Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Chalkidiki
#1 PostWysłany: 05 Maj 2024 20:59 

srebrny
Cicho na forum w temacie Chalkidiki i jedzenie tamże więc zakładam ten wątek licząc, że ktoś podzieli się wiedzą. Kulinaria są dla mnie bardzo ważną częścią podróży więc za polecenia wszelkich lokalnych smaków, tawern z dobrym jedzeniem i klimatyczne miejscówki z góry dziękuję. Jak wrócę to na pewno sam podzielę się spostrzeżeniami a teraz zbieram info.

Zobacz górę Fudżi oraz Pałac Cesarski 🇯🇵 Bilety do Kraju Kwitnącej Wiśni od 2990 PLN 🔥 Zobacz górę Fudżi oraz Pałac Cesarski 🇯🇵 Bilety do Kraju Kwitnącej Wiśni od 2990 PLN 🔥
Zobacz zachód słońca nad Wat Arun 🌇 Loty do Bangkoku świetną linią szejków od 2470 PLN ✈ Zobacz zachód słońca nad Wat Arun 🌇 Loty do Bangkoku świetną linią szejków od 2470 PLN ✈
 Temat postu: Re: Chalkidiki
#2 PostWysłany: 09 Lip 2024 15:47 

srebrny
Nie mogę edytować swojego postu, więc piszę pod nim. Posiedziałem trochę na Sithonii, gdyby ktoś był zainteresowany namiarami na dobre jedzenie to mogę popełnić mały wpis, bo pisać się samemu dla siebie jakoś mi się nie uśmiecha ;)

#3 PostWysłany: 10 Lip 2024 07:21 

niebieski
Pisz, może się przydać.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Lip 2024 09:12 

Chętnie poczytam. Od lat planuje wyjazd na Sithonii. W ubiegłym roku nawet miałem kupnie bilety ale nie poleciałem :( Może w tym roku we wrześniu...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Sie 2024 16:24 

srebrny
Mam wolną chwilę i trochę chęci więc podzielę się tym co już wiem ;)

ΤΟ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ (To Akrogiali), Toroni Lokalizacja https://maps.app.goo.gl/yVjEZC4FW8dvp89q8

Perełka na kulinarnej mapie Sithonii. Bardzo rzadko zdarza się, że wracamy w te same miejsce na wakacjach, jeszcze rzadziej wracamy do tych samych restauracji. Tu byliśmy czterokrotnie i niech to świadczy o tym, że coś nas tu przyciągało.

Na te przysłowiowe 10/10 złożyło się wszystko po trochę. Fenomenalne położenie, w zacisznej zatoczce, właściwie na samej plaży Linaraki z przepięknymi zachodami słońca. Rewelacyjny klimat, kelnerzy i właścicielka, jest siga-siga i czujesz się jak u siebie. Bardzo przystępne ceny, właściwie jedna z lepszych tawern pod tym kątem na całej Sithonii biorąc pod uwagę cena/jakość. No i jedzenie, jedzenie na którego tylko wspomnienie kubki ssmakowe zaczynają wariować. Smakowało nam absolutnie wszystko co jest dla nas ewenementem. Spróbowaliśmy kilkunastu dań, wszystko doprawione w punkt, wszystko greckie, autentyczne, smaczne i jak mawiał klasyk "fiu-fiu-fiu-fiu, ekstra". Nadziewana wołowiona i grillowany bakłażan z fetą z sosem miętowym na stałe wejdą do naszych kulinarnych przebojów. Porcje duże, trzeba mieć to na uwadze składając zamówienie.

To jedno z tych miejsc gdzie Grecja się zaczyna.

Πάνος ψαροταβέρνα (Panos Fish Tavern), Neos Marmaras Lokalizacja https://maps.app.goo.gl/2hAG7ynGZDtpjZtf7

Duże, ogromne wręcz porcje. Dlaczego od tego zaczynam? Czy liczy się dla nas tylko aby zapchać brzuch? Wręcz przeciwnie ale planując wizytę w tym miejscu najlepiej zamawiać po pół lub znaleźć inne rozwiązanie, w przeciwnym razie wyjdziecie do domu z posiłkiem na kolejny dzień, gustownie spakowanym na wynos. Porcje nie do przejedzenia.

Aby się tu dostać trzeba pokręcić się nieco po stromych i wąskich drogach, w niejednym miejscu smród palonego sprzęgła wrósł na stałe w okoliczne skały. Po przyjeździe na miejsce wita nas spokojna, urocza zatoczka i tłum gości w lokalu i często również przed nim. Rezerwacja wskazana, pomimo iż restauracja jest duża i położona w dużym ogrodzie. Co warto zjeść? Patrząc na to co serwowali wokół i na zadowolone miny gości to chyba wszystko. Na naszych talerzach były owoce morza wszelkiej maści i szereg przystawek. Cóż by nie napisać, wszystko było rewelacyjne. Tzatziki pachniało świeżością, fasola chrupka i miękka zarazem, bakłażany i cukinie to esencja słońca i smaku. A to co wcześniej pływało radośnie w morzu a teraz wylądowało na talerzu było wprost obłędne. Świeże, morskie, muśnięte cytryną i ziołami, no bajka.

Na osobny akapit zasługuje obsługa. Nigdy wcześniej nie spotkaliśmy się w Grecji z tak profesjonalną i zarazem niewidoczną i sympatyczną ekipą kelnerską jak tam. Wszystko działo się szybko, niemal od razu a jednocześnie bez nachalności i nadęcia. Dania wydawane błyskawicznie ale wizytując kuchnie po jedzeniu i chwili rozmowy i tamtejszymi kucharzami wiem, że ta cała machina to jeden dobrze naoliwiony tryb. Wszyscy wiedzą co mają robić, każdy jest wyluzowany ale zna się na swojej robocie. Dla mnie rewelacja, jedno z lepszych miejsc jakie odwiedziliśmy podczas naszych greckich wyjazdów.

Tavern Delfini, Porto Koufo Lokalizacja https://maps.app.goo.gl/crZMAZq8KhZ2Z4nq6

Aby nie było za słodko trochę goryczy. Pięknie położone Porto Koufo, rybacka wioska na końcu palca ma wiele tawern i wieczorami zapełnia się turystami szukającymi greckiej kuchni i dobrego jedzenia. Trafiliśmy tam więc i my i na chybił trafił wybraliśmy Delfina na miejsce naszej kolacji. Nie był to dobry wybór. Przeciągnięta ośmiornica, gumowate kalmary i sałatka grecka totalnie bez wyrazu. Do tego małe porcje sprawiły iż jednym plusem tego miejsca została lokalizacja i może jeszcze bardzo dobre ciasto, które dostaliśmy na koniec posiłku. Nie polecam, wręcz odradzam.

Taverna Mimoza, Sikia Lokalizacja https://maps.app.goo.gl/KGgDJJcDzzoVb8cY8

Tawerna poza turystycznym szlakiem, w uroczej turystycznej wiosce. Dostaliśmy zaproszenie od właścicieli na wtorkową kolację, podczas której jest muzyka na żywo, więc nietaktem byłoby nie skorzystać. O ile jakość prezentowanej muzyki przez trzyosobową, miejscową kapelę była mocno średnia to jednak jedzenie to już najwyższa półka. Jestem miłośnikiem jagnięciny i muszę przyznać, że zjadłem tu jedno z najlepiej przygotowanych dań z grillowanego kawałka tego zacnego mięsa jakie jadłem w życiu, wszelkie synonimy słowa mmmmmmmm dozwolone. Do tego kozina, rzadkość na Sithonii, doprawiona i zgrillowana w punkt, sałatka grecka świeża i pachnąca a wisienką na torcie były warzywa z sosem, który miał w sobie chyba wszystkie aromaty zielne, całość wręcz hipnotyzująca. Wszystko co jest serwowane w tej tawernie właściciele hodują i uprawiają sami, w duchu slow-food. Swoją drogą świetni, pozytywni ludzie, których mieliśmy okazję dobrze poznać. Dla miłośników grilla miejsce naprawdę godne polecenia, owoców morza i ryb lepiej poszukać w innych lokalizacjach. Cenowo normalnie, tak dla Ani. Ani drogo ani tanio.

Fish & Grill Market AGGELOS, Sikia Lokalizacja https://maps.app.goo.gl/du8gxpBc3XgzW1ZPA

Co tu robi sklep rybny? Choćby to, że jest świeżo, pysznie i tanio. Ryby i owoce morza prosto z kutra, codziennie to co uda się złapać. Największą zaletą tego miejsca jest to, że każdą rybę i owoc morza można kupić i od razu grillują na miejscu. Do tego sos cytrynowy, sól cytrynowa i kolacja gotowa. Świeżo, przepysznie, zdrowo. Grillowanie 5E za kg. Korzystaliśmy kilka razy, warto wstąpić z rana i zamówić na wieczór, bywają kolejki, grill nie wyrabia i wtedy albo bierzemy i grillujemy u siebie albo obchodzimy się smakiem. Obsługa pomocna, wyluzowana i traktująca Cię jak swojego. Szkoda, że w Polsce nie spotkałem się nigdy z takim miejscem, może to jakaś nisza? Nad Bałtyk jeżdżę tylko zimą a wtedy tylko wiatr hula obok rybnych...

MYSTILLI, Vourvourou Lokalizacja https://maps.app.goo.gl/KiPM54BSdBxvHvPs9

Trafiliśmy tu z przypadku i to było najgorsze kulinarne doświadczenie na Sithonii. Z zewnątrz lokal ładny, kelnerzy w bieli i w ogóle. Risotto mdłe i bez soli, owoce morza w nim zleżałe i wątpliwej jakości. Makaron rozgotowany, żeberka niedopieczone. Wszystko nijakie, niedoprawione i po prostu słabe. Wygarnąłem to kelnerowi, zaprosił do kucharza, przekazałem to samo i jedyne co usłyszałem to to, że tak bywa. No bywa. Na koniec kilka euro na rachunku za dużo, dwie wyuoczone wiązanki w ichniejszym dialekcie i sprawa wyjaśniona. Dno greckiego dna.
Ale toalety mają w marmurach.

Χατζής Αρτοζαχαροπλαστείο (Bakery Hatzis), Sykia Lokalizacja https://maps.app.goo.gl/pJKAa7Rif8PNxGH69

Piekarnia, cukiernia, lodziarnia, kawiarnia. A może po prostu miejsce spotkań. Spotykają się tu wszyscy, miejscowi wpadają wypić kawę, zapalić papierosa i pogadać o niczym, turyści też i cała reszta, pełen przekrój. Miejsce zawsze pełne, zawsze gwarne, zawsze tak samo pyszne i klimatyczne. Wybór lodów ogromny, trzydzieści osiem smaków i wszystkie na śmietanie, wszystkie pyszne. Przekąski na słono, na słodko, pieczywo i co tam sobie wymyślicie. Od a do z robione na miejscu, żadnego ściemniania. Kawa pomimo iż wspomagana nowoczesnością to smakuje jak z najbardziej podrzędnego kafenionu, czyli tak jak być powinno. Warto się zatrzymać, warto przyjechać specjalnie.

Thea Beach Bar Kriaritsi, Kriaritsi Lokalizacja https://maps.app.goo.gl/xLneP7hAB8jZgh53A
Najpiękniej położony bar na Sithonii, klubowe tosty wyśmienite, zmrożone wręcz piwko podane razem z chipsami o smaku oregano i wszystko doprawione słońcem, oszałamiającym wręcz błękitem wody no i majaczącą w oddali górą Athos. Przepis na prawdziwe greckie wakacje. Tak można żyć, tak można się relaksować.

I cała masa innych dobrych miejsc, znów wiadra wypitej kawy i mnóstwo wspomnień zapisanych w pamięci. To najważniejsze co nam pozostaje.
Gadekk lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość