Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 138 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 26 Sty 2024 00:44 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tak, możesz skorzystać 2x lecąc najpierw tam i później wracjąc.
 Profil Relacje PM off
misiakrp lubi ten post.

Kalendarz adwentowy PLL LOT: loty do Rumunii z Polski od 419 PLN Kalendarz adwentowy PLL LOT: loty do Rumunii z Polski od 419 PLN
Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN
#102 PostWysłany: 28 Sty 2024 23:53 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Hmm piszecie o noclegu i stopoverze, czym to się różni?

Ja mam przesiadkę >20h, skorzystałem więc ze stopoveru. Zaproponowali kilka hoteli, większość 5 gwiazdkowych, ale wybrałem 4 gwiazdkowy GRAND YAVUZ SULTANAHMET bo był w samym centrum, tuż przy Błękitnym Meczecie.

PS czy można zmienić nazwę wątku na "TourIstanbul i stopover [...]" ?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#103 PostWysłany: 31 Sty 2024 23:42 

misiakrp napisał(a):
no widocznie nie miał 235 biletu, bo przecież przy kombinacji lot+ turkish jest informacja turiststambul i w informacji ogólnych że dotyczy biletów Turkish i code-share a lot przecież jest w sojuszu

miałem kod na obydwu biletach, zresztą olać ich bezpłatna wycieczkę...busem dojedzie sie a potem z buta lub tramwajem w swoim tempie nawet z rejsem można wszystko ogarnąć ..
 Profil Relacje PM off
misiakrp lubi ten post.

#104 PostWysłany: 01 Lut 2024 03:25 
Awatar użytkownika

srebrny
@piotrkr , możesz napisać jakie 5* hotele Ci proponowali?
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 02 Lut 2024 06:35 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
@ghostwriter na pewno jeden to był Sheraton, innych nie pamiętam, ale jak patrzyłem na normalne ceny noclegu to wynosiły około 500 zł za noc. Może w domu mam zapisaną listę a może nie, teraz nie pamiętam a sprawdzić będę mógł za 2 tygodnie
 Profil Relacje PM off
ghostwriter lubi ten post.
ghostwriter uważa post za pomocny.

#106 PostWysłany: 02 Lut 2024 10:38 

Loty: 96
Kilometry: 238 052
Tak informacyjnie. Żeby załapać się na wycieczkę trzeba być najpóźniej na 30 minut przed jej rozpoczęciem. Dotarliśmy na 28 minut i "system close" ale prosze poczekać - spróbuje i się dało. Po nas przyszła jednak druga grupa z Polski było 24 minuty do wycieczki i nic już nie udało się im wywalczyć.
Wycieczka od 10 do 16. Jesteśmy zawożeni do: dekoracji filmowych gdzie kręcone są tureckie seriale. Styropianowe kawałki zamków, kilka jurt. Dużo opowiadania w jakim serialu brały udział - ale żadnego nie znaliśmy :)
Miejsce jest w lesie na stronie azjatyckiej, jak będzie ciepło będzie przyjemnie. Dodatkowo jest przemiły Pan który robi na poczekaniu figurki ze szkła, "pokaz/show" który trwa 20 minut z czego 10 minut to jest modlitwa a potem 4 facetów gania się z drewnianymi mieczykami. Ponadto bardzo dobry obiad oraz sklep z pamiątkami.
Lepiej pojechać niż kisnąć na lotnisku ale prawdziwej Turcji czy Istanbulu się nie zobaczy.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 02 Lut 2024 22:42 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 428 084
srebrny
@Jan Bu to dlatego, że załapałeś się na wycieczkę o nazwie
Turkish Historical Series Tour, a są jeszcze inne :) Opis na stronie by się zgadzał z tym, co opisałeś https://www.turkishairlines.com/en-int/ ... ristanbul/
 Profil Relacje PM off
misiakrp lubi ten post.

#108 PostWysłany: 03 Lut 2024 00:10 

Loty: 96
Kilometry: 238 052
Tak, wiem. Panienka w okienku sugerowała skansen a wyszedł plan filmowy. Ja byłem zadowolony bo zwiedzałem już Istambuł min. Z inną wycieczką z TuristIstanbul. Ale druga grupa Polaków którzy się nie dostali - chcieli zwiedzać miasto i pewnie byli by zawiedzeni.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 13 Lut 2024 09:37 
Awatar użytkownika

Garść informacji dla tych, którzy kwalifikują się na darmowy nocleg, zgodnie z tymi zasadami https://www.turkishairlines.com/en-int/ ... l-service/ o których wspomniał @Darek M.

Po wylądowaniu trzeba udać się do Hotel Desku Turkisha, po przejściu przez kontrolę paszportową, mijamy karuzele bagażowe i wychodzimy do ogólnodostępnej części terminalu, skręcamy w prawo i idziemy do prawie na sam koniec terminalu. Pokazujemy bilet pani w okienku i czekamy. Jak zbierze się trochę osób to wychodzi pan, wyczytuje osoby, które ma zabrać, pakuje wszystkich do busa i prosto do hotelu, na recepcji był tylko jeden pan, więc check-in trochę czasu zajął. Pan od razu powiedział o której godzinie następnego dnia mamy "pick- up time", dostaliśmy też voucher na lunch. hotel, do którego nas zawieźli to Hampton, który jest w niezbyt dobrej lokalizacji, jeżeli ktoś chce pozwiedzać Stambuł https://maps.app.goo.gl/XAhDqhf6Aa9ZAvcG7 co samego hotelu, ż
adnych zastrzeżeń nie mam, na śniadanie duży wybór, co do lunch się nie wypowiem, bo nie jedliśmy.

Dojazd do centrum z hotelu taksówka to koszt min. 600 lir, ja zapłaciłem 770 plus 50 prowizji za płatność kartą (były straszne korki i taksiarz pojechał inną drogą). Ale wracałem do hotelu komunikacja miejską i czas był w miarę podobny - 1h 15min. W pierwszą stronę nie mogłem wsiąść do autobusu, bo nie miałem karty miejskiej. Ale w centrum przy przystanku tramwajowym można kupić w automacie, przyjmującym płatności kartą "disposable 3-pass card" za 70 lir.

W moim przypadku wylądowaliśmy po północy i w pokoju hotelowym byliśmy koło 2 rano, więc nie chciało nam się zrywać z rana o 6 na zwiedzanie, spokojnie zjedliśmy śniadanie. Zrezygnowaliśmy z darmowego lunchu w hotelu (12:30-13:30), wzięliśmy taksówkę i w centrum byliśmy po 10. Ze względu na to, że nasz bus z hotelu odjeżdżał o 15 nie mieliśmy zbyt dużo czasu na zwiedzanie. Nie mieliśmy pojęcia ile czasu nas zajmie droga powrotna i to czy nasz autobus odjeżdża z tego miejsca co pokazuje Google maps, więc przed 13 musieliśmy sie zbierać.

Okazało się, że wszystko dokładnie się zgadzało z rzeczywistością, numer autobusu i nazwy przystanków.

Niby layover 19h, a wyszło 2.5h zwiedzania w centrum. Mogłem też zostać w hotelu i popracować, ale nigdy nie byłem w Stambule wcześniej, więc chciałem coś zobaczyć :) jeżeli ktoś z was będzie miał busa na lotnisko wcześniej niż o 15 to nie radzę się ruszać z miejsca, chyba że ruszycie w miasto przed 7.

To czy warto ruszać się z hotelu to już każdy sam musi sobie odpowiedzieć na to pytanie, jeżeli ktoś już był w Stambule to raczej nie.

Pan na recepcji odradzał nam podróż, ze względu na korki i proponował prywatnego kierowcę za 100 EUR :D

Mieliśmy wylot że Stambułu o 19:30, więc spokojnie mogliby nas zabrać z hotelu o 17 i byśmy zdążyli, niestety o to czy można negocjować pick-up nie pytałem.

Ostatnio edytowany przez m4tt, 14 Lut 2024 04:29, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#110 PostWysłany: 13 Lut 2024 12:35 

Loty: 1039
Kilometry: 1 007 551
platynowy
Pytanie, czy przy liczeniu czasu między lotami biorą pod uwagę tylko, czy jest wcześniejszy lot z IST czy także, czy jest późniejszy lot do IST?
Przykładowo lecę w sobotę ostatnim lotem EBL-IST. Tego dnia nie ma późniejszego, ale w niedzielę są dwa loty na tej trasie przed wieczornym lotem do KRK.
Będzie mi przysługiwał hotel czy jednak nie?

#111 PostWysłany: 21 Mar 2024 15:06 

Mam przesiadkę w IST 26 marca i 16h czasu (przylot 16:00, wylot 8:10). Myślałem, żeby skorzystać z Touristanbul ale dostępny o tej porze (18:00) jest jedynie Shopping Tour. Czy ktoś może korzystał i powie czy warto? Nie mogę znaleźć żadnych szczegółów na ten temat oprócz informacji na stronie Turkish Airlines, która mówi tylko "shopping in Galataport". Powrót o 23, da się przekimać gdzieś na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 21 Mar 2024 15:31 

platynowy
Tutaj poczytaj recenzję

www.thefilipinotravelersblog.blogspot.c ... l.html?m=1
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 19 Kwi 2024 18:44 

niebieski
ktoś już testował darmowe wycieczki LOT-Turkish- dalej ? bo planuje kupić lot i nie wiem jakie ramy czasowe brać czy 12h w stambule czy 2h
przy rezerwacji jest logo turistambuł i niby kwalifikuje się

#114 PostWysłany: 19 Kwi 2024 19:03 
Awatar użytkownika

Loty: 294
Kilometry: 330 703
złoty
@misiakrp

Musi być całość Turkishem
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 19 Kwi 2024 19:10 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nikt nie testował, niech Cię nie zmyli tych 6 stron tematu :roll:
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#116 PostWysłany: 20 Kwi 2024 03:59 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Trochę spóźniona odpowiedź. Ale do sedna

Nie będzie przysługiwał
Liczy się brak i późniejszego przylotu, jaki i brak wcześniejszego wylotu z IST

Sudoku napisał(a):
.....
Będzie mi przysługiwał hotel czy jednak nie?
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 06 Maj 2024 20:18 

Loty: 54
Kilometry: 118 382
niebieski
misiakrp napisał(a):
ktoś już testował darmowe wycieczki LOT-Turkish- dalej ? bo planuje kupić lot i nie wiem jakie ramy czasowe brać czy 12h w stambule czy 2h
przy rezerwacji jest logo turistambuł i niby kwalifikuje się

Ja mam ALA - IST -WAW Turkish-LOT, było logo Touristambul w rezerwacji, celowo wybrałem 22 h przesiadki, a były wcześniejsze loty do WAW, ale chciałem skorzystać z wycieczki. Na stronie Touristambul wpisuje swoją rezerwacje i mam do wyboru 3 wycieczki także mam zamiar skorzystać. Lot połowa czerwca.
 Profil Relacje PM off
misiakrp lubi ten post.

#118 PostWysłany: 09 Maj 2024 00:03 

niebieski
kemot napisał(a):
Nikt nie testował, niech Cię nie zmyli tych 6 stron tematu :roll:

i po co ta kąśliwość ? ;)
jedni piszą ze przysługuje np. @Zeus, inni że nie, ktoś tam miał przetestować ale się nie pochwalił czy mu się udało, jeszcze jest @taataah co niestety nie dostał
stąd moje pytanie, przeczytałem wszystkie strony :P

Pisałem z infolinią i twierdzą że tak, podobnie jak sprawdzam po rezerwacji to też niby tak, nie wiem czy planować na własną rękę czy skorzystać jak się da z ich ;)
Załącznik:
turist stambuł.png
turist stambuł.png [ 71.74 KiB | Obejrzany 669 razy ]

@dzidzi to czekam na info czy się udało ;)

#119 PostWysłany: 09 Maj 2024 14:20 

złoty
To jak się kontaktowałeś z infolinią i potwierdzili, to niepotrzebnie tu pytasz. Dostaniesz tour.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#120 PostWysłany: 09 Maj 2024 18:17 

niebieski
postanowiłem skontaktować się z linią bo tu dostałem kąśliwą odpowiedź i sprzeczne informacje ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 138 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość