Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 06 Sty 2024 21:50 
Awatar użytkownika

Loty: 279
Kilometry: 525 273
niebieski
Wszędzie są hotele gdzie można się poczuć luksowo.

Ja mam już trochę doświadczeń afrykańskich i ciągle mnie to Togo kusi, ale moich zimków już nie.
Szczerze tu uciekłbym tam po prostu na tydzień w grudniu trochę poleżeć w jakimś luksowym hotelu nad oceanem.

Aczkolwiek trzeba się przyzwyczaić do pewnych rzeczy.
W Cabo Verde uznałem, że to fantastyczny kraj, jeśli nie potrzebujesz wiele do życia.
Jest internet. jest słoneczko, kilka sklepów opanowanych przez chińczyków i owoce morze. Tam ciężko znaleźć minusy,
aczkolwiek w Gambii po 4 dniach w hotelu na bookingu o ocenie 8.0, uciekłem do hotelu ze spa, gdzie cena była bardzo europejska.
Bo zmęczony byłem wszystkim. Pogodą, ludźmi - lokalsi traktowali każdego białego turyste jak bankomat, kuchnia, brakiem produktów.
Tunezja a zwłaszcza Tunis po ostatnim pobycie widzi mi się jako pięknie zmarnowane miasto, syfu jest mnóśtwo.
A gdyby tylko lokalsi nauczyli się nie wyrzucać smieci na ziemie, wprowadzono by zakaz palenia w restauracjach byłóby to całkowicie przyjemne.

Zaś Maroko to prawie Europa.
Togo na pierwszy raz na pewno będzie ciekawym przeżyciem, jak ktoś nie był wcześniej. Ale tak jak mówiłem jest kilkla fajnych hoteli na wybrzeżu gdyby ktoś się zmęczył krajem.
travellista lubi ten post.

Podróż do Miami za 3466 PLN. Loty z Warszawy i 6 noclegów Podróż do Miami za 3466 PLN. Loty z Warszawy i 6 noclegów
Madera i Porto Santo w jednej podróży z Gdańska za 999 PLN Madera i Porto Santo w jednej podróży z Gdańska za 999 PLN
#22 PostWysłany: 07 Sty 2024 03:31 

HON fly4free
Robaku napisał(a):
Wszędzie są hotele gdzie można się poczuć luksowo.
Tunezja a zwłaszcza Tunis po ostatnim pobycie widzi mi się jako pięknie zmarnowane miasto, syfu jest mnóśtwo.
A gdyby tylko lokalsi nauczyli się nie wyrzucać smieci na ziemie, wprowadzono by zakaz palenia w restauracjach byłóby to całkowicie przyjemne.

Pytanie tylko czy jest sens lecieć do Togo siedzieć (tylko) w hotelu na plaży - każdy ma oczywiście swój styl podróżowania i potrzeby, ale pytanie pozostaje.
Afryka generalnie jest bardziej wymagająca od innych miejsc ; sam kiedyś rozpocząłem podróżowanie po niej i dość szybko przerwałem (dokładnie po wizycie na Madagaskarze, który był 3 czy 4 krajem ), gdyż wydało mi się to (wtedy) właśnie zbyt niewygodne / męczące. Oczywiście nie mówię tu o Maghrebie, Egipcie czy RPA, albo innych Zanzibarach, gdzie istnieje (bardzo) dobra infrastruktura i nie ma w zasadzie żadnych szczególnym utrudnień.

Co to Tunisu - zmiana na gorsze nastąpiła gdzieś po upadku Ben Alego. Widać dramatyczny brak kasy na publiczne inwestycje, więc miasto podupada a do tego nikt go porządnie nie sprząta. Też zwróciłem na to uwagę - pamiętam Tunis z końca lat 90. czy początku 2000 i wtedy było zdecydowanie bardziej czysto.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 07 Sty 2024 12:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Też uważam, że każdy ma swój styl podróżowania.
Ja tylko wskazuje, że naprawdę jak ktoś sobie hurraoptymistycznie ustalił 2 tygodnie w Togo, czy innym podobnym kraju, jako pierwsza wizyta w Afryce, a uzna,po 5 dniach, że jednak to nie dla niego, to jednak ma opcje skończyc w hotelu o europejskim standardzie, Gdzie ew. będzie miał możliwość zjedzenia czegoś lokalnego, ale i zapewne jakaś pizze znajdzie.
Ja sam to Togo rozważąm, tylko pod tym względem, żeby 2 dni zostać w Lome, a potem już totalnie na wybrzeże, w listopadzie odpocząć

#24 PostWysłany: 07 Sty 2024 12:54 
Awatar użytkownika

Loty: 282
Kilometry: 473 988
srebrny
@Robaku oczywiście masz rację, że istnieje alternatywa w razie gdyby komuś nie spodobał się taki kraj. Tylko faktycznie czy warto rzucać się na taki kierunek na sam początek poznawania Afryki żeby potem w razie czego zamykać się w drogim hotelu?
Znajomi lecą niedługo do Indii na 2 tygodnie w tym wypoczynek na Goa. Zapytałem czy wiedzą jakie są Indie. W odpowiedzi usłyszałem, że byli już w Tajlandii więc mają przetarcie ;)
Czasami ciężko zrozumieć pomysły ludzi na wybór kierunków.
3 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 07 Sty 2024 13:33 

Cieszę się, że swoim wyznaniem spowodowałem taką dyskusję. Pragnę tylko uspokoić, że nie jestem turystą, który z all inclusive przerzucił się na Togo :D Wiadomo, będzie to wymagający wyjazd, pierwszy raz w Afryce, na pewno na samym kontynencie są łatwiejsze kierunki, ale ja też tak działam: pojawia się mniej popularny kierunek w fajnej cenie? Biorę, bo wszystko jest na todo liście :). Żeby trochę ten wyjazd ułatwić biorę kumpla (chociaż większość wyjazdów robię solo), mamy budżet trochę większy niż spłukany backpacker (chociaż większość wyjazdów robię w takim stylu) więc powinniśmy dać radę. A, na wybrzeżu też na pewno się troche wygrzeję, bo w listopadzie to obowiązek!
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 07 Sty 2024 14:42 
Awatar użytkownika

niebieski
-- 07 Sty 2024 13:42 --

Kiedyś latało się do Egiptu na all in. Teraz można do Gambii, Togo. Ja tam nie widzę w tym nic złego. Czy się traci pewna czesc kraju na pewno. Ale może niektórzy nie potrzebują poznawać innej kultury , ba na pewno tak jest bo przecież re strefy dla Polaków w Chorwacji nie wzięły się znikąd.
A ja mam z Afryką takie doświadczenia że to za każdym razem kontynent który uczy pokory.

-- 07 Sty 2024 13:42 --

Kiedyś latało się do Egiptu na all in. Teraz można do Gambii, Togo. Ja tam nie widzę w tym nic złego. Czy się traci pewna czesc kraju na pewno. Ale może niektórzy nie potrzebują poznawać innej kultury , ba na pewno tak jest bo przecież re strefy dla Polaków w Chorwacji nie wzięły się znikąd.
A ja mam z Afryką takie doświadczenia że to za każdym razem kontynent który uczy pokory.
3 ludzi lubi ten post.
czeskipepik uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 11 Sty 2024 06:57 
Awatar użytkownika

Loty: 660
Kilometry: 847 353
HON fly4free
Sabena zmieniła lot z WAW do BRU tak, że trzeba spędzić nockę w BRU. Cóż, wychodzi na to, że to nie Togo będzie moją pierwszą prawdziwie afrykańską destynacją. Na razie pójdzie na wieszak
 Profil Relacje PM off
oskiboski uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 11 Sty 2024 07:40 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@pabien Tak polzartem, niektore dzielnie Brukseli dadza Ci juz wstep do - prawdziwie afrykańskiej destynacji... :-)
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 27 Mar 2024 16:49 
Awatar użytkownika

Loty: 879
Kilometry: 1 977 364
HON fly4free
-- 27 Mar 2024 15:28 --

Wróciło. A do tego Liberia i Kamerun za 2400-2500, więc też bdb cena.

-- 27 Mar 2024 15:49 --

bonus wrzuta Luanda z Mediolanu, gdzie można tanio dolecieć...

Załączniki:
LAD.png
LAD.png [ 48.21 KiB | Obejrzany 1967 razy ]
ROB.png
ROB.png [ 49.38 KiB | Obejrzany 2025 razy ]
LFW.png
LFW.png [ 47.51 KiB | Obejrzany 2025 razy ]
DLA.png
DLA.png [ 48.56 KiB | Obejrzany 2025 razy ]

Image
 Profil Relacje PM off
16 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 19 Kwi 2024 22:38 

niebieski
Zaczęło wchodzić na następny rok.......
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
turysta bezendu uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 28 Kwi 2024 00:49 
Awatar użytkownika

Loty: 208
Kilometry: 407 080
platynowy
Togo z Ethiophianem ;)? Brussels z Krakowa entered the chat :)

ceny pewnie jeszcze do optymalizacji na OTA

OW lekko ponad 1k PLN

ed. Swiss nie chce byc gorszy :)

Załączniki:
wrolfw.png
wrolfw.png [ 32.77 KiB | Obejrzany 1913 razy ]
krklfw.png
krklfw.png [ 33.09 KiB | Obejrzany 1925 razy ]
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 28 Kwi 2024 08:51 
Awatar użytkownika

Loty: 660
Kilometry: 847 353
HON fly4free
To ciągle to samo

waw-lfw-1500-pln-rt,232,173950&hilit=Lfw?start=0

Image
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 28 Kwi 2024 12:50 
Awatar użytkownika

Loty: 208
Kilometry: 407 080
platynowy
Swissa z WRO to tam raczej nie było ;)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#34 PostWysłany: 28 Kwi 2024 13:36 

złoty
Przecież ten swiss to tylko kwestia dolotu do BRU na lot SN…
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 28 Kwi 2024 14:56 

HON fly4free
I Przelot LX po Europie dodatkowo mnoży podatki i podnosi cenę biletu, który jest do wyciągnięcia za 1500+ zeta na stronie linii bez żadnych kombinacji z OTA z dolotami LX/SN.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 27 Maj 2024 17:26 

Przełożyli nam powrót z Togo na 2 dni później. Czy w SN ds się coś ciekawego wyrzeźbić przy zmianach?
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 27 Maj 2024 17:46 

Loty: 1026
Kilometry: 985 211
platynowy
Przy tak dużej zmianie raczej dość sporo, ale wszystko w ramach standardowych zasad grupy LH i zero elastyczności.
Ich CS jest jednym z gorszych, jeśli nie najgorszym, z jakim miałem do czynienia.

#38 PostWysłany: 27 Maj 2024 17:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Mi wysłali tylko info, że powrotny odwołany. Rzecz listopadowa, więc zabiorę się za to pewnie pod koniec wakacji. Ale, @Sudoku, rozwinąłbyś dla nowicjusza trochę w wolnej chwili, na co ewentualnie można standardowo liczyć?

#39 PostWysłany: 31 Maj 2024 18:28 

srebrny
Kupowałem dla 4 osób Lome w tej promce (najtańsza taryfa) i przy zmianie lotu "tam" miałem 2 opcje do wyboru: pełny zwrot albo akceptacja wylotu +/-1 dzień. Nic więcej - ani przez chat ani przez infolinię.
kameander lubi ten post.
kameander uważa post za pomocny.

#40 PostWysłany: 31 Maj 2024 18:31 

niebieski
A jaka była duża ta zmiana ??
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: FeedDemon [Bot] oraz 16 gości