Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 24 Lut 2023 01:34 
Moderator forum
Awatar użytkownika

A moim zdaniem pełny dzień w Weronie styknie i moim skromnym zdaniem - jest ciekawiej, niż w Ferrarze, która tez ma swój urok, ale na krótki spacer.
 Profil Relacje PM off  

Przygoda w Tajlandii: Phuket i Chiang Rai w jednej podróży od 2933 PLN. Wyloty z 2 miast Przygoda w Tajlandii: Phuket i Chiang Rai w jednej podróży od 2933 PLN. Wyloty z 2 miast
Majówka w Grecji: Korfu na 7-dniowe all inclusive od 2691 PLN. Wyloty z 4 miast Majówka w Grecji: Korfu na 7-dniowe all inclusive od 2691 PLN. Wyloty z 4 miast
#22 PostWysłany: 20 Lut 2024 22:28 

Przylatuję w kwietniu na 4 dni do Włoch, podróż zaczyna się i kończy na lotnisku Forli. Ma być na spokojnie, wyjazd z dwulatka. Skłaniam się ku noclegowi w Rimini, przekonuje mnie długa promenada dająca możliwość przyjemnych spacerów i biegania. Planuje pożyczyć auto i zobaczyć San Marino oraz Rawennie. Coś jeszcze warto? Rimini to dobry pomysł? Przed sezonem powinno być przyjemnie sennie.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 20 Lut 2024 23:07 

niebieski
To jest świetnie skomunikowany region kolejowo, pociągi co chwilkę jadą na trasie Rimini, Bolonia czy dalej do Parmy, oczywiście nie tylko.
Bolonia, Parma, Ferrara, to polecam, Rimini to morze i plaża, Ravenna na spacerek można brać pod uwagę ale nie koniecznie.
Bolonia jako miejsce noclegowe moim zdaniem najlepsze.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 20 Lut 2024 23:19 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 578 732
niebieski
Z ostatnich ponownych wojazdy po regionie mogę polecić Ferrare na kilka godzin. Odpusćic Florencje, bo jest po prostu zadeptana przez turystów.
Modena też spoko, ale też na kilka godzin. I chyba slusznei ze pociagami bo ogolnie fajnie to skomunikowane, plus tanio, plus nie trzeba się martwić o parkowanie, które zazwyczaj jest płatne, a do tego wszystkie stacje Centrale, naprawde są centrale, także można dojśc w kilka minut do ścisłego centrum.
KL_user lubi ten post.

#25 PostWysłany: 21 Lut 2024 01:40 

złoty
@Undertone
Marcin Bartoszewski napisał(a):
Rimini to morze i plaża, Ravenna na spacerek można brać pod uwagę ale nie koniecznie.
1) Rimini to moloch i można je sobie spokojnie darować. Jak się chce posiedzieć nad morzem to proponuję Casenatico albo Riccione.
2) Co do Ravenny absolutnie nie masz racji. To jest bardzo przyjemne miasto żeby się po nim przejść. Po drugie naprawdę warto kupić bilet muzealny i obejść wszystkie miejsca z tutajszymi starożytnymi mozaikami bo naprawdę jest tam na co popatrzeć. No i na koniec trzeba się pokłonić Dantemu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Undertone uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 21 Lut 2024 17:39 

Forli jest położone jak jest położone, niektóre propozycje to nawet 2h drogi autem. Najchetniej auta bym nie bral, ale trochę boję sie, jak sie dostanę bardzo wczesnie rano w niedziele na lotnisko. Do tego 25go kwietnia we Włoszech jest święto narodowe, też mogą być utrudnienia, ale w ten dzień akurat można po prostu zostać w miejscu noclegu. Bardzo lubię włoskie miasteczka, ale tęsknię za morzem, dzięki za propozycje wyżej, rozważę. Samo Rimini podobno ma całkiem ładne stare miasto. Mam jeszcze dwa miesiace na decyzje, a ceny noclegów zadziwiająco przystępne, co mnie uspokaja ;)
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 21 Lut 2024 22:54 

złoty
@Undertone W takim razie kup sobie bilet kolejowo-autobusowy na ten rejon https://www.startromagna.it/turismo/rail-smart-pass/ https://www.startromagna.it/wp-content/ ... a-2021.png i zwiedzaj najbliższe okolice Forli. Ravenna, Casenatico, San Marino. Jest jeszcze podobno piękne i mało znane San Leo. Wtedy bardzo niskim kosztem zapewnisz sobie atrakcje na trzy dni. Starówka w Rimini owszem jest ale nie jest ona specjalnie niezwykła i niespotykana jak na Włochy. Po prostu do pochodzenia w jedno popołudnie.
 Profil Relacje PM off
Undertone lubi ten post.

#28 PostWysłany: 21 Lut 2024 23:04 

niebieski
Robaku napisał(a):
Z ostatnich ponownych wojazdy po regionie mogę polecić Ferrare na kilka godzin. Odpusćic Florencje, bo jest po prostu zadeptana przez turystów.

Zależy kto co szuka, Florencja w wielu miejscach pusta od turystów bo ci wydeptują główne atrakcje, do tego piękne miejsca do zwiedzania, trzy dni to mało żeby całość zobaczyć, chyba że celem jest taras widokowy i selfie pod katedrą to tak trzeba uważać bo mogą nas zadeptać.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 21 Lut 2024 23:57 

złoty
@Undertone Jeszcze mi się przypomniało. Pod Ravenną jest wielki park rozrywki Mirabilandia https://maps.app.goo.gl/LxKJPojLgQTZTPpk6 , który będzie już czynny w kwietniu. Jak twierdzi moja koleżanka "zjada on Energylandię na śniadanie".
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 28 Lut 2024 10:05 

Byłem Mirabilandii prawie 30 lat temu :mrgreen: z dwulatką trochę za wcześnie. Dzięki za polecajki, muszę to przemyśleć, trochę zaczynam żałowć kupionych biletów :roll:
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 28 Lut 2024 10:51 

niebieski
No tonsie zmieniło przez te 30 lat... Byłem w zeszłego wakacje. Faktycznie dla dzieciakow super zabawa.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 28 Lut 2024 10:54 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 428 084
srebrny
@Undertone a czego tu żałować? ;) My właśnie wróciliśmy z bardzo krótkiego wyjazdu, też lądując w Forlì, na stanie trzylatka i chłopak 9 miesięcy.
Nocowaliśmy właśnie w Rimini, tuż przy plaży. W sezonie niekoniecznie bym chciał, ale przed sezonem, to z dzieckiem myślę, że fajne miejsce. Baaaardzo szeroka promenada - na wiosnę będzie pewnie też już bardziej zielono.
W pierwszej linii przy plaży, to nadal oznacza chyba ze 100m do morza przez szeroką plażę i promenadę. Tu widok z okna Mercure Lungomare (w hotelu niewielu gości, czuliśmy się docenieni :))
Załącznik:
rimini_widok.jpg
rimini_widok.jpg [ 132.12 KiB | Obejrzany 1100 razy ]

Promenada bardzo szeroka i w ostatnich latach przebudowana w projekcie Parco del mare https://riminiturismo.it/en/visitatori/ ... ont-rimini. Też dobrze oświetlona
Załącznik:
rimini_noc.jpg
rimini_noc.jpg [ 98.24 KiB | Obejrzany 1100 razy ]

Byliśmy też w Rawennie (to jest miasto mozaik z V/VI wieku https://www.ravennamosaici.it/en/entran ... nd-prices/) i na chwilę w Cesenatico - przyjemny spacer nad kanałem z wieloma lokalnymi statkami.
Załącznik:
cesenatico.jpg
cesenatico.jpg [ 106.66 KiB | Obejrzany 1100 razy ]

Poza tym to zawsze dobra okazja na lody, pizzę albo lepiej piadinę, która jest lokalnym produktem.
Załącznik:
piadina.jpg
piadina.jpg [ 162.61 KiB | Obejrzany 1100 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#33 PostWysłany: 28 Lut 2024 11:10 

@kevin

Akurat wyskoczyło mi w ostatnich dniach kilka sporych wydatków i wyjazd wydaje mi się obecnie problemem, nie przyjemnością ;)

Ale obecnie co spędza mi sen z powiek, to jak dostać się na 5:30 na lotnisko w Forli? Np z takiego Rimini. Też mieliście wylot tak wcześnie?

Wiem, ze Rimini to kurort, ale też liczę własnie, że przed sezonem plaza zrekompensuje widok hoteli po jej drugiej stronie :)
 Profil Relacje PM off
kevin lubi ten post.

#34 PostWysłany: 28 Lut 2024 12:09 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 428 084
srebrny
@Undertone nie, na szczęście loty były o przyzwoitych porach... A wylot jest o 7:50? Widzę, że z Rimini jest Intercity o 4:19, a potem regionalny o 5:58 (na miejscu 6:29). Z dworca to na pewno taksówka, bo nie widzę innej opcji o tej porze w niedzielę (autobus jedzie 15 minut, więc taksówką powinno być szybko). A lotnisko w Forlì to jest mikrolotnisko... Poza sezonem letnim lata tam tylko Ryanair na dwóch kierunkach: Katowice i Palermo.
 Profil Relacje PM off
Undertone lubi ten post.

#35 PostWysłany: 28 Lut 2024 12:57 

Widzialem ten pociąg i go rozważam własnie. Kontaktowałem się też z firmą taksówkarską i koszt z Rimini na lotnisko Forli to 130€ :D
To już można powoli myśleć o samochodzie na dzień lub dwa :D (swoja droga fotelik dzieciecy na 4 dni za 120€ to już gruba przesada, zwłaszcza, ze nie spotkałem się jeszcze w życiu z fotelikiem z wypozyczalni w dobrym stanie).

Dzięki za odpowiedzi, pozdro.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 11 Mar 2024 23:45 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 283 377
niebieski
Już takiej będzie kupić fotelik na jakimś ichniejszym olx

#37 PostWysłany: 11 Wrz 2024 14:15 

Loty: 259
Kilometry: 289 346
Podbiję temat bo... Przylatuję do Bolonii i co dalej myślę.

Mam 3 dni (pełne). Aktualnie planuję:
- Jeden dzień na Bolonię
- Jeden dzień na Florencję (przejazd pociągiem Italo w obie strony ok. 25 EUR wyszło. Pociągi często, są promki jak się kupi wcześniej, szybki pociąg tylko 38 minut)
- Jeden dzień na San Marino (samochód?)

Problem jest z tym ostatnim dniem, bo samochód to jednak pewne koszty w tym trzeba znaleźć coś co pozwala wjechać do San Marino (potencjalny koszt dodatkowej opłaty). Z drugiej strony komunikacją to trzeba przez Rimini i wyjdzie z 4h w obie strony na luzie. Szkoda byłoby nie odwiedzić innego kraju będąc dosyć blisko :/

#38 PostWysłany: 11 Wrz 2024 14:29 
Awatar użytkownika

niebieski
@Przemk0
Ja bym zmienil tak:
1. Florencja
2. Wenecja
3. Bolonia na luzie.

Na San Marino wg mnie szkoda tracić cały 1 dzień na tylko 3 dyniowy pobyt.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 11 Wrz 2024 17:34 

Loty: 259
Kilometry: 289 346
Czas i jego tracenie nie jest tu problemem. Z WAW loty do Bolonii są tanie, w dowolnym momencie mogę zrobić taki 3 dniowy wypad jeszcze raz i zrobić taki trójkąt Bolonia -> Werona -> Wenecja (gdzie po drodze jeszcze można Padwę zahaczyć). Zresztą na Wenecję wolałbym może nawet osobny wyjazd. Wiadomo, każdy ma swoje preferencje indywidualne.

Sprawa samochodu się trochę sama rozwiązała, bo Google pokazuje dojazd cos ok. 1h 45min do San Marino z Bolonii. Mało konkurencyjne względem komunikacji. Lepiej chyba pociąg do Rimini, później bus do San Marino... 1/2 dnia tam.. powrót Busem i jeszcze wieczór w Rimini (popatrzeć chwilę na Adriatyk o zachodzie słońca... zjeść coś itd.) i powrót jakimś wieczornym pociągiem.

#40 PostWysłany: 11 Wrz 2024 22:48 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 521
Kilometry: 822 257
Samochód na jeden dzień we Włoszech wyjdzie raczej drogo. Skoro i tak zakładasz, że wypad samolotem do Bolonii powtórzysz, to zaplanuj sobie wtedy wynajem samochodu na 3 dni, wyjdzie dużo bardziej ekonomicznie. A na ten pierwszy taka moja propozycja z wykorzystaniem środków komunikacji publicznej:
1. Florencja
2. Ferrara
3. Bolonia
IMHO Wenecja na jeden dzień to tylko zaostrzy apetyt na więcej, a na dodatek sporo czasu w transporcie.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości