Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 249 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: pociągi w Indiach
#221 PostWysłany: 30 Sty 2024 15:32 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Mnie ta strona https://indianrailways.gov.in/ w ogóle się nie otwiera (brak połączenia). W zeszłym tygodniu raz się udało a potem nie :(
 Profil Relacje PM off
trocha lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

Czarterowe loty do Sri Lanki do Sri Lanki (z bagażem rejestrowanym) z 2 miast od 1799 PLN Czarterowe loty do Sri Lanki do Sri Lanki (z bagażem rejestrowanym) z 2 miast od 1799 PLN
Wyspy Kanaryjskie: 7 dni w 4* hotelu z all inclusive na Fuerteventurze od 2549 PLN. Wyloty z 3 miast Wyspy Kanaryjskie: 7 dni w 4* hotelu z all inclusive na Fuerteventurze od 2549 PLN. Wyloty z 3 miast
#222 PostWysłany: 30 Sty 2024 15:36 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 257 587
HON fly4free
A co to za strona?
Oficjalna to https://www.irctc.co.in
 Profil Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#223 PostWysłany: 30 Sty 2024 16:21 

srebrny
-- 30 Sty 2024 15:14 --

Strona kolei indyjskich - wychodzi jako pierwszy link w googlu, pewnie dlatego się na niej zafixowałem. Dzięki @jersey

Widzę w poprzednich postach, że są jeszcze inni kandydaci:

jondalarr2 napisał(a):
nie udało mi się zarejestrować w IRCTC, za to mogę polecić dla potomnych kupowanie na http://12go.asia/
robi się to naprawdę szybko i wygodnie, do każdego biletu doliczają 6-7zł ale przy cenach biletów w Indiach to i tak nic.
Moim zdaniem lepiej dopłacić te kilkanaście czy dziesiąt zł dodatkowo za wszystkie bilety a mieć święty spokój z użeraniem się ze stroną indyjskich kolei :)

OSK napisał(a):
Wsiadasz i jedziesz. Pobierz sobie apkę gdzie masz live status swojego pociągu.
https://play.google.com/store/apps/deta ... .etrain.in

Ta ostatnia wygląda jak z lat 90-siątych :) ale po chwili można się przyzwyczaić. Dziwne tylko, że w sklepie googla nie mają żadnych ocen, mimo 1m pobrań (są na https://play.google.com/store/apps/deta ... l=en&gl=US) ... Macie jakieś porównanie miedzy nią a tym 12go.asia?

-- 30 Sty 2024 15:21 --

Minus tej apki etrain.in z tego co widzę to kiepskie wyszukiwanie - np. jak wpiszę "Agra" to mi nie znajduje miasta/stacji dla Agry, tylko jakieś inne które mają w nazwie "agra" :( Muszę wpisać np. "AGC" albo "Agra C" to pokazuje.
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 30 Sty 2024 17:41 

Loty: 689
Kilometry: 1 179 839
srebrny
Ja bym na Twoim miejscu kupił u pośrednika.

#225 PostWysłany: 30 Sty 2024 19:16 

srebrny
Fajna strona - dużo konkretnych informacji o jeździe koleją w Indiach: https://kolemsietoczy.pl/pociagi-indie- ... ezerwacje/
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 30 Sty 2024 20:57 

srebrny
Co do 12go.asia vs Tripozo:

1. Tripozo wymaga Indyjskiego numeru do rejestracji :(

2. 12go.asia gorzej szuka. Np. szukając pociągów "Jaipur" - "Agra" nie znajduje automatycznie pociągów jadących do "Agra Fort", a Tripozo znajduje (chociaż w aplikacji, tak jak pisałem wcześniej, jest problem z wpisaniem "agra" - trzeba wpisać np. "agra c" żeby można było wybrać "agra cantt" i wtedy wyszukuje pociągi też do Agra Fort)

3. 12go.asia nie pozwala kupić niektórych pociągów, np. jest pociąg nr 12196 jadący z Jaipur do Agra Fort, na 12go.asia nie da się go kupić, mimo że na oficjalnej stronie widać wolne miejsca, na Tripozo też i zdaje się można go kupić

PS. czy na oficjalnej stronie, jakby udało się zarejestrować z zagranicznego numeru, to potem (przy kolejnych logowaniach, płatnościach itp) wysyłają SMSy, czy jest tylko wysyłany przy rejestracji?
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 30 Sty 2024 21:16 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 257 587
HON fly4free
Tylko podczas rejestracji.
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 30 Sty 2024 21:29 

srebrny
Zarejestrowałem się na IRCTC i opłaciłem bez problemu (wybrałem PayU)

Natomiast o ile płatność przy rejestracji Visą Świat Intensive z mBanku poszła bez problemu, to jak później próbowałem kupić bilet MasterCardem Platinum z PKO, to po akceptacji płatności w iPKO na stronie PayU płatność okazała się nieudana, oraz dostałem SMSa od PKO, że karta została zablokowana i mam czekać na telefon od nich. A pisałem im że będę jechał do Indii i żeby mi nie blokowali karty...
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 30 Sty 2024 21:36 

złoty
Skoro miałeś być w Indiach, to zablokowali transakcję z Polski. :P
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 30 Sty 2024 21:53 

srebrny
Haha może

Po odblokowaniu ponowny zakup się udał.

Być może moje poprzednie zgłoszenie wyjazdu nie zostało jeszcze przeprocesowane - powiedziałem im jeszcze raz przez telefon, pani coś tam sobie notowała i mówiła, że teraz już nie będą blokować ;)

Natomiast:

jersey napisał(a):
Tylko podczas rejestracji.

Wysyłają jeszcze bilet na smsa (+na maila)
 Profil Relacje PM off  

#231 PostWysłany: 31 Sty 2024 19:35 

złoty
Harvi napisał(a):
Ja tylko dodam od siebie że planując podróż w okresie mgieł i giga smogu (grudzien-styczen) warto uwzględnić to w podróżach pociągiem. Zmieniliśmy plany przez masowe opóźnienia pociągów w ostatnich 2-3 tygodniach, tj nie 2-3h, a większość długodystansowych zwłaszcza zahaczających o Delhi ma po 10-20h opóźnienia. Sprawdzałem to w historii na 2 portalach , różne pociagi, podpytałem też miejscowych i to się zgadza. Samoloty nocne krajowe też bardzo często odwoływane. To tak na marginesie.

Aktualny przykład właśnie takiej sytuacji:
https://www.bbc.com/news/world-asia-india-68150747

Tego problemu nie ma na południu i w środkowych Indiach, nie ma też na wybrzeżach, ale cała dolina Gangesu (tzw. "Hindi belt"), w tym Delhi w zimie mają z tym spory problem.
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 03 Lut 2024 16:27 

srebrny
Ostrzegam przed zmianą numeru w irctc.

Oryginalnie miałem zarejestrowany numer Polski i wszystko działało.

W Indiach kupiłem numer indyjski i wpadłem na pomysł żeby go użyć w irctc. W trakcie aktualizacji numeru powinien przyjść sms z kodem autoryzacyjnym, niestety nie przyszedł. I teraz nie da się zalogować - pokazuje stronę, że numer jest zweryfikowany i żeby się zalogować ponownie, i tak w kółko. Bez zalogowania nie da się kupić biletów.

Nie wiem czy to problem ze zmianą numeru zagranicznego na indyjski, czy może jednostkowy problem z SMSem, ale ostrzegam - jeśli działa lepiej nie ruszać ;)
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 19 Lut 2024 13:55 

Loty: 459
Kilometry: 1 026 464
złoty
Próbowałam kupić bilety, mam status Not Booked, ale pieniądze pobrało.
rozumiem, że zakup się nie udał i trzeba jeszcze raz? kiedy zwrócą środki? Czy ew. pisanie do CC coś pomoże w sensie, zmieni się status tych biletów na booked?

#234 PostWysłany: 21 Lut 2024 19:06 

@maxima
Mi zwrócili środki po 4-5 dniach
 Profil Relacje PM off
maxima lubi ten post.

#235 PostWysłany: 21 Lut 2024 19:17 
Awatar użytkownika

Loty: 329
Kilometry: 500 487
srebrny
My account -> My transactions -> Failed Transaction history
Miło, że taka zakładka jest. Często się przydaje :lol:
Tam widać status i kwotę zwrotu. Bez zgłaszania pieniądze wrócą.
Załącznik:
ref_IRCTC.jpg
ref_IRCTC.jpg [ 107.09 KiB | Obejrzany 690 razy ]

#236 PostWysłany: 22 Lut 2024 00:09 

złoty
@JanuszOnTour sprawdzałam w tej zakładce od razu, ale z tego nic nie wynika jeśli chodzi o refund :) zakładka refund zero info ;)
dopiero w mailu odpisali, ze będzie refund, a może już nawet nastąpił, ale kasy w Revo nie ma nadal
Czy kwota refund będzie ta z rezerwacji czy faktycznie pobrana (tam naliczali extra fee, różnica ok 100inr)

Cytuj:
Please note that TXN is a settlement-failed transaction for which no amount was debited towards IRCTC. That is we did not receive any payment authorization from your bankers to book the ticket.

Please also note that the below refund detail has received from the concerned Payment Gateway through which the said transaction has been done.

Please contact your bankers for confirmation with the given details.
Payment Date: 19-Feb-2024 XXX Transaction Status: PAYMENT_CASH_FAILED
Payment Status: PAYMENT_CASH_FAILED Transaction Date: 19-Feb-2024 XX 00:00 AM
Refund Date: 20-Feb-2024 12:00:00 AM

Kindly note that it may take 3-4 working days for net banking/direct debit facility and 6 - 7 days in case of payment gateways after refund date, to be reflected in your a/c.

info od @Harvi może być pomocne, dzięk

Edit: dzis w nocy (wg Revo o 1) nastąpił refund. Wiec trwało to od poniedziałku (próba kupna ok południa) do czwartku w nocy

Załączniki:
Zrzut ekranu 2024-02-21 230328.png
Zrzut ekranu 2024-02-21 230328.png [ 34.46 KiB | Obejrzany 663 razy ]
Zrzut ekranu 2024-02-21 230438.png
Zrzut ekranu 2024-02-21 230438.png [ 39.81 KiB | Obejrzany 668 razy ]

Ostatnio edytowany przez maxima, 22 Lut 2024 08:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 22 Lut 2024 01:36 

HON fly4free
Kilka uwag o indyjskim "Pendolino" (Gatimaan Express), czyli ponoć jednym z najszybszych pociągów w kraju kursującym na trasie Delhi-Agra-Jhansi (dla turystów najczęściej potrzeby jest odcinek Hazrat Nizamuddin -> Agra Cantt.).

- Rozkładowo przejazd do Agry trwa 1h50 min, pociąg ruszył super punktualnie, ale na odcinku do Agry szybko nabrał opóźnienia i w praktyce przejazd trwał ok. 2h40 min.
- Dworzec Hazrat Nizamuddin jest, jak prawie wszystkie stacje w Indiach, zdecydowanie obskurny: dojechałem na niego wcześnie rano przylatując do DEL LO z WAW i ze względu na przylot przed czasem + bardzo sprawne wyjście z lotniska na stacji byłem już ok. 2 h przed odjazdem zaplanowanym o 8:10. Nie ma tam (ani w bezpośrednim pobliżu) praktycznie żadnej sensownej infrastruktury typu poczekalnie (w tych które były dostępne spało mnóstwo ludzi), klasyczna kawiarnia, bar czy cokolwiek tego typu. Jedynym w miarę sensownym miejscem do przeczekania jest "Executive Lounge" znajdujący się na parterze dworca za schodami. Wstęp na 2 h kosztuje 100 INR (ok. 5 zł :) ) - w środku jest ciepło (byłem w styczniu więc to ważne), są brudne, ale wolne fotele, gniazdka do ładowania + w mini-bufecie przy recepcji można kupić jakieś podstawowe przekąski i napoje. Ogólnie można w razie potrzeby tam spokojnie poczekać - w środku było dosłownie kilku pasażerów.
- w pociągu w pierwszej klasie są szerokie fotele w układzie 2-2; generalnie stan wagonów przypomina polskie PKP gdzieś z wczesnych lat 90. W miarę czysto, choć rzecz jasna daleko do sterylności ;-)
- zaraz po odjeździe sprawdzane są bilety - wystarczy pokazać w telefonie (konduktor ma listę pasażerów i odhacza)
- w trakcie podróży podawane jest w cenie biletu śniadanie widoczne na zdjęciu (btw. ile z tego zostaje śmieci!) - różne słodycze / przekąski (do wyboru), chleb tostowy, na ciepło kawa / herbata + wybór kilku prostych mini-dań na ciepło (wybrałem jakieś jedno randomowe, można więcej).

Załączniki:
Indie2.jpg
Indie2.jpg [ 335.31 KiB | Obejrzany 645 razy ]
Indie1.jpg
Indie1.jpg [ 249.4 KiB | Obejrzany 645 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#238 PostWysłany: 22 Lut 2024 08:48 

złoty
@marek2011 czym jechałeś z lotniska na dworzec? Czeka mnie odwrotna trasa wieczorem

#239 PostWysłany: 22 Lut 2024 09:10 

srebrny
Co do trasy Delhi - AGRa, to był/jest remont na tym odcinku, cześć pociągów było odwołanych, może stąd twoje opóźnienie
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 22 Lut 2024 12:00 

HON fly4free
@maxima: Uberem - przejazd kosztował 440 INR i w godzinach wczesnorannych zajął dokładnie pół godziny (nie było żadnych korków).
 Profil Relacje PM off
maxima uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 249 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości