Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1954 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 98  Następna
Autor Wiadomość
#1081 PostWysłany: 09 Mar 2023 11:04 

srebrny
@plexpl - rejs zaczyna się i kończy w tym samym porcie - Dubai Harbour w okolicach Mariny. Costa nie korzysta już z Port Rashid. Byłbym bardzo zdziwiony gdyby dla jednego rejsu zrobili taki wyjątek, że zaokrętowanie i wyokrętowanie jest gdzieś indziej.

[EDIT]
Z drugiej strony to ostatni rejs Costy po Emiratach w tym sezonie. Później ma już tylko długi rejs repozycyjny do Europy. Być może z jakichś powodów przed tym rejsem (np. dużo większe tankowanie/zaopatrzenie - pierwsze realne możliwości uzupełnienia zapasów będzie miał po ok. 2-óch tygodniach rejsu) korzysta ze starego portu ?
 Profil Relacje PM off  

Wiosenny tydzień z all inclusive na Krecie za 1915 PLN. Wylot z Warszawy Wiosenny tydzień z all inclusive na Krecie za 1915 PLN. Wylot z Warszawy
Kair za 1064 PLN. PLL LOT z Warszawy + 4 noce ze śniadaniami w hotelu z widokiem na piramidy Kair za 1064 PLN. PLL LOT z Warszawy + 4 noce ze śniadaniami w hotelu z widokiem na piramidy
#1082 PostWysłany: 09 Mar 2023 12:16 

To już sprawdzone jest taki wyjątek dlatego byłem zdziwiony i wolałem dopytać. dzięki za info.
 Profil Relacje PM off  

#1083 PostWysłany: 09 Mar 2023 14:04 

srebrny
Największe minusy Port Rashid to brak możliwości poruszania się po nim pieszo i brak możliwości łatwego dostania się do niego - bez taksówki ani rusz. Dawniej taksówki wyjeżdżające z portu miały dopłatę 20 Dh do każdego kursu (podobnie jak z lotniska w Dubaju). Nie wiem jak jest teraz bo ostatni raz byłem tam tuż przed pandemią.

Na plus jest przede wszystkim odległość do lotniska i Deiry. Do obu jest nieporównanie bliżej w porównaniu do nowego portu.
 Profil Relacje PM off  

#1084 PostWysłany: 09 Mar 2023 15:11 

greg2014 napisał(a):
Na plus jest przede wszystkim odległość do lotniska i Deiry. Do obu jest nieporównanie bliżej w porównaniu do nowego portu.

Niestety wylatuje z Al Maktum i to jest znacznie dalej. Wie ktoś może gdzie na tym lotnisku kupić kartę NOL? czytałem że tylko w automacie obok przystanku i wyłącznie za gotówkę. Czy kantor za wymianę usd pobiera prowizję?

Ostatnio edytowany przez michzak, 09 Mar 2023 15:13, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#1085 PostWysłany: 09 Mar 2023 15:47 
Site Admin
Awatar użytkownika

@plexpl radziłbym zapytać się w sekcji związanej z ZEA - wielu użytkowników, którzy mogą mieć taką wiedzę niekoniecznie może nie zaglądać do tematu "Rejs od R do S" (a i w przyszłości może być łatwiej kolejnym osobom znaleźć taką informację, niezależnie od tego czy przylatują na rejs czy nie)

telefony-operatorzy-prepaid,1213,120088
 Profil Relacje PM off  

#1086 PostWysłany: 09 Mar 2023 18:32 

srebrny
@plexpl - słuszna uwaga, zapomniałem już o istnieniu lotniska DWC (Al Maktum) - tym bardziej, że Wizz przeniósł się z niego do Abu Dhabi. Miałem na myśli główny port lotniczy w Dubaju (DXB).

O informacje o kartach NOL itp. warto również pytać na wątku dotyczącym tego konkretnego lotniska: dubaj-al-maktoum-informacje,1157,105159
 Profil Relacje PM off  

#1087 PostWysłany: 14 Mar 2023 19:39 

Cześć wszystkim,
wybieram się na rejs MSC Orchestra po Morzu Czerwonym. Zaokrętowanie i wyokrętowanie w Sharm el-Sheik w Egipcie.
Bardzo nam zależy na odwiedzeniu piramid w Gizie podczas postoju w porcie Ain Sokhna ale na własną rękę. Będziemy w 3 osoby.
Był ktoś może w tym porcie i testował trasę w kierunku Kairu i z powrotem? Bus, prywatny transfer, taksówka, może uber...?
Będę wdzięczny za wskazówki. Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#1088 PostWysłany: 14 Mar 2023 20:09 

niebieski
[quote="greg2014"]Największe minusy Port Rashid to brak możliwości poruszania się po nim pieszo i brak możliwości łatwego dostania się do niego - bez taksówki ani rusz. Dawniej taksówki wyjeżdżające z portu miały dopłatę 20 Dh do każdego kursu (podobnie jak z lotniska w Dubaju). Nie wiem jak jest teraz bo ostatni raz byłem tam tuż przed pandemią.

Jeśli chodzi o wyjazd z portu Rashid taksówkarze nadal mają na liczniku ustawioną opłatę wstępną 20Dh. Dojazd z miasta do portu jest o te dwie dychy tańszy. Nadal kursują z portu darmowe autobusy do centrów handlowych. Ja wybrałem ten, do którego nie było kolejki, zawiózł mnie on do Mercato Shopping Mall, skąd powrotny odchodził co pełną godzinę do 16.00
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1089 PostWysłany: 17 Mar 2023 15:26 

witam, planuję pierwszy raz wybrać się w rejs MSC SEASIDE po morzu śródziemnym: Civitavecchia, Palermo, Ibiza, Valencia, Marseille, Genoa, Civitavecchia. :D Zastanawiam się jaki miesiąc wybrać aby nie było na powietrzu na statku zbyt chłodno i wietrznie. Uwielbiamy ciepełko i wiem, że tak byłoby w środku lata ale chyba nie chciałabym się pchać w wysoki sezon ze względu na tłumy turystów (wiem, że i w tych miesiącach też będą ale może mniej? :?: ;) )Myślałam nad połową czerwca lub wrzesień. Kiedy lepiej? Jeśli ktoś był w jednym z tych miesięcy prosiłabym o relację z pogody :) z góry dziękuję :D
 Profil Relacje PM off  

#1090 PostWysłany: 17 Mar 2023 16:03 

srebrny
Myślę, że i w czerwcu i we wrześniu pogoda będzie bardzo dobra. Pływałem w połowie czerwca i było bardzo upalnie, cieplej niż pod koniec sierpnia.
 Profil Relacje PM off  

#1091 PostWysłany: 17 Mar 2023 17:15 

srebrny
W ub. roku byłem na rejsie od 31.05 do 11.06 z Civittavecchii. Neapol, Ateny, Malta, Santorini, Mykonos, Messyna, Korfu. Powiedzieć, że było ciepło to nic nie powiedzieć. Na Malcie było po prostu piekło na ziemi. Deszczu nigdzie nie uświadczyliśmy, co najwyżej trochę wiaterku na niektórych wyspach co akurat było zbawienne.

Z moich doświadczeń wynika, że równie przyjemny jest październik, szczególnie jego początek. O miesiącach lipiec-wrzesień nawet nie wspominam.
 Profil Relacje PM off  

#1092 PostWysłany: 20 Mar 2023 11:42 

Cześć,

Świetny wątek, niezłe kompendium wiedzy :)

Mam pytania dotyczące Royal Carribean, a dokładniej Symphony of the seas. SOTS robi pętlę po zachodniej części Morza Śródziemnego, zastanawiam się nad popłynięciem w taki rejs z Barcelony - będzie to mój pierwszy pobyt na takim statku.

1) Pytanie sztampowe - czy warto? :) Pytanie dotyczy statku. Zastanawiam się, czy nie za duży jak na pierwszy raz. Nie ukrywam, że widziałem go kiedyś na żywo w Miami i stwierdziłem że chcę nim popłynąć, natomiast nie wiem czy na start nie za wysokie progi ;)
2) Statek wraca do Barcelony o 5:00 rano (wg rozkładu), wylot z BCN mamy o 9:55. OK 8ej muszę być na lotnisku, więc opuszczenie statku to ok 7:00 - 7:30. Jest to możliwe?

Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#1093 PostWysłany: 20 Mar 2023 11:59 

srebrny
@john_doe - witamy na forum :-)

Na pierwsze pytanie nie odpowiem bo statku nie znam. Jeśli chcesz coś więcej się na jego temat dowiedzieć obejrzyj filmiki na YT. Poza tymi oficjalnymi wrzucają je również pasażerowie więc da Ci to jakieś wyobrażenie czego się spodziewać.

Jeśli chodzi o drugie pytanie to skoro statek planowo ma być w porcie o 5 rano to prawdopodobnie będzie i teoretycznie mógłbyś od razu schodzić na ląd.

Weź tylko pod uwagę, że:

1/ na pewno musisz bagaż wziąć ze sobą (nie nadawać go wieczorem) bo nie byłbym pewny, czy mógłbyś go odebrać w terminalu wtedy kiedy chcesz schodzić

2/ autobusy portowe kursują w Barcelonie (o ile dobrze pamiętam) dopiero od 9 więc pozostaje Ci taksówka albo transfer ze statku; zakładam zresztą po podanych przez Ciebie godzinach że planujesz skorzystać z taksówki, publicznym transportem raczej zajęłoby to więcej czasu

3/ nie wiem jak obecnie ale kilka lat temu taksówki wyjeżdżające z portu miały jakąś dopłatę, niestety nie pamiętam już ile to było
 Profil Relacje PM off  

#1094 PostWysłany: 20 Mar 2023 12:28 

-- 20 Mar 2023 12:16 --

greg2014 napisał(a):

Weź tylko pod uwagę, że:

1/ na pewno musisz bagaż wziąć ze sobą (nie nadawać go wieczorem) bo nie byłbym pewny, czy mógłbyś go odebrać w terminalu wtedy kiedy chcesz schodzić

2/ autobusy portowe kursują w Barcelonie (o ile dobrze pamiętam) dopiero od 9 więc pozostaje Ci taksówka albo transfer ze statku; zakładam zresztą po podanych przez Ciebie godzinach że planujesz skorzystać z taksówki, publicznym transportem raczej zajęłoby to więcej czasu

3/ nie wiem jak obecnie ale kilka lat temu taksówki wyjeżdżające z portu miały jakąś dopłatę, niestety nie pamiętam już ile to było

Dziękuję za przywitanie :-)

Ad 1) Tak, wiem - czytałem o tym :)
Ad 2,3) Priorytetem jest dotarcie na czas na lotnisko, więc taksówka na 100% będzie grana. Nie znam kompletnie procedur, nie wiem po jakim czasie od dojścia do nabrzeża można opuścić statek, stąd moje pytanie.

Zastanawiam się nad pakietami - internet plus napoje. W ciągu dnia statek stoi w porcie, więc można korzystać z roamingu. Napoje - znowu zejście na ląd, korzystanie z restauracji w danej lokalizacji. Czy macie podobne doświadczenia, czy rzeczywistość wygląda jednak inaczej? Wiem, że napoje to bardzo indywidualna sprawa, ale jednak lubię wypić drinka czy piwo.

-- 20 Mar 2023 12:28 --

Ewentualnie jeżeli nie Symphony Of The Seas, to jaki inny statek w Europie w okresie majówki jest interesujący pod względem komfortu?
 Profil Relacje PM off  

#1095 PostWysłany: 20 Mar 2023 13:25 

"Ewentualnie jeżeli nie Symphony Of The Seas, to jaki inny statek w Europie w okresie majówki jest interesujący pod względem komfortu?"

Na majówkę do wyboru z Barcelony masz jeszcze:
1.MSC Seaview od 511 EUR/os
2, MSC World Europa od 781 EUR/os
3. MSC Grandiosa od 781 EUR/os
4. Costa Smeralda od 699 EUR/os

Wszystkie powyższe cruisiery są tak samo nowe albo nowsze (MSC World Europa) i podobnej wielkości (największe).

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#1096 PostWysłany: 20 Mar 2023 16:55 

Dziękuję za podpowiedź.

Jeszcze jedno ;) - pośrednik seascanner.com/kreuzfahrtberater.de - warto? Bezpiecznie, czy lepiej bezpośrednio u operatora?
 Profil Relacje PM off  

#1097 PostWysłany: 20 Mar 2023 17:01 

srebrny
To zależy czy cena jest taka sama i jest możliwość rezerwacji bezpośrednio u operatora, a to nie jest takie oczywiste. Warto poczytać wątek, bo odpowiedzi już wielokrotnie padły.
 Profil Relacje PM off  

#1098 PostWysłany: 20 Mar 2023 18:18 

Loty: 69
Kilometry: 135 167
srebrny
johnny_doe napisał(a):
Dziękuję za podpowiedź.

Jeszcze jedno ;) - pośrednik seascanner.com/kreuzfahrtberater.de - warto? Bezpiecznie, czy lepiej bezpośrednio u operatora?
Porównaj ceny i zwróć uwagę że u Niemca masz już wliczone napiwki w cenę a gdzie indziej nie koniecznie, a wręcz prawie na pewno nie będą wliczone.
 Profil Relacje PM off  

#1099 PostWysłany: 20 Mar 2023 19:27 

srebrny
@bruce09lili - co do napiwków to przysłowiowy "Niemiec" nie traktuje wszystkich operatorów i rejsów tak samo. Prawie zawsze ma wliczone napiwki w przypadku rejsów w Europie dla MSC i Costy. W przypadku niektórych ich rejsów poza Europą (np. Ameryka Południowa) nie wiem dlaczego ale napiwki nie są uwzględnione w cenie. Ale w Emiratach już są.

W przypadku kolejnych popularnych w Europie operatorów czyli TUI i AIDA problemu nie ma bo u nich nie ma czegoś takiego jak napiwki.

Jeśli zaś mówimy o operatorach typowo "amerykańskich" - Holland America, Carnival, NCL, Royal Caribbean itp. to standardem u "Niemca" jest akurat to, że napiwki nie są uwzględnione w cenie. Znowu są od tego wyjątki (głównie związane z jakimiś promocjami).

Podsumowując: nie ma jednej reguły i warto uważnie przeczytać co jest a co nie jest uwzględnione w cenie.
 Profil Relacje PM off
MaxDream lubi ten post.
MaxDream uważa post za pomocny.

#1100 PostWysłany: 20 Mar 2023 19:34 
Awatar użytkownika

Loty: 479
Kilometry: 674 952
złoty
johnny_doe napisał(a):
Dziękuję za podpowiedź.

Pośrednik jak najbardziej ok i dodatkowo chyba zawsze napiwki są w cenie rezerwując przez niego (oczywiście trzeba czytać warunki w tym zakresie )

Ostatnio edytowany przez Darek M., 20 Mar 2023 20:19, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1954 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 98  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość