Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
bilet-kupiony-przez-kiwi-com-a-karta-pokladowa-ryanair,225,160647

Mobilne karty pokładowe są akceptowane na większości lotnisk w sieci połączeń firmy Ryanair, jednak nie na wszystkich. Mobilne karty pokładowe nie są przyjmowane na następujących lotniskach:

Agadir
As-Sawira
Fez
Nador
Wadżda
Marrakesz
Rabat
Tanger
Kefalinia
Wolos
.....
Pasażerowie podróżujący z tych lotnisk muszą przeprowadzić odprawę online i wydrukować papierową kartę pokładową dla swojego lotu.

https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne ... okladowych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3094 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 151, 152, 153, 154, 155  Następna
Autor Wiadomość
#3061 PostWysłany: 13 Wrz 2024 14:13 
Awatar użytkownika

Loty: 165
Kilometry: 313 540
srebrny
Chciałem dziś kupić bilet na stronie przewoźnika i żadna płatność nie przechodziła. Czy to paypalem czy debetówką (Visa i MC) - nic. Za każdym razem pojawiał się komunikat, że błędne dane płatności. Poprawność danych sprawdzałem kilka razy i wszystko zaznaczyłem jak należy. Mają jakąś awarię?
 Profil Relacje PM off  

Czarterowe loty do Sri Lanki do Sri Lanki (z bagażem rejestrowanym) z 2 miast od 1799 PLN Czarterowe loty do Sri Lanki do Sri Lanki (z bagażem rejestrowanym) z 2 miast od 1799 PLN
Wyspy Kanaryjskie: 7 dni w 4* hotelu z all inclusive na Fuerteventurze od 2549 PLN. Wyloty z 3 miast Wyspy Kanaryjskie: 7 dni w 4* hotelu z all inclusive na Fuerteventurze od 2549 PLN. Wyloty z 3 miast
#3062 PostWysłany: 14 Wrz 2024 09:25 

Bank nie miał awarii? ING miało problemy.
 Profil Relacje PM off  

#3063 PostWysłany: 14 Wrz 2024 11:08 

platynowy
@robertrze

Awaria w ING nastąpiła dopiero po 16.00 a wpis prawie 2h wcześniej. To nie ten powód
 Profil Relacje PM off
robertrze lubi ten post.

#3064 PostWysłany: 18 Wrz 2024 20:41 

Dzień dobry, mam pytanie dot. odprawy online. Czy jeżeli na lotnisku okaże się, że w numerze dowodu jest błąd (oczywista omyłka) albo w dacie ważności lub urodzenia to np. za opłatą jest się to w stanie poprawić? Czy taki błąd powoduje, że nie zostanę wpuszczona na pokład samolotu?
 Profil Relacje PM off  

#3065 PostWysłany: 18 Wrz 2024 20:46 

złoty
Nie martwić się na zapas...
 Profil Relacje PM off
KAO lubi ten post.
KAO uważa post za pomocny.

#3066 PostWysłany: 18 Wrz 2024 20:47 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nikt nie sprawdza numerów dokumentów.
Sprawdzają tylko imię i nazwisko pasażera.
I to pobieżnie.
 Profil Relacje PM off
KAO lubi ten post.
KAO uważa post za pomocny.

#3067 PostWysłany: 18 Wrz 2024 20:47 

KAO napisał(a):
Dzień dobry, mam pytanie dot. odprawy online. Czy jeżeli na lotnisku okaże się, że w numerze dowodu jest błąd (oczywista omyłka) albo w dacie ważności lub urodzenia to np. za opłatą jest się to w stanie poprawić? Czy taki błąd powoduje, że nie zostanę wpuszczona na pokład samolotu?

Chodzi o Ryanair 👍🏻
 Profil Relacje PM off  

#3068 PostWysłany: 18 Wrz 2024 20:49 

Loty: 31
Kilometry: 83 839
Sprawdzają, czy z oczu źle nie patrzy.
:mrgreen:

A najczęściej na wielkość podręcznego.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3069 PostWysłany: 30 Wrz 2024 12:47 

macie odwagę latać z błędami w dokumentach? nie odważyłabym się, gdyby zaczęli sprawdzać i wychwycą błąd to cały lot w kitkę, a przecież to nie tylko kasa za bilet ale plan podróży, dojazd na lotnisko itp..
 Profil Relacje PM off  

#3070 PostWysłany: 30 Wrz 2024 14:08 
Awatar użytkownika

Loty: 482
Kilometry: 727 230
platynowy
Pewnie mielibyśmy mniej odwagi gdyby ktokolwiek sprawdzał coś przy boardingu.

Obsługa sprawdza tylko czy zgadza się imię i nazwisko na dokumencie z rezerwacją.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
DaDa lubi ten post.

#3071 PostWysłany: 01 Paź 2024 00:22 

@KAO właśnie spojrzałam na kartę pokładową, nie mam tam ani daty urodzenia ani numeru dowodu.
Nie latam z błedami w rezerwacji, mam nerwicę natrętstw w takich kwestiach, sprawdzam w razy niczym złapanie za klamkę wychodząc z domu prze lotem :lol: , niemniej nie spotkałam się z sytuacją żeby ktoś coś, poza imieniem i nazwiskiem, terminem ważności dowodu (i to nie zawsze, raz w POZ widziałam jak cofnięto dziewczynę z lotu do TORP), sprawdzał. Sprawdzają co najwyżej wielkość bagażu.
W sobotę w PUY nawet o dowód nie poproszono...tylko skan karty.
 Profil Relacje PM off  

#3072 PostWysłany: 03 Paź 2024 05:21 
Awatar użytkownika

srebrny
Postanowiłem wykonać praktyczny test, choć nie były to linie Ryanair.
Przy elektronicznej odprawie jako dokument tożsamości wpisałem dowód osobisty i jego nr, natomiast podczas boardingu podałem paszport i pani odczytała go skanerem. Potem odczytała drugim skanerem kartę pokładową i życzyła miłego lotu. Oczywiście nie zakładam, że zawsze i wszędzie taki test przejdzie pozytywnie 👍
 Profil Relacje PM off  

#3073 PostWysłany: 03 Paź 2024 07:21 
Awatar użytkownika

srebrny
Wydaje się Wam, że przy tym tempie odprawiania ludzi ktoś by jeszcze patrzył, czy cyferki się zgadzają? No jak :))) Nie dajmy się zwariować. Jeszcze taka sytuacja, odprawiasz się na dowód, gubisz go i w ostatniej chwili jedziesz z paszportem. Też puszczą :)
2 ludzi lubi ten post.

#3074 PostWysłany: 03 Paź 2024 09:13 
Awatar użytkownika

srebrny
@Akna W opisywanym przeze mnie przypadku ten "ktoś" był systemem komputerowym, który na porównanie zgodności zeskanowanych dokumentów z danymi w bazie danych potrzebuje ułamka sekundy i się nigdy nie pomyli. W mojej sytuacji albo algorytmy tego systemu dały pozytywny wynik walidacji, albo osoba sprawdzająca dokumenty na bramce uznała, że jest ok.
 Profil Relacje PM off  

#3075 PostWysłany: 03 Paź 2024 11:11 
Awatar użytkownika

srebrny
@Yaneck przy już samym skanowaniu kart pokładowych czy przy odprawie i nadawaniu bagażu na lotnisku? Bo nie widziałam pracowników ryanaira ze skanerem w oczach ;-)
Zeus lubi ten post.

#3076 PostWysłany: 03 Paź 2024 11:24 
Awatar użytkownika

srebrny
@Akna to co opisywałem odbywało się podczas boardingu i jak pisałem wcześniej nie były to linie Ryanair. I aby być precyzyjnym to użyte były 2 różne urządzenia skanujące - jedno do dokumentów (paszport przesunięty przed czytnikiem) i drugie do karty pokładowej (odczyt kodu)
 Profil Relacje PM off  

#3077 PostWysłany: 03 Paź 2024 11:37 
Awatar użytkownika

Loty: 456
Kilometry: 860 316
złoty
@Yaneck Jeśli latasz rzadko, albo dopiero zaczynasz przygodę z lataniem, to twoje obawy mogą przybierać rangę fobii. Wrzucasz przykład 2 różnych urządzeń skanujących i jesteś zadziwiony, że nie porównują wszystkich danych. Może porównują tylko imię i nazwisko. A może zupełnie nic nie porównują, bo nie mają wspólnej bazy danych. Po co gdybać, skoro nie wiesz jak ten system działa?
Ci którzy dużo latają doskonale wiedzą, jak omylni są ludzie, bo obsługa też pracuje pod presją czasu. Co najmniej 10 razy odprawiałam się na paszport, a pokazywałam obsłudze dowód albo odwrotnie. Nawet wtedy gdy na kartach pokładowych był umieszczony numer dokumentu, nie było żadnego problemu z wejściem na pokład. O czasach szopki covidowej, czyli testach i certyfikatach nawet nie wspomnę, bo to wymagało od obsługi przejrzenia trzykrotnie większej ilości papierów w tym samym czasie.
2 ludzi lubi ten post.

#3078 PostWysłany: 03 Paź 2024 11:42 
Awatar użytkownika

złoty
@Yaneck Wiec co to ma wspólnego z tematem? ;)
 Profil Relacje PM off  

#3079 PostWysłany: 03 Paź 2024 21:49 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Za pół roku podobno nie będzie można się już odprawiać na lotnisku, nawet za opłatą :o
https://x.com/JoeBLynam/status/1841838406889832708
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#3080 PostWysłany: 03 Paź 2024 22:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 512
Kilometry: 811 776
Ciekawe za ile lat przy bramce za nadmiarowy bagaż będą nas kasować androidy? bez mrugnięcia sztucznym okiem - 1 cm za szeroki i no mercy :mrgreen:
A tak na poważnie - zapewne kiedyś tak będzie, ale mogę się założyć, że nie za pół roku 8-)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3094 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 151, 152, 153, 154, 155  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości