Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 04 Lut 2024 16:59 

piotrkr napisał(a):
@kazik_1983 jak udało ci się kupić? Ode mnie chcieli referencje: nr telefonu indyjskiego i adres, nie mógł być hotelu.

Ostatecznie kupiłem za 1000 INR w mieście, operator Jio, karta ważna 30 dni, 1.5g miesięcznie, sms i dzwonienie bez limitu. Nie chcieli sprzedać nic tańszego. Kupowałem w jakimś sklepiku z telefonami, całą ulica była nimi usiana. Co ciekawe, nie robili rejestracji, nie chcieli paszportu ani żadnych dokumentów, karta działała od razu po włożeniu do telefonu.

Pytałem w kilku innych sklepach, wszędzie chcieli 1000-1200 INR za podobne oferty, więc się w końcu poddałem.

Co ciekawe, niedługo potem spytałem w innym sklepie i tam wołali 300 INR za podobną ofertę. Ale już miałem to nie brałem. A jeszcze później zaczepił mnie gość na stacji i proponował kartę za 700 INR. Mówił, że 300 INR to oferta dla lokalnych Indusów, a zagraniczni to właśnie 700 płacą bo tak operator dolicza jakieś opłaty. No ale jak to w Indiach nie wiadomo czy to prawda czy tylko naciągają.

to było typowe indyjskie oszustwo. Pakiety 1-1,5 GB/dzień kosztują 300, max. 400 INR, najłatwiej jest znaleźć sklep Airtel w pobliżu (nie na samym lotnisku), zazwyczaj robią zdjęcie telefonem (czasami nie, wtedy trzeba by poprosić jakąś ksero na ulicy o wydruk za 20 INR), a karta będzie aktywna w ciągu kilku godzin. Kolejną kwestią są dokumenty… wyrobienie pozwolenia na broń w Europie jest łatwiejsze niż zdobycie karty SIM w Indiach, ale jest to koszt utrzymania się w dyktaturze. Zdecydowanie sugeruję wymuszenie w telefonie ustawienia „tylko 4G”, w przeciwnym razie często wpada w 2G, gdzie nie ma użytecznych danych (Airtel i Vodafone). Airtel ma zwykle znacznie lepszy zasięg (szczególnie na obszarach wiejskich).

that was typical Indian scam. 1-1.5 GB/day packages cost 300, max. 400 INR, the easiest option is to find the Airtel store nearby (not in the airport itself), they typically take a picture with the phone (sometimes not, then you'd need to ask some "copy shop" in the street to print it out for 20 INR) and the card is active within few hours. Another question are documents...making a gun license in Europe is easier than getting simcard in India, but that the cost of staying in a dictatorship. I strongly suggest forcing "4G only" in the phone, otherwise it falls often into 2G where there's no usable data (Airtel and Vodafone), Airtel is usually having much better coverage (especially in rural areas).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

Kalendarz adwentowy PLL LOT: loty do Rumunii z Polski od 419 PLN Kalendarz adwentowy PLL LOT: loty do Rumunii z Polski od 419 PLN
Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN
#62 PostWysłany: 05 Lut 2024 18:19 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Byłem w salonie Airtel, karta SIM 450 INR (ten sam plan, czyli 1.5/dzień, 30 dni ważności, nielimitowane sms i połączenia). Ale trzeba mieć adres (może być hotelu) i referala - indyjski numer na który przyjdzie one time password. Ten OTP trzeba przekazać pracownikowi Airtel w trakcie kupowania/rejestracji SIM. Bez takiego numeru karty nie będzie.

Jeśli hotel zgodzi się udostępnić numer to świetnie, tylko trzeba się upewnić że będą mieli jak przekazać nam ten OTP. W salonach Airtel zdaje się mają wi-fi.

Pytałem też w moim hotelu gościa z recepcji - mówił, że organizuje "kupno" karty, ale na zasadzie, że do hotelu przyjeżdża ktoś z kartą i tu robią rejestrację - biorą za to 100 INR gość który przyjeżdża i 50 INR gość który udostępnia swój numer, stąd 600 INR w sumie.

Na mieście są oferty tak jak pisałem - od 700 do 1xxx INR - ale pewnie jak się wie już jak to działa, to można zbić cenę. Zapewne można by też wziąć jakiegoś gościa z ulicy do salonu i dać mu 50 INR za fatygę. Zakładam, że na lotnisku też to by zadziałało.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 19 Mar 2024 22:13 

Aby kupić nową kartę SIM
karty:
--------
Paszport
Wiza
imię Ojca
Adres
tylko gotówka!!! 299-399 INR
Indyjski numer telefonu dla kodu SMS dla aktywacja new sim karty
Sprzedawca użył swojego numeru, nikt nie odebrał mojego numeru z roboty.
sfotografowany w sklepie
Czas 15 - 30 minut pro aktivaciu
Kupiłem VI - Vodafone Idea Mini Store

Załączniki:
Komentarz do pliku: Price
IMG20240224164747.jpg
IMG20240224164747.jpg [ 276.67 KiB | Obejrzany 257 razy ]
 Profil Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#64 PostWysłany: 06 Kwi 2024 06:45 

Loty: 459
Kilometry: 1 026 464
złoty
Sprzedam aktywna karte sim airtel ważna od 30.03 przez 30 dni. Pakiet 1.5gb dziennie. Odbiór Warszawa

#65 PostWysłany: 09 Gru 2024 14:00 

W centrum Chennai odbiłem się od kilku oficjalnych punktów sprzedaży kart sim (na lotnisku niczego nie znalazłem), na ulicy też mówili że nie da rady bez adresu, indyjskiego telefonu itd. Bez problemu kupiłem kartę w punkcie airtela naprzeciwko General Post Office. Dziewczyna z punktu wszystko od razu aktywowała, korzystając z jakiegoś swojego telefonu do otp, pakiet na 30 dni, 1,5gb dziennie plus bonus 0,5, jakiś pakiet rozmów, 550 rupii. Działało od razu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość