Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 765 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39  Następna
Autor Wiadomość
#741 PostWysłany: 04 Kwi 2024 20:04 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 342 181
srebrny
@Sudoku
Byłem w Smart Hotel Tromso w 09/2023 także, tutaj raczej był wyłączył ten hotel. Nie doszło do przechwycenia.
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

Idealne miasto na city break 😎 Sofia na 2 dni w czerwcu za 637 PLN (loty z Wrocławia + 4* Mercure) ♥️ Idealne miasto na city break 😎 Sofia na 2 dni w czerwcu za 637 PLN (loty z Wrocławia + 4* Mercure) ♥️
Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Hat Yai w jednej podróży z Warszawy za 2833 PLN 🌺 Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Hat Yai w jednej podróży z Warszawy za 2833 PLN 🌺
#742 PostWysłany: 04 Kwi 2024 21:48 

Loty: 348
Kilometry: 653 431
niebieski
meczko napisał(a):
Nie wiem, jakie wymogi ma Twój bank. Ja miałem kilka lat temu problem z nieautoryzowaną transakcją kartą i bank od razu wysłał mnie na policję - że kwit z policji był potrzebny do reklamacji transakcji. Zgłoszenie na policję ma oczywiście zerową przydatność i traci się tylko czas, ale z punktu widzenia odsiania lewych zgłoszeń to ma sens.

ło matko, co to za bank? u mnie w dwóch różnych bankach ostatnio (w przeciągu poł roku) wystarczyła słowna deklaracja przez telefon, że nie ja zrobiłem transakcje moją kartą, że jej nie rozpoznaję i, że nie udostępniłem danych karty nikomu itd
 Profil Relacje PM off  

#743 PostWysłany: 04 Kwi 2024 22:44 

złoty
Nie będę pisał na otwartym forum który dokładnie, ale jeden z największych polskich banków. Przy czym oczywiście kartę zablokowałem natychmiast i do blokady nic nie było potrzebne, ale do reklamacji transakcji chcieli kwit z policji. W końcu reklamacja okazała się niepotrzebna, bo skontaktowałem się ze sklepem, na którego rzecz nastąpiło obciążenie (złodzieje próbowali sobie zrobić zakupy na mój koszt) i sami anulowali transakcję.
 Profil Relacje PM off  

#744 PostWysłany: 04 Kwi 2024 23:11 

HON fly4free
U mnie kiedyś zarówno Alior jak i Citi oczekiwały zgłoszenia na policję przy ch-b.
 Profil Relacje PM off  

#745 PostWysłany: 05 Kwi 2024 13:20 

Loty: 1052
Kilometry: 1 034 002
platynowy
Martinuss napisał(a):
@Sudoku
Byłem w Smart Hotel Tromso w 09/2023 także, tutaj raczej był wyłączył ten hotel. Nie doszło do przechwycenia.

Jeżeli wykluczymy hotel, to w zasadzie zostaje Hertz. Bo na Bookingu rezerwowałem właśnie ten hotel, a potem się zorientowałem, że będzie taniej bezpośrednio i tak zrobiłem, anulując na B.
Muszę tu pochwalić PKO BP - zgłosiłem transakcję przedwczoraj, a już wczoraj równowartość pojawiła się na karcie jako zwrot. Obyło się bez żadnych zgłoszeń na policję. Nie dostałem jeszcze oficjalnej odpowiedzi na reklamację, więc nie wiem, jak to ostatecznie potraktowali.
Ciekaw natomiast jestem, czy przyblokowali płatność i Airbnb jednak kasy nie dostanie, co bardzo by mnie cieszyło przy ich postawie w tym przypadku.
3 ludzi lubi ten post.

#746 PostWysłany: 05 Kwi 2024 15:23 

niebieski
meczko napisał(a):
Nie będę pisał na otwartym forum który dokładnie, ale jeden z największych polskich banków. Przy czym oczywiście kartę zablokowałem natychmiast i do blokady nic nie było potrzebne, ale do reklamacji transakcji chcieli kwit z policji. W końcu reklamacja okazała się niepotrzebna, bo skontaktowałem się ze sklepem, na którego rzecz nastąpiło obciążenie (złodzieje próbowali sobie zrobić zakupy na mój koszt) i sami anulowali transakcję.

Dlaczego nie chcesz podać nazwy banku?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#747 PostWysłany: 08 Kwi 2024 11:02 

srebrny
Sudoku napisał(a):
Martinuss napisał(a):
@Sudoku

Jeżeli wykluczymy hotel, to w zasadzie zostaje Hertz. Bo na Bookingu rezerwowałem właśnie ten hotel, a potem się zorientowałem, że będzie taniej bezpośrednio i tak zrobiłem, anulując na B.
Muszę tu pochwalić PKO BP - zgłosiłem transakcję przedwczoraj, a już wczoraj równowartość pojawiła się na karcie jako zwrot. Obyło się bez żadnych zgłoszeń na policję. Nie dostałem jeszcze oficjalnej odpowiedzi na reklamację, więc nie wiem, jak to ostatecznie potraktowali.
Ciekaw natomiast jestem, czy przyblokowali płatność i Airbnb jednak kasy nie dostanie, co bardzo by mnie cieszyło przy ich postawie w tym przypadku.

to ze pare miesiecy temu było OK nie znaczy ze koniecznie tez i teraz. Przeciez na pewno ktoś nie sieka rezerwacji na lewo i prawo kartami z rezerwacji w hotelu.
 Profil Relacje PM off  

#748 PostWysłany: 19 Cze 2024 06:48 

złoty
No to ciekawostka, właśnie dostałem informację o blokadzie kk mB, ale dodatkowej (do karty żony) próba transakcji w USD po północy, co ciekawe ja prawie nie używam tej karty a jak już to w najczęściej przez GPay - fizycznie użyłem ją ostatnio w styczniu w Meksyku.
 Profil Relacje PM off  

#749 PostWysłany: 19 Cze 2024 09:09 

Loty: 166
Kilometry: 375 666
niebieski
@lluukk U nas też dziwna transakcja w zeszłym tygodniu, wychwycona przez bank PKO BP, blokada karty. W marcu 2024 r. karta używana w Meksyku, w kwietniu w Wietnamie. Można domyślać się, że w Meksyku mogło dojść do przechwycenia numeru karty i CVV.
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.

#750 PostWysłany: 19 Cze 2024 09:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Ktoś ma w ogóle pomysł, czemu kod CVV umieszcza się na karcie? Sama idea wydaje mi się zupełnie poroniona
2 ludzi lubi ten post.

#751 PostWysłany: 19 Cze 2024 09:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Aion nie ma tego, i nie raz miałem problem z tym, np w FRU jak musiałem zapłacić nadbagaż, i musiałem podać CVV i jak na złość appka nie chciała działać.
 Profil Relacje PM off  

#752 PostWysłany: 19 Cze 2024 09:58 
Awatar użytkownika

srebrny
@kameamder

Wyobraź sobie, że kiedyś nie było apke bankowych, „smart” banków, BLIKów itp. i jak chciało się dokonać transakcji w internecie to wyciągało się kartę z portfela i wpisywało się dane do płatności wraz z numerem, data ważności i CVV…
 Profil Relacje PM off
tamtam lubi ten post.

#753 PostWysłany: 19 Cze 2024 12:53 
Awatar użytkownika

srebrny
@Martinuss I ja to wszystko rozumiem. Tyle że teraz są, a jednak wciąż utrzymuje się ten relikt, który kiedyś był tylko szkodliwy, ale potrzebny, a teraz jest szkodliwy i zbędny.

#754 PostWysłany: 19 Cze 2024 12:59 

srebrny
Zmienisz szybko zdanie, jeśli gdzieś w podróży zgubisz/zniszczysz/ukradną ci smartfona z apką

Ostatnio edytowany przez boots, 19 Cze 2024 13:03, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#755 PostWysłany: 19 Cze 2024 13:01 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie nie jest zbędny. Wyobraź sobie, że nagle bank ma pracę serwisie i jak sprawdzisz CVV, który jest tylko w apce lub apka nie chce działać? Jest wiele takich sytuacji. Nie każdy bank ma wdrożony podgląd danych kart w apce, dopiero niedawno PKO BP to wprowadziło, gdzie mB miał już już dawno. Wystarczy wyjechać po za Polskę i już system bankowy jest sporo straszy niż u nas w kraju.
 Profil Relacje PM off  

#756 PostWysłany: 19 Cze 2024 14:26 
Awatar użytkownika

srebrny
boots napisał(a):
Zmienisz szybko zdanie, jeśli gdzieś w podróży zgubisz/zniszczysz/ukradną ci smartfona z apką

Na pewno zmienię wolniej, niż wtedy gdy w podróży zgubię/ukradną mi analogową kartę.

Już wyjaśniam, o co mi chodzi: kod CVV wypisany na karcie pełni doskonale żadną funkcję zabezpieczenia. Mógłby być, mogłoby go nie być - efekt ten sam, gdy ktoś, kto znajdzie/ukradnie/podejrzy taką kartę i tak może go odczytać i z niej skorzystać. W tym sensie jest w tym przypadku zbędnym zawracaniem gitary.

Natomiast jest szkodliwy właśnie dlatego, że udaje jakiekolwiek zabezpieczenie - ciekaw jestem choćby, ilu osobom korzystającym z analogowych kart nie przyszło do głowy, by włączyć dwuskładnikową autoryzację, bo przecież jest CVV.

Czyli krótko: PIN w głowie > CVV na karcie.

#757 PostWysłany: 19 Cze 2024 14:43 

srebrny
Cytuj:
gdy w podróży zgubię/ukradną mi analogową kartę

Wtedy ją zablokujesz w apce i po problemie.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#758 PostWysłany: 22 Cze 2024 17:42 

niebieski
Zeus napisał(a):
Aion nie ma tego, i nie raz miałem problem z tym, np w FRU jak musiałem zapłacić nadbagaż, i musiałem podać CVV i jak na złość appka nie chciała działać.
Można sobie go gdzieś zapisać. Dwa dobre pomysły to:
1. Aplikacja szyfrująca dane na telefonie, np. KeyPassDroid
2. Na czymś innym co mamy przy sobie (niekoniecznie kawałek papieru), co nie wygląda interesująco, tak aby ktoś postronny nie domyślił się co to. Można zaszyfrować jakoś prosto albo uzupełnić innymi znakami.
3. Oczywiście można też zapamiętać, a najlepiej zastosować wszystkie trzy:-)

A jak jest na karcie, to zdrapać i zaraz bezpieczniej z każdej strony się zrobi.
Chyba, że dynamiczny, jak w PKO ostatnio wprowadzili...
 Profil Relacje PM off  

#759 PostWysłany: 08 Gru 2024 23:44 

Są jakieś sposoby jak się zabezpieczyć przed takimi przechwyceniami karty? Już drugi raz w tym roku ktoś próbował obciążyć moją kartę i drugi raz bank zablokował transakcję (i kartę, chwała Bogu). Kurde, zaczyna mnie to martwić, zwłaszcza że jedynymi miejscami gdzie podawałem dane tej karty były płatność na stronie Rainbow oraz Booking/Agoda... No i wypłacałem miesiąc temu gotówkę z bankomatu na lotnisku na Seszelach. Nie wiem kurde, druga taka akcja w ciągu roku i zaczyna mnie to poważnie martwić.
 Profil Relacje PM off  

#760 PostWysłany: 08 Gru 2024 23:47 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 530
Kilometry: 1 114 021
Używasz zmienialnego cvv z apki bankowej ?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 765 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości