Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1953 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 98  Następna
Autor Wiadomość
#1241 PostWysłany: 18 Cze 2023 12:14 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Hej. Nie, mój rejs MSC dopiero przede mną. Natomiast na grupie fb MSC Seascape już kilka osób się wypowiadało, że rezygnowało podczas rejsu bez problemu. Ale to fakt, nie dopytywałam o szczegóły, kiedy to było itd.

Zobacz słone jeziora w Hiszpanii! Loty do Alicante z Poznania i 4 noclegi w hotelu ze śniadaniami za 837 PLN Zobacz słone jeziora w Hiszpanii! Loty do Alicante z Poznania i 4 noclegi w hotelu ze śniadaniami za 837 PLN
Lato na Costa Brava: 7-dniowy wypoczynek z wyżywieniem za 2580 PLN. Wylot z Katowic Lato na Costa Brava: 7-dniowy wypoczynek z wyżywieniem za 2580 PLN. Wylot z Katowic
#1242 PostWysłany: 18 Cze 2023 12:31 

Loty: 97
Kilometry: 162 900
Hej, dwa krótkie pytania dot. MSC na Morzu Śródziemnym:
1) pozwalają wnosić jakąś wodę / napoje gazowane na pokład (przy zaokrętowaniu i później, w portach)?
2) czy na statku jest więcej opcji zakupu wycieczek (jakieś pakiety, promocje) niż w aplikacji przed rejsem, czy to jest to samo? Jak byłem kilka lat temu, to przy tych punktach kręciło się sporo osób i coś tam kupowali. Z drugiej strony kabiny na moim rejsie są wykupione (przynajmniej u mojego pośrednika), także nie wiem, czy jest sens czekać z zakupem wycieczki.
 Profil Relacje PM off  

#1243 PostWysłany: 18 Cze 2023 13:03 

Loty: 69
Kilometry: 135 167
srebrny
Nie chcę nią narzucać ale czy zakup wycieczki na statku ma sens jeśli nie jesteś niemieckim emerytem który wymaga niemieckiego przewodnika i musi mieć wszystko zorganizowane po swojemu? Cena jest zazwyczaj 2-3x droższa niż w miejscowym biurze.
Jeśli mówimy o super popularnych miejscach to albo poszukajcie na google maps operatorów wycieczek zlokalizowanych w portach. Oni mają wszystkie wycieczki ustawione pod rejsy. Zazwyczaj jest płatne na miejscu lub dzień przed pobiera z karty więc jeśli rejs ma zmiany to nie ma problemu ze zwrotem.
Często to są te same biura z których korzysta statek przy organizacji swoich wycieczek.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1244 PostWysłany: 18 Cze 2023 13:27 

Loty: 234
Kilometry: 696 955
Pływałam już z MSC, ale tylko po Karaibach, a tym razem wybieram się na rejs po Morzu Śródziemnym i nurtuje mnie bardzo kwestia obowiązkowych napiwków. W opisie oferty na stronie pośrednika słowa o tym nie ma (kreuzfahrtberater.de). To jak jest w końcu - trzeba płacić na pokładzie, czy nie?
 Profil Relacje PM off  

#1245 PostWysłany: 18 Cze 2023 13:28 

złoty
A 3 posty wcześniej co napisali?

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1246 PostWysłany: 18 Cze 2023 13:45 

niebieski
Niemieccy pośrednicy to co my nazywamy napiwkami, mają ujęte już w cenie rejsu. Nazywa się to po ichniemu "MSC Hotelservice-Gebühr für die Dauer der Kreuzfahrt"

Ostatnio edytowany przez merlot55, 18 Cze 2023 14:12, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1247 PostWysłany: 18 Cze 2023 13:58 

srebrny
U niemieckiego pośrednika jest wliczony w cenę napiwek stały liczony za osobę/dzień. Napiwki liczone od zakupów/usług na pokładzie są doliczane do ceny produktu/usługi
 Profil Relacje PM off  

#1248 PostWysłany: 18 Cze 2023 14:25 

@barka
Ok. Jak już będziesz po tym wiekopomnym rejsie koniecznie daj znać jak poszło z tymi napiwkami (zawsze osobista relacja znaczy więcej niż wpisy na fb).
A może ktoś inny na wcześniejszym rejsie przećwiczy temat i się tutaj z nami podzieli tą wiedzą.
 Profil Relacje PM off  

#1249 PostWysłany: 18 Cze 2023 14:32 

merlot55 napisał(a):
Niemieccy pośrednicy to co my nazywamy napiwkami, mają ujęte już w cenie rejsu. Nazywa się to po ichniemu "MSC Hotelservice-Gebühr für die Dauer der Kreuzfahrt"

I właśnie takie coś mam w potwierdzeniu rezerwacji. 168 euro, czyli suma by się zgadzała. Dziękuję za wyjaśnienia :)
Rozumiem, że to jakaś świeża zmiana? Jeszcze rok temu kwota za napiwki 'wyskoczyła' mi dopiero w momencie robienia odprawy. Zakup był też przez kreuzfahrtberatera, ale rejs z NCL.
 Profil Relacje PM off  

#1250 PostWysłany: 18 Cze 2023 14:39 

srebrny
NCL chyba się wyłamuje z niemieckich zasad i nie da się tam doliczyć stałych napiwków do ceny, nawet przez niemieckiego pośrednika.
Nie przeszedłem rezerwacji NCL do końca ale domniemywam że nawet u pośrednika co najwyżej wyświetli się cena do zapłaty na statku.
 Profil Relacje PM off  

#1251 PostWysłany: 18 Cze 2023 14:51 

Z Royal Caribbean była podobna sytuacja. Z ciekawości sprawdziłam, jaki aktualnie jest opis w ofertach i w rubryce 'niewliczone w cenę" jest taka formułka:

Nie obejmuje napojów, wydatków na wycieczki na ląd i wydatków osobistych. Na statkach wycieczkowych zwyczajem jest dawanie załodze odpowiednich napiwków. Jednak obsługa końcówki jest traktowana bardzo różnie przez firmy przewozowe. Szczegółowe informacje na temat napiwków w Royal Caribbean można znaleźć tutaj . Doradcy ds. rejsów wyraźnie nie przyjmują treści tych linków jako własnych i zwracają uwagę, że są to ich własne informacje od firmy żeglugowej, o której mowa tutaj.
 Profil Relacje PM off
bruce09lili lubi ten post.

#1252 PostWysłany: 18 Cze 2023 14:55 

srebrny
Linie amerykańskie (nie tylko NCL) niespecjalnie przejmują się niemieckimi czy austriackimi wyrokami więc obawiam się, że napiwki będą doliczone na statku.
W NCL można je przedpłacić przed rejsem - odpowiednia opcja jest w serwisie obsługującym rezerwację (Pre-Pay Service Charges). Co ciekawe dla rezerwacji dokonanych w Europie przedpłata jest naliczana w EUR, napiwki wynoszą 18,5 EUR/noc/osobę. Ponieważ na statku obowiązującą walutą jest już dolar, tam z kolei naliczane jest 20 USD/noc/osobę. Różnica jest niewielka i zależna od wahań kursów walut.

Kiedyś napiwki na rejsach NCL można było usunąć z rozliczenia w recepcji. Dziś jest to już niemożliwe. Jeśli masz jakieś zastrzeżenia do jakości serwisu dostaniesz formularz reklamacyjny, w którym wszystko opisujesz ale decyzja jest podejmowana już po rejsie w centrali firmy w Miami. Pewnie w przypadku uznania zwracają Ci je na kartę kredytową/rachunek bankowy/czekiem lub rozliczają w formie vouchera na przyszłe rejsy - tego nie wiem bo nie ćwiczyłem na własnej skórze.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1253 PostWysłany: 18 Cze 2023 18:35 

Loty: 97
Kilometry: 162 900
bruce09lili napisał(a):
Nie chcę nią narzucać ale czy zakup wycieczki na statku ma sens jeśli nie jesteś niemieckim emerytem który wymaga niemieckiego przewodnika i musi mieć wszystko zorganizowane po swojemu? Cena jest zazwyczaj 2-3x droższa niż w miejscowym biurze.
Jeśli mówimy o super popularnych miejscach to albo poszukajcie na google maps operatorów wycieczek zlokalizowanych w portach. Oni mają wszystkie wycieczki ustawione pod rejsy. Zazwyczaj jest płatne na miejscu lub dzień przed pobiera z karty więc jeśli rejs ma zmiany to nie ma problemu ze zwrotem.
Często to są te same biura z których korzysta statek przy organizacji swoich wycieczek.

statek jest w Bari od 7 do 14. Krótko i wpływa o nieludzkiej porze dla dzieci. Pociąg do Matery jedzie 2h, a autobusy są raczej dość rzadkie. Więc wyszło mi, że optymalna jest wycieczka organizowana przez MSC. Inaczej Matery nie zobaczę. Lokalne wycieczki jakieś są, ale ciężko będzie dobrać w tych godzinach.
 Profil Relacje PM off  

#1254 PostWysłany: 18 Cze 2023 19:39 

srebrny
W tak kiepsko określonych godzinach to rzeczywiście średnio wygląda. Tyle że MSC też będzie startować o nieludzkiej porze i wykasuje ostro za dzieci. Nie wiem jaki wiek ale lokalne biura zazwyczaj poniżej 5-6 dają gratis lub połowa ceny.

Zrobisz jak uważasz za najlepsze ale ja bym wysłał maile do biur w okolicy portu. Często mają ofertę skrojoną pod rejsy i godziny pasują do postoju.

Np. My mamy za 3 dni wycieczkę po Szkocji i tam biuro zamiast terminarza miało rozkład kiedy jaki statek przypływa i klikasz w swój i wyświetlają się dostępne wycieczki.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1255 PostWysłany: 19 Cze 2023 13:47 

Witajcie ponownie. Przed nami kolejny rejs. Tym razem mały statek MSC Opera ale za to wymarzona trasa. I teraz pytanie - jak i gdzie schodzi się w portach : Kefalonia Argostoli, Santorini, Kreta Heraklion. Interesuje mnie jak daleko zejście do portu jest od centrum, czy jest jakiś transport w porcie itp. Najbardziej interesuje mnie Santorini- z tego co widzę zejście jest do szalup ( temat mi znany bo tak samo schodzi się w Kotorze) ale ? gdzie podpływa ta szalupa dokładnie - nazwa portu- jak jest z transportem na Santorini. Przepraszam ale ja bardzo nie lubię wycieczek zorganizowanych i biorę je tylko w ostateczności. Wszystkie uwagi co do portów, transportu i zwiedzania miasta bardzo mile widziane
Pozdrawiam ABN
 Profil Relacje PM off  

#1256 PostWysłany: 19 Cze 2023 13:52 

złoty
N Santorinii szalupy podpływają pod dolną stację kolejki.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
futro uważa post za pomocny.

#1257 PostWysłany: 19 Cze 2023 14:11 
Site Admin
Awatar użytkownika

red1982 napisał(a):
Hej, dwa krótkie pytania dot. MSC na Morzu Śródziemnym:
1) pozwalają wnosić jakąś wodę / napoje gazowane na pokład (przy zaokrętowaniu i później, w portach)?

Jeśli nie są to jakieś wielkie ilości to nie robią problemów (na zasadzie że kupiłeś sobie na mieście butelkę wody do picia sobie na lądzie i wracasz z nią na pokład bo nie wypiłeś całych 2 litrów).
Alkohole ztcp lecą do składzika i są oddawane na koniec rejsu zazwyczaj
 Profil Relacje PM off
red1982 uważa post za pomocny.

#1258 PostWysłany: 19 Cze 2023 14:51 

niebieski
@Anna BN polecam stronę, o której dowiedziałem się z tego forum: https://www.whatsinport.com/
@red1982 zauważyłem, że jeśli odprawa bezpieczeństwa po powrocie z miasta, jest robiona przez lokalnych pracowników i w budynku terminala, przymykają oni oko na torby z zakupami, nawet alkoholowymi. Jeśli wejście na statek odbywa się z wykorzystaniem statkowych systemów bezpieczeństwa, mam na myśli bramki i skanery, wniesienie alkoholu jest raczej nie możliwe.
Zastrzegam, to tylko moje obserwacje i przechwałki innych pasażerów, sam nie korzystałem.
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#1259 PostWysłany: 19 Cze 2023 15:05 

srebrny
Potwierdzam to co napisał @merlot55
Dodam tylko, że w przypadku statków NCL wnoszenie jakichkolwiek napojów - również bezalkoholowych jest bardzo trudne lub wręcz niemożliwe.
Polityka dot. wnoszenia napojów w NCL jest obecnie bardzo restrykcyjna.
 Profil Relacje PM off  

#1260 PostWysłany: 19 Cze 2023 21:15 

srebrny
Taka ciekawostka stoi w porcie Reykjavik
Rocznik 1984. Zbudowana dla P&O a obecnie w dzierżawie u Niemców.
Image
 Profil Relacje PM off
samaki9 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1953 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 98  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość