Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
(za @Zeus)

Darmowe wycieczki od THY
touristanbul-od-turkish-airlines,1144,141652

Darmowe noclegi od THY przy długich przesiadkach
https://www.turkishairlines.com/en-int/ ... l-service/
https://www.turkishairlines.com/en-int/ ... tm_term=pc

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1857 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 93  Następna
Autor Wiadomość
#1701 PostWysłany: 07 Maj 2024 08:57 

Loty: 1026
Kilometry: 985 211
platynowy
Kilka miesięcy temu wiele rzeczy można było załatwić jak się było w potrzebie.
Niestety przez kombinacje czy ich próby jak wyżej, Eldorado się skończyło.
Chcecie lecieć do/z Argentyny, kupujcie bilety do Argentyny.
3 ludzi lubi ten post.

6 dni na Malcie za jedyne 500 PLN. Bezpośednie loty z Warszawy i noclegi w bardzo dobrym hotelu 6 dni na Malcie za jedyne 500 PLN. Bezpośednie loty z Warszawy i noclegi w bardzo dobrym hotelu
Tanio! Czarterowe loty na Zanzibar z Poznania za 1749 PLN Tanio! Czarterowe loty na Zanzibar z Poznania za 1749 PLN
#1702 PostWysłany: 07 Maj 2024 10:38 
Awatar użytkownika

Loty: 47
Kilometry: 133 137
@Sudoku

Tu chodzi tylko i wyłącznie o poprawienie sobie warunków podóży. Nikt nie mówi że ja tego żądam czy wymagam.

Po prostu - może mi to poprawić komfort podróży i warto spróbować.

Probowałem 2 razy jeszcze używając chatu.

2 próba - stanowisko że totalnie nic się nie da zrobić
3 próba - chęc zmiany daty wylotu - ale tylko i wyłącznie po potwierdzeniu przez Air Europa, że 1:05h to zbyt mało czasu na przesiądke w MAD o 5/6 rano. Potwierdzenie również, że zmiana musi się odbyć w ramach tego samego przewoźnika oraz musi być z tego samego lotniska.

#1703 PostWysłany: 07 Maj 2024 10:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

I Turkish i AirEuropa lecą z tego samego terminalu, T1 a MCT to 60 minut, więc nie wyczarujesz niczego.
 Profil Relacje PM off
tanhayi uważa post za pomocny.

#1704 PostWysłany: 07 Maj 2024 10:58 
Awatar użytkownika

Loty: 47
Kilometry: 133 137
Dzięki @Zeus

Zostaje mi więc wydłużenie sobie wakacji:)

I liczenie na to że lot z ASU do MAD sie opóźni.

#1705 PostWysłany: 08 Maj 2024 07:29 

Wygląda na to, że możliwość dowolnej edycji rezerwacji odeszła w niepamięć :cry: Na moim locie miałem zmiany na 3 z 4 odcinków i wszystkie ponad 20min. Jedyna możliwość zmiany to daty wylotu -7/+30 dni. To co wcześniej było standardem, czyli możliwość zmiany portu wylotu i przylotu w ramach regionu jest już niemożliwa, taką przynajmniej dostałem informacje na infolinii od trzech różnych konsultantów oraz mailowo z polskiego i ukraińskiego oddziału TK. W takim przypadku edytowałem sobie rezerwacje na te same dni i loty, tylko zrobiłem to ręcznie bo wtedy weszły wysokie klasy rezerwacyjne Q i S, a klikając w ich propozycję zmiany wchodziły najniższe P, czyli takie jak przy kupnie biletu. Możliwe, że to jest właśnie przyczyna braku możliwości zmiany o lotnisko wylotu. Poczekam, teraz na kolejną zmianę rozkładu i może się uda przy wysokich klasach rezerwacyjnych.
2 ludzi lubi ten post.
tanhayi uważa post za pomocny.

#1706 PostWysłany: 14 Maj 2024 17:54 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W ramach zbliżającego się lotu w biznesie mam layover ok. 12 h (przylot do IST 22:35, wylot 10:45), a że nie ma lotu z krótszą przesiadką, przysługuje mi hotel tranzytowy.
Jak sobie pomyślę, że najpierw stracę czas przy "transit hotel desk" i potem dwa razy na przejazd shuttle busem, to najchętniej zostałbym w saloniku TK i skorzystał z tamtejszych "nap rooms", ale te ponoć są tylko dla pasażerów z przesiadką pomiędzy 5 i 9 h.

Czy udało się Wam skorzystać z takiego pokoju w czasie dłuższej przesiadki? Na FT czytałem wpis kogoś, kto miał lekko powyżej 9h i dostał taki pokój z wyraźnym komentarzem, że to wbrew zasadom, ale dostaje w ramach gestu dobrej woli.
Zastanawiam się, czy jest sens tracić czas i próbować wbić do "nap room'u" licząc, że i ja na taki gest się załapię, czy lepiej jednak iść prosto do "transit hotel desk"?

Jeśli to drugie, to może jest opcja, żeby załatwić to z wyprzedzeniem, mailowo, żeby zminimalizować czas na formalności i trafić jak najszybciej z lotniska do hotelu? Jest jakiś mail dedykowany temu zagadnieniu?
 Profil Relacje PM off  

#1707 PostWysłany: 14 Maj 2024 18:36 
Awatar użytkownika

złoty
Ja bym wziął hotel, jedyny minus jaki widzę to wczesny powrót na lotnisko, niestety oni tak mają, że zawożą wszystkich na 3h przed odlotem, i gdyby hotel był dobrze skomunikowany z lotniskiem to bym podziękował za transfer powrotny i samemu dojechał, wtedy można się wyspać i spokojnie zjeść śniadanie
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#1708 PostWysłany: 14 Maj 2024 18:42 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Majac na uwadze, ze masz 12h "brutto", z czego netto to tylko jakies 6 godzin. Dlugie taxi na IST, immigration, czlapanie przez terminal, zalatwianie hotelu - 1-1.5h, dojazd do hotelu 1h. Odbior z hotelu na 4h przed lotem, ewenementem jest odbior na 3h przed. Wiec realnie spania to moze byc 5-6h max. Jesl Ci to odpowiada to OK. Ale, wlasnie moze lepiej zostac juz na lotnisku. Jak mialem podobna prezsiadke zgralem to z IstanbulTour - ale bylem na IST ze 3h wczesniej. O Twojej porze przylotu pewnie juz zadnej wycieczki nie bedzie. I potem od polnocy do do rana kima w saloniku. Sporo osob tak robi.
W kinie jest ciemno i cicho. Wystarcza standardowe zatyczki do uszu. Poza kinem potrzebne i zatyczki, i klapki na oczy. Zbyt duzo swiatla :-)
To takie male podpowiedzi, gdyby jednak nie dali naproom. Ew. mozna szukac zacisznosci w 2 salonikach PP. Ale watpie, aby bylo tam lepiej (jesli chodzi o spanie) niz w C TK.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#1709 PostWysłany: 14 Maj 2024 18:53 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@jaco027 - dokładnie o to mi chodzi :D Od tego jeżdżenia w tę i z powrotem, to w tym hotelu pewnie bym nawet nie zasnął.
Pomyślę jeszcze, ale może faktycznie zostanę jednak na lotnisku. To będzie mój 1. raz w IST, a skoro salonik TK jest generalnie wychwalany, to obadałbym go w takim wypadku do cna :D
Podejrzewam, że z tą dostępnością nap roomów może być tak, że to zależy od ruchu w danym dniu i jeśli się dogadam z nimi, że jestem elastyczny i mogę podejść, gdy się coś zwolni, to może na ten mój sporo ponad 9-godzinny layover przymkną oko ;) A jeśli nie, to moje wygłuszające słuchawki i klapki na oczy (+ budzik w telefonie ustawiony po trzykroć) załatwią sprawę, byle tylko jakieś wygodne miejsce znaleźć.
 Profil Relacje PM off  

#1710 PostWysłany: 14 Maj 2024 19:33 
Awatar użytkownika

złoty
Ja się jednak @jaco027 nie zgodzę, sam miałem jeden raz mniej czasu i jeszcze trzeba było kupić wizę, ale nie żałowałem, zawsze można poprosić o hotel w miarę blisko, a że wziąłem prysznic i położyłem się na 5h, to i tak było super po locie z gru, dalej tak jak pisałem trzeba im powiedzieć, że wracamy na własną rękę, ostatnio w marcu byłem na lotnisku 1, 45h przed lotem i się wynudziłem przed gatem, nawet nie chciało mi się szukać fast tracka tak szybko wszystko szło
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#1711 PostWysłany: 14 Maj 2024 20:49 

HON fly4free
@tropikey: nie spodziewaj się nadmiernych fanfarów po poczekalniach TK w IST: ok, wiem że są wychwalane, ale IMO jednak przesadnie, i piszę to jako regularny pasażer latający od wielu, wielu lat via stare i nowe IST; osobiście nawet wolałem starą dwupoziomową poczekalnię na dawnym Ataturku niż tą nową biznesową - ona oczywiście nie jest zła, głodny z niej też oczywiście nie wyjdziesz, ale czy siedziałbym tam 10 godzin? Nie, bo to zdecydowanie nie jest poziom poczekalni QR, EY itp. - po pierwsze jest prawie cały czas dość mocno zatłoczona i przez to głośna, bardziej trochę taka kantyna do masowego jedzenia, po drugie niewiele jest na prawdę wygodnych miejsc do typowego "chill'u" nie mówiąc już jakimś spaniu poza pokoikami, a po trzecie - jak sam wspomniałeś - w pokoikach obowiązują reguły i jednak większość obsługi się ich trzyma a Ty ich nie spełniasz, więc przydzielenie ci pokoiku nie będzie dla nikogo priorytetem w takim układzie; pewnie ktoś tam zasady czasem nagnie, ale prędzej jak masz dodatkowo Elite/Elite Plus w TK. Szans powodzenia tej misji są więc wysoce niepewne. Przy takim czasie, jak Ty masz, zdecydowanie brałbym hotel - nawet kilka godzin snu w normalnym łożku przy długiej podróży jest IMO bezcenne. Poproś o hotel blisko lotniska, powstało dużo nowych, więc powinni już mieć dużo większe możliwości w tym zakresie niż rok temu, a z podstawianego transferu zrezygnuj i wróć sobie poźniej na lotnisko na własną rękę jak już wyżej sugerowano - dojazd uberem nie będzie kosztował majątku.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1712 PostWysłany: 14 Maj 2024 20:54 
Awatar użytkownika

Loty: 410
Kilometry: 578 998
złoty
Ostatnio naprawiali fotele w saloniku TK (ale tym dla Goldow). Przez moje dwa wyjazdy była tam 1/4 foteli.

Ja mimo wszystko przy tak długiej przesiadce brałbym hotel bez dwóch zdań. Salonik to tylko salonik. Mi udało się szybko ogarnąć taki hotel, ale fakt, że dojazd później to było jakieś 40 min i powrót na długo przed lotem. Można wrócić samemu taksówką, jedna para co była ze mną, prosiła żeby ich nie budzić bo sami pojadą na lotnisko.

Z nap room korzystałem ale mieliśmy 8:05h przesiadkę.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1713 PostWysłany: 14 Maj 2024 21:00 

HON fly4free
Tak na marginesie to jakiś mega zasadniczych różnic między poczekalnią M&S *G a biznesową to też nie ma ;-)
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#1714 PostWysłany: 14 Maj 2024 21:24 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W TK mam Elite, więc być może jakieś tam szanse na nap room dzięki temu by były.
W każdym razie, bardzo dziękuję za odzew i podpowiedzi. Pomyślę i zdecyduję chyba dopiero w IST, gdy będę czuł, na ile jest zmęczony. Będę niby tylko po locie z WAW, ale tego samego dnia przyjadę pociągiem z Gdyni, więc trochę już to będzie odczuwalne... Poczytałem sobie w miarę aktualne relacje i dopiero teraz widzę, że może być kiepsko z fotelami do jakotakiego rozłożenia się, więc łóżko w hotelu byłoby na pewno lepszą alternatywą.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#1715 PostWysłany: 14 Maj 2024 21:27 

Troche na uboczu masz takie kozetki za kotarami, spokojnie można tam się przekimać ;)

Image
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#1716 PostWysłany: 14 Maj 2024 21:27 

HON fly4free
Jeśli te 12 h przesiadki wypada ci w nocy to w poczekalniach jest wtedy też największy młyn, bo mnóstwo ludzi zlatuje się wieczorem do IST i czeka po kilka h na nocną rozciągniętą falę wylotów zwłaszcza do Azji.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#1717 PostWysłany: 14 Maj 2024 21:30 

platynowy
@tropikey Bierz hotel, bo w saloniku się nie wyśpisz. Ruch jest duży, wygodnych miejsc takich do spania jak na lekarstwo. Jest ta niby sala kinowa, gdzie są fotele nadające się jako tako do kimania i ludzie wykorzystują te pomieszczenie właśnie do snu. Ale jak masz sporo ludzi na ograniczonej przestrzeni, to pojawia się zaduch itp.
Zgadzam się z tym, co napisał @marek2011, tj. też uważam, że salonik na starym lotnisku był jakoś sympatyczniejszy.
tropikey lubi ten post.

#1718 PostWysłany: 14 Maj 2024 22:15 
Awatar użytkownika

Loty: 410
Kilometry: 578 998
złoty
Dodam jeszcze, że przywiozą was na lotnisko na tyle szybko, że zdążysz jeszcze wejść do saloniku i się w nim wynudzić :)

Do kontroli masz fast track, który co prawda nie wiem czy coś daje, bo zwykła kolejka jeszcze tu nie szedłem.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#1719 PostWysłany: 14 Maj 2024 22:19 

platynowy
Pewnie zależy od pory, ale jednak ten FT może coś dać.

#1720 PostWysłany: 14 Maj 2024 22:48 

Loty: 85
Kilometry: 390 401
Szczerze powiedziawszy, na mnie salonik TK nie zrobił aż takiego wrażenia. Oczywiście jedzenia jest dużo, ale np. ostatnio jak byłem tam, to już nie było coca coli, pepsi, tylko ichnie odpowiedniki. Do tego widzę już pewne ślady zużycia, na pewno wygodnym jest też możliwość wzięcia prysznica. Salonik TK pozycjonowałbym wyżej niż Lufthansy ale oczywiście niżej niż lecąc biznesem Qatarem.
Zatem do odpoczynku brałbym w ciemno hotel, będzie wygodniej, czyściej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1857 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 93  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości