Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 62 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: 5 dni w Stavanger
#1 PostWysłany: 09 Kwi 2012 23:09 

Loty: 127
Kilometry: 210 430
Mimo, że podróż planuję dopiero na maj/czerwiec (oczywiście dzięki tanim biletom Wizz ;]) już zastanawiam się jak przeżyć podróż najniższym kosztem przy jak najefektywniejszym wykorzystaniu tych dni. Czy ktoś orientuje się może jak wygląda bieżąca sytuacja cenowa jeżeli chodzi o prom Stavanger - Tau? Znalazłam cennik i odjazdy z 2009 roku i nie wiem czy może coś się zmieniło.. Chciałabym obniżyć koszty i spróbować złapać stopa z Tau w kierunku Preikestolen, może ktoś ma podobne doświadczenia?
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę;)
 Profil Relacje PM off  

Petra, Wadi Rum i Morze Martwe 😍 Roadtrip przez Jordanię za 759 PLN 🚗 Petra, Wadi Rum i Morze Martwe 😍 Roadtrip przez Jordanię za 759 PLN 🚗
Czy tak wygląda raj na ziemi? 😍 Podróż na Malediwy za 4735 PLN 🌴 Czy tak wygląda raj na ziemi? 😍 Podróż na Malediwy za 4735 PLN 🌴
 Temat postu: Re: 5 dni w Stavanger
#2 PostWysłany: 09 Kwi 2012 23:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam!

Kiedy planujesz się udać do SVG?
Jak z noclegami - hostel czy namioty ?

#3 PostWysłany: 09 Kwi 2012 23:19 

Hej,
tutaj są aktualne rozkłady autobusów i promów, mapki i ceny biletów:
http://www.kolumbus.no/index.php?c=9&kat=English

Istnieje możliwość skorzystania ze zniżek turystycznych (25%), ale należy najpierw założyć konto - można to zrobić jedynie na miejscu w określonych punktach (http://www.kolumbus.no/article.php?id=240). Na lotnisku nie da się tego zrobić, dopiero w mieście.

Przyznam, że nie doczytałam jeszcze, czy cena promu jest równa cenie biletu autobusowego (27 koron, turystyczny - 20,25), nie wiem też, czy jest ograniczenie ilości "przystanków wodnych".

Będę z ciekawością śledzić założony przez Ciebie wątek - wybieram się tam w czerwcu :) Będę wdzięczna, jeśli zamieścisz tu ciekawe informacje, do których uda Ci się dotrzeć.

Powodzenia,
Magda
 PM off  

#4 PostWysłany: 09 Kwi 2012 23:33 

Dzięki!
Wylatuję z Katowic 30 maja, powrót 3 czerwca. Nocleg obowiązkowo namioty, raczej na dziko ;)
Z początku miałam zamiar pozwiedzać tylko stopem najbliższe okolice i samo miasto, ale im więcej oglądam zdjęć z Preikestolen tym większa ochota żeby się tam wybrać.
Ostatecznym wyznacznikiem celów do zdobycia i tak będzie pogoda, ale chciałabym mieć kilka planów ewakuacyjnych.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Kwi 2012 23:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja wybieram się ze znajomymi na początku czerwca ;-) i też planujemy nocować na dziko ;]

#6 PostWysłany: 09 Kwi 2012 23:59 

Z resztą może też Was zarażę chęcią wybrania się na Preikestolen...

http://norwaytv.com/Stavanger/Cities/Stavanger
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Kwi 2012 00:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Głównym naszym celem jest Preikestolen ;-) Na miejscu będziemy pełne 3 dni, 1 dnia od godziny 9:00, 2 i 3 dzień cały... i na noc jedziemy na lotnisko, aby 4 dnia wrocić do Pl ;-) Zastanawiamy sie co jeszcze można zobaczyć w SVG podczas tego pobytu, an co się nastawic

#8 PostWysłany: 13 Kwi 2012 12:22 

Z chęcią poczytam o propozycjach. Planuję wybrać się w połowie czerwca, też na 3 dni. Jeśli ktoś już był na takiej dzikiej wyprawie proszę o podzielenie się wrażeniami i pomysłami.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Kwi 2012 12:33 

Ja będę z mężem 26 - 29 maj

Boję się tego autostopu, po ostatnich próbach na Malcie....mąż ciągle sie upiera że nie ma szans :(

pod namiot oczywiście
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Kwi 2012 12:40 

niebieski
Bardzo proszę dajcie znać/napiszcie/ co i jak po powrotach. Sami planujemy coś takiego. Będę wdzięczny za możliwość poczytania i nauczenia się czegoś. Pozdrawiam

#11 PostWysłany: 13 Kwi 2012 12:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Astarte napisał(a):
Ja będę z mężem 26 - 29 maj

Boję się tego autostopu, po ostatnich próbach na Malcie....mąż ciągle sie upiera że nie ma szans :(

pod namiot oczywiście

Przy takich wyjazdach warto miec nastawienie - uda sie - fajnie. Nie uda sie (w ciagu x minut) - bierzemy autobus i tyle. Zapłacimy, ale zwiedzimy. Ze stopem wiadomo, ze roznie bywa. Ja np na Gozo z kumplem łapałem w ciagu paru minut. Kwestia szczescia, doboru miejsca itp.

Z reszta przy podrózowaniu tanimi liniami tez trzeba miec swiadomosc, ze kiedys mozemy sie nie wyrobic na samolot i trzeba bedzie zapłacić te 100-150€ za powrót do domu/dolot pare h pozniej do miejsca docelowego.

Niestety mało osób o tym pamieta i pozniej jest płacz na lotnisku. Dlatego zawsze polecam miec awaryjne środki (chocby karta kredytowa) by wrócic do domu. To juz mowie tak troche z innej beczki ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Kwi 2012 12:47 

Zbanowany
hej,

jechalem w zeszlym roku STOPEM ze Sadness na Prekistolen.
W tamtą strone z nauką jazdy i dziewczyna, ktora rozwozila przeslki.
Spowrotem z niemiecka para camperem.
Widok niesamowity !
Moze tylkko lekko zaltoczno, ale to podobno najczesciej odwiedzane miejsce przez turystów w Norwegii.
4 dni bylem w Bergen i 4 w Stavanger,
jak jakieś pytania, sluże pomoca
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 13 Kwi 2012 12:54 

Blackall
ale my mamy odpowiednie nastawienie zazwyczaj...ale akurat Norwegia jest poza naszym zasięgiem finansowym :)

co do Malty naczytałam się tu na forum że nie ma problemu a tu nic...poza jakimś debilem który chciał nas skroić, długo próbowaliśmy wiele razy, patrzyli na nas jak na ufo,
to nie problem, tylko kolejne doświadczenie akurat tam bilety to nie fortuna

na samolot to ja prawie zawsze ledwo zdążam...bo w PL tez zawsze autostopem :)
w 99% tylko autostopem się poruszam od 20 lat, pierwszy raz nic nie zatrzymałam

a jak z autostopem z lotniska do Stavanger? jest sens próbować?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 13 Kwi 2012 13:15 

Zbanowany
hej,

ja ladowalem w Beregen - stop do miasta po 15-20 minutach,
potem z Sadness jechalem do Stavanger, pierwszy samochod - gość zwolnil a potem pojechal i czekal za zakretem,
okazało się ze Czeczeniec, od 20 lat mieszka w Norwegii, nie zna slowa po angielsku,
lamanym ruskim zrozumialem ze nie jechal na lotnisko ale jak nas zauwazyl to pomyslal ze pomoze...
az lezka sie w oku zakrecila po ja nie chcialem nikogo na dodatkowe koszty narazac...
na 10 przygod ze Stopem w Norwegii 10 Rewelacyjnych, z tego moze 2-3 Norwegów
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 20 Kwi 2012 14:19 

Robimy podobną wyprawę, mamy wszystko mniej więcej poplanowane. 3 osoby, lot do Stavanger, cele: Preikestollen oraz Kjerag, pod namiotem. W sobotę układamy dokładny plan wyprawy, więc przedstawię go wtedy zainteresowanym na forum, a po powrocie zdamy relację z pobytu.

Wcześniej mam jeszcze pytanie do zorientowanych. Gdzie najlepiej wymieniać walutę na NOK? Opcje są następujące:

-poszukiwania kantoru w Poznaniu
-lotnisko w Gdańsku
-dopiero w Norwegii

Podzielcie się też, jeśli możecie coś doradzić w kwestii nocowania na lotnisku w Stavanger.

Będę wdzięczny za porady.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 07 Maj 2012 00:52 

Witam!! Lecę z córka od 5-10 lipca z Gdańska do Stavanger .Nie mam jeszcze planu co do pobytu ,może ktoś w tym czasie też leci mozna by połączyć siły.Prosze o dobre rady ,może ktoś już zrealizował taką podróż i pomoże ułożyć sensowny plan co gdzie kiedy i za ile .Jakie ubranie i buty .Niestety nie mam doświadczenia w organizacji samodzielnie takiej wyprawy zrobię to pierwszy raz. Pomóżcie !!!!! mail aga789@op,pl
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 10 Maj 2012 18:52 

Witam !!!Śledzę ten wątek z dużym zainteresowaniem .Lecimy we dwie na początku lipca .Jak ktoś też leci z Gdańska 5-10 /07 mam propozycje połączyć siły, razem rażniej i taniej (może jakiś samochód z wypożyczalni)planu jeszcze nie mamy.Jak ktoś by mógł nam coś podpowiedzieć, gdzie ,kiedy i jak za ile to będziemy nieskończenie wdzięczne. Tak organizowaną podróż robimy pierwszy raz dlatego każda rada będzie dla nas skarbem Pozdrawiam forumowiczów . aga789@op.pl
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 16 Maj 2012 10:39 

Meeeega prośba do tych którzy wrócili.
1) Ile czasu muszę liczyć na wejście, podziwianie widoków i zejście z Preikestolen i Kjerag?
2) Byliście pod namiotami, gdzie nocowaliście? Nie było problemu żeby rozbić się na dziko?
3) Jakieś rady? W jakich godzinach najlepiej wyruszyć itp?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi i rady :)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 16 Maj 2012 11:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Smile napisał(a):
Meeeega prośba do tych którzy wrócili.
1) Ile czasu muszę liczyć na wejście, podziwianie widoków i zejście z Preikestolen i Kjerag?
2) Byliście pod namiotami, gdzie nocowaliście? Nie było problemu żeby rozbić się na dziko?
3) Jakieś rady? W jakich godzinach najlepiej wyruszyć itp?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi i rady :)

ad 2. w Norwegii jest legalne rozbijanie sie na dziko (jesli codziennie jest to inne miejsce)
z reszta to tak słabo zaludniony kraj (na m^2) ze ze znalezieniem kilku(set) metrów kwadratowych dla siebie nie ma problemu ;)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 16 Maj 2012 14:20 

Ja byłam dwa lata temu w Stavanger i dwie noce spędziliśmy pod namiotem na campingu na obrzeżach miasta. Camp znaleźliśmy już na miejscu (planowaliśmy rozbić się "na dziko") więc niestety nie mam żadnych namiarów. Na pewno w necie znajdziesz jakieś informacje. Pole namiotowe nie był w żaden sposób ogrodzone. Warto jednak zatrzymać się na campingu, ze względu na dostęp do łazienki i małej kuchni (garnki trzeba mieć ze sobą). Płaciliśmy 150Nok/2noce/3 osoby+namiot. Na polu były też małe, drewniane chatki w niezbyt wygórowanych (jak na norweskie standardy) cenach. Ale to było poza sezonem, na początku maja.

Edit: Poszperałam w necie i znalazłam. Camping nazywa się Stavanger Camping Mosvangen.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 62 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości