Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 29 Maj 2018 15:50 
Site Admin

Przekraczałem w nocy, ale nie przejście w Nikozji tylko Astromeritis i nie pieszo a samochodem - nie wiem czy to coś Ci pomogło ;) Sądzę jednak że tym bardziej w Nikozji będzie otwarte.
Tom K lubi ten post.

Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴 Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴
Zaskoczyli wszystkich! Pierwsze lotnisko w Polsce ma skaner CT – koniec z wyciąganiem płynów i elektroniki z plecaka Zaskoczyli wszystkich! Pierwsze lotnisko w Polsce ma skaner CT – koniec z wyciąganiem płynów i elektroniki z plecaka
#22 PostWysłany: 29 Maj 2018 17:16 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
Też tak sądzę, jeśli nie na ulicy Ledras (tam po wrażeniach z dziennego pobytu w głębszej części tureckiej, to bym nawet nie chcial krążyć w nocy), ale przy Ledra Palace powinni być czynne. Póki co w sumie nadal nie wiem czy to moje zmartwienie, więc dam się ponieść :)

#23 PostWysłany: 30 Maj 2018 12:27 

złoty
Przejście na Ledra Street w centrum jest czynne 24 h i po tureckiej stronie nie jest aż tak bardzo strasznie :) Przy głównym trakcie jakieś 200 m od przejścia jest na rogu przyjemna knajpka z ogródkiem. Poszliśmy tam sobie kiedyś późnym wieczorem na piwo (mieszkaliśmy po greckiej stronie niedaleko granicy) i po chwili piwkowaliśmy z tureckim policjantem, który właśnie zakończył służbę na przejściu. Na drugi dzień zamiast kontroli mieliśmy "Hello, how are you?" :-)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 05 Cze 2018 11:23 
Awatar użytkownika

wszystkie przejścia są czynne 24/h, jedynie problem jest wtedy, jeśli chciałby się przekroczyć je autem, bo do tego potrzebne jest wykupienie ubezpieczenia na stronę północną, a budki ubezpieczalni są już czynne tylko w ciągu dnia ;)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 05 Cze 2018 13:52 

złoty
Przejście Ledras Street w centrum Nikozji, o którym wyżej pisałem, jest tylko piesze.

Jeżeli planujesz przekraczać autem, to dobrze posprawdzaj w wypożyczalni, jak jest z ubezpieczeniem. Jak to sprawdzałem w moim przypadku, to ubezpieczenie kupowane na granicy to było tylko zwykłe OC. Jeżeli miałeś jakieś dalej idące ubezpieczenia wypożyczonego auta (ubezpieczenie udziału własnego w razie uszkodzenia, kradzieży itp.), to te ubezpieczenia nie działały na północy. Co oznacza, że w razie uszkodzenia auta na północy odpowiadasz za szkodę niezależnie od tego, jakie masz ubezpieczenie na południu.
Swoją drogą jeżeli planujesz na północy tylko odwiedzić turecką część Nikozji, Kyrenię i Famagustę, to auto m.zd. jest niepotrzebne. Można się między tymi miastami poruszać tanio i szybko dolmuszami (minibusami). Auto się ew. przydaje w razie bardziej ambitnych planów na północy. My po prostu zostawiliśmy auto na parkingu po greckiej stronie w Nikozji i poruszaliśmy się po północy dolmuszami i raz autostopem.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 20 Sie 2018 15:51 

Loty: 43
Kilometry: 112 341
-- 20 Sie 2018 15:49 --

wiem_gdzie_jade napisał(a):
wszystkie przejścia są czynne 24/h, jedynie problem jest wtedy, jeśli chciałby się przekroczyć je autem, bo do tego potrzebne jest wykupienie ubezpieczenia na stronę północną, a budki ubezpieczalni są już czynne tylko w ciągu dnia ;)

Potwierdzam, car insurance office czyne tylko w ciagu dnia, czego niestety nie doczytałam ?. Na granicę dojechaliśmy ciut przed 6.00 i odbiliśmy się od okienka. Pan miał być o 8.00, ale był o 8.40. Na szczęście na przejściu w Famaguscie jest parking z drzewami i można uciąć sobie drzemkę. . Ubezpieczenie samochodu do 1 miesiąca wynosi 35 euro, a do 3 dni 25 euro. Dodatkowy kierowca 5 euro. Samo przekraczanie granicy bezproblemowe, i z całego serca polecam północny Cypr jeśli nie szukasz animacji, pubów, hałasu i całego tego zamieszania. Teraz jestem w Pafos i nie, to nie jest moje miejsce ?.

-- 20 Sie 2018 15:51 --

wiem_gdzie_jade napisał(a):

Potwierdzam, car insurance office czyne tylko w ciagu dnia, czego niestety nie doczytałam ?. Na granicę dojechaliśmy ciut przed 6.00 i odbiliśmy się od okienka. Pan miał być o 8.00, ale był o 8.40. Na szczęście na przejściu w Famaguscie jest parking z drzewami i można uciąć sobie drzemkę. . Ubezpieczenie samochodu do 1 miesiąca wynosi 35 euro, a do 3 dni 25 euro. Dodatkowy kierowca 5 euro. Samo przekraczanie granicy bezproblemowe, i z całego serca polecam północny Cypr jeśli nie szukasz animacji, pubów, hałasu i całego tego zamieszania. Teraz jestem w Pafos i nie, to nie jest moje miejsce ?.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 25 Sie 2018 11:19 

witam, czy ktoś w ostatnim czasie przekraczał granicę z Cyprem Północnym na dowód osobisty? Jeśli tak to czy nie robią z tym żadnych problemów? pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 25 Sie 2018 12:54 
Awatar użytkownika

Loty: 46
Kilometry: 71 891
srebrny
Żadnych problemow, wystarczy sam dowód
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 16 Paź 2019 10:59 
Awatar użytkownika

Loty: 613
Kilometry: 514 056
Taka sytuacja: chciałbym przylecieć do Larnaki, a potem wylecieć z Ercan do Stambułu. Ze Stambułu powrót do UE, bez wracania na Cypr. Kiedy i gdzie kupuję wizę turecką oraz ją pokazuję, skoro połączenie Ercan-Stambuł jest poniekąd "krajowe"? Czy nie będzie problemów z wylotem z Turcji?
 Profil Relacje PM off
Antek12 lubi ten post.

#30 PostWysłany: 28 Gru 2019 19:44 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Trochę dawny ten post, ale może dla potomnych przyda się odpowiedź na Twoje pytania: wizę turecką kupujesz na lotnisku w Turcji. Może wygląda to jak lot krajowy, ale zarówno na Cyprze (północnym), jak i w Turcji sprawdzane są dokumenty jak na przejściu międzynarodowym.
Nie ma żadnych problemów z przekroczeniem granicy.
Wszystko wygląda tak, jak na innym (normalnym) lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 26 Wrz 2024 15:30 
Awatar użytkownika

Loty: 66
Kilometry: 67 846
Chciałbym odświeżyć wątek pytaniem: Czy coś się zmieniło w kwestii "nielegalnego" opuszczenia Cypru?

Wylatując z lotniska Ercan do Turcji, de facto wciąż znajduję się na terytorium Cypru. Czy przekroczenie 90-dniowego okresu legalnego pobytu bez wizy może spowodować problemy przy kolejnej wizycie na wyspie?

My goal is to visit as many sovereign states and dependent territories in Europe as possible
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 26 Wrz 2024 16:25 

złoty
Niespecjalnie rozumiem pytanie. Chodzi o terytorium i pobyt w Republice Cypryjskiej (czyli południu)?
Jeżeli tak, to Republika Cypryjska jest państwem członkowskim UE i jako obywatel UE korzystasz tam ze swobody przemieszczania się, a nie 90-dniowego pobytu bezwizowego. Długość pobytu nie ma znaczenia. Co najwyżej przy pobycie powyżej 90 dni możesz zostać poproszony o wykazanie, że masz się z czego utrzymać.
Nie wiem jak z traktowaniem wylotu przez Ercan pod kątem legalności przekroczenia granicy, ale nie spodziewałbym się tu żadnych problemów dla obywatela UE. Jeżeli nawet to byłaby to kwestia samego przekroczenia granicy przez punkt niebędący pod kontrolą władz Cypru, a nie długości pobytu.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 26 Wrz 2024 16:47 

niebieski
krupierkt napisał(a):
Chciałbym odświeżyć wątek pytaniem: Czy coś się zmieniło w kwestii "nielegalnego" opuszczenia Cypru?

Wylatując z lotniska Ercan do Turcji, de facto wciąż znajduję się na terytorium Cypru. Czy przekroczenie 90-dniowego okresu legalnego pobytu bez wizy może spowodować problemy przy kolejnej wizycie na wyspie?

A czy tam problemem nie był "nielegalny" wjazd przez Cypr Północy? Tzn. nie można odlecieć z Południa, jeśli przyleciałeś na Północ.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 26 Wrz 2024 16:47 
Awatar użytkownika

@Misiatek masz rację, korzystamy z prawa do swobodnego wjazdu i pobytu w Unii Europejskiej. Po przylocie na Cypr przechodzimy kontrolę i trafiamy do ich systemu. Jeśli opuścimy wyspę przez nieuznawaną turecką część, nadal będziemy widoczni w ich systemie jako "obecni na Cyprze".

Zastanawiam się, jak to może być odbierane, gdybym chciał ponownie przylecieć na Cypr, a podczas kontroli okazałoby się, że "nadal jestem na Cyprze” i mam na koncie dwa przewinienia: - nielegalnie opuściłem wyspę; - przekroczyłem dozwolony 90-dniowy okres bezwizowego pobytu

My goal is to visit as many sovereign states and dependent territories in Europe as possible
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 26 Wrz 2024 16:54 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ponownie, w Cyprze nie ma obowiązku wizowego.
 Profil Relacje PM off
vincenz lubi ten post.

#36 PostWysłany: 26 Wrz 2024 16:59 
Awatar użytkownika

@Zeus Usuwam zatem z pytania (bezsensowną) część o wizę. Jak zareagują na lotnisku, gdy przylecę, a według systemu (jeśli taki istnieje) nadal będę na Cyprze.

Jest dla mnie jasne, że problemy pojawiają się, gdy podróżujemy w drugą stronę. Lądując w Tureckiej Republice Cypru Północnego, nie będziemy mogli opuścić wyspy przez Larnakę czy Pafos

Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 26 Wrz 2024 22:07 

złoty
Nie jestem pewny, czy obywatele UE trafiają do systemu z datą wjazdu i wyjazdu przy kontroli granicznej. Generalnie w ten sposób rejestruje się dane obywateli państw trzecich, którzy mają określoną długość dozwolonego pobytu na podstawie wizy czy ruchu bezwizowego. W przypadku obywateli UE kontrola graniczna ma tylko ustalić tożsamość. Długość pobytu nie ma tu żadnego znaczenia.
Jeżeli tak jest, to po prostu nie wyświetlisz się w systemie jako osoba będąca na Cyprze, tylko kontrola potwierdzi twoją tożsamość i obywatelstwo UE i przechodzisz.

Jeżeli rzeczywiście cypryjska straż graniczna rejestruje te dane, to wtedy ryzykujesz w najgorszym przypadku grzywnę za nielegalne przekroczenie granicy (przez Ercan). Cypryjska kontrola graniczna nie może uznaniowo odmówić wpuszczenia czy wypuszczenia obywatela UE.
 Profil Relacje PM off
krupierkt uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 26 Wrz 2024 22:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ogólnie to tylko sprawdzenie dowodu/paszportu w UE jak się przyjeżdża poża Schengen. Nie pamiętam żeby ktoś sprawdzał/skanował dowód/paszport

Ale na Cyprze kontrola jest (była w 2020) w automatach, gdzie dostaje się kartki więc może coś do systemu idzie.
 Profil Relacje PM off
krupierkt uważa post za pomocny.

#39 PostWysłany: 02 Paź 2024 22:55 
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 476 321
srebrny
A robił ktoś krótką wizytę w drugą stronę? Będziemy w TR i rozważamy wyskok na 2 dni na Cypr, siła rzeczy będzie to lot na „północ”, ale przy okazji byśmy jeszcze „na nogach” odwiedzili południową część Nikozji, a potem powrót samolotem do TR. Z tego co widzę to taki spacer nawet na dowód jest możliwy, więc jakoś nie wpłynie negatywnie na powrót do TR. Coś mi umknęło ?

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 03 Paź 2024 00:46 

Loty: 128
Kilometry: 379 282
srebrny
@zawiert IMHO wystarczy mieć ze sobą paszport (PL) i bez problemu ogarniesz granicę. Ogólnie to przekraczanie granicy pomiędzy południem, a północą nie stanowi żadnego problemu (oczywiście posiadając paszport, bo nie mam doświadczenia mając tylko sam dowód osobisty).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości