Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 83 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Lut 2011 11:12 

niebieski
Witam,
wybieram się do Rygi na parę dni i mam kilka wątpliwości:
- czy należy wziąć ze sobą dużo łatów? czy np. można płacić euro bądź kartą?
- gdzie zjeść, żeby nie zbankrutować?
- ogólne wrażenie i wszystko inne praktyczne, czego mogłem nie znaleźć na googlach:)
sanczo245 lubi ten post.

Dwa kraje, jedno morze 🌊🌴 Wakacje we Włoszech i Chorwacji za 690 PLN ☀️🇮🇹🇭🇷 Dwa kraje, jedno morze 🌊🌴 Wakacje we Włoszech i Chorwacji za 690 PLN ☀️🇮🇹🇭🇷
Palmy, wieże i tanie loty 🌴🏙️ Kuala Lumpur z 5 miast od 2511 PLN 🇲🇾✈️ Palmy, wieże i tanie loty 🌴🏙️ Kuala Lumpur z 5 miast od 2511 PLN 🇲🇾✈️
 Temat postu: Re: RYGA - wskazówki
#2 PostWysłany: 13 Lut 2011 12:42 

Czy dużo Łatów, pojęcie dużo jest względne:) Piwo w barze/pubie w centrum to wydatek rzędu 1.2-2.5LVL, chyba że w studenckich knajpach (2 na starym miescie to są za 0.7LVL). Jedzenie, to różnie średnio 3 do 5 LVL za dwudaniowy obiad. Są takie miejsca do jedzenia ktore trzeba odwiedzic na Łotwie- Lido, ichni twór dużo ludzi przychodzi, troche masówka bo chodzi się z tacą dookoła lad z jedzeniem i się wybiera co się chce. Drugie warte polecenia są Pielmieni, czyli pierogarnia. W różnej formie, smażone gotowane z mięsem z serem dość tania opcja lecz monotonna (200g - 0.85 LVL), ale mają happy hours że bywają 200g za 0.45LVL. Z reguly biore 2 michy pierogów z różnymi sosami i zieleniną, wychodzi 2.5LVL, ale moja narzeczona bierze mała miskę dla siebie + kompot i miesci sie w 1LVL. A jak zalezy Ci żeby tylko tanio zjesc a nie popróbować lokalnych knajp to również w centrum, niedaleko opery jest budynek mojego Uniwersytetu gdzie jest stołówka (Amica). Można wybrać różne dania, ale w dobrej cenie jest obiad dnia- jednodaniowy za 1.35 dwudaniowy za 2LVL, do wyboru kasza, ziemniaki lub ryż jakis sos z miesem i surówka- Szału nie ma jesli chodzi o wielkość dan ale jest tanie i dobre. Tak jak juz na forum bylo pisane komunikacja miejska to 0.7 LVL za autobus u kierowcy, 0.5 w kiosku, z e-talonem 0.25 ale zeby wyrobic e-talon to trzeba byc studentem albo kims tam wiec opcja Ciebie nie dotyczy. W prawie wszystkie miejsca/zabytki można dojsc na pieszo. Reszta wydatków to jedzenie, ceny podobne/10% wyższe niż w Polsce. Chleb 0.5LVL (kupisz za 0.25LVL ale srednio sie nadaje do jedzenia). Wodka 4-6 LVL, Piwo 0.3-0.6 LVL. Jak interesuja Cie inne konkretne ceny to zapytaj o jakie produkty to Ci odpowiem. Inne praktyczne informacje, angielski Ci niewiele pomoże, troche osob mowi, ale nie wszyscy, w szczegolnosci jak masz zamiar odwiedzic np Rynek i zrobic zakupy na nim to tylko rosyjski, mozna probowac po polsku, cyfry zrozumieja lepiej niz po angielsku. Bankomaty są na prawie każdym kroku, w centrum duzo, w centrach handlowych tez. KArta mozna placic w sklepach maja terminale, nie mozna placic na targu, wiec tylko gotowka. Ludzie w miare przyjazni, siedzimy tu od wrzesnia tylko byl jeden incycent ze zaczepili nas a wlasciwie sie zderzylismy i wyniknela mala awantura, ale centrum jest bezpieczne, nie minela chwila i byly dwie radiolki policj, ktorej w nocy sie kreci duzo na starym miescie. Jakies inne pytania, chetnie odpowiem.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Lut 2011 15:02 
Awatar użytkownika

Dzięki za praktyczne informacje, przyda się. Za 2 dni wyjazd do Rygi :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Lut 2011 15:36 

niebieski
dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź! zainteresowała mnie ta stołówka, jak to wygląda? można z zewnątrz wejść i zjeść? czy akurat tam ang styknie ?:)

#5 PostWysłany: 15 Lut 2011 02:14 

Tak nikt Ciebie nie sprawdza ani nic, stołówka się nazywa Amica, znajduje sie na pierwszym pietrze, Wydzialu Ekonomicznego i Zarządzania (Ekonomikas un vadības fakultāte - tutaj jest dokladny adres Aspazijas bulv. 5, Rīga, LV - 1050 Główne wejście jest na rogu ulic Aspazijas i Krišjāņa Barona, dalej idziesz za znakami na Amice, czyli do gory w lewo i klatką do góry na 1sze pietro). Widzialem tam różne osoby w różnym wieku, jakis robotników jak i starsze Panie. Najtanszy obiad nazywa sie "Ekonomiskās pusdienas" kosztuje 1.35 LVL jak wspomnialem. Do wyboru ziemniaki (vari kartupeli) ryż (risi) i kasza gryczana (griczka czy jak tam sie pisze). Dodatkowo z reguly mieso jest w sosie (merce, np tomati merce). surówka na którą nie mamy wpływu. Inne ceny są podane ale po Łotewsku. Tam też można płacić kartą, ale cos przeczytałem że pobierają 1 LVL za transakcje (o ile dobrze zrozumialem a mój Łotewski nie jest znakomity:P). W angielskim nie władają Panie, aczkolwiek zapytac któregokolwiek z rozgarnięto-wyglądających studentów, to podpowie po angielsku. Ewentualnie jak się określisz kiedy przyjezdzasz i nie bede mial zajęć ani innych obowiązków, a będe w Rydze to mogę wytłumaczyć co nie co i podpowiedziec gdzie i jak. Mniej pokazać jako przewodnik bo generalnie nawet dobrze nie pozwiedzałem Rygi i nie znam zabytków, ale mam przewodnik;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Lut 2011 02:23 

Prohibicja - po 20 (22?) sklepy nie sprzedają alkoholu (nawet piwa). Otwarte są za to tanie bary, w których na stojąco można coś wypić.

Prócz rosyjskiego używaliśmy także niemieckiego, zwykle ktoś znający ten język znajdował się w okolicy. W ciągu dni miasto robiło na nas przygnębiające wrażenie, w nocy wyglądało nieco lepiej. Dość blisko centrum znajduje się Moskiewskie Przedmieście, nie warto tam trafiać w nocy.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Lut 2011 02:56 

Oczywiscie zapomnialem dodać najważniejszej kwestii dotyczącej prohibicji, jest od 22, ale są sklepo-bary, a własciwie sklep z 2 stolikami, gdzie można kupić alkohol, ale tylko otwary, tzn piwo otwierają na miejscu, które powinno być spożyte w lokalu (nie ma przeciwkskazań zeby kupic 4 rozłożyć po kieszeniach żeby policja nie widziała i będize luz) adres sklepu w centrum: Pils iela, obok hotelu Grand Palace, idać od Doma po prawej stronie. Co do Rosjan, też słyszałem takie wiadomości, ale mieszkałem przez pewien czas w ich dzielnicy i nic złego się nie stało, fakt że niezbyt przyjemna, ale bez przesady. Ciekawa opinia, bo jak dla mnie stare miasto lepsze od Krakowa, ale każdy ma swoje zdanie, pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Lut 2011 11:19 

JACARAIPE napisał(a):
Moskiewskie Przedmieście ? :roll:

Московский Форштат, co zrobić, tak się nazywa.:)

Nie pisałem, że jest b. źle - biegaliśmy sobie przez nie w nocy i prócz agresywnych odzywek nic się nie stało. W dzień dopiero zobaczyliśmy, że mogło być niemiło (coś na kształt gdańskiej Oruni). A, że dzielnica jest zaraz za dworcami to można trafić do niej niechcący, włócząc się po mieście, stąd to ostrzeżenie.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 19 Lut 2011 17:07 

Loty: 5
Kilometry: 5 221
Fajne są w Rydze te bazarki naprzeciwko Dworca Autobusowego:) Można tam kupić dosłownie wszystko co służy do jedzenia, w tym super słodycze:) Sama Ryga na początku wydawała mi się straszna, jakaś taka smutna i zaniedbana, ale po obejrzeniu starówki i okolic zmieniłem zdanie, chociaż miałem na to tylko 5 godzin i nie widziałem starówki nocą. Polecam kupić zefirki, coś jak nasze bezy, tylko bardziej słodkie:P
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 23 Lut 2011 19:14 

niebieski
Witam,
szczególne podziękowania dla Bobka za stołówkę, rzeczywiście warto, bardzo kulturalnie
Co do Rygi - ma swój klimat, szczególnie ładna nie jest.
Polecam bilet 24 godzinny za 1,9 łata, hotel Dodo za 34 pln za dobę przy promocji w Expedii i Simple Express do Tallinna - do zupełnie innego świata.

Wyjazd trochę nam zepsuł opóźniony o 6 godzin lot z TLL do Oslo Rygge, przez co nie zdążylibyśmy na przesiadkę, więc w ogóle nie wsiadaliśmy i wracaliśmy lądem.

Btw. ma ktoś doświadczenie w pisaniu skarg o 250 E jakoże takie spóźnienie jest traktowane jak cancel?

#11 PostWysłany: 24 Lut 2011 10:17 

niebieski
MeHow napisał(a):
Btw. ma ktoś doświadczenie w pisaniu skarg o 250 E jakoże takie spóźnienie jest traktowane jak cancel?
Jaka była przyczyna spóźnienia ? Jakie linie ? Jak Ryanair to wysyłasz faksem lub tradycyjną pocztą skargę z żądaniem wypłaty odszkodowania (http://www.ryanair.com/pl/pytania/kontaktowanie-sie-z-biurem-obslugi-klientow). Jeżeli ni odbyliście lotu tym spóźnionym rejsem i nie macie nic na potwierdzenie, że stawiliście się na lotnisko i gotowi byliście odbyć ten lot to mogą być problemy z odszkodowaniem. Ale próbujcie.

#12 PostWysłany: 24 Kwi 2011 18:11 

Jakie są "ciekawe" piwa i wódki na Łotwie?

#13 PostWysłany: 26 Kwi 2011 16:52 

dewoj napisał(a):
Jakie są "ciekawe" piwa i wódki na Łotwie?

Jeżeli chodzi o piwa to bardzo biednie w tej kwestii, wódki nie wiem. Co do Rygi, to chciałbym serdecznie polecić lokal o nazwie "Kafejnica", który stanowi połączenie sklepu i baru - ceny są sklepowe, lokal zaś to normalny duży sklepobar z drewnianymi ławami, gdzie można np. wypić sobie piwko lub zamówić którąś z ciepłych zup lub dań. Piwo w cenie 0,40lvl za 0,5l, dwulitrowy plastik za 1,50LVL! Nie ma też problemu, jeżeli chcemy np. otrzymac wrzątek do zupki chińskiej - właścicielka bardzo miła, nawet raz się do nas przysiadła i rozmawiała. Niestety, adresu nie podam bo trafiłem tam przypadkiem - w każdym razie jest to w centrum, mija się wielki kościół wokół którego jest park (ten niedaleko statuły), wchodzi w pierwszą uliczkę od prawej a potem druga w lewo. Najłatwiej trafić idąc od dworca autobusowego poprzez Origo i MC Donalda, cały czas prosto przy ulicy, po paru minutach zobaczymy kościół - wiem, że to bardzo niedokładny opis, ale może ktoś będzie typowo lowcostowo i postanowi jednak poszukać. Myślę, że na prawdę warto - lokalne, tanie jedzenie, pyszne czosnkowe suchary do piwa, tanie piwo i rodzinna atmosfera.

Ogólnie Ryga jest dość droga, dlatego na typowo niskobudżetowy wyjazd polecam jednak zabrać swoje jedzenie.

Edit: Znalazłem foto kościoła, od którego łatwo już trafić - http://www.tanie-loty.com.pl/zwiedzanie ... rydze.html

#14 PostWysłany: 21 Cze 2011 17:23 

Mam pytanie odnośnie tego biletu 24-h za 1,9 LVL

rozumiem, że można go zakupić albo w kiosku albo u kierowcy albo u konduktora tak?

czytałem, że kasowniki są tylko w tramwajach, więc jak odbywa się kasowanie go? czy po prostu w chwili zakupu dostajemy bilet z datą?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 21 Cze 2011 17:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Kup ten e-talon w kiosku, bo bedzie taniej, a pozniej w autobusach sa takie magnetyczne skanery do ktorych sie przystawia ten karton na chwile i po sprawie. Polecam robic to przy kazdej zmianie srodka transportu, by nie bylo przebojow.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 21 Cze 2011 18:01 

cytując wcześniejsze wypowiedzi:
bobek132 napisał(a):
Tak jak juz na forum bylo pisane komunikacja miejska to 0.7 LVL za autobus u kierowcy, 0.5 w kiosku, z e-talonem 0.25 ale zeby wyrobic e-talon to trzeba byc studentem albo kims tam wiec opcja Ciebie nie dotyczy.

jestem studentem ale to raczej o łotewskiego studenta chodzi a nie mam poza tym karty EURO<26. Ogólnie pytam o ten bilet całodzienny za 1,9 LVL.

Czyli rozumiem, że to jest bilet który "kasujemy" przy pierwszym przejeździe i powinien być ważny w całej komunikacji, ale lepiej przy zmianie typu środka komunikacji jeszcze raz to zrobić :D domyślam się że chodzi o inny e-talon niż z postu bobka?

chodzi mi też o sposób kontroli biletów, mógłby ktoś opisać? Na jakimś z blogów czytałem, że jeżeli otwierają się tylko przednie drzwi to bilet kupuje się u kierowcy, jeżeli wszystkie to u konduktora, a co jeśli mam ten całodobowy? będzie mnie ktoś sprawdzał czy kontrole tak jak u nas( albo będzie albo nie)? Poza tym jakiś czytnik by się przydał do sprawdzania do kiedy ten bilet jest ważny.

Ale dzięki za odpowiedź bo pewnie bym skasował ten bilet w tramwaju i myślał że następnego dnia po prostu skończy się ważność :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 21 Cze 2011 18:53 
Awatar użytkownika

srebrny
Mnie nikt w kiosku na lotnisku nie pytal czy jestem studentem. Za cos ponizej 2LVL (nie pamietam dokladnej ceny) dostalem:
http://www.tigerhostel.com/upload/site/ ... lons_n.jpg

oraz mozliwosc przejechania sie dwa razy. Tam wszystko jest w bardzo bliskiej odleglosci, wiec nie wiem czy bedzie okazja korzystac z wielu przejazdow, ale co kto lubi. Moze na taki bilet jednodniowy dostaje sie inny karton, tego juz nie wiem...

Konduktorow nie widzialem, wiec po prostu szedlbym do kierowcy, a jesli okaze sie, ze jest ekipa sprzedajaca to na pewno wskaze ich palcem czy cos.

Z wielokrotnym kasowaniem przyznaje sie, ze nie wiem jak jest dokladnie, wiec nie bede wprowadzac w blad. W zamian za to polece miejsce do zjedzenia:
http://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant ... -Riga.html

Masa rodzajow piergow, bardzo dobre i zaskakujaco tanie jak na to miasto (ok. 1LVL za 0.5 kg).

PS. "Poza tym jakiś czytnik by się przydał do sprawdzania do kiedy ten bilet jest ważny" - mozna przy skasowaniu na bilecie napisac sobie godzine... :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 21 Cze 2011 20:01 

ok dzięki :)

tutaj jest wszystko napisane co do biletów
http://www.rigassatiksme.lv/?sadala=802

bo z tego co się orientuje to miałeś nie całodzienny tylko na ilość przejazdów. Ale rzeczywiście na tym e-talonie to jest :)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 09 Maj 2012 23:18 
Awatar użytkownika

niebieski
W czasie weekendu majowego odwiedziłem w Rydze muzeum motoryzacji . (http://www.motormuzejs.lv/pub/ ) Bilet rodzinny (2+1) kosztuje 4 łat. Wewnątrz w cenie można fotografować. Dojazd z centrum (spod sklepu stocmann) autobus nr 21. Wysiadamy na przystanku "pansionats". Do muzeum mamy ok. 300 metrów. Pod muzeum podjeżdżają jeszcze 5 i 15 , ale nie korzystałem. Mój 10 letni syn miał niezłą frajdę. Polecam
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 15 Sie 2012 08:23 

Witam,
wybieram się we wrześniu do Rygi
prosiłbym o wskazówki dotyczące płatności
czy płacić kartą - jak wypada przewalutowanie? czy kupić w Polsce łaty ? czy zabrać euro i wymienić na miejscu ?

z góry dzięki za wszelkie opinie
michał
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 83 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość