Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 18 Lis 2018 16:21 

złoty
Sytuacja jest zawsze taka sama, o ile płacisz za cokolwiek w walucie innej niż waluta przypisana w danym momencie do karty, zapłacisz według kursów i opłat za przewalutowanie obowiązujących dla danej karty.
Jeśli chcesz kupić bilet na stronie United i zapłacić w U$D to najprościej, na górze strony, wybrać United States i ceny będą w U$D. Tak samo jest na lot.com, wybierając stronę kraju w którym obowiązuje EUR (np. Francja) ceny będą w EUR i tak będą księgowane.
 Profil Relacje PM off  

Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴 Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴
Zaskoczyli wszystkich! Pierwsze lotnisko w Polsce ma skaner CT – koniec z wyciąganiem płynów i elektroniki z plecaka Zaskoczyli wszystkich! Pierwsze lotnisko w Polsce ma skaner CT – koniec z wyciąganiem płynów i elektroniki z plecaka
#22 PostWysłany: 18 Lis 2018 19:02 

Loty: 64
Kilometry: 210 376
OK, to jest jasne tylko że po przejściu na USD cena jest wyższa o ponad 1 tyś złotych.
Mi chodzi o to żeby zapłacić w NOK bo wtedy jest najtaniej.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 18 Lis 2018 20:51 

alien657 napisał(a):
Jak wygląda sytuacja w przypadku zakupu biletów w walucie innej niż EUR , USD i GBP. Chodzi o zakup w NOK (korona norweska) mam do zapłacenia 19000 NOK (ok. 8500 PLN) (na stronie United - wylot z Oslo), jakiego sposobu płatności użyć najlepiej aby zapłacić jak najmniej za przewalutowanie . Mam kartę kredytową mBank (PLN) , kartę w EURO i USD. Na stronach rezerwacyjnych .pl jest trochę drożej.
Pozdrawiam

W tym przypadku jak masz kartę z mBanku to płać w NOK kartą w USD i bedziesz miał jedne przewalutowanie i bank obciąży twoją kartę po kursie mastercarda czyli na teraz 1000 NOK wychodzi niecałe 119 USD
Możesz też zapłacić kartą w PLN i też przewalutowanie bedzie na Euro po kursie mastercarda ale bank te euro sprzeda ci po swoim kursie często zawyżonym nawet 30 gr na 1 euro.
 PM off  

#24 PostWysłany: 19 Lis 2018 01:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 521
Kilometry: 822 257
@alien657 w twoim przypadku mówimy o płatności kartą USD, a nie zmianie waluty na USD na stronie norweskiej. Płacisz w NOK, tak jak pokazuje ci konretne OTA, używając karty USD Kantoru Alior Banku i pamiętając, żeby na karcie mieć środki "z górką", bo blokada będzie jakieś 7% wyższa niż ostateczne rozliczenie.

#25 PostWysłany: 19 Lis 2018 23:30 

niebieski
USD
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 20 Lis 2018 01:37 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 521
Kilometry: 822 257
Kashpir napisał(a):
Ale jeśli wszystko na stronach .pl to jedyną kwestią związaną z przewalutowaniem jest to o czym pisze @Don_Bartoss

@Don_Bartoss @pabien w nawiązaniu do wcześniejszej dyskusji - życie pokazuje, jak łatwo nie mieć racji ;) przeklejam to, co już napisałem w odpowiednim wątku o tripair: próbowałem zrobić rezerwację lotów Aegean na tripair.pl. Byłem przekonany, że w związku z tym, że strona .pl, to płatność idzie w PLN, bo tak miałem na podsumowaniu rezerwacji i na koncie karty Visa debit (z nią była zniżka) zapewniłem kilka zł więcej niż wymagane. Tymczasem zonk - płatność odrzucona przez bank, bo nie mam wystarczającej ilości środków. Sprawdzam w bankowości internetowej listę odmów i okazuje się, że tripair wysyła płatność w euro, co oczywiście przy kursie mojego banku całkowicie się nie opłacało.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 32 gości