Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 98 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 07 Mar 2023 18:13 

Mam pytanie o transport z lotniska Treviso i poruszanie sie 5 dni po Wenecji.
Dojazd do i z hotelu wymaga, tramwaju wodnego. Planuje też zwiedzać Burano i Murano. Czyli zakładam codzienne korzystanie z tramwaju.
Pobyt : sobota ladowanie godz. 15:00. , niedziela, poniedzialek, wtorek, środa wylot 12:00.

1. Rozumiem że jeśli kupie 3 dniowy bilet na komunikację za 45 E, z lotniska musze dojechac autobusem i pociagiem do Wenecji, bo bilet na Treviso Airport Bus Express (jadący bezpośrednio do Wenecji na Piazzale Roma) nie jest wliczony w cene tego 3 dniowego biletu ? I jeśli chcę nim jechać i poruszać się na codzień po Wenecji to muszę kupić oddzielnie bilet na express z lotniska i bilet okresowy na tramwaje ?
2. Biorąc pod uwagę Wasze doswiadczenie, jaki transport z lotniska polecacie i jakie najlepiej lupic bilety na 5 dni pobytu ?
3. Czy ktoś z Was może jechał pociagiem do Padwy ? Czy bilet okresowy bedzie to obejmowal ?

Z góry dziękuje za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

Relaks na wyspie Safony za 1699 PLN 💙 wypoczynek w śródziemnomorskim stylu w hotelu przy plaży 🌊 Relaks na wyspie Safony za 1699 PLN 💙 wypoczynek w śródziemnomorskim stylu w hotelu przy plaży 🌊
Znaleźli najtańsze 5-gwiazdkowe hotele na świecie. W tych miejscach możesz pławić się w luksusach od 110 zł za noc! Znaleźli najtańsze 5-gwiazdkowe hotele na świecie. W tych miejscach możesz pławić się w luksusach od 110 zł za noc!
#82 PostWysłany: 07 Mar 2023 19:16 

niebieski
1. Tak, autobus i pociąg z Treviso to osobna sprawa ale tania, autobus miejski bilet u kierowcy lub w appce i pociąg trenitalia regionalny bilety w automacie.
2. Bilet w Wenecji Actv na 72 godziny, liczone od pierwszego skasowania na bramce, czyli teoretycznie z 72 godzin wyjdzie ci na cztery dni. Burano, Murano, Lido i co tam chcesz byle to były linie Actv.
3. Jeździłem do Padwy i Wenecji ale bilety są tak tanie że nie kombinowałem nic z okresowymi.

Taki bilet jest na tyle wygodny że nawet zwiedzając Wenecja wykorzystuje się szybkie przepłyniecie na drugą stronę kanału tramwajem wodnym zamiast iść daleko gdzieś na nieliczne mosty, oczywiście przy głównych kanałach tam gdzie pływają tramwaje.
Pływanie w Wenecji jest atrakcją samą w sobie, na głównych "trasach" masa turystów ale w wielu miejscach płyniesz z lokalsami, z dziećmi idącymi do szkoły, pracownikami itd, można dotrzeć do wielu miejsc gdzie turystów brak.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
lukewolf uważa post za pomocny.

#83 PostWysłany: 07 Mar 2023 19:43 

Dziękuję bardzo :)

Czyli biorąc wariant ekonomiczny, kupuję na lotnisku bilet na 3 dni i jadę autobusem na dworzec kolejowy, a potem pociagiem do Wenecji na tym bilecie bez dodatkowych kosztów ? Jeśli tak to skasowanie biletu liczy mi się od pierwszego autobusu ?

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 07 Mar 2023 23:29, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 07 Mar 2023 21:28 

niebieski
Tak jak napisałem wcześniej, autobus i pociąg z lotniska to osobne bilety jednorazowe, a osobna sprawa to tramwaje wodne w Wenecji.

Nie pamiętam ale chyba pod lotniskiem masz autobus nr 6, który jedzie na dworzec kolejowy, a tam regionalny do Wenecji, bilety w aplikacji albo, w autobusie u kierowcy i w automacie na dworcu na pociąg.
Bilety w Wenecji kupujesz po wyjściu z dworca masz kasy na wszystkie rodzaje transportu.
 Profil Relacje PM off
lukewolf lubi ten post.

#85 PostWysłany: 07 Mar 2023 22:20 

złoty
@Marcin Bartoszewski Uściślając. Tutaj znajduje się kasa biletowa ACTV https://mapy.cz/s/labagugubu jeśli chce się kupować bilety w sposób tradycyjny. Natomiast na tym przystanku https://mapy.cz/s/fezedorozo zaraz przy głównym wyjściu z dworca Venezia Mestre znajduje się automat biletowy.
 Profil Relacje PM off
lukewolf lubi ten post.

#86 PostWysłany: 07 Mar 2023 22:33 

Marcin Bartoszewski napisał(a):
Tak jak napisałem wcześniej, autobus i pociąg z lotniska to osobne bilety jednorazowe, a osobna sprawa to tramwaje wodne w Wenecji.

Nie pamiętam ale chyba pod lotniskiem masz autobus nr 6, który jedzie na dworzec kolejowy, a tam regionalny do Wenecji, bilety w aplikacji albo, w autobusie u kierowcy i w automacie na dworcu na pociąg.
Bilety w Wenecji kupujesz po wyjściu z dworca masz kasy na wszystkie rodzaje transportu.

Rozumiem, mialem mylne wrazenie ze sie one łączą ...

Dziekuje bardzo :)

P.S. Niestety 3 dniowy bilet starczy mi od soboty do wtorku. Na wylot w srode bede musial dokupic jednorazowke na tramwaj. Ale juz ogarniam :)
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 07 Mar 2023 22:46 

Z info aktualnych z połowy lutego
U kierowcy w busie nr 6 cena podwójna jak w appce (rozmawiałam podczas jazdy z miejscową studentką i powiedziała że tak chcą promować bezgotówkowe operacje i nie zawracać głowy kierowcom) 1,5 kontra 3,0 EUR aplikacja Momup
Pociąg 3,8 eur do Mestre ale do Wenecji chyba ta sama cena
Mnie udało się też kupić w hotelu 3 dniowy (72 h) po starej cenie 40 euro warto zapytać czy hotel nie ma takich wcześniej kupionych i nie chce pozbyć się zapasów :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#88 PostWysłany: 07 Mar 2023 23:23 

niebieski
KL_user napisał(a):
@Marcin Bartoszewski Uściślając. Tutaj znajduje się kasa biletowa ACTV https://mapy.cz/s/labagugubu jeśli chce się kupować bilety w sposób tradycyjny. Natomiast na tym przystanku https://mapy.cz/s/fezedorozo zaraz przy głównym wyjściu z dworca Venezia Mestre znajduje się automat biletowy.

Przez Mestre on/ona chyba będzie tylko przejeżdżał z Treviso do Wenecji.
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 30 Lip 2023 16:51 

srebrny
Poradźcie proszę jaki bilet na komunikację kupić: w Wenecji będziemy od około godziny 11 wtorek do około 16 w środę. Nocleg mamy koło dworca S.Lucia (czym stamtąd dojechać na pl. św Marka?). Dojedziemy z lotniska Treviso. Na pewno chcielibyśmy zobaczyć Murano.
czytaliśmy, że są jakieś karnety 10 przejazdowe- czy uprawniają do przejazdów tramwajami wodnymi? Czy też lepiej kupić bilet 24h (w jakiej jest cenie i gdzie go można kupić/)

#90 PostWysłany: 31 Lip 2023 00:58 

niebieski
Wszystko masz w temacie, Wenecja i praktycznie cała laguna z małymi wyjątkami to transport wodny, jak bilet dzienny to liczony jest od pierwszego skasowania na bramce i właściwie jak w ostatniej minucie wejdziesz na tramwaj czy statek to płyniesz gdzie chcesz.
Polecam Burano ale czy jest sens robic taki maraton w te kilka godzin pobytu to nie wiem.
Bilety masz np przy wyjściu z dworca albo w automacie albo w okienku.
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.

#91 PostWysłany: 16 Wrz 2023 13:37 

Loty: 2
Kilometry: 2 746
Ktoś pisał, że na biletach na pociąg nie ma godziny, że są ważne do północy, więc trzeba je kasować przed wejściem na perony. Wszystkie, które kupowałam miały konkretne godziny (zakup w biletomacie), nie kojarzę na nich napisu, że są ważne do północy, ale i tak je kasowałam, bo czytałam, że trzeba. Zastanawiałam się po co kasować skoro są na konkretne godziny, ale jeśli są ważne do północy to nabiera to sensu.

Jechałam z Treviso do Mestre tym bezpośrednim autobusem, połączenie nie najtańsze, ale ze względu na późną porę nie kombinowaliśmy. Bilet zakupiliśmy w automacie na lotnisku, należało go skasować przed wejściem do autobusu przy stoliku z kasownikiem. Lot był opóźniony, autobus odjechał również z opóźnieniem.

W drodze powrotnej skorzystaliśmy z biletu łączonego - podobna konstrukcja jak bilet lotniskowy na Modlin (pociąg + autobus). Bilet był ważny 4 godziny od skasowania.

Przejazd pociągiem z Mestre do S. Lucia kosztował nas 1,40 eur za osobę (ale chyba były też takie za 1,5 eur), przejazd autobusem 1,50 eur za osobę. Wolę pociąg, autobusy były zapchane.

Nie we wszystkich biletomatach była możliwość zakupu biletów dla 2 osób za jednym zamachem - nie wiedziałam jak wybrać ilość, spytałam Polaka, który był przy biletomacie obok i okazało się, że mamy inne wyświetlacze, choć biletomat tego samego przewoźnika.

W automatach jest zakup biletu 75 min bus, ale na tramwaj (ten tradycyjny, nie wodny) obowiązują te same bilety.
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 10 Paź 2023 14:36 

Sprawdzilem strone actv.avmspa.it, wklejam ponizej zdjecie. Wedlug informacji tam zawartych oraz mojeg planu podrozy (ladowanie na lotnisku Marco Polo, okolo 3,5 dnia w wenecji i wyjazd pociagiem z dworca glownego do Werony) najlepsza opcja bedzie 3 dniowy pass.

Jednak, zeby wydostac sie z lotniska to musze dokupic suplement o wartosci 7 euro, czy to upowaznia do wziecia bezposrednio tramwaju wodnego z lotniska do centrum?

Kolejne pytanie to odnosnie samego bileu - czy lepiej kupic ten bilet na miejscu czy online?

Załączniki:
1.JPG
1.JPG [ 99.38 KiB | Obejrzany 1520 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 10 Paź 2023 16:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 531
Kilometry: 832 705
@Jorgus88 tramwaje z lotniska Marco Polo to inny operator - Alilaguna wenecja-najlepsza-3-dniowa-karta-na-komunikacje-po-miescie,1407,45916?start=20#p892612
Chyba nie ma znaczenia jak kupisz pass - o ile nic się nie zmieniło, to z potwierdzeniem zakupu online i tak musisz się zgłosić do punktu ACTV po odbiór "właściwego" biletu.

#94 PostWysłany: 11 Paź 2023 10:49 

Wlasnie kupilem museum pass, bilet 48H na tramwaje i transfer wodny z lotniska. Jak dobrze rozumiem ponizsza ikonografike to troche sie zmienilo. Z tego co zrozumialem to bilet na transfer z lotniska (Alilaguna) trzeba oderbac w biurze przewoznika. Z kolei bilet na tramwaje wodne mozna odebrac z biletomatu.

Mam nadzieje, ze ten bilet na transfer bede mogl uzyc 10.11, bo wtedy przylatuje do Wenecji :)

Załączniki:
1.JPG
1.JPG [ 115.81 KiB | Obejrzany 1477 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 16 Lip 2024 11:09 

platynowy
W Wenecji można już płacić kartą bezdotykowo za bilety jednorazowe (€1.50) w kasownikach w wszystkich środkach transportu AVM:

https://avm.avmspa.it/en/content/pagame ... ard-e-visa
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

#96 PostWysłany: 02 Lut 2025 12:55 
Awatar użytkownika

platynowy
Aktualne ceny. Plus tygodniowy 65€, aerobus na i z VCE juz 10€.
Tap w busie na 1 przejazd jak podane wyżej 1.5€.Image
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 16 Mar 2025 21:13 

Cześć forumowicze,
będę miał nocleg w Mestre, z tego co przeczytałem na bilecie 24 godzinnym dojadę autobusem do Wenecji?
Gdzie taki bilet mogę kupić w Mestre? Są automaty na przystankach?
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 17 Mar 2025 01:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 531
Kilometry: 832 705
Na pewno kiedyś można było kupić w budce na pętli autobusowej w Mestre https://maps.app.goo.gl/Cca41YM8RKKDs96P6

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 98 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość