Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Sofia - jedzenie
#21 PostWysłany: 12 Lis 2014 21:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja dziś testowałem Happy Bar&Grill. Ujdzie, jedzenie jak jedzienie, chociaż wybór spory i atmosfera fajna, a za niektórymi kelnerkami można dostać skretu szyi..... Pozdr z Sofii :)

Bilet do Luwru nie wystarczy. Chcesz zobaczyć Mona Lisę? Zapłacisz dodatkowo! Bilet do Luwru nie wystarczy. Chcesz zobaczyć Mona Lisę? Zapłacisz dodatkowo!
Wielkanoc na Korfu za 723 PLN. Loty z Gdańska + tygodniowe noclegi nad morzem Wielkanoc na Korfu za 723 PLN. Loty z Gdańska + tygodniowe noclegi nad morzem
#22 PostWysłany: 12 Lis 2014 23:54 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 578 732
niebieski
byłem, byłem pierwszego dnia. Całkiem ok i nawet można coś złapać bułgarskiego. Np kebabcze z frytkami, sałatkę szopską i dużo mięcha. Happy jest scieciówka i jest przy Bulevard Witosza jak i w Mall of Sofia. Jedzenie znosne, tanie. Kamenitza ( piwo) mnie nie powaliła.
Za to jadłem kebabcze z budy z bułką taką od hotdoga i jakimś sosem za szalone 1,90 lewa ok. 4 zł i bardzo bardzo dobre. Ale załuje, ze tego jedzenia z ulicy sprobowalem tak mało, bo większość Bułgarów własnie z tego korzysta, wiec jeśli ktoś trafi na bazary czy jakies ulice gdzie w budach to sprzedają to proszę się nie bać tylko probować.
Niestety w centrum bardzo mało jedzenia typowo bułgarskiego króluje włoska pizza i pasta oraz ew sushi. W ogóle bardzo dużo jest miejsc gdzie mozna napić się drinka itp. a dużo mniej z jedzeniem.

#23 PostWysłany: 30 Lip 2016 01:35 

-Ja polecam halę targową przy przystanku "Serdika", dokładnie między synagogą a meczetem. Można tam dostać naprawdę dużego naleśnika w dobrej cenie. Ja jadłem z szynką i serem za 2,9lv.Dodatkowo widziałem też parę innych budek z jedzeniem. Natomiast na dole znajduje się bar z jedzeniem na wagę, z czego widziałem od godziny 18:30 obowiązują ceny -60%.
-jeżeli ktoś chce tanio zjeść to może skorzystać z kupna dużych kawałków pizzy w cenie od 1,4 do około 2lv. Można je spotkać bardzo często w Sofii.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 24 Sty 2017 11:48 

Skupilam sie na poszukiwaniu miejsc tylko dla lokalsow czyli bardzo tanio i obsluga tylko w j.bulgarskim.
Tuz obok Bulevard Witosza przy placu Garibaldiego bardzo skromny lokal z banica i kawa i jogurtem, nic wiecej.
Od ulicy duze okno przez ktore widac wystroj jak nasze dawne bary mleczne, porzadne sniadanie za 2 leva.

Idąc uliva Pirotską do samego końca deptaku, skręcając lekko w prawo, natrafiamy na przystanki tramwajow i na żeńskiego markety (drewniane budki) i wlasnie tu znajduje sie Restaurant Dragoman.
Kto odwazny moze sprobowac cos zamowic, ale dodam ze w menu nie ma kawy ani herbaty, jest alkohol i przekaski. W sali zadymionej od papierosow i kominka telewizje ogladaja tutejsi bywalcy.

Polecam Soup House z wysmienitymi daniami kuchni tureckiej, tanio, czysto, obsluga w j.angielskim.

Balkan Bites Tour organizuja bezplatne degustacje lokalnych specjalow, taki slow food spacer. Warto :)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 14 Maj 2017 14:54 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 627 901
srebrny
Kilka rekomendacji ode mnie:
DARO (Даро) - trudno w Sofii znaleźć miejsce z normalnym śniadaniem (innym niż kawa i rogal), dlatego ta knajpka ucieszyła szczególnie. Stosunkowo duży wybór dań śniadaniowych, dobre ceny i przemiła obsługa.
Farmer's - chyba sieciówka. Wybór oraz smak kanapek i burgerów przyzwoity, choć nie powala. Za to zupy... Świetne!
BAR & Механа Лозенец - Co wieczór pełno lokalnych mieszkańców, dobre ceny i typowo bułgarska kuchnia. Nie polecam tarabanić się z centrum, ale warto jeżeli ktoś mieszka/przebywa w pobliżu.

#26 PostWysłany: 30 Sty 2018 13:20 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Veni, vidi, i kalorie nie vici...

Szybki city break w Sofii i moje polecenia

Rakieta Rakija bar / Ракета ракия бар
bul. "Yanko Sakazov" 17
https://www.facebook.com/RaketaRakiaBar/

Załącznik:
sof0.jpg
sof0.jpg [ 29.56 KiB | Obejrzany 10223 razy ]

Polecana w tym forum nie raz, więc i ja też polecę ją.

Jak będziecie tam wieczorem pt/sb to warto zrobić rezerwację, bo może być ciężko z miejscem. Nam się udało znaleźć 5os stolik sobotę wieczór.

Bardzo fajny wystrój, przypominający latach Ludową Republikę Bułgarii
Menu, małe ale zgrabne
https://www.facebook.com/RaketaRakiaBar ... 556303383/

Do tego bardzo pomocny kelnerzy, z dobrym angielskim.

Jak nazwa mówi, to rakija bar, z naprawdę sporym asortymentem rakij prosto z lodówki

Załącznik:
sof2.jpg
sof2.jpg [ 60.15 KiB | Obejrzany 10223 razy ]

No i jak na Bułgarię/Bałkany przystało, grillowane mięso, to postawa.

Na starter biorę sujuk z koniny, czyli wędzoną kiełbasą z koniny

Załącznik:
sof3.jpg
sof3.jpg [ 151.7 KiB | Obejrzany 10223 razy ]

I przyznać muszę, ze było to w strzał w 10. Idealna przystawka do piwa, i obudzić smaki na kolejne danie. Dobrze przyprawiona i wędzona.

Na drugie było meatballs Raketa, czyli pulpety/sznycle/burgery na grillu

Załącznik:
SOF1.jpg
SOF1.jpg [ 176.04 KiB | Obejrzany 10223 razy ]

Idealne zgrillowane, do tego spora porcja lutenicy, fasolki (smakowała dość dobrze) i niestety zamiast ziemniaków babci, dostałem chipsy, ale były świeże i smaczne.

Za wszystko wyszło jakieś 20 leva (z piwem), więc cena "Polska" ale było smaczne i przyjemnie spędzony czas.

Happy Bar & Grill Restaurant
Seciówka
http://www.happy.bg/en/home.html

Lokal przypominający dawny Rooster w Krakowie i ciut Hooters
Grill bar, Bułgarskie jedzenie ale też trochę międzynarodowe

Przemiła obsługa, pomocna i także znająca perfekt po angielsku.

Przystawka była smażone papryczki na maśle (myślałem ze będą ostre jak Padron ale były łagodne), idealne także to piwa i otworzyć apetyt.

Załącznik:
sof5.jpg
sof5.jpg [ 43.22 KiB | Obejrzany 10223 razy ]

A na główne, znów pulpety/sznycle/burgery z serem i boczkiem, z sosem pieczarkowym

Załącznik:
sof4.jpg
sof4.jpg [ 38.77 KiB | Obejrzany 10223 razy ]

Dobrze zgrillowane także i doprawione. Chociaż wolałbym Lutenice zamiast tego sosu, ale nie wybrzydzam

Za całość wyszło jakieś 15 leva (z piwem). Więc będziecie w drodze, i głód dopadnie, to polecam lokal

Strefa piwna

Kanaal
bul. "Madrid" 2
www.kanaal.bg/

Piękny wystrój w środku, stojącym drzewem w środku lokalu.
Wybór lanych craftowych piw z Bułgarii, dość marny, ale za to jest sporo butelkowych

Załącznik:
sof6.jpg
sof6.jpg [ 120.79 KiB | Obejrzany 10223 razy ]

Cena około 6-7 leva za crafta.
Minus (jak dla mnie) mużyka "hipsterska" ale nie głośna, idealna do rozmów.

Birabar
ul. Paryż 8 / ул. Париж 8
birabar.com/?lang=en

Mały barek, dosłownie rzutem beretu z Soboru św. Aleksandra Newskiego
Parę lanych piw (jeden craft bułgarski - stout) i sporo butelkowych, nawet nas polski Kormoran.
Mużyka rockowa - Metalowo

za Pinte 5 leva, za butelkowe 6
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

#27 PostWysłany: 04 Kwi 2019 22:14 

Loty: 66
Kilometry: 79 244
Rakieta faktycznie warta polecenia. Meatballs Raketa okazało się dobrym wyborem. W sobotę ok. godz. 14. trzeba było poczekać ok. 10 minut na wolny stolik. Pewnie wieczorami jest większy problem bez rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 30 Lip 2020 14:46 

Loty: 97
Kilometry: 155 210
Witam, przeczytałam powyższe posty - szukam restauracji w Sofii ( w okolicy centrum) z lokalnym jedzonkiem. Może ktoś poleci jeszcze jakieś fajne knajpki? cena w zasadzie nie ma znaczenia - może być tanio, a może być ciut drożej - ważne żeby jedzonko było dobre i lokalne :) chcę spróbować kuchni typowo bułgarskiej :) ktoś pomoże? :)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 30 Lip 2020 16:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Masz tyle poleceń z góry...
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 24 Sie 2022 18:53 
Awatar użytkownika

platynowy
slawol92 napisał(a):
-Ja polecam halę targową przy przystanku "Serdika", dokładnie między synagogą a meczetem. Można tam dostać naprawdę dużego naleśnika w dobrej cenie. Ja jadłem z szynką i serem za 2,9lv.Dodatkowo widziałem też parę innych budek z jedzeniem.

Odswieze temat. Byl ktos moze ostatnio w Sofii i wie, gdzie mozna dostac nalesniki (palacinki)? Pod hala targowa bylem dzisiaj - zamknieta na glucho, bo remont...

I ta sama sytuacja z tsatsa (smazone szprotki :D ) - pol dnia sie za nimi rozgladalem i nigdzie nie bylo.

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 16 Maj 2023 13:35 

Polecam dwie restauracje:

1) Restauracja iracka Aszurbanipal. Mała na 6 stolików restauracja prowadzona przez Irakijczyka. W bazie dostajemy sałatkę oraz kilka placków pita w foliowym woreczku. Do tego hummus, pieczony kalafior na słodko, cięlęcina w cynamonie - coś tam jeszcze. Pyszne, przystępne cenowo, klimatycznie w środku. >> Okolice Żeńskiego Pazaru <<

2) Piatto Collezione - klasyczna włoska kuchnia. Na tle tego, że w Sofii ciężko na każdym rogu znaleźć coś smacznego - to tutaj też polecam. W sobotę wieczorem było ciężko o stolik, musielismy poczekać chwilę na stolik w strefie dla palących. Pizza i makarony, do tego wino, jedno lokalne loklane piwo - reszta zagraniczne. Desery z tiramusu na czele. Też klimatycznie, przyjemnie - ładnie wystrojona restauracja i klimat w środku. >> Okolice Narodowego Centrum Kultury <<
 Profil Relacje PM off
arturro lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 19 Sie 2023 12:46 
Awatar użytkownika

platynowy
Szymon2020 napisał(a):

i wie, gdzie mozna dostac nalesniki (palacinki)? Pod hala targowa bylem dzisiaj - zamknieta na glucho, bo remont...

I ta sama sytuacja z tsatsa (smazone szprotki :D )

odpowiem sobie sam. Gdyby ktos poszukiwal:

palacinki (we wszystkich mozliwych konfiguracjach) - budka pod NDK (National Palace of Culture) - bulwar Vitosha 98, kolo wyjscia z metra

a tsatsa - bistro Ribkata (w dzielnicy Iskar, w parku Drużba, niedaleko lotniska i balkanskich Petronas Towers :lol: ). Cenowo bardzo przystepnie, knajpa dla miejscowych

ps. Hala Targowa niestety zamknieta na glucho - prawdopodobnie to ostatnie dni jej istnienia, bo chca ja zburzyc i zbudowac na tym miejscu Kaufland :( (tzn ze zburzeniem nie mam pewnosci ale z kauflandem juz niestety tak)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 20 Sie 2023 15:11 
Awatar użytkownika

srebrny
@Szymon2020 cacę widziałem wczoraj w menu jednej z knajpek na Żeńskim Pazarze. Ogólnie to słabo z tym łakociem w interiorze. Nad morzem jest wszędzie.
A propos Żeńskiego Pazaru, to b.dobre jedzenie i spoko klimat jest w lokalu ze zdjęć poniżej:ImageImageImageImageImage
Mój zestaw kartoflanka z grzankami + bakłażan kosztował jakieś 5.5lv.
Mieli też piwko z lodówki (Kamenica, Staropramen, 2.5lv) i z nalewaka (Burgasko).
Szymon2020 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 01 Paź 2023 13:37 

Polecam Supa Star 2
Knyaz Alexander Dondukov Blvd 17
(jest też oczywiście Supa Star 1)

Zupy, zupy i zupy. Codziennie inny zestaw do wyboru (np. шкембе чорба w niedziele).

Bywa tłoczno w porze lunchu.
Zeus uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 15 Sty 2024 21:09 
Awatar użytkownika

Loty: 25
Kilometry: 68 440
niebieski
Z wymienionych tu lokalizacji byłem w trzech:

1) Bistro na Żeńskim Pazarze z postu @arturro - niby fajny klimat bazarowy, ale w połowie obiadu (który był bardziej letni niż ciepły) pojawiło się kilku nowych klientów, odpalili przy dwóch stolikach papierosy i musieliśmy się z żoną w ciąży i dzieckiem ewakuować w miarę szybko. Pod kątem palenia w lokalach nie polecam Bułgarii. Polecę na szybkie i w miarę tanie zjedzenie czegoś w pomieszczeniu żeby móc dalej chodzić bo Pazarze.
2) Raketa - tu mam mieszane uczucia, żonie się podobało, ale ja jestem niezadowolony. 1x herbata, 2x zupa i 2x kotlet z "pieczonymi ziemniakami", które okazały się spalonymi frytkami :lol: wyszedł nas 70 BGN, w tym właśnie ten kotlet za 25 BGN. Ceny w Bułgarii są bardzo zbliżone do naszych i zamawiając "kotleta" za 25 BGN czyli odpowiednika ok. 56 PLN spodziewałem się czegoś więcej a dostałem kotlet z "pieczonymi ziemniakami", który w mojej opinii powinien maksymalnie w takiej formie kosztować połowę tego. Za równowartość tej kwoty zjadłbym 3 porcje z budy z kebabem, nie wspomnę o liczbie kebapcze. Powtórzę - żona zadowolona, podobało się jej i smakowało (poleca zupę z soczewicy), a ja jestem Grinchem i mi się nie podobało :D
3) Supa Star 2 - po prostu głównie zupy. Wybór niewielki, ale są smaczne. Polecam.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości