Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 06 Sty 2025 21:12 
Awatar użytkownika

Loty: 678
Kilometry: 899 479
platynowy
Coś się źle ściągnęły poprzednie zdjęcia. Nie wiem czemu zamiast wejścia na stadion pojawiła się trybuna, ale na początek Gucci - myślę, że Monako przegrywa z tutejszymi bazarami jeśli chodzi o ilość guccich czy Luisów V

Image

A tu mała historia. Bardzo nie lubię fotografować ludzi, uważam że to jest ze wszech miar niestosowne, jednak tym razem chciałem zrobić zdjęcie temu co zostało na Pl Lenina z pomnika Lenina. Powiedziałem to temu panu i dwóm innym, a oni - rób i nie przesunęli się o milimetr. Przez to skadrowałem zdjęcie gorzej niż zwykle, a leń znajdzie się w relacji

Image

Wejście na stadion

Image

Ładny budynek

Image
kolejny

Image

Mural pierwsza klasa

Image

Bardzo dosłowne przedstawienie czym zajmuje się instytucja

Image

Fryzjer i mechanik ImageImage
 Profil Relacje PM off  

Tylko dla pełnoletnich: tydzień w 4* hotelu (z HB) na Teneryfie za 2980 PLN. Wylot z Warszawy Tylko dla pełnoletnich: tydzień w 4* hotelu (z HB) na Teneryfie za 2980 PLN. Wylot z Warszawy
Wakacje w Dubaju za 2585 PLN. Loty Lufthansą z Krakowa i 7 nocy (ze śniadaniami) w 4* hotelu Novetel Wakacje w Dubaju za 2585 PLN. Loty Lufthansą z Krakowa i 7 nocy (ze śniadaniami) w 4* hotelu Novetel
#22 PostWysłany: 06 Sty 2025 21:33 
Awatar użytkownika

platynowy
Kolejna porcja zdjęć z okolic mojego pierwszego hotelu

Chyba najwyższy budynek w Lome. Moim zdaniem powinowaty słynnego rzeszowskiego pomnika

Image

Tu przykład tego jak wyglądają publiczne instytucje. Nie są to niedostępne budynki dla wybranych

Image

A przy okazji ciekawa przenośna tablica informacyjna

Image

Naprzeciwko tego miejsca dla młodych uczniów była taka knajpka

Image

Ten budynek jest ciekawy, bowiem on ma z betonu to co inne zwykle z drewna

Image

A to jest styl brutacyzm - brutalizm z elementami klasycystycznymi - częsty w Kotonu tu w lepszym

Image

Tu w trochę gorszym wydaniu

Image

I taki słodziak

Image

Oraz kinoteatr

Image

To jest auto, do którego mam duży sentyment. Kiedy ponad 4 dekady temu byłem w Libii takimi pojazdami mężczyźni wozili swoje rodziny. Najulubieńsza żona obok, a reszta na pace

Image

Tu trochę nowszy budynek

Image

a dalej piękna ruina

Image

Image

Oraz koszmarek taki, że aż piękny

Image

I piłka do rugby w koronie

Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 06 Sty 2025 21:52 
Awatar użytkownika

platynowy
Kolejny nocleg był na przeciwko Pałacu Sportu rekreacji i jeszcze czegoś. Byłem ciekawy jak to wygląda. Jest cudne, niestety nie wiadomo ile jeszcze postoi. Do tego dochodzą dekoracje na ogrodzeniach (w różnym stanie zachowania) i saszoedni budynek

ImageImageImageImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
abelincoln lubi ten post.

#24 PostWysłany: 06 Sty 2025 21:57 
Awatar użytkownika

platynowy
Mam jeszcze mnóstwo zdjęć, ale na potrzeby relacji powinno już ich wystarczyć. Jeszcze pokażę czym prawdopodobnie się zatrułem (ale tylko trochę xD )

Oraz wrzucę zdjęcie (bo pic or did not happen) reklamujące night club Mandela - zrobione z autobusu, na dodatek przegapiłem miejsce - widziałem je jadąc w tamtą stronę

ImageImage
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 07 Sty 2025 12:43 
Awatar użytkownika

platynowy
Dziś ostatni dzień wycieczki. Bardzo mi się smutno zrobiło. Może gdybym darował sobie Benin i został tylko w Lomé i okolicach czułbym mniejszy niedosyt.

Zastanawiałem się czy nie pojechać na targ fetyszy, ale kiedy przeczytałem recenzje mój zapał ustąpił. Bo to najwyraźniej kolejne miejsce, które stało się głównie turystyczną atrakcją. A mi dobrze z tym, że poza Grand Popo żadnego białego nie widziałem (pewnie chwilę po napisaniu tych słów zobaczę całą wycieczkę). Na koniec więc pokręcę się po bazarze i pewnie przejdę nad oceanem, bo zauważyłem ciekawe reliefy na dawnym hotelu Mercure

Na bazarze można pewnie spędzić dni jeśli nie tygodnie, aby go dobrze poznać. Czasem wpadnie się na ciekawą ceramikę, czasem można popatrzeć na manekiny: budowa ciała inna, ale kolor nadal biały

ImageImageImage
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 07 Sty 2025 20:07 
Awatar użytkownika

platynowy
Chodzenie po bazarze jest w porządku. Trochę zagadywania, trochę uśmiechów, co jakiś czas ktoś coś proponuje, ale po podziękowaniu zostawia w spokoju. Trzeba uważać na pojazdy i wózki, bo one jako większe nie czują się do tego zobowiązane - szczególnie bagażowe trójkołowce

Tak jest do okolic banku BIA - jest na moich wcześniejszych zdjęciach (skąd startują autobusy miejskie).

Na zachód od tego miejsca zaczynają się stragany dla turystów, których nie ma. Rzeczy na pierwszy rzut oka bywają ładne i bardzo ładne.

Jest jednak problem - tam sprzedawcy nie dają spokoju. Są maksymalnie nachalni, co w moim przypadku uniemożliwia zakupy. Kupiłem jakieś kolczyki (nie do końca takie jak chciałem), pewnie przepłaciłem trzykrotnie (ponad 30 zł za 2 komplety) i uciekłem.

Po tym doświadczeniu, jestem przekonany, że dobrze zrobiłem nie jadąc na targ fetyszy. Tam pewnie nie da się uciec, bo rzucają urok na zbiega.

Zamiast na targ pojechałem w stronę portu. Chciałem autobusem, ale nie przyjeżdżał. Okazało się jednak, że te zbiorowe taksówki, jedna z nich zawiozła mnie do granicy, biorą też na krótkie dystanse. Kilka km do portu kosztuje 2 zł

A przy porcie miałem wypatrzony pewien budynek. Dodatkowo na mapach zaznaczona jest żółwia plaża, no i był ten dawny Mercure

Wycieczka była owocna, choć na żółwiej plaży były tylko dmuchane żółwie, a piwo kosztowało 13 zł i to pół litra -normalnie w knajpach na plaży 0,65 kosztuje piątaka.

Żółwi nie było, ale łabędzie owszem

Image

I specyficznie ozdobione palmy

Image

Domki kategoria lux i do tego ładna architektura

Image

Image

Na koniec pierwszy znany mi zakaz wstępu dla kotów

Image

Wspomniany budynek przy porcie i mozaika

Image

Image

A na koniec hotel - w środku na pierwszy rzut oka nie wyglądał powalająco

ImageImage

Moze jednak powinienem bylem dłużej porzucać okiem w środku?

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 07 Sty 2025 22:21 
Awatar użytkownika

platynowy
Jednak jest szansa na SABENA. Odprawiałem się na dobrym miejscu 21K, ale tu muszą być pieczątki, więc poszedłem po papierowy BP i dostałem gówniane 50F. Chamstwo ogólnie.

Prosiłem o zmianę, albo up, ale wszystko sprzedane i jedyne (być może)
znośne miejsce to 55A. Czy będzie znośne i pochylane, czy będzie SABENA - przekonam się wkrótce.

A i jeszcze procedury kontroli na tym lotnisku są dość rozbudowane. Przed wejściem do budynku, normalna i przed boardingiem macana.

Na dodatek okazało się, że na tej stronie, gdzie aplikuje się o wizę trzeba wypełnić świstek wyjazdowy. Na szczęście nie trzeba go drukować.

A i samolot nie jest spóźniony, więc szanse na 600 EUR niewielkie.

Siedzę sobie w samolocie w trakcie międzylądowania w Akrze i spojrzałem na FR24 a tam:

Image
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 08 Sty 2025 10:22 
Awatar użytkownika

platynowy
Może nie Such a bad experience never again, ale jednak jakość Brussels Airlines w klasie bydlęcej jest niska. Serwis trwa potwornie długo, załoga zachowuje się nieprofesjonalne.

Ze względu na siedzenie w ostatnim rzędzie zabrakło dla mnie kurczaka. Kiedy leciałem w C BA, gdy zabrakło przekąski przynieśli mi lepszą z F.

Ponarzekałem, że status, wysoka taryfa a oni przerzucają mnie z 21 przy oknie gdzieś na końcu na środek. W odpowiedzi usłyszałem, że oni przecież nic nie gwarantują

Dodatkowo bawią się we Francę na long haulu! I mówią male bagaże pod siedzenie. Ten A330 ma dramatycznie małe schowki bagażowe.

A najgorsze jest to, że załoga bezczelnie przynosiła sobie z C jedzenie na talerzach i z metalowymi sztućcami.

Ale byli punktualni, no i to nie był długi lot. Nie zdążył zabić. Jednak o nieużyciu SABENY niech świadczy fakt, że miejsca było o 2 cm za mało, żebym mógł wyprostować nogi.

Aaaa i jeszcze ten samolot majacy 56 rzędów w większości w układzie 2-4-2 dla klas bydlęcej i bydlęcej plus miał 3 toalety, w tym żadnej z prawej strony. Dwie nie działały, na końcu samolotu była tylko jedna. Trochę żenada.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 08 Sty 2025 12:23 
Awatar użytkownika

platynowy
A i znowu zapomniałem, steward żegnając się powiedział mi do widzenia po niemiecku.

Widać dla Belga jeśli awanturuje się to Niemiec.

To jeszcze o serwisie na locie europejskim. To już poziom Francy nawet wody nie dają. A jeśli chodzi o biznes to firankę zastąpiła tabliczka

Image
 Profil Relacje PM off
lukket lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość