Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 243 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wenecja
#41 PostWysłany: 20 Lis 2015 18:55 

niebieski
Bilety powinno się w autobusie za każdym razem skanować- przynajmniej ja tak zrozumiałam. Zielone światełko informuje ,że bilet jest ważny, czerwone - że nieważny. Ale od momentu pierwszego ,,odbicia,, trzeba liczyć 24 h.
Na vaporetto nie kasuje się za każdym razem.Tylko na niektórych (przesiadkowych ?) przystankach są bramki i przy nich czytniki i wtedy się skanuje bilet.
Ja uważam ,że warto chociaż na chwilę zobaczyć Burano i ewentualnie Murano.
My zaczęliśmy od Burano.Popłynęliśmy tam wczesnym rankiem ( super pora -puuusto) vaporetto nr 3 ( przesiadka na Murano na przystanku Faro ! ) a potem nr 12. To nie jest jakaś długa droga.
Powrót 12 (można wysiąść i zwiedzić Murano i wrócić znów np.3 do przystanku Ferrovia i stamtąd ruszyć albo piechotą albo 1 czy 2 przez Canale Grande)

-- 20 Lis 2015 19:21 --

Mapkę vaporetto lepiej mieć w telefonie,bo nie można jej dostać bezpłatnie. Przydaje się wtedy,kiedy trzeba sprawdzić stację końcową ( wtedy wiadomo czy nie popłynie się w przeciwnym niż chcemy kierunku- jak to zrobiło wielu turystów wracających z nami z Burano ) . Chociaż na każdym przystanku też są czytelne informacje. Bez obawy,to nie jest trudne do ogarnięcia,chociaż i mnie się tak wydawało.
 Profil Relacje PM off  

Przygoda w Kolumbii: Bogota, Medellin, Santa Marta i Cali w jednej podróży z 2 miast od 3693 PLN Przygoda w Kolumbii: Bogota, Medellin, Santa Marta i Cali w jednej podróży z 2 miast od 3693 PLN
Tygodniowe all inclusive w 4* hotelu na wyspie Sal za 3730 PLN. Wylot z Warszawy Tygodniowe all inclusive w 4* hotelu na wyspie Sal za 3730 PLN. Wylot z Warszawy
#42 PostWysłany: 20 Lis 2015 20:10 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Burano moim zdaniem jest dużo ciekawsza od Murano i raczej nawet będąc 1,5 dnia warto (przy dużym tempie zwiedzania). Przy spokojnym tempie lepiej pozostać w Wenecji.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 20 Lis 2015 23:35 

niebieski
Dziękuję Wam za odpowiedzi.
Jaka według Was jest najlepsza opcja dostania się na Burano?
Namówiliście mnie i teraz myślę jak najlepiej zaplanować te niecałe dwa dni w Wenecji (1 nocleg) tak, aby jak najwięcej zobaczyć i dobrze wykorzystać bilet 24h na Vaporetto.
Myślę tylko czy po wymeldowaniu z pokoju damy radę ostatnie pół dnia chodzić z pkecakami po Wenecji.
I pytanie o Bazylikę św. Marka.
Będziemy od niedzieli do poniedziałku. Czy w niedzielę lepiej odpuścić że względu na to że jest czynna 3 godziny?
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 22 Lis 2015 23:22 

niebieski
Na Burano, tak jak już wcześniej pisałam wygodnie jest popłynąć nr3 do przystanku Faro na Murano i potem przesiadka na nr12 .
Co do plecaków musicie sami się zastanowić czy ich ciężar/wielkość będzie Wam przeszkadzać.
Pamiętaj,że do bazyliki św Marka nie wpuszczają z plecakami !
Spróbujcie ,tak jak my dostać się tam niedługo przed zamknięciem.Nie czekaliśmy ani minuty. Ale to pewnie zawsze kwestia przypadku.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 23 Lis 2015 14:06 

niebieski
A czy na Burano nie będzie mi wygodniej, szybciej linia nr 12 bezpośrednio, bez przesiadki na Murano?

Co do plecaków po wymeldowaniu pomyślałem, że te ostatnie 3 godziny spędzimy zwiedzając Cannaregio i Ghetto, tam nie powinno być tłumów więc wydaje mi się, że będzie łatwiej z bagażem niż w innych częściach miasta.

Słyszałem o zakazie w bazylice św. Marka ale znajduje sprzeczne informacje czy chodzi o duże bagaże czy o każdy.
Mały plecak, codzienny jest dozwolony?
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 23 Lis 2015 14:18 
Awatar użytkownika

Loty: 206
Kilometry: 286 425
niebieski
Chodzi o wszystkie plecaki. Obok bazyliki jest przechowalnia.

#47 PostWysłany: 23 Lis 2015 15:53 

niebieski
Czy ta przechowalnia jest płatna? Do niej też mogą być kolejki?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 23 Lis 2015 16:10 

niebieski
Przechowalnia jest bezpłatna. Ewentulanie wrzucasz napiwek. Kolejek raczej nie ma...
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 29 Lis 2015 23:30 

niebieski
[quote="totti"]A czy na Burano nie będzie mi wygodniej, szybciej linia nr 12 bezpośrednio, bez przesiadki na Murano?

Nooo, teoretycznie byłoby wygodniej.Ale to zależy skąd startujesz. Bo ten końcowy/początkowy przystanek Fondamente
Nove jest trochę daleko. Możesz do niego dopłynąć też innymi liniami.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 03 Lut 2016 14:32 

Właśnie się okazało, że będę w Wenecji 25kwietnia czyli Dzień Świętego Marka. Orientuje się ktoś czy cieszyć się, czy denerwować, że nie wiedząc kupiłem bilety na ten dzień? Działa wtedy normalnie komunikacja? Da radę wejść do bazyliki? Bo np zarezerować wejścia na godzinę nie można... Dziękuję z góry za pomoc

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 03 Lut 2016 14:39 

niebieski
Przyłączam się do pytań :-)
Również będę w tym dniu w Wenecji, czy ktoś wie o której jest wyścig gondoli i gdzie najlepiej go obejrzeć?
Czy w ten dzień bez problemu dostanę się do Bazyli i na Burano,Murano?
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 22 Lut 2016 10:45 

Witam
3 czy 4 dni jest bardziej optymalne na Wenecję?
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 22 Lut 2016 10:55 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
srebrny
3
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 22 Lut 2016 11:12 

złoty
Jeśli podasz średnią prędkość z jaką zamierzasz się poruszać to postaram się to wyliczyć :lol: A tak na poważnie to nie ma jednoznacznej odpowiedzi.Zależy co planujesz zobaczyć.Każdy ma swoje sposoby na zwiedzanie.Jeśli lubisz poczuć klimat miejsc ,w których jesteś,zajrzeć w mniej turystyczne miejsca, delektować się miejscowymi specjałami- wybierz dłuższą opcję.Jeśli chcesz szybko zobaczyć najważniejsze zabytki-3 dni w zupełności wystarczą.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 22 Lut 2016 11:33 

niebieski
No bez jaj z takim pytaniem :lol:
Jak dla mnie 1 styknie
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 22 Lut 2016 11:55 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 365
Kilometry: 528 188
Dla mnie 4 było mało ...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#57 PostWysłany: 22 Lut 2016 12:05 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 132 615
niebieski
W 2013 byliśmy na jednodniówce. Totalna gonitwa, żeby zobaczyć jak najwięcej. Sporo się udało, ale w tym roku będzie powtórka, tym razem dwudniowa :D
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 22 Lut 2016 14:38 

niebieski
Czy mając półtora dnia (obydwa przypadają na dzień wolny od pracy) płynęlibyście na Burano, Murano?
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 22 Lut 2016 14:53 

Smierz napisał(a):
Hej,w zeszłym tygodniu wróciliśmy z Wenecji i mogę podzielić się moimi doświadczeniami.
Nocowaliśmy w hotelu Aaron w Mestre - dwa kroki od dużego dworca kolejowego i przystanków autobusów dojeżdżających bezpośrednio do Wenecji (nr2) oraz na lotnisko Marco Polo (nr15).
To był świetny wybór,bo hotel naprawdę kapitalny. Niewielki,spokojny,bardzo czysty,nowocześnie wyposażony ( nawet w lodówkę) z obfitymi śniadaniami i przemiłą obsługą.
W pobliżu duży supermarket.
Wybrałabym po raz drugi ten hotel .
I tak cały dzień spędzaliśmy w starej Wenecji,a na noc dopiero lądowaliśmy w hotelu.
My byliśmy w Wenecji 2,5 dnia i zdecydowaliśmy się na kupienie biletów na 48 h.
Obejmują one zarówno autobusy jak i vaporetto.
Uważam ,że warto było wydać te pieniądze.
Pływaliśmy wzdłuż i wszerz po Canale Grande ( i rano i o zachodzie słońca widoki niezapomniane)
Popłynęliśmy na Burano ,Murano (przy okazji: pływa tam vaporetto nr 12 z dostępem do toalety,co czasem się przydaje?) i Lido.
Dużo łaziliśmy po Wenecji również pieszo. A że przystanków vaporetto jest naprawdę dużo ,mogliśmy przemieszczać się nawet po 2-3 przystanki ,żeby trochę odpocząć i wylądować w innej dzielnicy.
Do bazyliki św Marka weszliśmy z biegu, po godz 16. Zerowa kolejka.
Większość kościołów można zwiedzać bezpłatnie.

Czy na tych biletach dobowych można kursować z tego Mestre do centrum Wenecji?
I czy ten bilet 72 godzinny jest czy trzeciego dnia do północy.
Ile kosztuje i czym dojechać z lotniska Treviso do Mestre?

Ostatnio edytowany przez becareful, 22 Lut 2016 15:04, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 22 Lut 2016 15:02 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 132 615
niebieski
@totti
nie

@becareful
tak
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 243 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości