Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 03 Mar 2024 18:55 

złoty
Fakt, o tym zapomniałem :-) Nie ma problemów z komunikacją - przydaje się chociaż podstawowy francuski, jednak w większości miejsc można dogadać się po angielsku. Jedyny problem jest w miejscach mało turystycznych i punktach gastronomicznych, szczególnie na Tahiti - tam czasami mieliśmy problemy by otrzymać to co zamówiliśmy. Tak naprawdę największym wyzwaniem był zakup biletów lotniczych w biurze Air Tahiti - tam oprócz jednego człowieka na którego musiałem poczekać z kwadrans nikt(!) nie mówił po angielsku.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Tanie loty na Karaiby: bilety na Barbados z Warszawy za 2454 PLN Tanie loty na Karaiby: bilety na Barbados z Warszawy za 2454 PLN
Tanie loty do Chile z Warszawy za 1936 PLN! Tanie loty do Chile z Warszawy za 1936 PLN!
#22 PostWysłany: 03 Mar 2024 19:19 

Loty: 306
Kilometry: 677 647
niebieski
Bardzo przyjemnie mi się czytało tą relację. Mnóstwo praktycznych informacji, takie relacje lubię najbardziej! Świetny tip z możliwością skorzystania z resortów bez konieczności noclegu za miliony monet.
No i super porównanie na koniec. Tylko przykro czytać, że Zanzibar tak sie zepsuł. Byłam 12 lat temu i na Jambiani moglismy iść plażą godzinę bez spotkania innego turysty. A zaczepiały nas trochę dzieciaki i psy :D

Czy są miejsca na Polinezji gdzie podobnie do Hawajów, można obserwować żłówie na plaży?

Ostatnio edytowany przez Iza N., 03 Mar 2024 19:30, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Sorvali lubi ten post.

#23 PostWysłany: 03 Mar 2024 19:23 

@Iza N., ja byłam 6 lat temu (na Zanzibarze) i jeszcze było tak, jak piszesz... (ale i tak zachwytu, poza plażami, we mnie nie wzbudził).
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 03 Mar 2024 19:46 

złoty
Iza - z tego co się orientowałem to istnieje możliwość obserwacji żółwi na atolu Tetiaroa - na północ od Moorea. Przyznam jednak, że nie interesowałem się jak tam dopłynąć.
Ponoć latem bez problemu z brzegów Moorea można zobaczyć humbaki (od lipca do listopada, w porze suchej). Jedyne co widzieliśmy, to gigantyczne kraby na Bora Bora (głównej wyspie) - wychodziły na ogródku każdej nocy (na początku myślałem że to krecie nory, a to były kraby). Nie ma tam natomiast takich miejsc jak na Kauai (Polihale) gdzie setkami wylegują się foki mniszki (monk seals).
Jeszcze słówko o Zanzibarze i Malediwach zanim zostanę zjedzony przez fanów zdjęć na IG - zupełnie szczerze, plaże tam są lepsze i ładniejsze (szczególnie na Malediwach, nie będę nawet z tym dyskutować - ale to jedyna przewaga Malediw) niż na Polinezji (nie licząc atolów Bora Bora) - jednak absolutnie w każdej innej kategorii Polinezja wygrywa.
My na Zanzibarze byliśmy całkiem niedawno, 2 lata temu. I moja córka miała dość po 2 dniach, nie mogła spokojnie plażą przejść paru kroków, od razu była obskakiwana przez kilkunastu dzieciaków które non stop ją zaczepiały, śpiewały, tańczyły...przyjemne na chwilę, nie przez cały pobyt. Do nas natomiast co 30 sekund podchodził sprzedawca czegoś - kokosów, magnesów, wisiorków, wycieczek - a jak już się dałem skusić na wieczorny rejs łodzią dhow - to na otwartym morzu zaczęła przeciekać i sam musiałem wodę wylewać pojemnikami po farbie by nie zatonęła. Oczywiście moja córka miała z tego największa frajdę i do dziś chce tam wrócić tylko po to by to powtórzyć, ja już niekoniecznie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 03 Mar 2024 20:04 

Loty: 306
Kilometry: 677 647
niebieski
Humbaki kocham miłością nieskończoną. Kusi ta Polinezja :) Po szoku cenowym na Hawajach nie myślałam, że przyjdzie mi jeszcze do głowy podobny kierunek. A tu proszę świetna relacja i sprawdzanie biletów :D
 Profil Relacje PM off
Sorvali lubi ten post.

#26 PostWysłany: 03 Mar 2024 20:13 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Iza N. napisał(a):
Humbaki kocham miłością nieskończoną.

Na Polinezji Fr., na Niue, a przede wszystkim na Tonga można z nimi (i innymi gatunkami) pływać. Sam właśnie się nad tym głowię na te wakacje, ale temat jest dość trudny, bo wskazane jest rezerwowanie z wyprzedzeniem (w naszych miesiącach letnich, przybywa tam sporo gości z Australii i Nowej Zelandii, którzy uciekają przed "zimą"), co akurat w moim przypadku byłoby mocno ryzykowne.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 04 Mar 2024 22:19 

Loty: 233
Kilometry: 487 115
Destynacja wpisana do przyszłych planów do realizacji. Popatrzyłem trochę na noclegi na blokingu i nie jest tak strasznie cenowo .... na szczęście :-) Korzystając z okazji mam prośbę czy byłaby możliwość podania maila do tej wypożyczalni na Tahiti i wyjaśnienie czy nasze prawo jazdy wystarczy czy potrzebne jest któreś międzynarodowe?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 04 Mar 2024 22:44 

złoty
Wystarczy polskie prawo jazdy, międzynarodowe nie było konieczne ani na Tahiti ani na Moorea.
Zapomniałem dodać - i jedni i drudzy pobierali na karcie po 80000 XPF depozytu (niecałe 3K pln) :
Adresy e-mail wypożyczalni:
ABCars Tahiti - abcarslocation@gmail.com
Vaiana Rent a Car Moorea - vaianarentacar@gmail.com
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 05 Mar 2024 14:02 
Awatar użytkownika

Loty: 193
Kilometry: 445 696
Sorvali napisał(a):
tropikey napisał(a):
Wielkie dzięki za tą relację i za masę pożytecznych informacji praktycznych. Teraz chyba pora na relację z Twojego numeru 1 :D .

Z listy tropików (Okinawa) relacji nie wrzucę bo minęło już kilka lat, natomiast mój osobisty nr 1 to Grenlandia i jeśli ktoś będzie zainteresowany to mogę skrobnąć kilka zdań w najbliższym czasie (byliśmy tam latem 2022, więc stosunkowo niedawno) - tym bardziej, że mam tam w planach powrót może jeszcze w tym roku :-)

Relacja super i piękne zdjęcia!

Jak nie chcesz wrzucać relacji z Okinawy, to może chociaż podzielisz się highlightami i planem :)? Na forum wiele nie ma na ten temat, więc na pewno się przyda.
 Profil Relacje PM off
Sorvali lubi ten post.

#30 PostWysłany: 05 Mar 2024 15:07 

złoty
Napisałem na priv ;-)

Na Okinawie spędziliśmy kilka dni w Naha i okolicach a następnie tydzień na archipelagu wysp Kerama (Tokashiki) w miejscowości Aharen. Dostać można się promem z Naha, kosztował w przeliczeniu kilkadziesiąt złotych i płynął jakieś 2h. Jest tam kilka podobnych kwater na wynajem (i jeden bardzo drogi hotel 3 czy 4*) - wszystkie wyglądały podobnie jeśli chodzi o standard i - przynajmniej wtedy - wszystkie oferowały w pakiecie śniadanie oraz obiadokolacje (koszt w przeliczeniu ok 450 PLN/noc za 2 osoby). Nocowaliśmy u jakiegoś znanego emerytowanego zawodnika baseball, popularnego w tamtej części świata. Oprócz tego naliczyliśmy się w tym miejscu 17 restauracji, w tym 16 serwowało dania kuchni japońskiej a jeden gość we własnym prywatnym domu po pobycie we Włoszech otworzył małe bistro w którym podawał tylko pizzę oraz risotto ze ślimakami łowionymi codziennie rano. Piękne były plaże na tej wyspie, ciekawa rafa, można było wypożyczyć za niewielkie pieniądze dowolny sprzęt do sportów wodnych. Takie miejsce, by się zresetować i odpocząć od wszystkiego - przez tydzień spotkaliśmy tam tylko jednego Amerykanina, japońskich turystów też było niewielu i tylko na głównej miejskiej plaży. Wystarczyło odejść kilometr w inną stronę i było tak jak na załączonym zdjęciu. Wieczorami wszyscy schodzili się do jedynego "hawajskiego" baru i raczyli różnymi odmianami awamori (destylat z fermentowanego ryżu), lub obserwowali wspólnie niebo na plaży (tu trzeba było uważać na jadowite węże habu, które wychodziły po zmroku i wszędzie były ostrzeżenia by uważać - ale to jedyne (oprócz cyklonów) zagrożenie w tamtym miejscu. Bardzo polecam ! Chciałem się tam nawet wybrać ponownie, bo będę w Japonii w czerwcu ale akurat wypada tam pora deszczowa więc raczej skończy się na Hokkaido.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Plaża w Aharen
japan.jpg
japan.jpg [ 954.39 KiB | Obejrzany 5555 razy ]
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 05 Mar 2024 15:39 

srebrny
Zazdro! :)
Za Południowy Pacyfik zawsze +
Fajna relacja, dzięki!

P.S.
Co prawda nie zgadzam się z Twoim subiektywnym rankingiem ale to Twoja relacja i Twój subiektywny ranking, nic mi do tego. :)
 Profil Relacje PM off
Sorvali lubi ten post.

#32 PostWysłany: 07 Mar 2024 23:17 

srebrny
Dzięki za relację, przeczytałem z ciekawością i zazdrością. Niestety, wiele ze zdjęć się nie ładuje, coś jest nie tak. O Okinawie wiele dobrego słyszałem, jesteś kolejną osobą, która zachęca do jej odwiedzin. Co do Zanzibaru to znajomi dopiero co wrócili i potwierdzają Twoje słowa, mocno się zawiedli a oczekiwania mieli spore.
Sorvali lubi ten post.

#33 PostWysłany: 08 Mar 2024 11:53 

srebrny
Dzięki za świetną relacje! Czytałem z wielką zazdrością. 6 lat temu nasze bilety na Papette poszły do kosza za sprawą nowego członka rodziny i od tamtej pory trzyma się nas obsesja na punkcie tego kierunku.
W ramach ciekawostki powiem ze zwrocili nam w 100% kase za bilety wewnetrzne Ait Tahiti, ktore kupilismy Ppt=>Bora=>Rangiroa=>Ppt. Wystarczyl jeden mail bez zadnego przedloznia dokumentow.
 Profil Relacje PM off
Sorvali lubi ten post.

#34 PostWysłany: 08 Mar 2024 12:16 

złoty
Znam ten ból :-) Mam nadzieję, że uda Wam się jednak wkrótce tam dotrzeć. Air Tahiti polecam - wszyscy super mili (mimo problemów komunikacyjnych w biurze), dobra organizacja, zero problemów z bagażem itd. Nie napisałem, że istnieje jeszcze druga lokalna linia Air Moana - możliwe że ceny biletów na loty lokalne kupowane na miejscu są u nich jeszcze niższe jednak nie dane nam było tego sprawdzić bo będąc 3x na lotnisku w Papeete ich biuro za każdym razem było zamknięte.
A co do zdjęć - w wersji mobilnej wszystkie wyświetlają się bez problemu, może to kwestia ich rozmiaru i rozdzielczości (starałem się wrzucać w jak najlepszej jakości).
 Profil Relacje PM off
mycak lubi ten post.

#35 PostWysłany: 17 Kwi 2024 22:14 

Świetna relacja, brawo. Konkretnie i na temat. Dziękuję za tą relację szczególnie, gdyż Polinezja Francuska siedzi, a właściwie siedziała mi w głowie jako priorytetowy kierunek. Planowałem ją na majowy urlop w tym roku, ale po przyjrzeniu się właśnie komunikacji, cenom i atrakcjom spadła z priorytetów. Twoja relacja mnie w tym utwierdza. Oglądając zdjęcia i czytając opis mam wrażenie, że jest podobnie do Fidżi i Wysp Cooka, na które z łatwością i w rozsądnych pieniądzach dotarłem z Nowej Zelandii. I które jako fan wysp wszelkiego rodzaju polecam.
W kwestii Okinawy, również mam podobne zdanie. To wspaniałe miejsce, z pysznym jedzeniem, bardzo gościnne i bezpieczne. Byłem tam już 3 razy i za każdym razem obiecuję sobie, że tam jeszcze wrócę. Na pierwsze miejsce w moim rankingu musiała jednak wpuścić trójkę Grenlandia Islandia i cudowny Svalbard, ale tylko dlatego że najbardziej lubię te zimniejsze wyspy.
Raz jeszcze dziękuję za relację. Wspaniałych podróży!
 Profil Relacje PM off
Sorvali lubi ten post.

#36 PostWysłany: 19 Kwi 2024 13:44 

złoty
Dzięki za miłe słowa. Mój ranking wygląda podobnie (TOP 3 to Grenlandia, Islandia i Svalbard właśnie), tutaj pisałem tylko o tropikach. Twoja odpowiedź motywuje mnie jednak do tego, by napisać jednak krótką relację z Grenlandii - spróbuję się do tego zabrać w najbliższym czasie.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 11 Lip 2024 22:29 

Ogromnie dziękuję za tę obszerną relację, właśnie szukam inspiracji na podróż poślubną a polinezja od dawna jest moim podróżniczym marzeniem, może tym razem się uda :)
 Profil Relacje PM off
Sorvali lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Trendiction [Bot] oraz 2 gości