Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 506 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 11 Sty 2015 14:59 
Awatar użytkownika

korzystam z booking.com od kilku lat (głownie z nich) i nigdy nie miałem żadnego problemu... kilka kontaktów z infolnią i tez za kazdym razem obsługa na najwyższym poziomie. Kiedyś pytałem ich co bedzie jak zwrot zaliczki za odwołana rezerwacje bedzie trwał dłużej niz 2 tyg (tyle jest w regulaminie) to powiedzieli ze oni zwrócą dana kwotę a pozniej sobie odbiorą od hotelu- fakt ze w praktyce nie wypróbowane ale zapewniano mnie ze tak bedzie.
Duzym plusem jest ich pozycja na rynku-przekonałem sie o tym ostatnio. Kilka dni temu wróciłem z Tanzani- jako ze okres świąteczne noworoczny jest gorący zarezerwowalem pewien niedrogi hotel (lecz z dobrymi opiniami) juz w lipcu. 3 krotnie potwierdzałem z hotelem rezerwacje i wszystko bylo ok do przyjazdu. Po przyjeździe okazało sie za brakuje 1 pokoju (z trzech). Oferowali ten brakujący pokój w prywatnym domu 'nieopodal' ale dla nas z roznych powodów rodzinnych bylo to nie do przyjęcia. Na początku zasłaniali sie ze do wina booking.com ze dał im wiecej rezerwacji niż maja pokoi- co bylo tylko ich linia obrony. Jak po dłuższym czasie moja cierpliwość sie wyczerpała i powiedziałem ze dzwonię do booking.com 3 pokoje sie znalazły- w dwa razy droższym i lepszym hotelu na samej plaży ale za ta sama cenę - właściciel powiedzial ze skoro to jego wina to on dopłatę bierze na siebie. Jak by to była wina booking.com to na pewno tak łatwo by nie ustąpił i nie 'sponsorował' bez powodu :)
 Profil Relacje PM off  

Versace, Gucci i Prada 🤑👗 Wiosenny weekend w Mediolanie za 721 PLN 😎 Versace, Gucci i Prada 🤑👗 Wiosenny weekend w Mediolanie za 721 PLN 😎
🏝️ Miami w dobrej cenie! Loty od 1410 PLN 🎫 Bagaż rejestrowany w cenie 🧳 🏝️ Miami w dobrej cenie! Loty od 1410 PLN 🎫 Bagaż rejestrowany w cenie 🧳
#242 PostWysłany: 11 Sty 2015 22:20 

niebieski
Potwierdzam, po braku zwrotu przez hostel w rio przez 2 tyg. booking zwrocil ze swojego konta i dalej boksował sie z hoselem...
 Profil Relacje PM off
olgierd79 lubi ten post.

#243 PostWysłany: 17 Lip 2015 20:01 

Zarezerwowałam pokój bez jakiejkolwiek przedpłaty i bez podawania nr karty, bo akurat była taka opcja. Zadzwoniłam do hotelu i potwierdziłam, powiedziała, że jest ok. Jednak plany się zmieniły (a nocleg jutro) i odwołałam ją przez stronę. Przyszedł mail, że muszę zapłacić kwotę za pokój. Ale nie ma ani żadnego numeru konta, ani nic. Co mam zrobić? Temat się rozejdzie, czy mnie znajdą i będę musiała zapłacić? ;)
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 17 Lip 2015 20:13 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
niebieski
zadzwoń to nich i zapytaj. Jeśli potwierdzą,że hotel nie weźmie kasy to szansa,że Ci to anulują bez kosztów.
 Profil Relacje PM off  

#245 PostWysłany: 17 Lip 2015 20:55 
Awatar użytkownika

Loty: 814
Kilometry: 2 753 202
goshkaaaa napisał(a):
Zarezerwowałam pokój bez jakiejkolwiek przedpłaty i bez podawania nr karty, bo akurat była taka opcja. Zadzwoniłam do hotelu i potwierdziłam, powiedziała, że jest ok. Jednak plany się zmieniły (a nocleg jutro) i odwołałam ją przez stronę. Przyszedł mail, że muszę zapłacić kwotę za pokój. Ale nie ma ani żadnego numeru konta, ani nic. Co mam zrobić? Temat się rozejdzie, czy mnie znajdą i będę musiała zapłacić? ;)

Nic nie trzeba robić. Taki mail jest wysyłany z automatu. Ja tak miałem kilka razy i się nie przejmowałem. Ani raz nie przyszło powtórne upomnienie.
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 17 Lip 2015 21:01 
Awatar użytkownika

Loty: 478
Kilometry: 704 002
niebieski
Dobra, opiszę wam coś co zaczyna stosować coraz więcej hoteli w Polsce. Hotele dla gości tzw. domestic, czyli miejscowych, w Polsce dla polaków udostępniali na bookingu opcję rezerwacji bez podawania karty kredytowej/debetowej do autoryzacji (piszę o tych wymagających przedpłaty). I ponieważ drastycznie wzrosła ilość nie dojazdów, lub rezerwacji w kilku miejscach na raz, hotele zaczynają stosować wymóg przesyłania skanu dowodu osobistego. Mój obiekt zacznie to stosować od przyszłych wakacji. Dlaczego? Powód jest prosty. Hotelarze zbuntowali się przeciw bookingowi który umywał ręce przy rezerwacjach gwarantowanych oznaczanych jako no-show. Booking chciał kasę za prowizje ale jako pośrednik nie chciał gwarantować rezerwacji.

Hotelarze mając dowód osobisty, i potwierdzenie jako zawarcie umowy cywilnej chcą ścigać nieuczciwych gości z powództwa cywilnego.
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 17 Lip 2015 21:03 

niebieski
@joael branie od kogoś skanu dowodu osobistego jest nielegalne
 Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 17 Lip 2015 21:07 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
@joael orientujesz sie czy te hotele pobierajace skan dowodu, w przypadku wpisania blednej (niskiej) stawki rowniez akceptuja takie rezerwacje ?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#249 PostWysłany: 17 Lip 2015 21:11 

niebieski
@Pawel_T dobre dobre ;) oni od nas dowody osobiste, bo umowa cywilna i do sądu jak nie przyjdziesz, ale jak za niską stawkę dadzą to Ci środkowy palec pokazują :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#250 PostWysłany: 17 Lip 2015 21:17 

srebrny
Mateusz099 napisał(a):
@joael branie od kogoś skanu dowodu osobistego jest nielegalne

Dlaczego tak twierdzisz?
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 17 Lip 2015 21:27 

niebieski
Może źle się wyraziłem ale biorąc skan dowodu wchodzisz w ustawę o ochronie danych osobowych. Jeśli ktoś już się zdecyduje wysłać dowód osobisty do hotelu to jest dla mnie debilem ... Wyłudzą na Ciebie kredyt i masz ... Ale jeśli już coś się stanie to policja pyta gdzie udostępniałeś dowód więc właściciela czekają częste wizyty na komisariacie :) Jak bardzo głupim pomysłem jest wysyłanie komuś dowodu osobistego można dowiedzieć czytając fora etc. proceder wyłudzania kredytów na skradzione dane jest teraz nagminny.
 Profil Relacje PM off  

#252 PostWysłany: 18 Lip 2015 09:18 
Awatar użytkownika

niebieski
[list=][/list]Dobra kilka faktów. Cały czerwiec mieliśmy w obiekcie o standardzie 4* odblokowaną opcję dla polaków rezerwacji bez karty kredytowej/debetowej (o tych gwiazdkach wspominam nie przez przypadek, bo to nie mój obiekt, tylko tam gdzie pracuję). Na 132 rezerwacje z Polski naliczyłem 17 no-show. Wcześniej gdy każdy musiał podawać dane karty tego typu rezerwacje były marginesem.

Wniosek jest taki że im mniej restrykcji tym więcej osób niezdecydowanych robi rezerwacje. I nie ma tu wyjątków, bo nawet ci pewniejsi goście z Genius się trafiali.

Co do bazy GIODO. Obiekt ma 2, osobną dla kart, osobną dla procedury check-in, i tak skanujemy dowód przy zameldowaniu i każdy podpisuje regułkę że odpowiada za zniszczenia w apartamencie.

Wg mnie to dobry pomysł, bo hotelarze przez takich gości tracą masę kasy. Szczególnie w szczycie sezonu.

W moim prywatnym obiekcie co 2 rezerwacja gwarantowana kartą - komunikat ODMOWA albo NIE AKCEPTUJ. Niektórzy sami się przyznają że wiedzą że mają limit ustawiony na 0 na karcie i pytają czy mogą zrobić przelew :)

Który przepis zabrania skanowania dowodu? Przecież każdy robi skan dobrowolnie i dobrowolnie zgadza się na regulamin który tego wymaga.

Z nowości to jeszcze dopiszę że coraz więcej sieci hotelowych podpisuje z booking umowy dzięki któym ich goście mogą zapłacić poprzez paypal. Głównie we Francji.
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 18 Lip 2015 10:28 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 132 615
niebieski
joael napisał(a):
Który przepis zabrania skanowania dowodu? Przecież każdy robi skan dobrowolnie i dobrowolnie zgadza się na regulamin który tego wymaga

Nie ma takiego, mimo wszystko warto przeczytać http://www.piit.org.pl/documents/10181/ ... WBI%29.pdf
 Profil Relacje PM off  

#254 PostWysłany: 18 Lip 2015 10:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, tylko chyba wszyscy zapominają o jednej rzeczy. W bazie mogą znajdować się określone rzeczy zgłoszone do GIODO, w procedurze jest także informacja co i po jakim czasie, w jakich okolicznościach jest stamtąd usuwane. Tych informacji nie przechowuje się w nieskończoność. One służą tylko do rezerwacji, obsługi pobytu. Po jej zakończeniu (odbyciu pobytu) zostają skasowane zgodnie z procedurą.

Wcześniej już pisałem jak i gdzie są przechowywane dane kart, więc szkoda się powtarzać. Inna sprawa czy obiekt wywiązuje się z procedur które nań nakłada urząd, który to kontroluje. I czy aspekt kontroli w ogóle działa. Bo pewnie do póki nic się nie wydarzy to się takim obiektem nikt nie interesuje.
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 18 Lip 2015 14:10 

niebieski
sorry ale jak booking hotelarzom wysyła wszystkie dane karty łącznie z cvv - były przypadki kradzieży pieniędzy przez nieuczciwych hotelarzy, to jeszcze skan dowodu i tylko patrzeć na KRD, BIG etc jak ktoś na nas chwilówek nabrał i konto wyczyścił :)
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 18 Lip 2015 14:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Sory Mateusz, ale widać że masz małe pojęcie o tym co piszesz. Nie hotelarze, a pracownicy hotelowi, i nie tylko w tej branży są czarne owce. Ostatnio podawałem wyniki gdzie jest najwięcej przekrętów z kartami, i Polski w top50 tam nie było.

Ale za to polscy goście byli w top10 z Europy tych co rezerwują i nie dotrzymują warunków rezerwacji. A to o czymś już świadczy?! Przypomnę że na 1m byli Rosjanie, a na drugim Białorusini.
 Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 22 Lip 2015 20:45 

nie rozumiem, skoro nie przyjeżdżają przy rezerwacji bez karty to po co oferować taką rezerwację? Co mnie obchodzi że ktoś ma limity na 0zł niech sobie ustawi większe jak chce rezerwować. Proponuję zawsze żądać przedpłaty :)

Sama czasem rezerwuje bez karty ale tez jak już wiem, że nie przyjadę staram się jak najwcześniej anulować rezerwację żeby nie blokować miejsca.

Na kopiowanie dowodu jestem "uczulona" :)
 Profil Relacje PM off  

#258 PostWysłany: 23 Lip 2015 01:33 

niebieski
joael, ale rozumiem, że po wprowadzeniu procedury będziecie dawali wybór:
a) rezerwacja bez KK ze skanem dowodu
b) rezerwacja z preautoryzacją KK
c) rezerwacja przedpłacona KK

Bo jeśli nie, to np. na to że zostanę Waszym gościem nie mielibyście co liczyć... ;-)
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 23 Lip 2015 08:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie doczytaliście uważnie. Chodzi o te obiekty które oferowały stawki z przedpłatą, ale dla polaków bez karty, bo jest taka opcja. Dużo osób rezerwuje takie hotele i nie dokonuje przedpłat w postaci przelewu (zgodnie z informacją wysyłaną z hotelu), a na swoim profilu w booking mają zapisane karty debetowe z limitem 0. Często słyszymy że po co przelew skoro oni podali karty w profilu... chodzi o takich cwaniaczków.

Nie mówię że wszyscy, bo część nawet nie wie co to karta debetowa/kredytowa. Poważnie! Ale część to robi świadomie. I nie ważne czy to obiekt gdzie nocleg kosztuje 60-70zł za pokój czy aparthotel 4* gdzie noc kosztuje blisko 400-500zł. Specjalnie podałem za przykład obiekt w którym pracuje.

Ale nawet jak teraz zlikwidowałem opcję bez karty dla polaków zdarząją się osoby które robią rezerwacje za 4000-5000zł i podają debetówkę. Skąd wiem? :) Kredytowe mają inne sumy liczb i początki numerów kart.

Uważam że to co Stowarzyszenie Hotelarzy sugeruje, a jest to po konsultacjach i z booking i z prawnikami stowarzyszenia ma sens. My jako hotelarze nie oczekujemy przedpłat przed przyjazdem, ale żeby gość wywiązał się z "umowy cywilnej" jaką jest rezerwacja. Robisz rezerwację to nie zostawiaj hotelu na lodzie. Zapłać po przyjeździe, kartą, przelewem. Taka jest idea.

Nie piszę już o warunkach rezerwacji (kwota przedpłaty), bo połowa tego nie czyta i się dziwi że jakaś część jest wymagana :)
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 22 Sie 2015 09:14 

Loty: 25
Kilometry: 44 472
booking ma prawo odwołać rezerwację?
zostało mi 2 tygodnie do wyjazdu jadę z małym dzieckiem, a oni mi dziś piszą że odwołali mi rezerwacje.

Dodam, że cena normalna nie jakaś promocyjna pobyt opłacony "z góry".
Mogę czegoś oczekiwać od nich wzamian -rekompensaty?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 506 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 26  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości