Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 135 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 20 Mar 2024 15:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Wymagane nie, ale zawsze lepiej się nim wylegitymować uprzedzając potencjalne kręcenie nosem.
Załatwienie tego kosztuję grosze i nie wiążę się z nie wiadomo czym, a skoro może się przydać to może warto, by nie mieć ewentualnych nerwów.

Image
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Czarterowe loty do Sri Lanki do Sri Lanki (z bagażem rejestrowanym) z 2 miast od 1799 PLN Czarterowe loty do Sri Lanki do Sri Lanki (z bagażem rejestrowanym) z 2 miast od 1799 PLN
Wyspy Kanaryjskie: 7 dni w 4* hotelu z all inclusive na Fuerteventurze od 2549 PLN. Wyloty z 3 miast Wyspy Kanaryjskie: 7 dni w 4* hotelu z all inclusive na Fuerteventurze od 2549 PLN. Wyloty z 3 miast
#122 PostWysłany: 20 Mar 2024 16:06 

złoty
Brniesz, ale nie wiadomo po co :roll: Nie jest wymagane i nie jest potrzebne i nie ma sensu żadnego wyrabiać go do Omanu bo można auto wypożyczyć bez niego. Równie dobrze można powiedzieć, że warto zrobić paszport żeby pojechać do Niemiec.
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 20 Mar 2024 17:02 

https://omancars.co
a z tą wypożyczalnią miał ktoś może doczynienia?
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 21 Mar 2024 10:40 

Ja miałem. Za 6 dni zapłaciłem 42 OMR i 50 OMR kaucji za ewentuwalne mandaty. Ostatecznie potraktowali te 50 jako tipa, ale cała kwota była dzielona na 4 osoby więc w sumie i tak cena wynajmu bardzo dobra. W październiku znowu jadę więc spróbuję wziąć tym razem bez kaucji bo jednej nie oddali :-) W styczniu był taki sobie wybór samochodów, ale podobno się rozwijają.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 21 Mar 2024 11:06, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 21 Mar 2024 11:09 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 512
Kilometry: 811 776
Czy dobrze rozumiem, że nie zwrócili ci kaucji, którą powinni a ty ponownie zamierzasz skorzystać z ich usług? :?
Zeus lubi ten post.

#126 PostWysłany: 21 Mar 2024 11:36 

Spróbuję wyrwać bez kaucji, następnej 50-ki nie zapłacę. Zobaczę co powiedzą. Z drugiej strony, 42 OMR za 6 dni to od początku była jakaś śmieszna kwota. Ja bym nikomu nie dał samochodu za 74 zł na dzień, nawet się zastanawialiśmy jak im się to opłaca. Wg mnie tysiak za 6 dni to cena ok i od początku się śmialiśmy, że nam nie oddadzą. Na Bliskim Wschodzie do wszystkiego podchodzą na takim luzie, że i ta kaucja od początku wydawała nam się bezzwrotna :-) Można sobie dać zablokować na karcie 200 OMR i się bujać, można dać gotówką 50 i potraktować to jako tipa. Niech każdy robi jak uważa. Mi krzywdy nie zrobili.
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 21 Mar 2024 12:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

:shock:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#128 PostWysłany: 02 Kwi 2024 15:12 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 512
Kilometry: 811 776
Kashpir napisał(a):
Kilka słów o niedawnym wynajmie samochodu na lotnisku w Maskacie MCT.

Wypożyczalnia: Europcar

... złapałem mandat za brak opłaty za parkowanie pod sukiem Mutrah :evil: 10 OMR więc nie jakaś tragedia - w hotelu powiedzieli, że prawdopodobnie zapłacimy w wypożyczalni...

Zwrot samochodu: ... Mówię, że dostałem mandacik i chciałem opłacić w gotówce, ale pracownik powiedział, że skasują z karty kredytowej. Zrobiłem więc zdjęcie i oddałem kwitek - czekam od 13 grudnia i żadnych obciążeń na karcie jeszcze nie było. W razie czego dam znać jak się potoczyła sprawa.

Po kilku miesiącach liczyłem trochę na to że mi się upiekło z tym mandatem, ale jednak nie - dostałem "prezent" dokładnie na święta wielkanocne ;) Obciążenie karty 31 marca 2024 r. na 15 OMR - 10 za mandat i 5 opłaty administracyjnej dla Europcar (trochę zaokrąglonej, bo na dokumentach, które tego samego dnia dostałem na maila widnieje kwota 4,76 OMR).

#129 PostWysłany: 06 Kwi 2024 09:11 

Gruszka02 napisał(a):
Spróbuję wyrwać bez kaucji, następnej 50-ki nie zapłacę. Zobaczę co powiedzą. Z drugiej strony, 42 OMR za 6 dni to od początku była jakaś śmieszna kwota. Ja bym nikomu nie dał samochodu za 74 zł na dzień, nawet się zastanawialiśmy jak im się to opłaca. Wg mnie tysiak za 6 dni to cena ok i od początku się śmialiśmy, że nam nie oddadzą. Na Bliskim Wschodzie do wszystkiego podchodzą na takim luzie, że i ta kaucja od początku wydawała nam się bezzwrotna :-) Można sobie dać zablokować na karcie 200 OMR i się bujać, można dać gotówką 50 i potraktować to jako tipa. Niech każdy robi jak uważa. Mi krzywdy nie zrobili.

Aktualizacja: Zwrócili kaucję na revoluta po 60 dniach, bo podobno jeśli do tej pory nie przyszedł mandat, to już nie przyjdzie. Koszty przelewu po mojej stronie, realnego zwrotu było ok. 40 OMR.
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 19 Kwi 2024 14:36 

-- 19 Kwi 2024 13:33 --

Cześć,
byliśmy w marcu. Braliśmy Toyotę Fortuner w Europcar na lotnisku w Maskacie. Wydanie auta i odbiór bardzo "lajtowo". Wypożyczalnię polecam. Procedury szybko i sprawnie.
Odbiór auta bez doszukiwania się detali. Ślad po tym, jak tylny zderzak został zaatakowany znienacka przez róg meczetu [nie mam pojęcia, jak się to stało ;) ] przeszedł bez echa. Było też trochę brudne w środku, bo dałem tylko do mycia na parkingu pod hipermarketem (chłopki mają tam takie specjalne mobilne stacje myjące i biorą chyba 2 OMR; myja oczywiście tylko zewnątrz, w czasie twoich zakupów).
Co do samego auta mam bardzo ambiwalentne odczucia. 2,7 benzyna. Nowa Toyota bez czujników parkowania? Miałem problem z połączeniem telefonów - czy Bluetooth, czy po kablu - nie udało mi się... A przede wszystkim to auto nie jechało :shock: ! Zero przyspieszenia, ogromny brak mocy - na autostradzie zawsze byłem zawalidrogą. Niewielkie wzniesienie, a automat zaraz musiał redukować do "czwórki", żeby utrzymać 100 km/h
Z drugiej strony samochód wygodny i bardzo dobrze poradził sobie w terenie. Na pustyni, na drogach gruntowych i przy podjazdach daje radę (reduktor).
Polecam Oman z namiotem.

-- 19 Kwi 2024 13:36 --

Szymon Grabowski napisał(a):
Cześć,
byliśmy w marcu. Braliśmy Toyotę Fortuner w Europcar na lotnisku w Maskacie. Wydanie auta i odbiór bardzo "lajtowo". Wypożyczalnię polecam. Procedury szybko i sprawnie.
Odbiór auta bez doszukiwania się detali. Ślad po tym, jak tylny zderzak został zaatakowany znienacka przez róg meczetu [nie mam pojęcia, jak się to stało ;) ] przeszedł bez echa. Było też trochę brudne w środku, bo dałem tylko do mycia na parkingu pod hipermarketem (chłopki mają tam takie specjalne mobilne stacje myjące i biorą chyba 2 OMR; myja oczywiście tylko zewnątrz, w czasie twoich zakupów).
Co do samego auta mam bardzo ambiwalentne odczucia. 2,7 benzyna. Nowa Toyota bez czujników parkowania? Miałem problem z połączeniem telefonów - czy Bluetooth, czy po kablu - nie udało mi się... A przede wszystkim to auto nie jechało :shock: ! Zero przyspieszenia, ogromny brak mocy - na autostradzie zawsze byłem zawalidrogą. Niewielkie wzniesienie, a automat zaraz musiał redukować do "czwórki", żeby utrzymać 100 km/h
Z drugiej strony samochód wygodny i bardzo dobrze poradził sobie w terenie. Na pustyni, na drogach gruntowych i przy podjazdach daje radę (reduktor).
Polecam Oman z namiotem.

Zapomniałem dodać, że Europcar naliczył mi dodatkowe 27 OMR (zablokowane na karcie kredytowej). Po mailowej interwencji wyjaśniła się pomyłka - naliczyli nam dodatkowy dzień wynajmu. Kilka maili i trzy tygodnie to trwało, ale środki wróciły...
 Profil Relacje PM off
piwili uważa post za pomocny.

#131 PostWysłany: 02 Maj 2024 23:16 

niebieski
@Szymon Grabowski - oj tam....wcale tak mocno nie widać tego uszkodzenia :DDD, a samochód na autostradzie faktycznie mułowaty i też mnie wkurzało jak podkręcał obroty do 4 tyś. Jednak jako 4x4 spisał się bardzo dobrze.
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 04 Maj 2024 21:02 
Awatar użytkownika

Loty: 129
Kilometry: 236 970
Podbijam polecenie Europcar, odbiór po przylocie bez problemu, oddanie przed wylotem równie szybko. Napisali, aby zarezerwować na to 45 minut, zajęło maksymalnie 5.

Jeżeli chodzi o myjnię polecam Bab AlDar Car wash | مغسلة باب الدار
Panowie umyli nasz samochód szybko i sprawnie, do tego byli bardzo mili. 2 OMR za mycie z zewnątrz, za 3OMR w pakiecie z odkurzaniem. Można płacić kartą.
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 02 Paź 2024 08:49 

Cześć

lecę na początku listopada do Muscat, szukam auta 4x4 z namiotem i wyposażaniem kempingowym na 6dni.
coś tam znalazłem w necie, wysłałem kilka zapytań, ale może ktoś z Was ma sprawdzoną opcje takiego najmu?
Wiem, że można oddzielnie wynająć namiot, ale wolałbym mieć to all-in.

pzdr
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 02 Paź 2024 11:04 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Samochód na lotnisku i sprzęt kampingowy w Decathlonie Muscat
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 27 Lis 2024 13:13 

niebieski
Czy ktoś wypożyczając samochod w alamo/enterprise w omanie tez nie dostał przynajmniej kopii dokumentów wozu?
Wypożyczaliśmy w travz na północy i tam wszystko dostaliśmy jak należy ale na poludniu/salalah koleś z alamo/enterprise na pytanie o dokumenty zaczął niby szukać a później powiedział że wyśle whattsupem i od tego czasu zamilkł;) jakaś krzywa akcja generalnie.
Pytam bo w Jordanii za brak dokumentów wozu chcieli nam wlepić mandat ostatecznie mandat wlepili wypożyczalni, i nie wiem czy podjechać na lotnisko i przycisnąć czy w tej wypożyczalni taka olewka to standard
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 135 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość