Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Sty 2013 19:14 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Wiecie jak to jest dokładnie z problemem z tematu w Etihad.
Kolega chce kupić KK mamy lot ale oni chyba chcą okazania tej karty przed wejściem do samolotu.
http://www.airlinecomplaints.org/showthread.php?t=9516
Co jak nie będą mieli karty i co jak będą mieli ale nie będzie to karta żadnego z pasażerów ?

Lato na Rodos za 1286 PLN. Loty z Warszawy + 4 noclegi Lato na Rodos za 1286 PLN. Loty z Warszawy + 4 noclegi
Zamiast tłumów góra 60 osób na godzinę. Duże ograniczenia w jednej z największych atrakcji Kanarów Zamiast tłumów góra 60 osób na godzinę. Duże ograniczenia w jednej z największych atrakcji Kanarów
#2 PostWysłany: 03 Sty 2013 19:23 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Chyba było już taki wątek na forum. Mi coś obiło się o uszy, że lot Qatarem wystarczy jakieś powiedzenie od banku właściciela karty, że została użyta ona do zarezerwowania tych biletów.

Mam: viewtopic.php?f=15&t=12812&hilit=qatar+karta+kredytowa
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Sty 2013 19:24 
Awatar użytkownika

złoty
Hubert napisał(a):
Chyba było już taki wątek na forum. Mi coś obiło się o uszy, że lot Qatarem wystarczy jakieś powiedzenie od banku właściciela karty, że została użyta ona do zarezerwowania tych biletów.

Jeżeli było to sorki ale szukałem przez wyszukiwarkę i nie wiele znalazłem.Ale szukałem dla Etihad

#4 PostWysłany: 03 Sty 2013 19:32 

niebieski
Przede wszystkim to dotyczy sytuacji kiedy bilety kupujemy przez stronę przewoźnika, który w ten sposób zabezpiecza się przed "fraudem" Jeśli korzystasz z OTA na 99% nie będziesz miał z tym problemu. Niektóre OTA wręcz umożliwiają zaznaczenie pola "kupuję dla pasażera, ale nie lecę" np. ebookers.de. Najlepiej niech pasażer weźmie ze sobą upoważnienie i ksero karty - to na 100% załatwi sprawę, a jeszcze lepiej będzie, jak zrobisz check-in on-line.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Sty 2013 19:35 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Racja blasto. Zapomniałem o tym, że tutaj przez pośrednika jest zakup.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Sty 2013 19:41 
Awatar użytkownika

złoty
Dzieki w takim razie, za szybkie i rzeczowe wyjasnienie :)

#7 PostWysłany: 03 Sty 2013 21:29 

To o mnie mowa :)

Dostałem e-tickety, i znalazłem tam taki zapis:

AT CHECK-IN, PLEASE SHOW A PICTURE IDENTIFICATION AND THE DOCUMENT YOU GAVE
FOR REFERENCE AT RESERVATION TIME

Maila dostałem od ebookers. Zakładam, że może to być kopia dokumentu (+ to zaświadczenie z banku)?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Sty 2013 00:10 

Grzebiąc w regulaminie pośrednika (niestety dopiero po kupnie biletów, wcześniej sugerowałem się przy rezerwacji możliwością podania danych osoby, która nie leci, tylko "zajmuje się księgowaniem" - czyli chodzi chyba o właściciela karty kredytowej; oraz m.in. tutejszą opinią, iż bez KK można odbyć wszystkie przeloty) natrafiłem na taki zapis (tłumaczenie z niemieckiego na ang przez chrome):

""10th Please always make sure you carry your confirmation e-tickets, vouchers and other travel documents, particularly identity card or passport and the credit card used for the booking (s), which can result performers fail performance. The liability of ebookers is excluded in such cases.""

Wyczytane stąd: http://www.ebookers.de/info/page?id=BookingTerms

Przyznam, że teraz jestem trochę zmieszany. Ktoś na szybko potrafi powiedzieć jak wygląda procedura anulowania (gdzieś widziałem, że mam prawo o ile wziąłem ubezpieczenie, a wziąłem).
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Sty 2013 00:21 

Ja miałem podobną sytuację lecąc Qatar w listopadzie. Też był taki dopisek przy rezerwacji, ale okazało się to fikcją. Nikt nigdzie nie sprawdzał, czy mam kartę (a nie była to moja karta). Ale na wszelki wypadek miałem ksero karty + dowodu właściciela z dopiskiem, że zakupił on ze swojej karty bilet.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 04 Sty 2013 01:18 

A leciałeś tylko Qatarem czy też np. Air Berlin? Lecąc tym Air Berlin i Etihadem może być trochę inaczej. Może jestem zbyt nadgorliwy, ale jednak przyznam, że trochę mnie to martwi. Czy kontakt z przedstawicielem ebookers coś może tutaj wyjaśnić?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 04 Sty 2013 08:38 

platynowy
Niczym się nie przejmujcie, jeśli jest bilet wystawiony przez agenta a nie bezpośrednio przez linię to karta NIGDY nie jest sprawdzana przy odprawie.

#12 PostWysłany: 04 Sty 2013 08:58 

@Matias
Leciałem Lufthansą, potem Qatarem.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 04 Sty 2013 09:22 

Loty: 17
Kilometry: 39 506
@mucha Czyli jesli za lot z wczorajszego "hitu" do Bangkoku placil moj szef, to nie musze cudowac z kserowaniem jego karty? Lot obsluguje Etihad po czesci z Air Berlin (choc samoloty sa Etihad).
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 04 Sty 2013 09:26 

niebieski
@Matias

Ja leciałem Etihadem i nikt o kartę nie pytał. Zrób check-in on-line dla pewności. Jak podejmiesz decyzję, że na 100% lecisz, dzwoń do ebookers.de i zrezygnuj z ubezpieczenia - zwrócą Ci za nie pieniądze.

@Tapir

Loty z Krakowa nie są operowane na maszynach Etihadu tylko Air Berlin. EY obsługuje tylko odcinek AUH-BKK. W Krakowie dostaniesz boarding passy na wszystkie odcinki podróży - nikt Cię później nie będzie pytał o kartę.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 04 Sty 2013 10:03 

Loty: 77
Kilometry: 325 362
niebieski
potwierdzam, ze Etihadem czy AirBerlin nie poprosily o CC. Bilet byl kupowany przez strone przewoznika, pierwszy lot obslugiwany przez AirBerlin.

kiedys mialem sytuacje na lotnisku, ze poproszono mnie o karte, ktora byl bookowany lot thai albo emirates (nie pamietam juz). pechowo zostawilem ja w domu. wtedy pani wyciagnela jakis gotowy druk z oswiadczeniem, ze to moja karta, z rubryka na nowy numer karty, ktora mialem przy sobie oraz autoryzacja platnosci (w razie, gdybym jednak sklamal). po minucie wypelnienia bylo po sprawie, a w rozmowie uslyszalem ze to powszechne, ze ludzie zapominaja tej karty, ktora byla robiona platnosc czy ktos im kupowal bilety.

Ostatnio edytowany przez mmis4167, 04 Sty 2013 10:07, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 04 Sty 2013 13:39 

blasto napisał(a):
@Matias

Ja leciałem Etihadem i nikt o kartę nie pytał. Zrób check-in on-line dla pewności. Jak podejmiesz decyzję, że na 100% lecisz, dzwoń do ebookers.de i zrezygnuj z ubezpieczenia - zwrócą Ci za nie pieniądze.

Czyli można rozumieć, że w tym wypadku odprawa online poprawia wiarygodność takiego pasażera? Zapewne się odprawię w taki sposób (przyzwyczajony do latania low-costami z automatu myślę o odprawieniu się wcześniej przed pojawieniem się na lotnisku).

Piszesz o odzyskaniu pieniędzy za ubezpieczenie na bazie własnego doświadczenia? ;) Brałeś te za 23 euro/osoba (Cancellation Insurance)? Był jakiś opór w momencie, gdy zażądałeś zwrotu? Rozumiem, że ludzie przez "zapominalstwo" tracą tę sumę chociaż jest ona do odzyskania?

blasto napisał(a):
W Krakowie dostaniesz boarding passy na wszystkie odcinki podróży - nikt Cię później nie będzie pytał o kartę.

To już z rozpędu zapytam - startując też z PL (Gdańsk) dostaje na rodzimej ziemi wszystkie boarding passy na loty do Thai, czy na powrót także? Jak sprawa wygląda z bagażem - rozumiem, że nadajemy w Gdańsku i odbieramy w Abu Zabi (pomimo przystanku w Berlinie), i potem ponownie nadajemy do Bangkoku? Czy może nadajemy w Gdańsku i odbieramy już w Bangkoku?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 05 Sty 2013 00:21 

Matias napisał(a):
blasto napisał(a):
@Matias
blasto napisał(a):
W Krakowie dostaniesz boarding passy na wszystkie odcinki podróży - nikt Cię później nie będzie pytał o kartę.

To już z rozpędu zapytam - startując też z PL (Gdańsk) dostaje na rodzimej ziemi wszystkie boarding passy na loty do Thai, czy na powrót także? Jak sprawa wygląda z bagażem - rozumiem, że nadajemy w Gdańsku i odbieramy w Abu Zabi (pomimo przystanku w Berlinie), i potem ponownie nadajemy do Bangkoku? Czy może nadajemy w Gdańsku i odbieramy już w Bangkoku?

w PL przeważnie dostaje się wszystkie karty na drogę tam, przy wylocie powrotnym z BKK - wszystkie na powrót. Piszę przeważnie, bo ja nie dostałam ostatniej ;) był jakiś problem z odprawą online (udało się wcześniej odprawić tylko na 2 pierwsze loty, bez trasy do BKK) - i na ten ostatni lot trzeba było ustawić się w kolejce (dość sporej) w Abu Dhabi. Para przy stanowisku obok miała podobnie, też częściowo byli odprawieni, jednak pani z obsługi zrobiła im odprawę od początku i dało się wydać wszystkie karty od razu, jak być powinno.
Mimo tego nikt nigdzie o kartę nie pytał (bilet kupiony przez pośrednika).
Bagaż leci od razu do końca, odbierasz dopiero w BKK
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 05 Sty 2013 02:24 

Pięknie dziękuję za odpowiedź Kasiu.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 09 Sty 2013 22:02 

Mam jeszcze jedno pytanie. W chwilę po zakupie na maila przyszło potwierdzenie rezerwacji:

"Flüge
Erwachsene: 3
588,00€
Steuern & Gebühren
520,35€
Versicherung
Stornoschutz Plus
69,00€
Kreditkarten-Entgelt
12,00€
Kreditkarten-Entgelt Etihad Airways
21,00€
Gesamtreisepreis
1210,35€
Zusätzliche Gebühren der Fluggesellschaften könnten anfallen."

Wartości dla trzech osób. Pierwsze dwie to za bilety lotnicze, 69 euro to świadomie wybrane ubezpieczenie (po 23 euro/os), 12 euro to, z tego co znalazłem tu na forum/w sieci, opłata za użycie karty kredytowej. Natomiast nie wiem co to te 21 euro. Z nazwy wynika, że także związane z KK. Ktoś wie coś więcej?

Na koncie bankowym wartości zostały przedstawione w czterech pozycjach. Trzy pozycje (na każdą osobę osobno z AirBerlin) to wartość biletu + rozbity koszt (4 euro) za opłatę kartą kredytową (tak podejrzewam). Natomiast na czwartej pozycji jest koszt z ebookers o wartości 90 euro. Taki koszt wychodzi po dodaniu 69 euro (ubezpieczenie) i tych zagadkowych 21 euro. Wynika z tego, że to prowizja ebookers? Dziwne..

W ramach uzupełnienia (dla osób chcących wiedzieć jaki był ostateczny koszt zakupu) dodam, że naliczona została także opłata ok. 2,8% za przewalutowanie.

I jeszcze ciekawostka: ubezpieczenie które oferuje ebookers (te za 23euro) to w skrócie zawiera:
- ubezpieczenie powrotu (sam placisz tylko 20% dodatkowych kosztow),
- ubezpieczenie na sama podroz w wypadku choroby, wypadku, smierci - zapewniaja wtedy powrot do domu,
- ubezpieczenie w wypadku rezygnacji z podrozy (pokrywaja powstale koszty),
- ubezpieczenie na dodatkowe koszty w wypadku zmian organizacyjnych w podrozy (do 50EUR).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 48 gości