Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 56, 57, 58, 59, 60
Autor Wiadomość
#1181 PostWysłany: 08 Paź 2024 22:43 

HON fly4free
Pattaya to zależy co chcesz tam robić - jak imprezować, to jak generalnie się da (chociaż to już zdecydowanie wolałbym zostać w tym celu w BKK, są o wiele lepsze kluby i bary niż w P, no ale na litość nie KhaoS), jak chillować bez imprez - to raczej średnio, klimat generalnie podobny do Patong tylko miasto bardziej rozległe. Można też pojechać do Pattaya i popłynąć na któraś z okolicznych wysp i tam sobie już w spokojniejsze atmosferze posiedzieć.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.
oskiboski uważa post za pomocny.

Słoneczna Majorka w stylu all inclusive🌴🏊 Czerwcowy wypoczynek w 4* hotelu za 2576 PLN 😍 Słoneczna Majorka w stylu all inclusive🌴🏊 Czerwcowy wypoczynek w 4* hotelu za 2576 PLN 😍
Zakochaj się we Francji wiosną 💙🤍❤️ Zbiór lotów z 4 miast od 156 PLN ✈️ Zakochaj się we Francji wiosną 💙🤍❤️ Zbiór lotów z 4 miast od 156 PLN ✈️
#1182 PostWysłany: 09 Paź 2024 00:02 
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 923 433
platynowy
benedetti napisał(a):
@pabien Jest jakaś Twa relacja?
Zdaje się, że tej niestety nie napisałem. A byłem tak dumny z tego, że udało mi się odnaleźć prywatne wille (przy znalezieniu ostatniej pomógł mi najlepszy forumowicz od pontonów)
 Profil Relacje PM off  

#1183 PostWysłany: 06 Sty 2025 21:12 
Awatar użytkownika

złoty
Mam niedługo lot do Phuket na ponad tydzień, z tego co czytam wiele osób nie poleca tego miejsca, pytanie gdzie się udać ?, na jakąś wyspę czy na krabi ?
 Profil Relacje PM off  

#1184 PostWysłany: 07 Sty 2025 07:06 
Awatar użytkownika

platynowy
Bo wiele osób laduje w "centrach turystycznych" rusko-chinskich i doświadczenie w stylu mass tourism aka Wladek w szczycie sezonu zapewnione. I dlatego takie opinie. Ale... mozna troche zboczyć i już jest inaczej. Np. Bang Tao I juz jest jak na jakiś Florida Keys albo innych Karaibach, dobra plaza jakieś 4-5km, droga od lotniska do Bang Tao wdzluz zachodniego wybrzeża, kilka urokliwych plaż i resortów, zaraz na południe od lotniska Naiyang beach z calkiem chillowym klimatem i małym parkiem narodowym obok. Mozna nawet podejsc pod pas startowy i robić plain spotting, Karon beach - następna kilkukilometrowa ladna plaza I spokoj obok, w sumie moja ulubiona, w południowej jej części jest skałka na którą można wejść w celu uwiecznienia na webkamerze ;), Pathong - wiadomo w celach imprezowych i poznawczych :) zwłaszcza Bangla, ale obok jest coś co IMO jest jednak na jakimś sensownym poziomie - Simon Cabaret - kabaret ladyboyow, ale na poziomie paryskich pierwowzorów. Resorty i kompletny chill zachodniego wybrzeża to plaże na północ od lotniska, natomiast bardzo ciekawa jest czesc północno wschodnia ze wspaniałymi widokami na Phang Nga Bay i lokalnymi wiskami, tutaj dominują muzułmanie i meczety, ciekawa odmiana, plus lokalne spokojne wioski, plus kilka innych perełek. Jest jeszcze kilka mniej spektakularnych miejsc, które można objazdem przy okazji odwiedzić. Kilka(nascie) dużych świątyn, The Big Buddha, nocny market (zamykają cała ulice) w Phuket Town to kilka dodatkowych, standardowych punktow programu. Warto przy pierwszej wizycie. Są jeszcze sanktuaria słoni, ale nie wiem czy etyczne.
A dalej to całodzienna wyprawa na Phang Nga Bay I podziwianie skał krasowych, snorking i Phi Phi island. Na tej ostatniej też można zostać na noc lub kilka, chill kompletny, poza godzinami przyjazdu turystów lub... 500m od przystani ;). Jest tek Krabi, a właściwie Ao Nang że spektakularna skala "w miescie", ale okolice... to taka mini skala w porównaniu do Phuket. Mozna oczywiscie popłynąć long tail boat na Railay Beach. Ale IMO to bardziej stacjonarne niz Phuket, gdzie przez tydzień ciężko zjechać cala wyspe. Krabi to też baza wypadowa do Ko Lanta i innych Ko. Ale to juz dalej, drozej, dłużej i... bardziej dziko/naturalnie. Wiec zalazy co kogo kreci.
Phuket zachodnia czesc sprawnie działa komunikacja publiczna autobus za 100thb aż na samo południe. Jest już kilka firm. Krabi, lotnisko daleko i tylko taxi/grab. Jakieś shuttle busy są, ale malo i nie tak tanie. Powiedziałbym że skuter, ale p€^%@ lokalni policjanci na Phuket robią non stop oblawy/blokady w polowaniu na pijanych i bez ODPOWIEDNIEGO prawka i jest już tak sobie. Plus (przynajmniej kiedys) po wlepieniu oficjalnego mandatu przez tydzień mozna było jeździć legitnie bez prawka na podstawie ww papierka
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1185 PostWysłany: 07 Sty 2025 10:24 
Awatar użytkownika

złoty
@jaco027 dzięki bardzo za podpowiedzi, dopytam jeszcze o to prawko, trzeba mieć A kat. czy międzynarodowe B żeby było ok ?
 Profil Relacje PM off  

#1186 PostWysłany: 07 Sty 2025 10:32 
Awatar użytkownika

platynowy
Na skuter polskie A, ale niekiedy jakiś czepliwy chce międzynarodowe.
Niestety na polskie/miedzynarodowe B mozna w łapę albo oficjalny mandat.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.
kostek966 uważa post za pomocny.

#1187 PostWysłany: 07 Sty 2025 17:28 
Awatar użytkownika

Loty: 34
Kilometry: 93 623
niebieski
I z tego co doczytałem trzeba mieć prawko międzynarodowe w konwencji Genewskiej nie Wiedeńskiej ( nie miałem pojęcia ze są dwa rodzaje aż do wczoraj, ale człowiek uczy sie całe życie) Bedę wyrabiał oba dokumenty przed wyjazdem procedura prosta, wniosek, zdjęcie i 35 pln

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 56, 57, 58, 59, 60

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości