Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Wrz 2024 15:08 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Sytuacja patowa, i może się zdarzyć każdemu.

Parę dni temu skradziono mi plecak w barze w Vancouver, a w nim (pierwszy i ostatni raz) mój paszport z wizą Amerykańską, co było coś mega ważnego, bo lot powrotny miałem z USA.

Pierwsza rzecz to telefon do policji i wpisanie danych i dostanie case (niestety nie wysyłają radiowozu i trzeba przez tel podać dane). Pracownik twierdzi, że za samym numerem case mnie przepuszczą do USA.

Jakoś nie wierzyłem, znalazłem że w YVR jest konsulat Polski, więc szybki skok do konsulatu po wyrobienie tymczasowego.

INFO: BARDZO, ALE BARDZO, pomogło, że miałem dowód osobisty ze sobą.

Załącznik:
GXavrY1aQAAFOJW (1).jpeg
GXavrY1aQAAFOJW (1).jpeg [ 145.47 KiB | Obejrzany 1524 razy ]

Poszło gładko, więc kierujemy się do komisariatu po wydruk skradzionego paszportu, bo jakoś nie ufałem samemu numerowi case.

Dostaję papierek i kierujemy się do granicy.

W lądowym przejściu I-5, Blaine, kontrolę paszportową robi tylko USA. Oczywiście przy okienku, problem że brak wizy. Wytłumaczyłem co się stało i że wiza jest w skradzionym paszporcie. 30 minut stukał i pomarańczowa naklejka na naszym aucie -> secondary

W secondary kontrola trwała ponad 1h, odciski palców, pytania i wtedy unieważniają starą wizę i dostaje się formularz I-193: Application for Waiver of Passport and/or Visa z danymi i dodatkowymi 2 dniami od daty wylotu z USA.

Sporo pomógł papier z policji w Kanadzie, bilet na powrót no i cierpliwość. Wszystko odbyło się na bardzo cywilizowanych warunkach, w miłej atmosferze i strażnicy próbowali mnie uspokoić widząc zmartwienie.

Więc w skrócie, można wrócić do USA nie mając wizy, po skradzionym paszporcie, ale trzeba się przygotować do mini biurokracji, dlatego warto mieć jak najwięcej papierków.

PS w tym chciałbym serdecznie podziękować pani konsul w Polskim Konsulacie w Vancouver oraz pani kierownik Bernice w głównej komendzie w Vancouver za pomoc w dziwnej sytuacji oraz martwienie się czy dostaniemy się do USA.
PS 2. za formularz I-193 nie zapłaciłem nic

Ostatnio edytowany przez Zeus 17 Wrz 2024 15:57, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
50 ludzi lubi ten post.
35 ludzi uważa post za pomocny.

Relaks na wyspie Safony za 1699 PLN 💙 wypoczynek w śródziemnomorskim stylu w hotelu przy plaży 🌊 Relaks na wyspie Safony za 1699 PLN 💙 wypoczynek w śródziemnomorskim stylu w hotelu przy plaży 🌊
Znaleźli najtańsze 5-gwiazdkowe hotele na świecie. W tych miejscach możesz pławić się w luksusach od 110 zł za noc! Znaleźli najtańsze 5-gwiazdkowe hotele na świecie. W tych miejscach możesz pławić się w luksusach od 110 zł za noc!
#2 PostWysłany: 17 Wrz 2024 15:39 

HON fly4free
Dlaczego wiza, a nie po prostu (nowa) ESTA?
Możesz napisać jak to się stało, że skradli ci plecak? Jakaś nieuwaga czy coś bardziej wyrafinowanego?
Dobrze, że skończyło się pozytywnie...
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#3 PostWysłany: 17 Wrz 2024 15:48 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

1. Podróż do Iranu, więc odpada. Nie wiem czy można w tymczasowym paszporcie aplikować o ESTę
2. Byliśmy w barze, w Waterfront (najpopularniejsza dzielnica), na piwku. Zostawiłem plecak na moich nogach, więc kontakt był, ale tak trochę z przyczajki, bo w życiu bym nie powiedział ze ukradną mi plecak, kiedy na stole mam komórkę i aparat. Byliśmy po jednym piwie, więc tez nie zrobieni. Prawdopodobnie wiemy kto to zrobił.

W rozmowach w konsulacie byli w szoku, ze tam mnie okradli, ze byłoby to ostatnie miejsce, szczególnie ze to nie w ławce, ale w craftownii (nie była to jakaś speluna). A w komisariacie powiedzieli nam, ze dobre czasy się skończyły i już kradną nawet w komisariacie.

Powiem szczerze ze do czasu wyjścia z granicy, to byłem mega zestresowany i dobrze ze tak się skończyło. Czekam teraz na raport z policji na mailu, i wysyłam do xcovera w celu ubezpieczenia.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 17 Wrz 2024 15:54 

srebrny
Po tytule myślałem, że zrobili Cię w Guangzhou.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 17 Wrz 2024 15:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja tylko dodam ze wszyscy byli bardzo pomocni i mili, widzieli nasze zestresowanie. Takze da sie wszystko zalatwic! Moglibysmy duzo gorzej trafic.

ps. Pani Konsul w Vancouver - mega osoba ;)
6 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 17 Wrz 2024 15:57 

Loty: 36
Kilometry: 103 851
niebieski
Współczuję stresu.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#7 PostWysłany: 17 Wrz 2024 15:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

opo napisał(a):
Po tytule myślałem, że zrobili Cię w Guangzhou.

Tu miałem problem czy dać CA czy CAN

PS a jednak dało radę wpisać Kanada
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 18 Wrz 2024 08:29 

niebieski
Czy skany/zdjęcia paszportu/wizy w takich sytuacjach w jakikolwiek sposób się przydają, czy nie zawracać sobie głowy?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Wrz 2024 09:22 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

W konsulacie starczył dowód osobisty a w komisariacie nowy tymczasowy paszport oraz numer starego

Na granicy pytali czy mam skan starego paszportu i potem nic.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 18 Wrz 2024 11:01 
Awatar użytkownika

platynowy
To tak w miare pod temat, kumpel kiedys zgubil paszport na Hawajach - recznie wypisany swistek z policji - zwykla kartka A4, pisane recznie i pieczatka, zgodnie z planem lot do LAX bez zadnego dokumentu ze zdjeciem :lol: , w LAX wizyta w konsulacie, tam w 30 minut wydrukowali nowy paszport i na nim normalnie powrót do domu.
Stres byl ale o wiele latwiej niz u @Zeus bo wszystko w jednym kraju i oczywiscie w drodze OUT a nie IN do USA 8-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 18 Wrz 2024 11:44 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 543
Kilometry: 1 137 365
hank napisał(a):
Czy skany/zdjęcia paszportu/wizy w takich sytuacjach w jakikolwiek sposób się przydają, czy nie zawracać sobie głowy?
I miałbyś je w plecaku ?

#12 PostWysłany: 18 Wrz 2024 11:48 

niebieski
W telefonie, chmurze itp. Fizycznie na pewno w innym miejscu niż paszport
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.

#13 PostWysłany: 18 Wrz 2024 17:58 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Ksero trzymasz w innym miejscu niż fizyczny dokument. Albo dajesz innej osobie.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 20 Paź 2024 11:11 

HON fly4free
Wiem, że mądry Polak po... i że okraść mogą teoretycznie wszędzie, ale mam dwie ścisłe zasady: nie chodzę po mieście nigdzie z paszportem (do klubów/barów itp. wystarczy ID, w krajach, gdzie zdarzają się kontrole dokumentów na ulicach zdjęcie/ksero pierwszej strony paszportu/wizy +ID) - prawdopodobieństwo, że ktoś ukradnie go w pokoju hotelowym jest jednak dużo niższe niż w innych miejscach ; a jak już go mam przy sobie (bo się przemieszczam, albo wiem że jest do czegoś niezbędny), to staram się go nosić rzeczywiście przy sobie tj. w kieszeni itp. - znów ryzyko kradzieży / utraty mniejsze niż, gdy leży w jakimś plecaku, torebce czy bagażu obok.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 20 Paź 2024 11:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wiadomo, tylko ze jechaliśmy na jednodniówce do YVR autem, więc zostawić paszport w aucie, to także niebezpiecnie.
A co do plecaka, tak jak pisałem, to był pierwszy i ostatni raz jak to zrobiłem.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości