Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
https://www.bookryanair.com/SkySales/bo ... -pl#Search

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 251 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 30 Lip 2019 15:10 

Mam pytanie:
Dzisiaj kupowałem bilety na Korfu i nie odznaczyłem tego magicznego "ptaszka" ale kwota podana tam była zgodna z sumą cen biletów (765 zł).
Po opłaceniu dostałem potwierdzenie na maila:
"Paragon:
Łącznie zapłacono za pomocą Mastercard Debit zakończonej XXXX
765.00 PLN
"
Jednak zalogowałem sie właśnie na konto bankowe i tam mam kwotę blokady: 810.04 zł.
Czy tak już zostanie? A może po zatwierdzeniu transakcji faktycznie pobraną kwotą będzie 765 zł ?
 Profil Relacje PM off  

Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴 Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴
Zaskoczyli wszystkich! Pierwsze lotnisko w Polsce ma skaner CT – koniec z wyciąganiem płynów i elektroniki z plecaka Zaskoczyli wszystkich! Pierwsze lotnisko w Polsce ma skaner CT – koniec z wyciąganiem płynów i elektroniki z plecaka
#182 PostWysłany: 30 Lip 2019 15:49 

@piotrom87 sytuacja taka sama jak moja sprzed kilku postów, tylko że ceny inne :( jak widać liczyli Cię w złotówkach, a FR kazał bankowi rozliczyć Cię w EUR :/
Ja też czekam na rozliczenie przez bank, myślę że jutro albo pojutrze będę mógł Ci powiedzieć , ale podejrzewam że kwota może nawet wzrosnąć (przeliczenie po kursie bankowym).
Też płaciłem MC
A tak z ciekawości- miałeś opcję w ogóle odznaczyć tego "ptaszka"?
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 30 Lip 2019 17:09 

-- 30 Lip 2019 17:03 --

Dzięki za odp.

Generalnie to już zadzwoniłem do Banku i napisałem na czacie do Ryanaira i powiedzieli mi tak:
- Bank (BNP Paribas, danwy Raiffeisen) poprosił abym poczekał na autoryzację transakcji (prawdopodobnie do jutra) bo ze względu na przewalutowanie, finalna kwota może być inna. Jeśli nie będzie poprawnej kwoty, będę reklamował, zwłaszcza że potwierdzenie mówi o tym że zapłaciłem w PLN-ach.
- Od Ryanaira na czacie dostałem taką informację: "Po wpisaniu numeru karty przy płatności pojawi się komunikat o przewalutowaniu i faktycznej kwocie, która zostanie pobrana z karty. Może Pan wybrać czy decyduje się Pan na przewalutowanie banku czy Ryanair.
Jeśli Ryanair to zapłaci Pan kwotę wskazaną w komunikacie. Jeśli zdecyduje się Pan na przewalutowanie banku należy odznaczyć pole.(...) W tej sytuacji proszę o kontakt z działem Customer Service. Jest to możliwe wysyłając maila na adres: zapytaniaklientow@ryanair.com
Proszę opisać zaistniałą sytuację i ewentualnie dodać dokumenty w załączniku w formie skanu lub wyraźnego zdjęcia. "

W ogóle dla mnie taki komunikat jest jawnym wprowadzeniem klienta w błąd, bo sugeruje że jeśli zaznaczymy tę opcję to mamy kwotę gwarantowaną. a przy odznaczeniu już nie. Tymczasem jest dokładnie na odwrót.

-- 30 Lip 2019 17:09 --

Hubal napisał(a):
A tak z ciekawości- miałeś opcję w ogóle odznaczyć tego "ptaszka"?

Szczerze mówiąc to nie wiem czy miałem, ale jak później przeszedłem jeszcze raz cały proces (oczywiście bez finalnego kliknięcia "Zapłać") to taka opcja się ukazuje. Jako że był to dopiero mój pierwszy zakup biletu FR to nie przypuszczałem że może być tak niewidoczna. Większość tak wyglądających linków na stronach, prowadzi przeważnie do regulaminów, pomocy itp a nie do tego żeby zmieniać opcje płatności...
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 31 Lip 2019 09:30 

Tak jeszcze w mojej kwestii- właśnie dostałem rozliczenie finalne za zakupy biletów FR- niestety tak jak podejrzewałem transakcja rozliczone po kursie bankowym I ostatecznie pobrano mi 536 zł z groszami :/ A więc reklamacja do Ryana leci. :(
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 06 Sie 2019 10:34 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Ten piep***ny ptaszek trzeba odhaczyć przed zaznaczeniem którą kartą płacimy, po zaznaczeniu to trzeba rezerwować od nowa, ponieważ ptaszek automatycznie jest - czyli zgodziłeś się na ten gwarantowany kurs.

#186 PostWysłany: 06 Sie 2019 10:42 

Jak ktoś ma z tym problem, wystarczy karty podpiąć pod i zapłacić PayPal

https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne ... tnosci#0-1
 PM off  

#187 PostWysłany: 06 Sie 2019 11:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Tylko wtedy tez trzeba z tym ptaszkiem i kombinacją walut lokalnych uważać

Załączniki:
A1.jpg
A1.jpg [ 102.68 KiB | Obejrzany 9284 razy ]

#188 PostWysłany: 06 Sie 2019 11:38 

To ja na twoim miejscu z taką linią w ogóle bym nie latał, więcej w ogóle o nich zapomnij

Ptaszki, o pieprzu dużo, a i tak od lat co chwila posty jak to Ryanair "oszukuje"

Coś mają z mylnym rozpoznawaniem prawidłowej waluty karty czy płatności, może dlatego ta informacja, że "suma płatności może się różnić"
 PM off  

#189 PostWysłany: 06 Sie 2019 12:49 
Awatar użytkownika

niebieski
@gorny77 no bardzo Tobie dziękuję za radę, już o nich zapomniałem ;) Ale zaraz - ja nie mam z tymi ptaszkami problemu - i właśnie ponieważ a i tak od lat co chwila posty jak to Ryanair "oszukuje"

to napisałem. A wybierając Pay Pal tych kombinacji i możliwości podarowania kasy Ryanowi jest więcej.

#190 PostWysłany: 06 Sie 2019 12:56 

Loty: 92
Kilometry: 217 198
Polecam płatność przez PayPal. Wystarczy dobrze skonfigurować podpięte karty.

https://www.paypal.com/pt/cgi-bin/webscr?cmd=_profile-merchant-pull-funding&buyer_hub

Załącznik:
paypal1.jpg
paypal1.jpg [ 52.96 KiB | Obejrzany 9245 razy ]

Załącznik:
paypal2.jpg
paypal2.jpg [ 128.91 KiB | Obejrzany 9245 razy ]

Przy takich ustawieniach zawsze wybrana jest waluta pokazana na stronie Ryanair bez ich przewalutowania.
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 27 Sie 2019 13:47 

A ja po prostu chcę polecieć pierwszy raz. Linią Ryanair. Wiem, że do kitu, ale cena, daty i kierunek mi odpowiada. Wybrałam bilet z Polski do Włoch i z powrotem.. Przez zakupem wpisując dane karty debetowej (PKO BP Visa) nie mam żadnego okienka, żeby odhaczyć o przewalutowaniu, o którym na forum się piszę. Proszę o prostą informację dla "niezaawansowanej" - jeżeli cena jest 420 zł to zapłacę 420 zł? A jeśli więcej to za co, czemu, w jakiej walucie? Jest opcja, że ściągną mi w euro? Jak to zrobić najtaniej?Jeśli tak to jest sens mieć euro na koncie walutowym połączonym z tą kartą?
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 27 Sie 2019 14:13 

platynowy
@Tewita jeśli płacisz kartą złotówkową i nie ma ptaszka do odhaczenia, to powinno obciążyć tylko 420zł.

#193 PostWysłany: 27 Sie 2019 15:52 

Dziękuję bardzo za odpowiedź! To "powinno" to chyba typowe w przypadku Ryanaira.. Ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia w tym temacie?
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 27 Sie 2019 15:56 

Lata doświadczeń
ryanair-platnosc-bez-przewalutowania,181,65713&hilit=przewalutowanie?start=180

Prawie wszystkie karty obecnie przy płatności generują kod 3 d secury, zanim wpiszesz wygenerowany kod przeczytaj dokłądnie ile chce zablokować i czy suma się zgadza
 PM off  

#195 PostWysłany: 27 Sie 2019 16:46 
Awatar użytkownika

Loty: 464
Kilometry: 885 845
złoty
Tewita napisał(a):
A ja po prostu chcę polecieć pierwszy raz. Linią Ryanair. Wiem, że do kitu, ale....

Skąd wiesz, jeśli nie leciałaś?!?
2 ludzi lubi ten post.

#196 PostWysłany: 27 Sie 2019 17:46 

-- 27 Sie 2019 17:40 --

Dziękuję za odpowiedzi! Szkoda tylko, że czasem zamiast konkretnej odpowiedzi jest czepianie się słówek..Ja tylko chciałam wiedzieć czy faktycznie linia zabiera kwotę, o której jest mowa jako "zapłać"..:)

-- 27 Sie 2019 17:46 --

elwirka napisał(a):
Tewita napisał(a):
A ja po prostu chcę polecieć pierwszy raz. Linią Ryanair. Wiem, że do kitu, ale....

Skąd wiesz, jeśli nie leciałaś?!?

Na forum ta linia nie ma pochlebnych opinii - na Waszych opiniach bazuje. Nie jestem wybredna, ale nie lubię jak coś kupuję, a sprzedawca kręci. Też wiem, że to tanie loty i cudów nie oczekuję :)
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 27 Sie 2019 17:56 
Awatar użytkownika

Loty: 464
Kilometry: 885 845
złoty
Dostałaś odpowiedź. Plus 10-cio stronicowy temat do przestudiowania. Czytaj uważnie komunikaty, a zarezerwujesz w PLN.
A Ryanair to wspaniała linia. Ich samoloty latają po całej Europie. A niektóre nawet dalej. Czego chcieć więcej;-)

#198 PostWysłany: 05 Wrz 2019 17:40 

Tewita, zasada jest prosta:
Wylatujesz z Polski i wracasz do Polski kupując od razu bilet w obie strony to standardowo płacisz w PLN i jaka kwota jest na rezerwacji taką ściągną z rachunku karty, ale jeśli kupisz bilet w jedną stronę z Polski a z powrotem nr z Niemiec to już ten bilet z Niemiec domyślnie będzie w EUR. I cały ten dział traktuje jak obejść ten problem. Obecnie coraz więcej banków daje możliwość wielowalutowości dla katy płatniczej, więc problem powoli dotyka coraz mniejszą liczbę osób, bo wówczas FR pobierze np. 50 EUR i tyle zejdzie z konta walutowego.
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 05 Wrz 2019 21:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 521
Kilometry: 822 257
@wit123 problem polega na tym, że system Ryanaira czasem niejako sam z siebie zmienia walutę, w jakiej zostanie obciążona karta. Czyli chcesz kupić bilety z Polski, masz cenę w PLN i chcesz płacić kartą PLN, ale system zmienia automatycznie na euro.

#200 PostWysłany: 17 Paź 2019 20:17 

A co byście mi doradzili? Płaciłem kartą Curve z podpiętą debetówką w PLN. Odhaczyłem znaczek i cena biletu miała być w euro. A tu bum! Po zapłaceniu otrzymałem informację, że system rozpoznał kartę jako nominowaną w funtach i przeliczył z euro na funty

Załączniki:
Screenshot_2019-10-17 Ryanair.png
Screenshot_2019-10-17 Ryanair.png [ 24.77 KiB | Obejrzany 8497 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 251 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 28 gości