Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Paź 2017 20:06 
Awatar użytkownika

Loty: 150
Kilometry: 202 271
niebieski
Moja letnia włoska wycieczka

Na pewno każdy ma swoje miejsce na Ziemi. Miejsce, do którego zawsze wraca, lubi wrócić czasem lub do którego tęskni. Ale co w przypadku, gdy tym ukochanym miejscem jest całe Państwo?
Włochy oczarowały mnie już wiele lat temu [powiedziałabym dziesiątek lat temu :)] gdy jako kilkuletnia dziewczynka biegałam po włoskich plażach, kąpałam się w ciepłym Adriatyku i zwiedzałam coraz to ładniejsze miasteczka. Wszystko dzięki moim Rodzicom. We Włoszech nauczyli mnie jeść pizzę i nienawidzić coca coli [długa historia], ale przede wszystkim doceniać czas spędzony wspólnie w rodzinnym i przyjacielskim gronie.
Do Włoch wracam w każdej wolnej chwili. I nie ma znaczenia czy to bogata północ czy sielskie południe. Ci ludzie, ta atmosfera, ten język, ta kuchnia. No dobra, to WINO! Są jednak miejsca, w których jeszcze nie byłam [i dobrze!], a które odkrywam na bieżąco. Takim regionem była Apulia. Okazja pojawiła się w czerwcu 2016 roku kiedy WizzAir ogłosił nowe połączenie na trasie Katowice - Bari. Cena za sierpniowy przelot wynosiła wtedy 178 zł za osobę, więc skorzystałam.

W Bari mieliśmy bazę noclegową w uroczym apartamencie obok Piazza Umberto I. Do pozostałych miejscowości dojeżdżaliśmy pociągami [swoją drogą w Bari jest czterech! przewoźników kolejowych i tym samym cztery dworce kolejowe w jednym miejscu]. A jeżeli będziecie kiedyś w Puglii lub okolicach koniecznie spróbujcie wybitnego panzerotti <3

Chciałabym zaprosić Was na fotorelację z mojego 4-dniowego pobytu w Apulii. Na zdjęciach niewiele Bari [stolica Apulii], więcej Poligniano a Mare [miasto w skałach] oraz Alberobello [ze słynnymi domkami trulli]. Dla wszystkich fanów włoskiego południa.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Ostatnio edytowany przez jolkah 04 Paź 2017 07:54, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Przygoda w Tajlandii: Phuket i Chiang Rai w jednej podróży od 2933 PLN. Wyloty z 2 miast Przygoda w Tajlandii: Phuket i Chiang Rai w jednej podróży od 2933 PLN. Wyloty z 2 miast
Majówka w Grecji: Korfu na 7-dniowe all inclusive od 2691 PLN. Wyloty z 4 miast Majówka w Grecji: Korfu na 7-dniowe all inclusive od 2691 PLN. Wyloty z 4 miast
#2 PostWysłany: 03 Paź 2017 22:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Fajnie, że piszesz relację o Bari i Apulii.
Będzie dla mnie inspiracją, ponieważ w listopadzie chcę odwiedzić te okolice.
Podobają mi się Twoje zdjęcia morza (fantastyczne kolory wody).
Mam nadzieję, że późną jesienią Bari też będzie malownicze :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Paź 2017 22:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak mogę jakoś pomóc to służę :)
Generalnie w samym Bari poza zamkiem i starym miasteczkiem nie wiele jest do zwiedzania, ale to naprawdę przyjemne miasteczko do wieczorne spacery i skosztowanie apulijskiej [?] kuchni.
Dookoła piękne miejsca, warte zmarnowania czasu w komunikacji na przejazdy.

#4 PostWysłany: 03 Paź 2017 23:02 
Awatar użytkownika

Loty: 209
Kilometry: 561 088
srebrny
Super, dzięki wielkie za tę fotorelację. W minionym sierpniu już prawie kupiłem z Wizza bilety do Bari ale w ostatniej chwili doszedłem do wniosku, że trochę za dużo wyniesie mnie cała zaplanowana podróż. Teraz widzę, że jednak warto i trzeba wrócić do tego pomysłu :) Piękne miejsca.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Paź 2017 07:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeszcze na koniec podsumowanie kosztów:

178 PLN --> bilety za os.
592 PLN --> apartament w Centrum Bari / 4 dni / 2 os. / i coś na wzór słodkiego śniadania w cenie
3 euro --> bilet do Zamku Castello Normanno Svevo w Bari
5 euro --> przejazd szybkim pociągiem z lotniska do Centrum
ok. 1 euro --> przejazd autobusem miejskim z lotniska do Centrum
ok 5 euro --> bilet na pociąg do Alberobello
2,5 euro --> bilet na pociąg do Poligniano a Mare
+ pamiątki / jedzenie / stanowczo za dużo wina

W Poligniano a Mare, czego wtedy nie wiedziałam, a jak się okazuje widać ją na moich zdjęciach, jest jedna z piękniejszych restauracji wykutych w skale:
http://www.grottapalazzese.it/it/home/

Kolejne miasteczka, do którrych nie udało mi się w 4 dni dojechać, a które koniecznie chciałabym kiedyś odwiedzić to:
Monopoli
Matera
Comune di Castellana Grotte
białe plaże na wysokości Ostuni i dalej Brindisi
Molfetto i wiele innych

Zapomniałam dodać, że większość wycieczki mi się zwróciła. Historia jest dość ciekawa, mianowicie:
W dniu wylotu o godz. 15:00 dostałam smsa z WizzAira, że mój lot powrotny jest opóźniony o 3 godziny. Tzn., że zamiast 21:55 wylot przesunął się wstępnie na 1:55 do Katowic. Stres był niemały, takiej sytuacji jeszcze nie miałam, więc polało się więcej alkoholu.
Ostatecznie lądowaliśmy 3 godziny 52 minuty po czasie i dzięki pomocy @Zeus zdecydowałam się upomnieć do WizzAir o odszkodowanie, zwłaszcza, że w toku "śledztwa" okazało się, że sprawa śmierdzi na kilometr :) Prześledziłam całą trasę naszego samolotu aż do nieszczęsnego birdstrike'a i wszystkie moje wnioski zawarłam w mailu do Linii lotniczych.
Po 9 miesiącach Urząd Lotnictwa z Włoch, do którego wystosowałam ostatecznie pismo zmusił linię do wypłaty 250 euro na osobę. W ten sposób WizzAir zasponsorował mi kolejną wyprawę lub, jak kto woli, w Bari bawiłam się za darmo :) POLECAM

#6 PostWysłany: 04 Paź 2017 10:56 

Uwielbiam Włochy, a Apulia to mój ulubiony rejon. Jeszcze taki prawdziwy, z bardzo serdecznymi ludźmi.
Tamten rejon słynie z najlepszej w całych Włoszech oliwy, a Altamura z chleba. Zaczepiliśmy więc rolnika w gaju oliwnym z pytaniem, gdzie można kupić dobrą oliwę. Po 10 minutach rozmowy na migi kazał jechać za sobą i zawiózł nas do swojego domu na starym mieście. Tam poznaliśmy całą rodzinę (a jak!), zostaliśmy poczęstowani słynnym chlebem ze słynną oliwą ;) i z wyciśniętymi na to pomidorkami koktajlowymi, rozgryzionymi zębami przez gospodynię. Do tego vino di casa. Jeden z lepszych posiłków w życiu ;)
 Profil Relacje PM off
jolkah lubi ten post.

#7 PostWysłany: 08 Paź 2017 09:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Takie historie to chyba tylko we Włoszech :)

#8 PostWysłany: 17 Lis 2017 15:57 
Awatar użytkownika

niebieski
@jolkah, jeszcze raz dzięki za inspirującą relację.
Jestem już po pobycie w Apulii. Było tak jak sobie marzyłam - piękna, słoneczna pogoda, mimo że listopad, ok.20 stopni w słońcu.
Polignano a Mare mnie zauroczyło. Nie omieszkałam spróbować dzikich pomarańczy, które pochodziły z drzewka rosnącego niedaleko dworca. Były bardzo aromatyczne, ale kwaśne jak cytryny.
Na pewno jeszcze tam wrócę. Pozdrawiam :D
 Profil Relacje PM off
jolkah lubi ten post.

#9 PostWysłany: 19 Gru 2017 00:16 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 320
niebieski
Świetny rejon Włoch. Ludzie bardzo inni od tych na północy. Może dlatego że i turystów mniej?
 Profil Relacje PM off
jolkah lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości