Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Cze 2019 13:35 

niebieski
Po lekturze wielu relacji i obejrzeniu mnóstwa zdjęć, takie oto pytanie: o jakiej porze roku można liczyć na zrobienie pięknych zdjęć (zabytki, pustynia, błękitne niebo). Wrzesień jest ok?
 Profil Relacje PM off  

7 dni w Kenii: 4* hotel z alll inclusive od 3699 PLN. Wyloty z 2 miast 7 dni w Kenii: 4* hotel z alll inclusive od 3699 PLN. Wyloty z 2 miast
Wczasy w ZEA: tydzień w 4* hotelu z all inclusive za 3991 PLN. Wylot z Warszawy Wczasy w ZEA: tydzień w 4* hotelu z all inclusive za 3991 PLN. Wylot z Warszawy
#2 PostWysłany: 25 Gru 2019 03:18 

srebrny
Czy był ktoś w zimie? Styczeń, luty?

#3 PostWysłany: 13 Wrz 2022 09:16 
Awatar użytkownika

Loty: 224
Kilometry: 386 805
platynowy
Podbijam pytanie. Mam bilety na marzec i miałem już zmiany rozkładowe i zastanawiam się kiedy ruszyć.

Wiem, że sezon to kwiecień, ale niezbyt mi pasuje ten termin. W marcu pogoda jest nieprzewidywalna i w kratkę - deszcz, rano 0, w dzień może być 4C albo i 27C.

Dlatego zastanawiam się nad lutym, wydaje się być cieplej niż w PL, to jeszcze nie sezon i turystów będzie jeszcze mniej niż zwykle. Czytałem, żeby sprawdzać, czy hotele mają ogrzewanie.
Czy ktoś był zimą i może podpowiedzieć kilka słów? Trasa typu gringo trail - Taszkient, Chodżent (Tadżykistan), Samarkanda, Buchara, Dzięki!

Relacja Brunei, Singapur, Malezja
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Wrz 2022 09:25 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Byłem pod koniec kwietnia - początek maja, i IMO pogoda była super. Nie za gorąco, nie pamiętam zeby padało i cały czas był idealne słonce do fotek.
 Profil Relacje PM off
wasil10 lubi ten post.
wasil10 uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 16 Lut 2024 12:05 

Loty: 5
Kilometry: 5 119
Odnośnie pogody - czy przerabialiście zwiedzanie w lato? Jak wrażenia?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Mar 2024 15:46 

złoty
Podbijam pytanie. Czy ktoś z własnego doświadczenia mógłby się podzielić wrażeniami co do pogody w Uzbekistanie w lipcu?
Wykresy temperatury widziałem i wiem, że jest gorąco. Pytanie jak to wygląda w praktyce - gorąco nie do wytrzymania z dużym ryzykiem temperatur po 40 stopni i więcej, czy suchy upał z ulgą po zachodzie słońca?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Cze 2024 13:42 
Awatar użytkownika

złoty
Aktualnie w bucharze 35 stopni i da się żyć, tzn jest bardzo niska wilgotność więc aż tak bardzo się tego upału nie czuje, ale chodzimy z parasolem, zresztą nie my jedni i rano do południa, potem siesta i po 18 już powoli można zwiedzać, a najlepiej po 20, jutro ma być 37, więc nie wiem jak latem ?
 Profil Relacje PM off
jaszon lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 03 Cze 2024 12:11 

srebrny
Latem jest bardzo gorąco - temperatury są powyżej 35 stopni, a często także powyżej 40. Sprawdziłem historyczne dane meto z zeszłego roku 26 lipca 2023 roku w Bucharze było rekordowe 45 stopni.

Najlepszym okresem do podróży dla osób nie przepadających za wysokimi temperaturami to kwiecień - maj oraz druga połowa sierpnia - połowa października. Pogoda w tych dogodnych okresach bywa jednak dynamiczna. Niedawno wróciliśmy z Uzbekistanu. W ciągu 2 tygodni (08 - 22 maja) połowa dni była pochmurna, zaliczyliśmy (w Bucharze) potężne oberwanie chmury z gradobiciem. Mieliśmy dni chłodne - w Samarkandzie z czterech dni (09-12.maja) dwa były z temperaturami w południe w okolicach 17-18 stopni. Najcieplej mieliśmy w Chiwie - ok 30 stopni, ale tylko przez jeden dzień.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 03 Cze 2024 21:18 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 335 981
złoty
kostek966 napisał(a):
Aktualnie w bucharze 35 stopni i da się żyć, tzn jest bardzo niska wilgotność więc aż tak bardzo się tego upału nie czuje, ale chodzimy z parasolem, zresztą nie my jedni i rano do południa, potem siesta i po 18 już powoli można zwiedzać, a najlepiej po 20, jutro ma być 37, więc nie wiem jak latem ?

Wychodzi na to ze nie będzie zbyt dobrze w lipcu. Przymierzałem się na zakup lipcowy, ale po przeczytaniu kilku Waszych wypowiedzi chyba odpuszczę.
Nie chodzi raczej a zwiedzanie tylko z samego rana i wieczorem, bo to szkoda czasu trochę.
Rok temu byłem w lipcu w Iraku i Kuwejcie. NIe dało się funkcjonować normalnie w środku dnia bez klimy, a to jednak żal aby w ciagu dnia wykorzystać tylko kilak godzin.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość