Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 301 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 02 Lis 2024 23:58 
Awatar użytkownika

srebrny
Dziś na locie ALG-FRA pax dostał kawę w trakcie trwającego jeszcze boardingu.
Gadekk lubi ten post.

Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN
Wczasy w Omanie: 7 dni w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 3630 PLN. Wylot z Warszawy Wczasy w Omanie: 7 dni w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 3630 PLN. Wylot z Warszawy
#282 PostWysłany: 04 Lis 2024 11:42 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
oskiboski napisał(a):
WAW-SXB nie ma osób bez statusu na przykład :)

Zdarzają się i PAXy bez statusów :D Ale to tylko nowi :D
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#283 PostWysłany: 04 Lis 2024 17:31 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 435 989
niebieski
@marek2011 na pewno nie jest to reguła. Ja z wbitym SEN (żeby nie było, nie po prostu przedtem jeszcze SK*G czy A3*G, ale LH*G) na lotach OS odkąd rzekomo wprowadzili ten ekstra benefit nie dostałem ani razu takiej propozycji ciepłego napoju. Takie samo traktowanie jak każdego innego paxa.
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 16 Lis 2024 00:44 
Awatar użytkownika

Czy ktoś ma jakiś "papier" (pytam z ciekawości), wyciąg z regulaminu, na podstawie którego można stwierdzić, że FTL lecąc LO w WAW i WRO ma możlwość skorzystania z Fast/Gold Tracka? Bo to, że ma to wiemy, ale jestem ciekawy, czy to ja jestem taki tempy, że nie potrafię nic znaleźć, czy to taki hidden secret i już...

Bo skoro ma tu i tam, to może ma gdzieś za granicą? A może jutro ma przestać mieć?
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 16 Lis 2024 01:19 
Awatar użytkownika

Jedyne na co możesz się powołać to strona LOTu, na której jest że mając FTL "skorzystasz z Fast Track w Warszawie". Na stronie Miles & More przejście Fast Lane dla FTL jest z dopiskiem "Dostępne wyłącznie na wybranych lotniskach".
Wynika z tego, że każde lotnisko poza Warszawą które daje FTL dostęp do Fast Track robi tylko ukłon/gest dobrej woli dla FTL, i można się z tego cieszyć, ale nie można tego wymagać.
Szeryfito lubi ten post.

#286 PostWysłany: 20 Lis 2024 01:03 
Awatar użytkownika

Nie mam zamiaru niczego od nikogo oczekiwać. Nóżki mam, mogę postać w kolejce ze wszystkimi. Pytam z ciekawości.
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 27 Lis 2024 19:21 

Salonik Poznań - dla FTL salonik za 55pln zamiast 105
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 27 Lis 2024 19:50 

Loty: 693
Kilometry: 1 180 719
srebrny
Jeszcze tak z 50% mniej i będzie to realna wartość tego przybytku.
4 ludzi lubi ten post.

#289 PostWysłany: 28 Lis 2024 16:42 

Doradzcie czy cos moge jeszcze zdzialac w nastepujacej kwestii. Przepycham sie z M&M bo naliczyli mile dla mojej partnerki za loty do M&M a nie do A3 tak jak wpisywalem w rezerwacji. Okazuje sie, ze wchodzac do Mazurka w Wwa, rezerwacja automatycznie przeskoczyla na konto M&M. Sam wyrabialem Golda w Aegean wchodzac do salonikow w calej Europie na FF w M&M i nigdy wczesniej nie spotkala nas taka sytuacja. Bez tego raczej nie wyrobi Golda wiec chcemy zrobic co tylko sie da.
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 28 Lis 2024 17:36 

HON fly4free
Co to znaczy "przeskoczyła"? Wydrukowali jej w Mazurku nowe karty pokładowe (i nie zauważyliście)? Podstawą jest to co masz na BP.
Jeśli naliczyli mile, to nic się nie da zrobić. Da się zrobić tylko, jeśli wpisany program nie naliczał mil, bo np. w danej klasie rezerwacyjnej one nie przysługiwały. Np. mi udało się, pomimo "wstawienia" przez Ethiopian na kartę pokładową EuroBonus (EB) Gold (nie będę tłumaczył jak to się stało, bo to nieważne tutaj) napisać do Lufthansy prośbę o naliczenie do M&M, bo w danej klasie i tak żadne punkty i mile do programu EB się nie naliczyły... i przyznali mile oraz punkty. Ale tak jak piszę, tylko dlatego, że nic nie dostałem z tego programu wpisanego.
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 28 Lis 2024 17:51 

Zadne nowe karty nie byly drukowane, na kartach przy odprawie jest wpisany A3.Ten argument do nich jednak kompletnie nie dociera:

“Jezeli pasażer chce korzystać z przywilejów związanych ze statusem karty Miles & More, to za dany odcinek podróży nie może jednocześnie gromadzić mil lub punktów w innym programie lojalnociowym. W momencie korzystania z saloniku biznesowego na podstawie karty Miles & More informacja w rezerwacji musi być skorygowana. Zatem naliczenie w Miles & More jest prawidłowe.”

Pierwszy raz sie z czyms takim spotykam. Lufthansa i Aegean na pewno nie robia takich problemow..
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 28 Lis 2024 19:11 

HON fly4free
Niech podadzą podstawę prawną "W momencie korzystania z saloniku biznesowego na podstawie karty Miles & More informacja w rezerwacji musi być skorygowana.". Wszędzie indziej pokazuje się swoją kartę *A Gold, skanuje BP i wchodzi, nikt niczego niejawnie nie zmienia na karcie pokładowej. Na dokładkę zrobili to potajemnie - bo jeszcze rozumiem gdyby poinformowali i wydrukowali nową kartę pokładową.
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 28 Lis 2024 19:26 

Wlasnie wyczytalem cos takiego na stronie LOTu:

“W przypadku, gdy pasażer należy do dwóch lub więcej programów lojalnościowych, a numer FFP podany na karcie pokładowej różni się od numeru FFP podanego na karcie lojalnościowej, akceptowany jest najwyższy status karty - pod warunkiem, że karta lojalnościowa jest ważna, a nazwisko pasażera jest zgodne z kartą pokładową. Jeżeli pasażer ma status SAG w dwóch różnych programach lojalnościowych, karta z programu widniejącego na karcie pokładowej powinna zostać zarejestrowana dla celów rozliczeniowych.”

Jak to rozumiecie? W jej przypadku na karcie byl A3 Silver a weszla do saloniku na podstawie M&M FF. Mile zostaly zaliczone do M&M..
 Profil Relacje PM off  

#294 PostWysłany: 28 Lis 2024 20:56 

Loty: 335
Kilometry: 475 793
niebieski
Ostatnie zdanie mówi wprost, że do rozliczenia mil brany jest pod uwagę nr karty lojalnościowej widniejącej na BP.
Ja ewentualnie na Twoim miejscu napisałbym do M&M aby wycofali i odjęli naliczone mile a następnie po potwierdzeniu tego, zgłoś naliczenie mil do A3.
 Profil Relacje PM off  

#295 PostWysłany: 28 Lis 2024 21:01 

HON fly4free
"karta z programu widniejącego na karcie pokładowej powinna zostać zarejestrowana dla celów rozliczeniowych" - ta uwaga dotyczy przecież saloniku, a nie lotu...
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 29 Lis 2024 03:55 

HON fly4free
Nie trzymajcie się tak kurczowo BP, bo wprawdzie ona może być jakimś tam dowodem, ale łatwo podważalnym. Przecież każdy może sobie zmienić numer FFP już po "wydrukowaniu" BP i nie drukować / nie posiadać nowej karty, a nie zmienia to faktu modyfikacji FFP w systemie.
Tutaj najpewniej obsługa poczekalni nadpisała numer M&M, skoro pax zdecydował się skorzystać z przywilejów na podstawie tej karty - tu czy tam raz to robią, innym razem nie. Po prostu trzeba unikać takich ryzyk przy kluczowych naliczeniach z pkt widzenia zdobywania / przedłużenia statusu itp. A jeśli to się już robi, to warto samemu zaraz potem, tj. jeszcze przed boardingiem ("odbiciem karty"), zweryfikować, czy FFP nie został przypadkiem zmieniony w systemie.

Można napisać do MM prośbę o skasowanie mil naliczonych, ale jej uwzględnienie leży teraz wyłącznie w dobrej gestii programu. Bez tego A3 oczywiście nic nie naliczy za te loty.
 Profil Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 29 Lis 2024 18:13 

Genialna sugestia od Pani Agnieszki:

“Rozumiem, że jest to dla Państwa nowa sytuacja, jednak naszą rolą jest przekazanie informacji zgodnych z obowiązującymi zasadami.

W przypadku korzystania z przywilejów związanych z posiadaniem karty Miles & More ta sama karta musi być dodana do rezerwacji w celu gromadzenia mil.

Mogę dodatkowo podpowiedzieć następujące rozwiązanie na przyszłość: jeśli karta Aegean nie daje przywileju wstępu do saloniku biznesowego, to dostępnym rozwiązaniem było wykupienie wstępu do saloniku (za walutę lub za mile Miles & More) i jednoczesne pozostawienie karty Aegean w rezerwacji.”
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#298 PostWysłany: 29 Lis 2024 18:34 

HON fly4free
Ja mam lepszą sugestię. Po skorzystaniu z saloniku iść do gate / info (albo nawet samemu jeszcze w saloniku siedząc, jeśli jest czas) i podmienić kartę programu lojalnościowego na właściwą (jeśli złośliwie została zamieniona na inną). W zależności od linii jest to mniej lub bardziej upierdliwe, w LOT jest to bajecznie proste (bez kasowania checkin, po prostu się zmienia i generuje nową BP), w grupie LH trzeba raczej skasować checkin, ale szybo robi się co trzeba i generuje nową kartę z zamienionym programem FFP. Robię to rutynowo jeszcze w tym roku, bo do saloników pokazuję kartę z wbitym wcześniej UA Gold, a na właściwej karcie mam M&M i tam zliczam punkty...
 Profil Relacje PM off
jaras724 lubi ten post.

#299 PostWysłany: 30 Lis 2024 02:35 

srebrny
Nie traci się wybranego miejsca w LH po skasowaniu odprawy?

#300 PostWysłany: 30 Lis 2024 02:45 

HON fly4free
Miejsce wybieram jeszcze przed BP i ono się utrwala (tak mi się wydaje) nawet jeśli nie pobiorę BP. Wcześniej faktycznie było tak, że po skasowaniu nawet się nie dało zrobić ponownie odprawy... miałem taką sytuację w saloniku we FRA, musiałem iść do pań przy wejściu, żeby mi naprawiły - i wtedy ktoś moje miejsce podebrał. Ale od jakiegoś czasu da się bezproblemowo odprawić znowu i na razie nie zanotowałem utraty miejsca. Staram się ponownie odprawić ASAP po zamianie wpisu w FFP.
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 301 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości