Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Sie 2024 10:58 

Witam, mam mam plan pojechać na tydzień do Włoch. Prośba o poradę co jeszcze można zwiedzić jak się przemieszczać i czy Castellamare jest dobrym miejscem wypadowym oraz w Rzymie mam dwa miejsca do wyboru, okolice lotniska Ciampino lub okolice dworca Villa Bonelli. Czy można Spać na lotnisku Fiumicino? Czy kupować bilety na transport (np. sita) fizyczne czy lepiej w jakiejś aplikacji?

1 dzień: Przylot do Rzymu o 11:30, Flixbusem przejazd do Castellammare
2 dzień: Ścieżka Bogów i zwiedzanie Positano
3 dzień: Rejs na Capri i zwiedzanie wyspy
4 dzień: Zwiedzanie Amalfi, Fiordo di Furore, Grotta dello Smeraldo
5 dzień: Przejazd do Neapolu zwiedzanie pół dnia - przejazd do Rzymu Flixbus
6 dzień: Zwiedzanie Rzymu
7 dzień: Zwiedzanie Watykanu, Koloseum (darmowe wejście w niedziele), przejazd późnym wieczorem lub w nocy na lotnisko i oczekiwanie na lot poranny
8 dzień: Powrót o 6 rano z lotniska Fiumicino

Pozdrawiam ;)
 Profil Relacje PM off  

#WOŚP33: licytuj bon o wartości 3000 PLN na dowolną wycieczkę od Wakacje.pl #WOŚP33: licytuj bon o wartości 3000 PLN na dowolną wycieczkę od Wakacje.pl
Majówka w Azji: Hongkong na tydzień za 3481 PLN. Loty z dużym bagażem z Warszawy + 4* hotel Majówka w Azji: Hongkong na tydzień za 3481 PLN. Loty z dużym bagażem z Warszawy + 4* hotel
#2 PostWysłany: 26 Sie 2024 16:04 

Loty: 14
Kilometry: 17 159
Nie wiem ile kosztuje flixbus, ale w maju jechałem z Neapolu do Rzymu Frecciarosą, 300/h. Czas przejazdu 1h 20 min , bilet kosztował mnie 11 Euro, dla dziecka 7 Euro. Kupiony niecałe 3 miesiące wcześniej
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Sie 2024 17:11 

złoty
@BPawelB
Z własnego doświadczenia. Ta pierwsza część może się udać jeśli zrobisz sobie bazę wypadową w Amalfi lub gdzieś obok. Inaczej stracisz pół każdego dnia na jazdę w autobusie i to pod warunkiem, że dasz radę wsiąść do pierwszego pojazdu który podjedzie. Na ścieżkę bogów przeznacz sobie cały dzień.
Czy znasz Włochy południowe? Jeśli nie to Neapol na pół dnia będzie jak polizanie cukierka przez szybę. Tutaj jest potrzebny minimum dzień od świtu do zmierzchu na nogach żeby coś zgrubnie zobaczyć.
Dwa dni na Rzym jest w porządku.
Na FCO dasz radę się przespać bo to bardzo duże lotnisko i jakaś ławka się znajdzie. Jak wrócisz do domu to po takiej nocy przez cały dzień będziesz "nieczynny" :lol: i na drugi raz kupisz lot tak żeby wracać do domu nie o wschodzie tylko o zachodzie słońca.

Bilety na autobusy lokalne kupuje się w kasach na dworcu, lokalnych kioskach (tabakierach), barach/kawiarniach i aplikacjach internetowych.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Sie 2024 17:54 
Awatar użytkownika

srebrny
moja rada
zostań ten tydzień w Rzymie, ewentualnie cos dookoła do 1 h pociągiem w jedna stronę
inaczej zapamiętasz tylko bieg z miejsca na miejsce

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości