Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Miles&More Jetfriends dla twojego dziecka +500 mil na start

Jakby ktoś musiał załatwiać bilet (nagrodę) w niedzielę przez infolinię to podaję numer +902123548899 (infolinia Turkish, mówią po angielsku)

- "rezerwacja biletu nagrody"
obecnie na apce i stronie internetowej wywala mi błąd.
coś mam zmienić w ustawieniach?
- usuń polskie znaki w ustawieniach profilu

Informacja od @billabong
Odcinki statusowe w M&M są naliczane tylko za loty: LOTem, Lufą, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Air, Brussels Air, Croatia Air, Luxair lub Swiss. Lecąc tymi liniami, wejdziemy do Poloneza/Mazurka na FTL w WAW.
Do statusu za odcinki nie wlicza się m.in. TAP

Sprawdzanie daty wazności mil - od @skrzat
W przeglądarce trzeba się zalogować na konto M&M
W tej samej zakładce otworzyć stronę: https://api.miles-and-more.com/v1/accou ... Periods=12
gdzie na końcu adresu wpisuje się ilość następnych kwartałów, które chcemy podejrzeć (w powyższym przypadku 12 kwartałów, czyli 3 lata.
Pokaże się plik JSON, w którym jest m.in. ilość posiadanych mil (remainingAmount), ilość mil, które wydaliśmy (cumulativeSpendAmount), ilość mil które wygasły (cumulativeExpiredAmount) oraz podział na kwartały z liczbą mil, które wygasną po zakończeniu każdego kwartału.
Oczywiście przy statusie ilość wygasająca będzie = 0 z informacją dlaczego nie wygasną, np. status: SEN

Nie masz mil? Nie naliczono Ci odcinka? Wyślij zapytanie z kartą pokładową na ffp[at]lot.pl

Infolinie:
PL +48 22 5777 222
DE +49 69 209 777 777
US +1 800 581 6400

Biletu za mile nie upgrade'ujesz za e-voucher

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8739 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 433, 434, 435, 436, 437  Następna
Autor Wiadomość
#8701 PostWysłany: 23 Lis 2024 12:26 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Będą liczone na 2024
 Profil Relacje PM off
Bodi lubi ten post.
Bodi uważa post za pomocny.

Przedłużony weekend w Rzymie za 803 PLN. Bezpośrednio PLL LOT z Radomia + 3 noclegi w hotelu Przedłużony weekend w Rzymie za 803 PLN. Bezpośrednio PLL LOT z Radomia + 3 noclegi w hotelu
Wczasy na Maderze: 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 2269 PLN. Wylot z Katowic Wczasy na Maderze: 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 2269 PLN. Wylot z Katowic
#8702 PostWysłany: 23 Lis 2024 12:29 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie ma znaczenia moment naliczenia tylko data lotu.
 Profil Relacje PM off

#8703 PostWysłany: 24 Lis 2024 18:56 

Loty: 83
Kilometry: 110 515
aeonflux napisał(a):
Icek2024 napisał(a):
może to jakaś szansa na pozytywne załatwienie tematu....

Niestety nie bardzo. Poniżej odpowiedź od CA:
Cytuj:
We are sorry that according to our policy upon mileage accumulation, the mileages in different FFP cards could not be converted to each other,mileages in your Phoenixmiles card could not be converted to your M&M card, vice versa. When miles have been awarded cannot be deleted.
Thank you for your understanding.
If you don’t want to automatically mileage credited PhoenixMiles account,please visit Phoenix Miles official website https://ffp.airchina.com.cn, log in your Phoenix Miles account,and click "My Account-Profile Management"turn off "Automatic Membership Identification"at the bottom of the web.

U mnie podobny problem. Przy rezerwacji podałem numer M&M Lotu (mój i drugiej osoby). Później coś mnie chyba podkusiło (nie pamiętam dokładnej sekwencji zdarzeń) i założyłem sobie konto Phoenix Miles...

Przy odprawie upewnialiśmy się, czy mamy dodane numery - podobno nie były, ale agent nam dodał do rezerwacji i wszystko się naliczyło poprawnie. Na powrocie w TPE znowu się upewnialiśmy, ale agent nie był podobno w stanie dodac, podobno nawet pytał się supervisora i jakoś się nie dało. Byłem jednak przekonany, że jeśli w tamtą stronę się naliczyło i to i na powrocie się naliczy. Okazało się, że nie...

Finał - nie byłem w stanie dodać swoich lotów retrospektywnie, dostałem komunikat że już naliczone i to oczywiście do Phoenix Miles. Nie pomogła na razie reklamacja, że w tamtą stronę się naliczyło, że na itinerary też jest wymieniony numer M&M. Twierdzą, że nie da się tego odkręcić, dostałem dokładnie taką samą odpowiedź jak ty. Także jestem 2600 mil w plecy :lol:
 Profil Relacje PM off  

#8704 PostWysłany: 24 Lis 2024 20:08 

HON fly4free
Najlepiej nie zakładać kont w innych FFP jeśli nie zamierza się z nich korzystać, nie podpinać rezerwacji do "profili" utworzonych w systemach danej linii (bo to często z automatu też tworzy konto i nadpisuje jej własny program), w miarę możliwości nie zmieniać numerów FFP w rezerwacji - lepiej się wstrzymać z podaniem jakiegokolwiek, niż pare razy zmieniać, upewniać się, że pożądany numer jest wydrukowany na BP (nie daje to gwarancji poprawnego naliczenia, ale przynajmniej dostarcza jakąkolwiek podstawę do ewentualnych reklamacji), trzeba wreszcie uważać na darmowy internet w trakcie lotu - wiele linii go udostępnia w jakiejś okrojonej formule za darmo członkom swojego programu i żeby skorzystać z tej oferty trzeba zalogować się do FFP albo wręcz w samolocie założyć konto w programie i mało kto doczytuje, że oznacza to bardzo często akceptację naliczenia mil za ten lot do tego programu, nawet jak w rezerwacji / przy odprawie był podany inny FFP.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#8705 PostWysłany: 24 Lis 2024 20:16 
Awatar użytkownika

Loty: 891
Kilometry: 1 988 524
HON fly4free
Mnie kiedyś udało się odkręcić naliczenie mil do M&M gdy miałem wpisany nr UA na BP. Bardzo oponowali ale w końcu się udało. Był to czas gdy korzystałem z przywilejów senatora, ale naliczałem do nowego programu.

Image
 Profil Relacje PM off  

#8706 PostWysłany: 25 Lis 2024 12:01 

złoty
To miałeś dużo szczęścia. Mnie nie chciano zmienić numeru programu na drugi lot łączony, twierdząc, że korzystałem z przywilejów statusowych na pierwszym locie.
 Profil Relacje PM off  

#8707 PostWysłany: 26 Lis 2024 15:59 
Awatar użytkownika

Loty: 488
Kilometry: 1 171 223
niebieski
Ciag dalszy przygody z M&M i Mikronezja. Poprzednie posty:

Aga_podrozniczka napisał(a):
Odnosnie mojego problemu z rezerwacja, ktora chcialam przesunac. Bylo mozliwe przesunac ja prawie rok do przodu, nie ma ograniczenia 12 miesiecy od kupna biletu. Ale poniewaz na razie sa dostepne tylko loty do stycznia w rozkladach, pani zaproponowala, ze moze zawiesic moj bilet i jak bedzie dostepnosc na luty, to moge wtedy zadzwonic i zmienic rezerwacje na date za rok. Potwierdzila rowniez to info o no-show, ale powiedziala, ze lepiej im powiedziec, ze nie bedzie sie lecialo, oni wtedy dodaja info do rezerwacji i jest zawieszona. Rozmawialam z kims z amerykanskim akcentem, wiec nie wiem z ktorego call centre.

Jedno jest pewne, poziom obslugi klienta jest bez porowniana do British Airways, ktorymi zwykle latam, gdzie trzeba wisieci na telefonie i sluchac muzyczki. W M&M za kazdym razem jak dzwonie, od razu ktos obiera.

Spedzilam dzisiaj poltorej godziny na telefonie, zeby odwiesic rezerwacje i zmienic daty, ale nie osiagnelam zbyt wiele.
1 rozmowa - gosci nie wie nic o takiej rezerwacji, ktora jest zawieszona
2. nie ma probleu, zmienmy daty, o ale musi byc taka sama kolejnosc lotow, nie mozna zmienic stopoverow, rozlaczam sie i zmieniam daty i trase.
3. nie ma problemu, ale ostatni lot najpozniej rok od daty wylotu na istniejacym bilecie (23 luty 2024), rozlaczam sie i ide zmieniac daty.
4. Twoj bilet byl wazny do czerwca 2024 i nie mozesz go zmienic, ale mozemy zrobic refund. Rozlaczam sie i dzwonie jeszcze raz.
5. nie ma problemu, ale nie ma dostepnosci na wybrane loty miedzy 16 stycznia, a 17 lutego i nie sugeruj sie saver award availability na stronie United. Konkluzja: nie moge nigdzie sprawdzic czy jest dostepnosc czy nie, wiec musze do nich dzwonic co jakis czas i przechodzic przez ten sam proces.

Chwala im za to, ze moj bilet istnieje, wziawszy pod uwage, ze zarezerwowalam go w marcu 2022, chwala im za szybkie odbieranie telefonu bez czekania. Anulowac nie moge, bo nie moga zagwarantowac, ze mile nie wygasna, po powrocie na konto. Niby od czasu jak zrobilam rezerwacje, Lufthansa dodawala mi po jednej mili dla ochrony mil, ale kto to wie czy mile nie wygasna i odzyskanie ich bedzie niemozliwe. Nie pozostaje mi nic innego jak kontynuowac rytual dzwonienia do M&M co tydzien.

Wczesniej niz przed styczniem nie moge poleciec, bo mam juz inne loty i w lutym-marcu jest najlepsza pora roku na moj wypad. Trasa to HNL-KSA-GUM-HNL, a w srodku jeszcze GUM-ROR-SPN-GUM. GUM - ROR mam juz bilet od roku i tylko przesuwam daty, ale ostatnio spadla ilosc mil za te trase, wiec go anuluje i zarezerwuje ponownie.

Przy ostatniej probuje zmiany daty na moje loty (ktore pierwotnie byly w lutym 2024), powiedziano mi, ze musza anulowac stary bilet i dopiero wtedy bede mogla zarezerwowac nowe loty. Zapewniono mnie, ze mile wroca na moje konto, nie wygasna i beda wazne do konca kwartalu. To bylo 22 pazdziernika. Potem przez miesiac dzwonilam 8 razy do M&M, poniewaz mile nie wracaly i za kazdym razem zapewniano mnie, ze na pewno zaraz wroca, jest zgloszenie w pilnej kolejnce i tego typy historie. W koncu ostatni konsultant powiedzial, ze nie bylo zadnych anulacji ze strony United, wiec nie moga dokonac anulacji, dopoki nie zaplace 50 euro. Poniewaz uzeralam sie z nimi juz od miesiaca, to zaplacilam te oplate i mile magicznie wrocily od razu na konto, a za pare dni dostalam zwrot malej kwoty w gotowce. PIerwotnie nie bylo o tym mowy, ale wziawszy pod uwage, ze rozmawialam z 8 osobami, to ktos mogl na to wpasc wczesniej.

Niestety nie moge poleciec za mile Island Hopperem, bo United blokuje dostepnosc dla partnerow na segmentach miedzy Majuro, a Guam. Za mile M&M mozna poleciec bezposrednio HNL - GUM i z powrotem albo HNL -MAJ - HNL. Mowiac krotko, wyrolowali mnie ponownie i nie moge juz wykorzystacji opcji stopover, bo zwyczajnie nie ma jak na tej trasie.

Pogodzilam sie z tym, ze trase GUM - KSA - MAJ musze odbyc za mile United albo gotowke, a za mile M&M moge co najwyzej kupic HNL - GUM i powrot MAJ - HNL. Za mile United koszt 2 x 15000, za gotowke £700, wiec jakies 3500zl. Rozwazam tutaj mala kombinacje i wykorzystanie cashbacka United na karcie Amex, zeby obciac sobie cene biletu z £700 na £350.

Z pozytywow: w dalszym ciagu odbieraja telefon prawie natychmiast, wiec przynajmniej nie cierpialam wiszac godzinami na telefonie.

A wnioski na przyszlosc: Carpie Diem, nie przekladac takich wycieczek na pozniej, bo guzik moze z tego wyjsc.
5 ludzi lubi ten post.
rob_sad uważa post za pomocny.

#8708 PostWysłany: 02 Gru 2024 16:11 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
Dzisiaj zalogowałem się na stronę MM i widzę nową jej odsłonę w części do wyszukiwania i zakupu biletów.
Dotychczas było ta ze wyszukując bilet najpierw w PL do innego kraju i następnie modyfikując podróż nawet która rozpoczyna się za granicami PL waluta pozostawała PLN (z pierwotnego wyszukiwania) Obecnie widzę że to nie działa. Ktoś wie jak "wymusić" opłaty w PLN ?

#8709 PostWysłany: 02 Gru 2024 19:53 

Loty: 311
Kilometry: 648 864
złoty
Niestety nie moge poleciec za mile Island Hopperem, bo United blokuje dostepnosc dla partnerow na segmentach miedzy Majuro, a Guam. Za mile M&M mozna poleciec bezposrednio HNL - GUM i z powrotem albo HNL -MAJ - HNL.

Bu. A planowałem HNL-PNI-TKK-MAJ-HNL... nic z tego widzę ;( Jeszcze rok temu się dało. We wrześniu widziałem jeszcze na stronie United dostępność taryfy X, czyli nie tej tylko dla United.
 Profil Relacje PM off  

#8710 PostWysłany: 02 Gru 2024 20:19 
Awatar użytkownika

HON fly4free
oo, nawet wróciły stawki po 15k mil pomiędzy MAJ-PNI-TKK. Można kupić mile United, ostatnio przysłali promocję, o 100% bonusie przy kupnie mil.

Image
 Profil Relacje PM off  

#8711 PostWysłany: 03 Gru 2024 10:14 

rob_sad napisał(a):
Niestety nie moge poleciec za mile Island Hopperem, bo United blokuje dostepnosc dla partnerow na segmentach miedzy Majuro, a Guam. Za mile M&M mozna poleciec bezposrednio HNL - GUM i z powrotem albo HNL -MAJ - HNL.

Bu. A planowałem HNL-PNI-TKK-MAJ-HNL... nic z tego widzę ;( Jeszcze rok temu się dało. We wrześniu widziałem jeszcze na stronie United dostępność taryfy X, czyli nie tej tylko dla United.

Robert, zachęcony Twoją relacją też chciałem złożyć coś podobnego na wrzesień przyszłego roku i zero dostępności :/ Póki co nie mam pomysłu jak zagospodarować za mile odcinek HNL - .... - Japonia. MNL, SIN, ICN, KUL już zaliczone i za bardzo nie ma co fajnego wybrać.

#8712 PostWysłany: 03 Gru 2024 16:56 
Awatar użytkownika

Loty: 488
Kilometry: 1 171 223
niebieski
cart napisał(a):
oo, nawet wróciły stawki po 15k mil pomiędzy MAJ-PNI-TKK. Można kupić mile United, ostatnio przysłali promocję, o 100% bonusie przy kupnie mil.

W zaleznosci od odcinka moze oplacac sie kupic mile, a moze taniej wyjsc za gotowke. Ja ostatecznie kupilam segment GUM - KSA za 15tys mil i KSA - MAJ za gotowke. Wzielam biznes, bo byla roznica tylko $47 w stosunku do eko.

W kazdym razie przez te blokade dostepnosci dla partnerow, musialam wydac dodatkowe 400 funtow (2000zl): $226 na dokupienie brakujacych mil i zaplacic gotowka £350 (£313 za eko). Ale poniewaz wczesniej mialam cashback z United, to licze, ze zaplacilam tak naprawde tylko 63% z tych £350 czyli £220, co bylo tansze niz kupno 15tys mil na przelot w eko.

Moze jeszcze zmienia zdanie w przyszlosci i bedzie mozna latac na tej trasie za mile partnerskie. Spodziewam sie jescze porcji mil M&M z rezerwacji hotelowych w przyszlosci i bede musiala je na cos spalic.

HNL - .... - Japonia to mozna tylko cos przez Guam bezposrednio dodac, za mile M&M. Moze da sie dokleic YAP do HNL-GUM, bo to ta sama strefa, tylko nie wiadomo czy tej trasy tez nie zablokowali.

#8713 PostWysłany: 03 Gru 2024 17:00 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Sporawo. To idealna trasa na spalenie mil UA. Jak ktoś chce wpleść Mariany albo Yap to można zrobić z darmowym stopoverem, albo 3 odcinki za tą samą stawkę. Ja jeszcze kupowałem po 7.5k mil, ale to dawne czasy...

Image
 Profil Relacje PM off  

#8714 PostWysłany: 03 Gru 2024 21:24 

srebrny
lendziro napisał(a):
Dzisiaj zalogowałem się na stronę MM i widzę nową jej odsłonę w części do wyszukiwania i zakupu biletów.
Dotychczas było ta ze wyszukując bilet najpierw w PL do innego kraju i następnie modyfikując podróż nawet która rozpoczyna się za granicami PL waluta pozostawała PLN (z pierwotnego wyszukiwania) Obecnie widzę że to nie działa. Ktoś wie jak "wymusić" opłaty w PLN ?

Ja z kolei zauważyłem ogromne wycięcie dostępności czy wręcz praktycznie brak lotów ET w ramach nagrody na niektórych trasach. Czy ktoś bookował ostatnio połączenia Ethiopianem przez infolinię i tam mają więcej opcji niż na stronie?

#8715 PostWysłany: 04 Gru 2024 13:43 

Cześć. Mam 3 pytania odnośnie statusu w Miles and More:

- Jestem Frequent Flier i już zarezerwowane loty, żeby przekroczyć 650 punktów. Czy przedłuży mi się +1 rok czy skoro mam ważne jeszcze rok, to zasadniczo zmarnowałem kasę na loty? :-D

- Co oznacza tekst "będziesz mógł zbierać punkty od 2026"? Właśnie to? Czyli że obecne punkty zasadniczo do kosza?

- I chyba najważniejsze - jaka jest różnica między Points i Qualifying points? Zawsze zbieram taką samą ilość tych i tych za przeloty, a Qualifying mam nadmiar. Czy to oznacza, że Points mógłbym zbierać nieco więcej w inny sposób?
Tzn. lot mi daje 20 i 20. Czyli 18 lotów i przekraczam wymagane 350 Qualifying. Czy mogę jakoś dozbierać Points inaczej niż lotami?

Z góry dziękuję!

Załączniki:
MnM-points.jpg
MnM-points.jpg [ 36.63 KiB | Obejrzany 623 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#8716 PostWysłany: 04 Gru 2024 13:55 

Loty: 265
Kilometry: 475 844
niebieski
Bodi napisał(a):
Cześć. Mam 3 pytania odnośnie statusu w Miles and More:

- Jestem Frequent Flier i już zarezerwowane loty, żeby przekroczyć 650 punktów. Czy przedłuży mi się +1 rok czy skoro mam ważne jeszcze rok, to zasadniczo zmarnowałem kasę na loty? :-D

W tym roku mogłeś tylko uzbierać punkty na upgrade do Senatora. Przedłużyć FTLa możesz dopiero w przyszłym roku :)

Bodi napisał(a):
- Co oznacza tekst "będziesz mógł zbierać punkty od 2026"? Właśnie to? Czyli że obecne punkty zasadniczo do kosza?

Właśnie to co wyżej ;)

Bodi napisał(a):
- I chyba najważniejsze - jaka jest różnica między Points i Qualifying points? Zawsze zbieram taką samą ilość tych i tych za przeloty, a Qualifying mam nadmiar. Czy to oznacza, że Points mógłbym zbierać nieco więcej w inny sposób?
Tzn. lot mi daje 20 i 20. Czyli 18 lotów i przekraczam wymagane 350 Qualifying. Czy mogę jakoś dozbierać Points inaczej niż lotami?

https://www.miles-and-more.com/pl/pl/pr ... ystem.html

czyli w dużym skrócie punkty i punkty kwalifikujące zdobywasz na lotach liniami z M&M, a za loty całą resztą z sojuszu Star Alliance tylko punkty (bez kwalifikujących).
 Profil Relacje PM off
Bodi lubi ten post.

#8717 PostWysłany: 04 Gru 2024 21:04 
Awatar użytkownika

Loty: 414
Kilometry: 1 349 089
srebrny
Cześć,

w ubiegłym roku zrobiłem Senatora. W tym roku mam nabite 1810 punktów i 1610 kwalifikujących punktów. Rozumiem, że w tym roku nie ma co dobijać do 2000, bo jak dobije to i tak mi to nie przedłuży Senatora?

#8718 PostWysłany: 04 Gru 2024 23:03 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 514
Kilometry: 1 096 654
A co mówi Ci appka ?

#8719 PostWysłany: 05 Gru 2024 02:35 
Awatar użytkownika

Loty: 414
Kilometry: 1 349 089
srebrny
@oskiboski

Masz rację - w tym roku mógłbym dobić tylko do HON, jakbym zrobił 6000 punktów. A rekwalifikację mogę zrobić w 2025 roku. Trochę tylko szkoda tych punktów :D

#8720 PostWysłany: 05 Gru 2024 20:42 
Awatar użytkownika

Loty: 312
Kilometry: 503 256
srebrny
Chciałem kupić za punkty loty z Wrocławia do Hanoi.
Wyszukiwarka nic takiego mi nie znajduje.
Za to bez problemu z Warszawy przez Istambuł.
Pytanie czy jak kupię coś takiego online to da się na infolinii dolepić do tego krajówkę?
Czy dzwonić i próbować od razu?, czy może krajówka w ogóle jest wykluczona?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8739 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 433, 434, 435, 436, 437  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości