Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Sty 2014 18:54 

niebieski
Hej,

posiadam dwie karty Platinum M&M w mBanku. Jedna VISA, drugia MasterCard.

Całkiem przypadkiem zauważyłem właśnie, że przy płatnościach internetowych kartą MasterCard w innej walucie niż PLN i EUR, np. USD doliczana jest prowizja 3% !

Na stronie mBanku znalazłęm całą tabelę:
http://www.mbank.pl/multi/dla-ciebie/ka ... graniczne/

Jak widać przy VISA takiej opłaty nie ma. Szkoda, że dopiero teraz to zauważyłem, bo za bilety lotnicze zawsze płaciłem MasterCardem ze względu na pakiet ubezpieczeniowy na wyjazdu. Teraz wychodzi brak wiedzy, bo za bilety za powiedzmy 2000 zł pobierają ode mnie i tak 60 zł prowizji co jest droższe niż ew. pakiet ubezpieczeniowy w mDirect.

Czas zacząć przenosić się z tego mBanku, bo ukrytych kosztów jest coraz więcej, a tak często zmieniają opłaty że nie jest w stanie człowiek tego śledzić na bieżąco.
 Profil Relacje PM off  

Zamiast tłumów góra 60 osób na godzinę. Duże ograniczenia w jednej z największych atrakcji Kanarów Zamiast tłumów góra 60 osób na godzinę. Duże ograniczenia w jednej z największych atrakcji Kanarów
Wczasy na Costa Dorada: 6 dni z wyżywieniem w 4* hotelu za 2001 PLN. Wylot z Krakowa Wczasy na Costa Dorada: 6 dni z wyżywieniem w 4* hotelu za 2001 PLN. Wylot z Krakowa
#2 PostWysłany: 18 Sty 2014 22:38 

platynowy
6% a nie 3%...

#3 PostWysłany: 18 Sty 2014 23:06 
Awatar użytkownika

srebrny
A pakietu ubezpieczeniowego na wyjazd przy płatności kartą też już nie ma...

#4 PostWysłany: 19 Sty 2014 00:30 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Bartek, powyższa tabelka prowizji, którą wysłałeś w linku, dotyczy się kart MultiBanku, wiem, że teraz to jest wszystko jedno, ale myślę, że mBank ma oddzielną tablkę opłat i prowizji. Sam posiadam kartę M&M mBanku i kupuje różnego typu bilety EasyBus itp. nie zauważyłem żadnego dodatkowego procentu prowizji.

#5 PostWysłany: 19 Sty 2014 00:32 

niebieski
Te prowizje sprawiają, że karta przestaje spełniać moje oczekiwania. Co polecacie jako alternatywę? Chodzi mi o niski koszt użytkowania karty (wydanie i opłaty) oraz dokonywania transakcji w EUR, punkty M&M i inne benefity są dla mnie mniej istotne.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Sty 2014 00:45 

platynowy
blasto napisał(a):
Te prowizje sprawiają, że karta przestaje spełniać moje oczekiwania. Co polecacie jako alternatywę? Chodzi mi o niski koszt użytkowania karty (wydanie i opłaty) oraz dokonywania transakcji w EUR, punkty M&M i inne benefity są dla mnie mniej istotne.

Nie ma karty idealnej. Dobry duet to MC T-Mobile Polbanku dla transakcji walutowych i MC mBank Miles&More dla transakcji w PLN. Obie darmowe pod pewnymi warunkami (łatwe do spełnienia). Wątek o kartach jest tutaj: karta-kredytowa-debetowa-dla-podroznika,181,1454

#7 PostWysłany: 19 Sty 2014 13:13 

niebieski
Ubezpieczenie Travel dla starych kart MC jest i widze z poziomu strony ze mam aktywne.

Ale z racji otrzymania dinersa przestało to dla mnie miec znaczenie.

Zapewne skończy sie niestety duetem kartowym.
Szkoda głownie punktów M&M, bo wybór jest ograniczony:
-mbank
-city
-diners

z tego co pamietam z forum to city ma tragiczne na potegę kursy walut. Wiec rzeczywiscie trzeba sie pożegnać z niektórymi milami :(
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Sty 2014 13:34 

platynowy
Nie ma takiego banku City. Jeśli piszesz o Citi to rzeczywiście zawsze słynęli z horrendalnych kursów walut ale z moich obserwacji wynika że Alior oraz mBank zawstydzili Citka i mają jeszcze gorsze kursy wg nowych zasad.

Diners jest OK bo masz dobre ubezpieczenie, nawet nie trzeba biletu kupować tą kartą, wystarczy np. kupić gazetę w sklepie na lotnisku przed odlotem i już ubezpieczenie jest włączone. Ale ta karta jest bardzo rzadko honorowana więc przydaje się w zasadzie tylko dla ubezpieczenia no i saloników.

#9 PostWysłany: 19 Sty 2014 18:50 

niebieski
Moj telefon uważa ze jest city, a raczej jego słownik ;)
Sugerujesz zatem ze aktualnie citi mogłoby miec większy sens?

Co do dinersa to niestety nie przed odlotem tylko po przylocie. Chodzi o zaksiegowanie operacji poza granicami kraju w celu potwierdzenia ze rzeczywiscie sie wyleciało. No i należy pamietać aby w ostatnim rozliczeniu przed wylotem musi byc zdaje sie 3 dowolne transakcje zaksiegowane.
Co nie zmienia faktu ze tej karty nie ma co traktować jako podstawowej.

Zatem powraca pytanie. Jak z tym citi? ;)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 19 Sty 2014 18:56 

platynowy
bartek. napisał(a):
Sugerujesz zatem ze aktualnie citi mogłoby miec większy sens?

Nie. Do transakcji walutowych tylko Polbank albo karta walutowa (EUR a osobno Alior-kantor albo Sync w USD który każdą egzotyczną walutę przelicza na USD wg kursu MC, bez prowizji. Oczywiście USD zakupione w internetowym kantorze).

#11 PostWysłany: 19 Sty 2014 22:18 

Loty: 93
Kilometry: 237 481
mucha napisał(a):
Nie ma karty idealnej. Dobry duet to MC T-Mobile Polbanku dla transakcji walutowych i MC mBank Miles&More dla transakcji w PLN. Obie darmowe pod pewnymi warunkami (łatwe do spełnienia). Wątek o kartach jest tutaj: http://fly4free.pl/forum/karta-kredytow ... a,181,1454

Karta MC/T-mobile jest już niedostępna w ofercie! Przewalutowanie po dobrych kursach umożliwiają inne karty Polbanku (prestiżowa, komfortowa i Polbank dzieciom) ale trzeba się spieszyć - prawdopodobnie w kwietniu i one znikną!

#12 PostWysłany: 19 Sty 2014 22:42 

platynowy
TomGSM napisał(a):
Karta MC/T-mobile jest już niedostępna w ofercie!

Skąd to info? Na stronie wciąż wisi: http://raiffeisenpolbank.com/karta-kred ... B3wi%C4%87

#13 PostWysłany: 19 Sty 2014 23:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Wisi ale jak chciałem w oddziale zlozyc wniosek to powiedzieli ze karta jest juz wycofana i nie ma mozliowsci złożenia wniosku.

Wysłane z mojego pad_d85 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Sty 2014 14:58 

niebieski
Skąd macie to info o 6%?

Znalazłem na stronie: http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/ ... e-premium/
Cytuj:
DLA KART VISA: W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonywanych kartami, których walutą rozliczeniową jest EUR: mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji dokonywanych w EUR w wysokości 2% od wartości transakcji. W przypadku transakcji dokonywanych w walucie innej niż EUR lub PLN mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 3% od wartości transakcji. W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonywanych kartami, których walutą rozliczeniową jest PLN: mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji dokonywanych w EUR w wysokości 5% od wartości transakcji. W przypadku transakcji dokonywanych w walucie innej niż EUR lub PLN mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 6% od wartości transakcji.
DLA KART MASTERCARD: W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie rozliczeniowej, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 2% wartości transakcji. W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie innej niż waluta rozliczeniowa lub PLN, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 3% wartości transakcji.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 22 Sty 2014 15:36 

platynowy
bartek. napisał(a):
Skąd macie to info o 6%?

Czytaj uważnie.

W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonywanych kartami, których walutą rozliczeniową jest PLN: mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji dokonywanych w EUR w wysokości 5% od wartości transakcji. W przypadku transakcji dokonywanych w walucie innej niż EUR lub PLN mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 6% od wartości transakcji.

#16 PostWysłany: 22 Sty 2014 15:50 

niebieski
No, ale to jest VISA, a mówiliśmy o MC. Co w sumie już totalnie u mnie nie gra, bo właśnie VISA jest u mnie bez prowizji, a MC z prowizją (3%).

No chyba, że prowizja jest wliczona w kwote rozliczenia. Ale w nowym systemi mBanku jest specjalna powyzje "Prowizja". Dla MC mam ok. 3%, dla VISA mam "-" tylko...
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 22 Sty 2014 16:07 

platynowy
Poniższa tabelka chyba jasno precyzuje:
http://www.mbank.pl/pomoc/info/karty/ka ... niowe.html

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 44 gości