Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Maj 2012 20:46 

Witam od paru dni zacząłem sledzić wątki na tym forum. Do tej pory prześledziłem w szczególności watki dotyczace płatności w Ryanair , zebrałem wszystko w jedno (ale nurtuje mnie kilka rzeczy) niech mnie ktoś poprawi jeśli coś żle zrozumiałem.

Na dzień dzisiejszy są 4 możliwości aby ominąć prowizje przy zakupie biletów w Ryanair
1- Ryanair Cash Passport
2 - należy otworzyć konto w Neteller oraz otrzymać do tego konta karte NET+ Prepaid MasterCard poprzez którą dokonujemy płatności za bilety pomijając prowizje
3 - można otworzyć konto (Moneybookers) – ale na tym się nie koncentruje, ponieważ nie ma o tym zbyt wiele
4 - Na stronie Ryanair jest info że „opłate administracyjną/Haracz” nie jest pobierana (Nie dotyczy podróży rozpoczynających się w UK, we Włoszech, w Niemczech, Irlandii i Hiszpanii) gdy do płatności używamy karty MasterCard Prepaid (czy opłata administracyjna to to samo co prowizja o której często piszecie? - tak dla jasności) . Czyli rozumiem iż jakakolwiek karta MCP (niezależnie przez jaki bank wydana ) zwolni nas z haraczu? Przyjrzałem się kilku z nich – poniżej małe zestawienie.

4.1 - BRE Bank - karta MasterCard Prepaid Lotnictwo..... – wydanie 25 zł - max saldo do 5tyś .. Limit pojedynczej transakcji bezgotówkowej do 500 PLN (ma być podobno zmieniony na 4 tyś). Miesięczne użytkowanie karty bez opłat.
http://allegro.pl/lataj-taniej-z-ryanair-mastercard-prepaid-bre-i2336221494.html

4.2 - WBK - Karta prepaid MasterCard PAYBACK-wydanie karty 15 zł.. max saldo do 3tyś … Limit pojedynczej transakcji bezgotówkowej do 500 PLN . Miesięczne użytkowanie karty 0,99zł.
http://allegro.pl/tansze-loty-z-ryanair-mastercard-prepaid-payback-i2315031103.html

4.3 - WBK - Karta z doładowaniem MasterCard Premium-wydanie 15 zł – max saldo do 10tyś .. Limit pojedynczej transakcji bezgotówkowej do 4 tyś PLN . Miesięczne użytkowanie karty 0,99zł.
http://allegro.pl/lataj-taniej-z-ryanair-mastercard-prepaid-bz-wbk-i2359293906.html

4.4 - WBK - Karta MasterCard PayPass - wydanie 20zł …max saldo do 10tys ..Limit pojedynczej transakcji bezgotówkowej do 4 tyś PLN . Miesięczne użytkowanie karty 0,99zł.
http://allegro.pl/lataj-taniej-z-ryanair-prepaid-mastercard-paypass-i2292094943.html

4.6 - WBK - Fly4free MasterCard Prepaid - wydanie 20 zł - max saldo do 10tyś .. Limit pojedynczej transakcji bezgotówkowej do 4 tyś PLN. Miesięczne użytkowanie karty bez opłat.
http://allegro.pl/fly4free-mastercard-prepaid-ryanair-bez-prowizji-i2349651027.html

4.1 – najwiekszym minusem jest limit przy pojedynczej transakcji tylko 500zł ale całkowity koszt przez 3 lata to tylko 25zł.
4.2- tak jak przy pierwszej limit tylko 500zł – całkowity koszt przez 2 lata 39 zeta
4.3 – limit 4tyś, całkowity koszt przez 2 lata 39 zeta
4.4 – limit 4tyś, całkowity koszt przez 2 lata 44 zeta
4.5 - limit 4tyś, całkowity koszt przez 2 lata 14,85 zeta
4.6 - limit 4tyś, całkowity koszt przez 2 lata 20 zeta

Posiadam rachunki w PLN w mBanku i WBK. Niestety 1 ma maly limit przy transakcji dlatego też ją pomijam przy wyborze pomimo tego że jest jedną z "tańszych". Pozostają same z WBK - 2 też odpada - maly limit. Natomiast 3 i 4 wypadają praktycznie tak samo.
Najlepiej wypadają karty 5 i 6.

Macie moze jakieś sugestie/rady co do wyboru karty - jakie sa wasze doswiadczenia w ich użytkowaniu ("lepsze/gorsze")?

W tabeli opłat i prowizji dla w/w (BZWBK) kart jest poniższy pkt.
18. Dokonanie wypłaty z bankomatu sieci BZWBK24 poprzez SMS - 2 zł - na jakiej zasadzie to działa? (to pytanie pomijam bo chyba dotyczy tylko "kart internetowych")

Z góry tnx za pomoc przy wyborze karty.

Ostatnio edytowany przez Blackyy, 20 Maj 2012 17:19, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Kuszetka w samolocie? Pierwsze łóżka w klasie ekonomicznej pojawią się w przyszłym roku Kuszetka w samolocie? Pierwsze łóżka w klasie ekonomicznej pojawią się w przyszłym roku
Tanio! Loty do Waszyngtonu, Bostonu, Nowego Jorku i Toronto z 2 miast od 1142 PLN Tanio! Loty do Waszyngtonu, Bostonu, Nowego Jorku i Toronto z 2 miast od 1142 PLN
#2 PostWysłany: 19 Maj 2012 22:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Sprawdź kartę skarbonkę Auchan. ;-) 0 zł kosztów, wyższe limity.

#3 PostWysłany: 19 Maj 2012 22:36 
Awatar użytkownika

Loty: 329
Kilometry: 547 902
HON fly4free
Mam skarbonke z Auchan jest za free
nie ma problemu z transakcja za np 1000 PLN
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Maj 2012 22:39 
Moderator forum

Małe upewnienie co do pkt 4
przy wylotach z ww krajów -uk /it/de/esp/irl- mozna płacic -aby nie naliczało 6 eu haraczu- tylko R.Cash Pass.
"w" innych , pozostałych jak PL - zwykłą kartą Mastercard prepaid (i rcp też).

Jaką wybrac, trudno mi doradzac,
powiedziałbym jakakolwiek , która jest dostępna, bo jak bedziesz długo szukał, moze trafic sie jakas okazja lotu, a koszt 25 zl zwraca sie po 1 locie bez haraczu.
Poza tym - docelowo ryan chce we wszystkich krajach wprowadzic RCpass,
także w PL , choć nie w tym roku,
także za jakiś czas wszystkie pozostałe będą dobre do czegoś innego
(promocje MC jak http://www.mastercardMobile.pl/)

jako mod zmieniam nieco tytuł, dodaję słowo karty/

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Maj 2012 23:10 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
No właśnie, warunki RCP są makabryczne, z kolei mastercardami już na prawdę mało co można zapłacić bez opłaty ;(

#6 PostWysłany: 20 Maj 2012 00:42 

a bedzie coraz gorzej...wiec niedlugo pewnie sami zapragniemy miec RCP w Polsce :D
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Maj 2012 04:26 

poczytałem troche o Skarbonce z Auchan i wyglada "konkurencyjnie" na tle wymienionych przeze mnie. Problem tylko w tym iż dluzej ida przelewy a zasilić jej w Auchanie nie moge bo nie ma go u mnie w miescie - najbliższy 100km :( . Jak wspomniałem mam rachunki w PLN w mBanku i WBK ,jakąkolwiek karte bym nie wziął np.z WBK to przelew wewnetrzny bedzie napewno szybszy. No ale cos kosztem czegoś.

Dla rozwiania wątpliwości - jesli po opłaceniu biletów zostaną na niej jakies srodki to bez problemu można jej uzyć przy płatnościach bezgotówkowych w necie / w sklepie stacjonarnym?

@ Abcn - tnx za małą modernizacje tytułu .. teraz bardziej pasuje do tematu
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 20 Maj 2012 07:49 
Moderator forum

Blackyy napisał(a):
Dla rozwiania wątpliwości - jesli po opłaceniu biletów zostaną na niej jakies srodki to bez problemu można jej uzyć przy płatnościach bezgotówkowych w necie / w sklepie stacjonarnym?
Tak, wszędzie tam gdzie przyjmowane są MC.

+Fakt, aspekt doładowań jest ważny, w aspekcie łapania okazji :P

a tak dalej myśląc i kunktatorsko, Skarbonkę mógłbyś mieć swoją drogą jako nr 2, na okazje gdy można przygotowywać spokojnie kupowanie biletów. Ma ona wady przy przewalutowaniach, ale póki działa myk Blackalla ...
viewtopic.php?f=181&t=9574&p=59332&hilit=myk+blackall%2A#p59332

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Maj 2012 12:33 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Karta F4F jest bezpłatna: Utrzymanie karty jest bezpłatne, pod warunkiem, że raz na 6 miesięcy zostanie przynajmniej raz użyta - transakcja gotówkowa lub bezgotówkowa. Wystarczy także, jeżeli nastąpi zasilenie karty - pierwszą opłatę bank pobierze po 6 miesiącach nieużywania karty - 99 groszy. Każde użycie (w tym zasilenie karty) wydłuża okres bezkosztowy o kolejne 6 miesięcy” (jeśli na pewno nie ma miesiecznej opłaty). Na stronie WBK jej nie ma więc nie wiem jaką karte dopasowac z tabeli opłat i prowizji.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 66 gości