Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Sie 2015 12:32 

Loty: 87
Kilometry: 133 780
Postanowilam ze bede opisywala miejsca w Londynie i okolicach nadajace sie na jednodniowe wycieczki. Mam nadzieje ze kogos temat zainteresuje i zainspiruje.

Czesto gdy ktos nam mowi ze jedzie do Anglii automatycznie myslimy Londyn, moze Manchester, Birmingham. Jednak Anglia to wiele wiecej niz utarte szlaki.

Dzis chce sie z wami podzielic magicznym miejscem w Kent - Samphire Hoe. Z mojej bazy wypadowej to 100km. Jechalam 80 min.

Samphire Hoe to rezerwat przyrody polozony tuz przy morzu, miedzy miejscowosciami Dover a Folkestone.

Dojazd: Ja przetestowalam tylko auto wiec opisze ten sposob, ale na stronie jest tez informacja ze mozna tam dojsc, dojechac rowerem, a takze podjechac autobusem.

Tak wiec auto- jadac z Dover w strone Folkestone droga szybiego ruchu A20 skrecamy w lewo widzac brazowa tablice. Trzeba byc uwaznym zeby nie przegapic bo nie da sie tam zawracac. Po skreceniu czekamy na swiatlach ktore sie zmieniaja co 3 min, przejezdzamy przez tunel w klifie i ukazuje sie nam parking. Kosztuje £2 :). Jest tam takze toaleta, lawki i miejsce gdzie mozna kupic herbate.

Z tego miejsca takze zaczynaja sie szlaki.

Ja zaczelam od wizyty na plazy dlatego ze na ten dzien planowalismy grilla i nie chcielismy nosci caly czas jedzenia ze soba.

Dojsc do plazy mozna dwiema drogami w dol (do morza) i pozniej w prawo. Ta droga jest napewno krotsza i bardziej plaska.

Załącznik:
3a.jpg
3a.jpg [ 147.58 KiB | Obejrzany 5416 razy ]

Załącznik:
4a.jpg
4a.jpg [ 177.86 KiB | Obejrzany 5416 razy ]

Druga droga prowadzi przez rezerwat. Trzeba sie kierowac odrazu w prawo - ja ta droga wrocilam. Moim zdaniem bardziej malownicza niz pierwsza.

Załącznik:
6a.jpg
6a.jpg [ 93.66 KiB | Obejrzany 5416 razy ]

Załącznik:
7a.jpg
7a.jpg [ 127.3 KiB | Obejrzany 5416 razy ]

Załącznik:
10a.jpg
10a.jpg [ 101.55 KiB | Obejrzany 5416 razy ]

Jest jeszcze trzeci szlak w dol (do morza) a pozniej w lewo, ale nie wiem co tam jest. Nie przetestowalam.

A teraz krotko o plazy. Nazywa sie Lydden Spout. Jest ona kamienista. Kamienie gladkie. Plaza dosc duza, polozona tuz przy klifie. Jako ze nablizszy parking jest polozony 15 min spacerem, jest ona zazwyczaj pusta. Ja bylam tam jak bylo na dworze 30 stopni, co w Anglii jest rzadkoscia. A mimo to na plazy nie bylo wiecej niz 20 osob. Znajoma byla w Brighton, a inna w Folestone i mowila ze koc przy kocu. Na plazy mozna zrobic grilla (w rezerwacie nie). Morze dosc spokojne. Kierujac sie dalej w prawo mozna dojsc do kolejnych plaz. Ale trzeba liczyc sie z przyplywami. (Ja nie bylam).

Załącznik:
5a.jpg
5a.jpg [ 249.18 KiB | Obejrzany 5416 razy ]

Załącznik:
9a.jpg
9a.jpg [ 218.55 KiB | Obejrzany 5416 razy ]

Załącznik:
8a.jpg
8a.jpg [ 230.46 KiB | Obejrzany 5416 razy ]

Rezerwat: mamy widok na klify, morze i plaze. Jest tam staw ktory pieknie wyglada o zachodzi slonca, a takze mokradla. Mozna tam spotkac jaszczurki, 30 gatunkow motylii, i 120 gatunkow ptakow. Co troche sa lawki.

Załącznik:
2a.jpg
2a.jpg [ 145.46 KiB | Obejrzany 5416 razy ]

Załącznik:
1a.jpg
1a.jpg [ 236.01 KiB | Obejrzany 5416 razy ]

Ciekawa informacja jest to ze mozna tam tez lowic ryby. Ta przyjemnosc kosztuje £6 za osobe dorosla. Lowi sie z walu. To miejsce wydaje sie dosc popularne. Spotkalam okolo 10 wedkarzy. W ciagu 20 minutowego spaceru wzdluz walu trzech z nich zlapalo rybe.

Naprawde warto sie wybrac jak ktos jest w poblizu:)
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

Odwiedź Grecję w trakcie wiosny 😍 Saloniki z weekendem (✈️+🏨) za 852 PLN Odwiedź Grecję w trakcie wiosny 😍 Saloniki z weekendem (✈️+🏨) za 852 PLN
Tanie loty (z bagażem) do Seattle z 2 miast od 1657 PLN Tanie loty (z bagażem) do Seattle z 2 miast od 1657 PLN
#2 PostWysłany: 26 Sie 2015 12:45 
Awatar użytkownika

srebrny
Bylem miesiac temu. Tez polecam ;)
 Profil Relacje PM off
Aga_podrozniczka lubi ten post.

#3 PostWysłany: 26 Sie 2015 12:48 

Loty: 87
Kilometry: 133 780
m3lm4k napisał(a):
Bylem miesiac temu. Tez polecam ;)

Moze wiesz co jest w takim razie w lewo? Albo jak wygladaja plaze za Lydden Spout?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Sie 2015 12:50 
Awatar użytkownika

srebrny
Niestety bylem wtedy tylko w dokladnie tych samych miejscach, wiec mam wrazenie jakbym ogladal zdjecia z wlasnej wycieczki :))
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Sie 2015 14:19 

Swietne miejscr bylem tam juz mnostwo razy. Mozna latwo dojechac tez pociagiem bilety sa dosyc tanie. Kupujac na 4 osoby wychodza groszowe sprawy. Ja osobiscie polecam zrobic trase Dover-Folkestone pieszo idac klifami. Widoki mega praktycznie cala droge.

Sent from my XT1068 using Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości