Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Mar 2024 17:02 
Awatar użytkownika

W tym roku Grecja… Planujemy wejść na Olimp.
Jakoś nie znalazłem postów na ten temat…
Ktoś może wchodził? Jakieś rady/sugestie…???
 Profil Relacje PM off  

Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴 Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴
Zaskoczyli wszystkich! Pierwsze lotnisko w Polsce ma skaner CT – koniec z wyciąganiem płynów i elektroniki z plecaka Zaskoczyli wszystkich! Pierwsze lotnisko w Polsce ma skaner CT – koniec z wyciąganiem płynów i elektroniki z plecaka
#2 PostWysłany: 28 Mar 2024 17:07 

srebrny
Zeus tam był.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 28 Mar 2024 17:09 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tak wchodziłem. Trzeba uważać na bimber w ostatnim schronisku bo można mieć dzień w plecy. No i na łańcuchy także, pod koniec. I najważniejsze, nie lekceważyć, bo wygląda łatwa ale ma swoje "kaprysy"
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 28 Mar 2024 17:31 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
da sie to zrobic w jeden dzien jesli chcesz tylko na Olimp wejsc, ja tak wchodzilam. w czerwcu tylko w jednym miejscu troche sniegu, niewielki plat, a tak to sucho
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Mar 2024 18:13 

Loty: 348
Kilometry: 653 431
niebieski
Wchodziłem z żoną na Olimp (najwyższy szczyt) w sierpniu 2022. Mieliśmy nocleg w schronisku Spilios Agapitos i z rana poszliśmy na szczyt. Trudności zaczynają się dopiero na przejściu pomiędzy wierzchołkami ze Skali na Mytikas. Nie należy ich lekceważyć ale moim zdaniem nie są wieksze niż w Tatrach.
Jest sporo filmików na youtube jak wygląda tam droga.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 28 Mar 2024 19:46 

złoty
Byłem już bardzo dawno temu. Kawałek przed samym szczytem trochę ambitniejszy, trzeba sobie pomóc rękami, ale dla kogoś, kto ma za sobą szlaki typu Orla Perć czy Rysy nic trudnego. No i nie wierzcie w mity. Na górze nie dają ambrozji.
 Profil Relacje PM off
Misiatek lubi ten post.

#7 PostWysłany: 28 Mar 2024 20:13 
Awatar użytkownika

O.K. Dzięki, poczytałem inne fora…
Z uwagi na skąpość czasu podjedziemy samochodem do schroniska Refuge Christaki, no i wejście na górę…
https://maps.app.goo.gl/WgX3mqZybBesH6PY7?g_st=i

Podobno z tego miejsca to tylko 1,5 godz. Całość zajmie z 6…7 godz.
Nie planuję jakiegoś noclegu na górze…
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 28 Mar 2024 20:54 

złoty
Hmm, aż się z ciekawości przyjrzałem na Google Maps i nie wygląda mi na to, żeby do schroniska Christiaki dało się podjechać samochodem innym niż terenówka.
Zwykłą osobówką chyba najwyżej da się podjechać tutaj https://maps.app.goo.gl/yvVrGPsKKGfQTZwN9 , do Vrisopoules, na ok. 1700 m.
Albo na klasycznej trasie do Prioni (https://maps.app.goo.gl/KYJNkViAgZRmHbNF6), na ok. 1100 m, czyli w sumie prawie 2000 m podejść do szczytu.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Mar 2024 06:46 
Awatar użytkownika

Tak, tam jest droga szutrowa… I da się dojechać samochodem o podwyższonym zawieszeniu…
Podobno bez problemu…
Ale osobówki też dają radę...

Image

https://zapodaj.net/plik-H6U9zap4qL
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 20 Kwi 2024 13:34 

to jak polecalibyście to załatwić mając zwykłe auto na wynajem? chyba na taką szutrówkę wjechać może spowodować uszkodzenie auta. nie da się z innej strony podjechać i wejść? na google maps widze jakiś ośrodek narciarski, do którego dochodzi droga asfaltowa, ale google maps pokazuje, że nie da się stamtąd dojść pieszo na olimp.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 20 Kwi 2024 21:25 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
Droga dojedziesz do Prionia i dalej z buta. Ja tak wchodzilam, spokojnie do zrobienia w jeden dzien
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Maj 2024 20:58 
Awatar użytkownika

baloo123 napisał(a):
to jak polecalibyście to załatwić mając zwykłe auto na wynajem? chyba na taką szutrówkę wjechać może spowodować uszkodzenie auta. nie da się z innej strony podjechać i wejść? na google maps widze jakiś ośrodek narciarski, do którego dochodzi droga asfaltowa, ale google maps pokazuje, że nie da się stamtąd dojść pieszo na olimp.

Na innym forum wyczytałem, że osobówki też dają radę. Ludzie jeżdżą wypożyczonymi…
Ale pewnie trzeba uważać…
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości