Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 97 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 02 Kwi 2024 09:12 

Loty: 38
Kilometry: 59 166
niebieski
No i coraz więcej osób podróżuje do Grecji camperami i busocamperami i parkuje na dzikich plażach... Coraz więcej wiedzę nie tylko samochodów z tablicami niemieckimi, ale i francuskimi, holenderskimi, bułgarskimi i polskimi.
 Profil Relacje PM off  

Bliskość plaży, all inclusive i basen 🍹🏖️ Relaks latem w Albanii od 2599 PLN ⭐ Bliskość plaży, all inclusive i basen 🍹🏖️ Relaks latem w Albanii od 2599 PLN ⭐
Największa grecka wyspa na wyciągniecie ręki 🤍💙 Pobyt na Krecie w hotelu przy plaży za 1874 PLN 🌤️👙 Największa grecka wyspa na wyciągniecie ręki 🤍💙 Pobyt na Krecie w hotelu przy plaży za 1874 PLN 🌤️👙
#82 PostWysłany: 02 Kwi 2024 10:36 

Loty: 36
Kilometry: 103 851
niebieski
Tak z 15-20 lat temu w takim Pakostane koszt campingu (Kozarica) za 4 osoby, namiot, prąd, auto kształtował się na poziomie 80-90% wartości apartamentu z klimatyzacją. Bez wożenia namiotu, materacy, całego szpeju biwakowego.

Aby camping miał rację bytu to musiałby oscylować poniżej 50% kwatery, więc pisanie o mikrowelach itd, jest trochę słabe.

Wolę dolecieć, dojechać, mieć wygodne łóżko, swoją łazienkę, niekoniecznie podane śniadanie. Mając lodówkę i 3 km do sklepu jest to do ogarnięcia we własnym zakresie.
Dochodzi mobilność. Tak sobie dwa tygodnie temu ogarnęliśmy Sardynię z 4-5 lokalizacjami i wycieczką na Korsykę.

Camping?
Nieeee.
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 02 Kwi 2024 12:54 

złoty
Camping to już bardziej styl podróżowania i hobby, zresztą coraz bardziej niszowe, a nie wybór dyktowany kosztami. Chyba tylko w Skandynawii różnica w cenie campingów a hoteli, pensjonatów czy mieszkań na wynajem jest na tyle duża, przy czym te drugie są przeważnie zaporowo drogie, że campingi są nadal powszechnym wyborem.
Do tego dodajmy booking, airbnb itp. plus mapy google, które łącznie stały się rewolucją ułatwiającą znajdowanie noclegów w dogodnych lokalizacjach. Lokalizacje campingów przeważnie nie mają do tego startu, chyba że camping jest celem samym w sobie - czyli też z tego względu zostają głównie hobbyści.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#84 PostWysłany: 03 Kwi 2024 12:24 
Awatar użytkownika

Jako, że od wielu lat jeżdżę głównie na campingi (namiot) - nie za bardzo wiem skąd opinia, że namioty są tak samo drogie jak pokoje czy apartamenty...
Ja się nie spotkałem - zawsze wychodziło to co najmniej 50% taniej, a przeważnie ok. 70%...
Przykład z pierwszego lepszego campingu (https://www.naxos-camping.gr)...

Imagehttps://zapodaj.net/plik-rqtnfquBJ4

P.S. A tak wracając do tematu - zastanawiam się czy nie zmienić planów, tzn. w ok. 2 tygodnie wyspy:
- wyjazd z PL 13.06;
- Paros (prom z Pireusu); na wyspie 1...2 dni
- Antiparos; na wyspie 1 dzień
- Naxos; na wyspie 2 dni
- Amorgos; na wyspie 2 dni
- Astypalea; na wyspie 2 dni
- Ios; na wyspie 1 dzień
- no i powrót do Pireusu; pewnie przez którąś wiekszą wyspę, bo bezpośrednio chyba promu nie ma...

Tak po poczytaniu na innych forach.
Wtedy Kretę bym sobie darował, byłem już... Ale chciałem chętnie wrócić...
Musielibyśmy być najpóźniej w czwartek (27.06) koło Leptokaria/Katerini, aby jeszcze na Olimpos wejść...
No i powrót do domu...

Ew. jakieś sugestie...?
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 03 Kwi 2024 13:35 

niebieski
@zorrondzombie

Nie wiem co oznacza 2 dni na lądzie. Trzy czy dwie noce?
Tak czy inaczej dla mnie to plan sprint. Ale kto co lubi.

Na Amorgo (mój top) byłem kilka razy powyżej tygodnia, więc dwa dni to bardzo mało z mojego punktu widzenia.
Kamping na wyspie żyje i nie widać schyłku tej formy nocowania.
Jest w miarę dobrze położony.

Astipalea jak wyżej. Polecam. Dwa dni mało. Do transportu mają super wydajną komunikację. Z fajkami im się nie udało więc ciągle można palić na wyspie.
Kamping na wyspie na uboczu i w porównaniu z Amorgo był pusty.

Nie zgodzę się z uogólnieniem, że kampingi mają słabe położenie. W Grecji lubię je podglądać i zazwyczaj są w ładnych miejscach. Co do jakości nie mam zdania, ponieważ nie nocuję w Grecji na kempingach. Z zewnątrz wyglądają jednak bardziej ubogo w porównaniu z włoskimi np. na Gargano, których lokalizacja i usługi to bajka.

#86 PostWysłany: 03 Kwi 2024 14:11 
Awatar użytkownika

O.K. Czyli raczej celować w więcej czasu na - Amorgos i Astypalea...

P.S. 2 dni czy 3 noce - nie chodzi o aptekę... All is flexible...
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 03 Kwi 2024 14:40 

niebieski
Tak i bez Ios.
Wtedy spokojnie możesz popłynąć legendarnym Skopeliti z Naxo na Amorgo, a dalej BS do Astipalea, z której wrócisz za 20 EUR Super Economy do Pireusu albo samolotem jeśli zależy Ci na czasie.
Zeus lubi ten post.

#88 PostWysłany: 03 Kwi 2024 14:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

O matko boska, Skopelitis. Legenda jak dawne Dimitroula i Romilda...

Profil Relacje PM off
Grzenio1970 lubi ten post.

#89 PostWysłany: 03 Kwi 2024 17:01 
Awatar użytkownika

Z tym, że jadę samochodem z PL… Także muszę koszty/trasy optymalnie planować…
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 05 Cze 2024 10:44 
Awatar użytkownika

Zbliża się czas wyjazdu (połowa czerwca), a ja się waham czy jednak nie zmienić planów...
Tzn. czy jednak nie skupić się na jednej, dwu,...? Góra trzech wyspach...?
Albo w ogóle pójść w kierunku - prom Pireus na Rodos, tam z tydzień, potem na ~2...3 dni do Marmaris (Turcja) i okolice... No i powrót przez jakąś wyspę do Pireusu czy Lavrio,...

Ewentualnie: Paros, Antiparos, Naxos... Tylko z tego co czytam to te wyspy dosyć imprezowe i "głośne" są - a takich chciałbym uniknąć...
Może w takim razie: Folegandros, Ios, Amorgos,...

Ogólnie to niczym - poza czasem - nie jestem ograniczony... No i powinien być camping... Jedną noc można jakoś na plaży ogarnąć... Ale docelowo jakiś dostęp do prysznica, WC by się przydał...
Plażowanie - to tak góra 2...3 godz. dziennie, a potem to raczej zwiedzanie, trekking,...

Jakieś nowe sugestie...?
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 05 Cze 2024 10:49 

Loty: 36
Kilometry: 103 851
niebieski
Z Pireusu pływają katamarany przez Santorini do Heraklionu.

Santorini ze dwa dni. Masz skutery, rowery, dobra komunikację miejską. Warto!

Heraklion. Wynajętym autem w dwa-trzy dni objedziesz wschodnią część wyspy. Sam Heraklion pół dnia do poszwendania się. Więcej możliwości daje zachodnia część z Rethymno na czele.
Tam kolejne 4-5 dni.

Jak się zdecydujesz to daj znać. Wpisze ileś lokalizacji koniecznych do zobaczenia.
 Profil Relacje PM off
zorrondzombie uważa post za pomocny.

#92 PostWysłany: 05 Cze 2024 10:54 
Awatar użytkownika

O.K. Dzięki... Zapomniałem napisać, że na Santorini i Krecie już byłem... ;) Zawsze chętnie tam wrócę, ale wolałbym coś nowego. :roll:
Poza tym - już byłem na Andros, Tinos, Mikonos, Korfu, Kefalonia, Zakyntos,...
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#93 PostWysłany: 05 Cze 2024 21:10 

zorrondzombie napisał(a):
O.K. Dzięki... Zapomniałem napisać, że na Santorini i Krecie już byłem... ;) Zawsze chętnie tam wrócę, ale wolałbym coś nowego. :roll:
Poza tym - już byłem na Andros, Tinos, Mikonos, Korfu, Kefalonia, Zakyntos,...

Ja polecam Karpathos 8-)
Piękne plaże, szlaki do wędrówek, cudny Olympos i kilka innych wioseczek, no i raczej mało ludziów :D
 Profil Relacje PM off
adam1987 lubi ten post.

#94 PostWysłany: 06 Cze 2024 14:28 
Awatar użytkownika

Karpathos. Wygląda fajnie... Można by z Rodos połączyć... Ma połączenie promowe...
Co prawda nie ma kempingów, ale noclegi - jak widzę - nie są jakieś drogie...
Warte rozpatrzenia...
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 05 Sty 2025 11:41 

chcialym wybrac sie z rodzina ( 2 +1 ) na poczaku na ktora z greckich wysp , jako ze dziecko jest jeszcze male to w gre wchodza tylko te 3 ( bezporedni lot ) corfu , kreta i rodos, zalezy mi na spokojnym miejcu w piaszczysta ladna plaza , ktore miejsce bedzie najlepsze do takiego wypoczynku ?
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 05 Sty 2025 12:23 

Loty: 1
Kilometry: 3 789
niebieski
@Markos227
z moich doświadczeń - bardziej opiszę co i jak z drobnymi sugestiami;
1. Korfu - byliśmy tam jak syn miał 8 miesięcy córka 3 lata- byliśmy na północnej części wyspy (jako że wpadłem na taki pomysł by lecieć z małym dzieckiem i nie wyczytałem o plaży) to byliśmy na plaży z pięknymi otoczakami zero piasku, a kamyki idealne by dzieciaki sobie rzucały nimi - błąd. Na Korfu koniecznie zwróć uwagę na plaże czy piasek choć trochę czy piękne białe otoczaki.
2. Rodos - piasek jest na linii od Rodos w stronę Lindos -tamta strona wyspy -w lato ukrop.
3. Kreta- byliśmy dwa razy i tu też w sumie jak w Grecji -trochę skałek, ale piasek był (okolice Hersonisos) jakieś hotele wzdłuż linii brzegowej, ale gwarno tłumy.
4. Jeszcze Kos- jak już to na południowej części wyspy mniej ludzi, więcej piasku.
Tam bywaliśmy z dziećmi - potem inne rejony , ale z Grecji te wyspy.
Co dziś bym wybrał- chyba Rodos ale okolice Paralia, i dalej do Lindos.
Jeszcze jak to w Grecji jakby to powiedzieć u nas jest czysto.
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 13 Lut 2025 15:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Gmina Amorgos została objęta stanem wyjątkowym na mocy decyzji Sekretarza Generalnego Obrony Cywilnej, w kontekście potrzeb kryzysowych i zarządzania skutkami wywołanymi przez aktywność sejsmiczną.

https://govnews.gr/ellada/228517/se-kat ... chthike-i/

Anafi to kolejna wyspa objęta stanem wyjątkowym

https://www.keeptalkinggreece.com/2025/ ... rthquakes/
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 97 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości