarterowe loty do Sri Lanki do Sri Lanki (z bagażem rejestrowanym) z 2 miast od 1799 PLN
#42 PostWysłany: 23 Lip 2024 19:33 

Ciekawostka dotycząca wyboru miejsc. Pierwszy raz od dawna lecieliśmy z żoną w najtańszej taryfie, bez bagażu rejestrowanego. Loty Austrian KRK-VIE-NAP i tak samo z powrotem, kupione na lufthansa.com, odprawa przez aplikację Lufthansy.. Na dodatek mieliśmy osobne rezerwacje. Czytałem tutaj, a nawet tak mi powiedziano na infolinii, że bez dopłaty nie usiądziemy razem. Tymczasem przy odprawie jest pytanie czy chcę odprawić inną osobę razem ze mną. W rezultacie siedzieliśmy na każdym z 4 lotów razem, zazwyczaj jedno z nas przy oknie.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 31 Paź 2024 00:06 

Witam,

Odprawiając mnie i trójkę znajomych na jednym moim koncie na lot do Tuluzy przez Monachium nie trzeba było podawać żadnych danych typu numer dokumentu, data ważności itd.

Wprawdzie dostałem na maila wszystkie karty - w postaci QRcodów z przydzielonymi miejscami. Ale trochę mnie to zaniepokoliło.

Czy to w Lufthansie normalne ?

Z góry dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 31 Paź 2024 00:11 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tak
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#45 PostWysłany: 31 Paź 2024 00:42 

-- 31 Paź 2024 00:42 --

Bardzo dziękuję,

Będę mógł spokojniej spać.

Pozdrawiam :)

-- 31 Paź 2024 00:42 --

Bardzo dziękuję,

Będę mógł spokojniej spać.

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 15 Lis 2024 21:06 

Wybór miejsca bez dopłat. Jak?

Leciałem T/P WAW-FRA/MUC-MEX, taryfa LIGHT. Bilet kupowany na stronach Austrian.

Po odprawie i uzyskaniu karty pokładowej, klikasz w aplikacji (Austrian):

"Zarządzaj rezerwacją" --> "wybierz swoje miejsca" --> 'Jesteś już odprawiony "Do odprawy online" '. Otwiera się zewnętrzne okno przeglądarki, podajesz nazwisko, numer rezerwacji i masz podgląd wolnych miejsc. Zmieniłem w taki sposób dwukrotnie swoje miejsca na tym locie.
Potem , przed wylotem, w punkcie LH na Okęciu wydrukowano mi kartę pokładową.

Uwaga: Zmiana była możliwa tylko dla lotu długodystansowego FRA-MEX. Zmiana WAW-FRA była zablokowana.

Przy powrocie wyświetlał się 'error', więc już się nie udało.

Z ciekawostek na tej trasie:

Przy boardingu FRA-MEX obsługa oferowała dopłatę do Premium Economy za 390euro , bo były 2 wolne miejsca.

Przy boardingu MUC-WAW poprosiłem o zmianę miejsca na Emergency exit i dostałem bez problemu, bez dopłat.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 16 Lis 2024 12:32 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 432 921
niebieski
@Aramise kiedyś to (zawsze) tak działało, nawet na krótkich sektorach w taryfie Light. A jeszcze kiedyś (przed tymi cyrkami) w apce LH dało się przy FTLu co niektóre miejsca wybrać, ale po wejściu przez apkę OS nawet emergency czy te z przodu samolotu (PS - one się naprawdę czymś różnią? Te preferred zone?). Teraz myślę, że chodzi jeszcze o opcję wyboru miejsc właśnie na długodystansowych, bo tak jak wspomniałeś, na krótkich się nie da.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 16 Lis 2024 13:22 

Te "prefered zone" mają znaczenie jeśli Ci zależy na czasie przy wyjściu.

Zaoszczędzasz moim zdaniem nawet 30 minut do godziny. Tyle stoją w kolejce do kontroli paszportowej (MEX) lub kontroli bezpieczeństwa (MUC) osoby z ostatnich rzędów.

Do tego pierwszy rząd 'prefered zone' ma extra leg room jeśli to jest kabina współdzielona z Premium Economy (T/P w Boeingu i Airbus tak było)
 Profil Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości