Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Yerba stolice
#21 PostWysłany: 14 Paź 2024 14:47 
Awatar użytkownika

Loty: 665
Kilometry: 868 972
HON fly4free
Cmentarz La Chacarita chciałem odwiedzić ze względu na podziemne kolumbaria wspomniane w książce Caparrosa.

Akurat tak się miło złożyło, że miałem nocleg rzut beretem stamtąd, w Barrio Villa Crespo. Bardzo podobała mi się ta okolica bo miała taki mieszany charakter, przyjemne knajpki. Dodatkowo oferowała niespodziankę na sam koniec podróży. Ale za zne od cmentarza.

Brutalistyczne w stylu olbrzymie, podziemne dwupoziomowe kolumbarium zostało Zaprojektowane w 1958 przez zespół, którym kierowała jedna z pierwszych argentyńskich architektek Ítala Fulvia Villa. Zrealizowano je w latach sześćdziesiątych.

Jest trudno fotografowane, w naturze robi większe wrażenie.

ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Tanie loty na Karaiby: bilety na Barbados z Warszawy za 2454 PLN Tanie loty na Karaiby: bilety na Barbados z Warszawy za 2454 PLN
Tanie loty do Chile z Warszawy za 1936 PLN! Tanie loty do Chile z Warszawy za 1936 PLN!
#22 PostWysłany: 15 Paź 2024 08:32 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zdjęcia z cmentarza byłyby ostatnimi w tej relacji gdyby nie przypadkowe odkrycie. Na ostatni spacer i ostatnie jedzenie postanowiłem pójść w okolice Parku Stulecia, bo ma owalny kształt a poza tym byłem ciekawy jak wygląda w pogodny weekendowy dzień.

Park nie okazał się nadzwyczajny, moją uwagę zwrócił klub kombatantów najazdu na Malwiny

Image

Znacznie więcej mojej uwagi zajął statek przy parku. Ma wszystko: mostek kapitański, bulaje, nawet komin.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Okazał się być szpitalem marynarki wojennej??? (Hospital Naval)

Budynek został zaprojektowany przez Clorindo Testę i Juana Hectora Lacarre w ramach konkursu w 1977. Szpital oddano do użytku w 1981 r.

I to by było na tyle, może na sam koniec dodam jeszcze, że kiedy po powrocie z BA spacerowałem po Stambule miałem nieustanne poczucie bylejakości tamtejszej architektury i urbanistyki. Turcja w sumie pod tym względem jest wyjątkowo słaba. Tamtejsze miasta są brzydkie, szybko i tanio budowane. Zupełnie inaczej niż takie BA zbudowane wolniej i drogo. No i jeśli chodzi o średni wiek materii budowlanej, pomimo znaczącego handicapu Stambułu wynikającego z posiadania budowli wczesnochrześcijańskich, średniowiecznych itd chyba starsze.

Żeby nie było ja Stambuł bardzo lubię, ale nie za jego piękno i elegancję, które objawiają się tam stosunkowo rzadko, to jednak temat na odrębną opowieść
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

#23 PostWysłany: 07 Lis 2024 22:24 

Loty: 878
Kilometry: 1 345 092
srebrny
Wspaniałe zdjęcia pięknej architektury!
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 08 Lis 2024 06:21 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Niesamowita relacja. Na palcach 1 ręki można policzyć ikoniczne zdjęcia BA, słownie 2 lub 3: BA z lotu ptaka i przykłady art deco Edificio Kavanagh i Teatro Opera. A brak starówki z listy UNESCO w Colonia del Sacramento... wybitne.
Powyższe nie jest szydera, tylko uznaniem dla wyborow autora relacji.
Widać BA, ale i CdS i MV potrafi zachwycić kazdego i zadowolić rozne gusta.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 08 Lis 2024 09:25 
Awatar użytkownika

HON fly4free
To ja napiszę tu coś, co może wydać się kontrowersyjne. Moim zdaniem lista UNESCO jest dla podróżników, którzy nie wiedzą czego chcą.

UNESCO daje "zobiektywizowane" wskazówki. No i nadaje się do zaliczania podróżniczych KPI. Potem można się pochwalić nie tym, że widziało się coś nowego, nieznanego, a właśnie odwrotnie tego co inni, którzy tam byli już widzieli. Taka korpo turystyka jest szczęśliwie uprawiana przez większość, co dla mnie ma mnóstwo dobrych stron.

A lista UNESCO jest zupełnie przypadkowa. Oczywiście znajduje się na niej mnóstwo obiektów o olbrzymiej wartości, ale też nie ma bardzo wielu nie mniej istotnych.

Jak rozumiem sposób dokonywania zgłoszeń na listę powoduje, że jest ona polityczna nie merytoryczna.

Zresztą o czym tu mówić. Na liście pierwsze są Włochy potem Chiny a na trzecim miejscu są Niemcy.

Ja wiem co i jak chcę zwiedzać, często coś istotnego pominę bo mi nie starczy czasu, albo po prostu dlatego, że tego nie znajdę. Trudno, dla mnie ważniejsza jest radość samodzielnego odkrywania. Poza tym zawsze daje to powód do powrotu.

Jeśli zaś chodzi o starówkę w CdS to tam byłem i jest ona zupełnie zwyczajna oraz niespójna stylistycznie co odwiedzającym ją daje wrażenie "malowniczości". Mi tam w zakresie malowniczości bardziej podobały się obsadzone drzewami główne ulice miasta poza miejscem UNESCO.
 Profil Relacje PM off
yendras lubi ten post.

#26 PostWysłany: 08 Lis 2024 09:47 
Awatar użytkownika

HON fly4free
To nie był przytyk. A UNESCO podałem tylko jako odnośnik. Równie dobrze może być to lista tip'ow z gmaps lub innego viatora....
Zawsze pasjonuje mnie Twój wybór. Sam nie jestem tego typu turysta/podroznikiem, a też lubię zapuszczać się w dziwne/nieoczywiste miejsca.
 Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.

#27 PostWysłany: 22 Lis 2024 11:24 
Awatar użytkownika

Loty: 207
Kilometry: 429 684
niebieski
-- 22 Lis 2024 10:11 --

pabien napisał(a):
[...]
Jeden z teatrów
[...]

Przyjrzałeś się tym fotelom w lobby? To Barcelona Miesa van der Rohe? If so, to na bogato... ;) :D

-- 22 Lis 2024 10:24 --

pabien napisał(a):
To ja napiszę tu coś, co może wydać się kontrowersyjne. Moim zdaniem lista UNESCO jest dla podróżników, którzy nie wiedzą czego chcą.
[...]
Jeśli zaś chodzi o starówkę w CdS to tam byłem i jest ona zupełnie zwyczajna oraz niespójna stylistycznie co odwiedzającym ją daje wrażenie "malowniczości". Mi tam w zakresie malowniczości bardziej podobały się obsadzone drzewami główne ulice miasta poza miejscem UNESCO.

Zgadzam się z przedmówcą ;)
Co do CdS to jest po prostu nudna i przereklamowana.
Dobrze, że lista Unesco jest, warto sprawdzać i traktować jako podpowiedź, ale absolutnie nie wyczerpującą tematu. Jak ktoś wie czego szuka, to znajduje masę znakomitych rzeczy, których nie ma na tej liście. Przykładem są chociażby warowne kościoły w Siedmiogrodzie. Wpisanych na listę jest 6, owszem - świetnych, ale jest jeszcze wiele innych, które wprost urywają dupę.
 Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.

#28 PostWysłany: 22 Lis 2024 12:25 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tam to dawne bogactwo widać wszędzie. Co ciekawe przy tych daleko posuniętych środkach bezpieczeństwa w prywatnych budynkach tam mogłem swobodnie wejść.

Teraz jestem w Południowej Afryce i tutaj takie rzeczy by nie przeszły. Ile musiałem się namęczyć żeby mnie wpuścili na kampus Uniwersytetu, ale było wartoImageImage
 Profil Relacje PM off
yendras lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości