Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Lip 2012 13:45 

Witam

Czy ktoś orientuje się jakiego kursu waluty używa Ryanair przy zwrocie ceny biletu (np. na skutek odwołania lotu)? Gdy kupowałam bilet kartą wartość w EUR została przeliczona po mega wysokim kursie Ryanair (znacznie wyższym niz kurs sprzedaży waluty w moim banku). Czy teraz użyją mi tego samego kursu do zwrotu ceny biletu, czy też tym razem będzie to kurs bankowy zakupu waluty, czyli znowu niekorzystny dla mnie?

Dziękuję
 Profil Relacje PM off  

Kuszetka w samolocie? Pierwsze łóżka w klasie ekonomicznej pojawią się w przyszłym roku Kuszetka w samolocie? Pierwsze łóżka w klasie ekonomicznej pojawią się w przyszłym roku
Tanio! Loty do Waszyngtonu, Bostonu, Nowego Jorku i Toronto z 2 miast od 1142 PLN Tanio! Loty do Waszyngtonu, Bostonu, Nowego Jorku i Toronto z 2 miast od 1142 PLN
#2 PostWysłany: 11 Lip 2012 13:49 

platynowy
Teoretycznie powinni zwrócić w walucie jaką obciążyli czyli PLN - bo będzie to przeprocesowane jako zwrot zakupu. Ale to Ryanair i z nimi nigdy nic nie wiadomo więc nie zdziwiłbym się gdyby zwrócili EUR a bank Ci przeliczy na złotówki...

#3 PostWysłany: 11 Lip 2012 14:46 

No właśnie, w takich sytuacjach do jakiej instytucji można się zgłosić ze skargą, bo ja nie należę do tych co odpuszczają. Uważam to za zwyczajną kradzież, jeśli np. płacę za bilet 470 zł, a dostaję zwrotu 410 zł.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Lip 2012 15:14 

platynowy
sanifev napisał(a):
No właśnie, w takich sytuacjach do jakiej instytucji można się zgłosić ze skargą, bo ja nie należę do tych co odpuszczają. Uważam to za zwyczajną kradzież, jeśli np. płacę za bilet 470 zł, a dostaję zwrotu 410 zł.

Zgłoś w banku reklamację pierwotnej transakcji - Ty autoryzowałeś kwotę x EUR a pobrano x PLN. Dostarcz potwierdzenie z Ryanai na którym jest kwota w EUR - bank bez problemu powinien zwrócić różnicę zgodnie z procedurą chargeback (kod: transakcja została przeprocesowana w innej walucie niż powinna).

#5 PostWysłany: 11 Lip 2012 19:36 

Loty: 61
Kilometry: 102 896
niebieski
Anulowałem 2 loty w tym samym czasie i po kilku dniach (w międzyczasie był oczywiście weekend) dostałem dzisiaj zwrot z jednej rezerwacji 116.48 (wcześniej ściągnęło mi 123.45). Żeby było śmieszniej to na tę rezerwację nie dostałem żadnej odpowiedzi mailowej natomiast przed chwilą dostałem maila od ryana, że będą zwracać 169.18 za drugi lot czyli dokładnie tyle ile mnie obciążyli. Czyli co, jedną refundację oddają w euro, a drugą w złotówkach? :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 58 gości