Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 80 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Lut 2012 23:26 

Witam
paluje powoli majowy weekend i tak sobie pomyslałem żeby moze pojechać
chorwacja (split) - bośnia (?) - czarnogora (?)
Gdzie polecacie pojechac bośni? interesuja mnie zobaczyc jakies miasto i plaze
pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Tam gdzie neon spotyka ruletkę 🎰🌃 Hongkong i Makau (z bagażem🧳) od 2483 PLN✈️ Tam gdzie neon spotyka ruletkę 🎰🌃 Hongkong i Makau (z bagażem🧳) od 2483 PLN✈️
Auto, lot i dach nad głową (✈️+🏠+🚗) Wycieczka nad Zatokę Kotorską za 578 PLN 😎🇲🇪 Auto, lot i dach nad głową (✈️+🏠+🚗) Wycieczka nad Zatokę Kotorską za 578 PLN 😎🇲🇪
 Temat postu: Re: wyjazd do B i H
#2 PostWysłany: 15 Lut 2012 23:37 

niebieski
Kolego ...Bośnia ma może jedynie 10 km dostępu do Morza - Neum. Zaleta, że ma i to do tego ciepłego Morza ale proponuję szukać w Chorwacji. Pozdrawiam

#3 PostWysłany: 15 Lut 2012 23:58 

orfik11 napisał(a):
Kolego ...Bośnia ma może jedynie 10 km dostępu do Morza - Neum. Zaleta, że ma i to do tego ciepłego Morza ale proponuję szukać w Chorwacji. Pozdrawiam

Chorwacja swoja drogą więc co proponujesz w Bośni? co warto zobaczyć?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Lut 2012 09:13 

niebieski
Osobiście zawsze staram się być Medjugorie/to jednak kwestia indywidualnej wiary/ , no i miasto strasznych kontrastów i pozostałości po wojnie - Mostar. Niedaleko Medjugorie są wodospady Kravica Slap. Gorąco polecam, szczególnie po jakimś upalnym całodziennym zwiedzaniu. Natomiast przy jednodniowym pobycie... cóż Neum i Morze. Pozdrawiam

#5 PostWysłany: 16 Lut 2012 09:28 

złoty
jak masz więcej czasu to polecam stare miasto w Sarajevie (Bascarsija) i przede wszystkim Mostar - magiczne miejsce, szczególnie podczas ramadanu. Można się zatrzymać w hotelu Kriva cuprija 2 - przystępne ceny, przemiła obsługa i widok z tarasów na most i Neretvę. z Mostaru niedaleko (ok 15km) jest Blagaj - też warto podjechać na kilka godzin. Ze Splitu do Mostaru jedzie się max 3h, chociaż pierwsze kilkanaście km serpentynami daje mocno w kość.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Lut 2012 11:49 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
2 lata temu odwiedziłam całe Bałkany i w BiH polecam Mostar, wodospady Kravica - te miejscówki są dość blisko morza. Co do Neum - prócz plaż nic tam raczej ciekawego nie ma :) Medjugorje - jeden wielki kram pamiątek z Chin :) Spodobało mi się również Sarajewo, ale to już musiałaby być dłuższa wyprawa. Pozytywną cechą BiH są ceny, znacznie niższe niż w Chorwacji. Fajnie poznać najpierw trochę historii Bałkan, wtedy zwiedzanie Mostaru czy innych miejscowości dotkniętych wojną staje się znacznie bardziej interesujące. Wojciech Tochman napisał świetne reportaże: "Jakbyś kamień jadła". Polecam :)

Pozdr :)
Basia

#7 PostWysłany: 16 Lut 2012 22:32 

orfik11*
Sorvali*
barka*
ślicznie dziękuje za wasze rady! z tego co piszecie to będe brał pod uwagę Sarajwo i Mostar!
A jeszcze mam dwa pyt
1 jaka jest najlepsza plaza w B i H? co polecacie?
2 czy juz teraz jest bezpiecznie tam smiało mogę samochodem jechac?
pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Lut 2012 22:57 

niebieski
Kolego osobiście uważam, że jeżeli kiedyś w Polsce będzie tak bezpiecznie jak w B i H czy nawet w Chorwacji to będziemy pięknym krajem. Naprawdę weź pod uwagę wodospady. Są super. Sarajewo jednak trochę daleko. Pozdrawiam

#9 PostWysłany: 16 Lut 2012 23:19 

niebieski
Mostar, Kravice super miejsca.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 21 Kwi 2012 12:03 
Awatar użytkownika

Loty: 28
Kilometry: 43 062
Do majówki już niedaleko, pewnie wszystko zaplanowane masz już na tip-top, a jednak jeszcze swoje 3 grosze dorzucę, bo na myśl o Bośni absolutnie wszystko się we mnie usmiecha :)W ubiegłym roku zjechałam Bośnię wzdłuż i wszerz i uważam, że naprawdę warto było! Tak jak już wspomniała Barka dobrze jest wczesniej zapoznac się z historią kraju, a przynajmniej ostatniego konfliktu, wówczas zwiedzanie nabiera zupełnie innego wymiaru. co do jazdy samochodem, to my wypożyczyliśmy w Mostarze samochód na 2 dni, warunki na drogach i zachowanie innych kierowców ok, czasami aż zbyt przepisowo jeżdżą :)Mostar jest przeslicznym miejscem, w dzień bywa jednak przepełniony turystami. w okolicy warto zahaczyć wodospady Kravica, twierdza w Pocitelj jest "taka sobie", ale po drodze, warto się też wybrac do Blagaj, tylko wcześniej upewnij się czy skończono już remont klasztoru. Ale niczym jest wypad do Bośni bez zahaczenia o Sarajewo! zostawiłam serducho w tym mieście.

Image
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Maj 2012 10:40 

niebieski
Jezdza przepisowo bo glownym zajeciem Policji bosniackiej jest golenie turystow. Ja pierwszy raz w zyciu jechalem taki kawal drogi zgodniez przepisami, ale sie oplacilo - osobiscie widzialem jak 3 razy zlapali jakichs Niemcow. A z osobistego kontaktu z ichniejsza Policja moge powiedziec, ze jakiekolwiek negocjacje sa bardzo ciezkie, a stawki wysokie (nas uratowalo tylko to, ze mielismy dobra tlumaczke i negocjatorke w jednej osobie:)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Sty 2015 10:00 

niebieski
Jak polecacie się poruszać po Bośni ? Czy połączenia koleją/autobusami są opłacalne ? Przymierzam się do wycieczki po części Bałkanów (Serbia, Bośnia, Czarnogóra, Kosowo, Macedonia, Albania) i po prostu trochę się obawiam jechać autem. Jak podróżowaliście ?

#13 PostWysłany: 04 Sty 2015 10:06 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja podrozowalem pociagiem i autobusem. Punktualnosc i standard OK. Ceny za komunikacje porownalbym do polskich PKS i PKP. Koleje sa tam tansze niz autobusy ale nie wszedzie dojezdzaja. Po powrocie wycztalem na forum ze uznaja znizki studenckie, niestyety przed wyjazdem ktos mi powiedzial ze nie i nie probowalem kupic biletu z ulga.

Wysłane z telefonu. Przepraszam za brak polskich znaków.

#14 PostWysłany: 04 Sty 2015 10:43 

niebieski
Super, takiej odpowiedzi oczekiwałem, gdyż z doświadczenia wiem, że kiedy biorę auto, to po dojechaniu na miejsce sił na zwiedzanie jest zdecydowanie za mało :)
jeszcze jakbyś mógł podpowiedzieć, czy sprawdzałeś gdzieś rozkłady wcześniej, ewentualnie jakie linie pociągów/autobusów polecasz ?

Pozdrawiam :)

#15 PostWysłany: 04 Sty 2015 10:58 
Awatar użytkownika

srebrny
Sprawdzalem ale rozklad autobusow on line nie pokrywal sie w 100% z prawda (godziny zazwyczaj byly ok, ale czesc kursow juz nie jezdzila). Strona kolei bosniackich o dziwo pokazywala prawidlowy rozklad.
Polecalbym pokonac trase Mostar-Sarajevo pociagiem. Widoki na prawde ekstra !

Wysłane z telefonu. Przepraszam za brak polskich znaków.

#16 PostWysłany: 08 Sty 2015 15:30 

Loty: 62
Kilometry: 119 293
Kilka tygodni temu wybrałem się na weekendową wycieczkę do Bośni (siedzę w Zagrzebiu) i osobiście polecam
1. Sarajevo - przepiękne miasto, strasznie klimatyczne, warto się wspiąć na ruiny twierdzy widoczne z miasta - w słoneczny dzień świetne widoki (nie wiem jak w nie słoneczne, ale pewnie trochę słabiej). Fota poglądowa, nie oddaje rzeczywistości.
Załącznik:
Komentarz do pliku: twierdza
DSC_0566.JPG
DSC_0566.JPG [ 40.89 KiB | Obejrzany 14394 razy ]

O ile widoki z twierdzy były fajne o tyle widoki ze szczytu na którym był park olimpijski w '84roku są niesamowite. Z parkingu idzie się jakieś 5-10minut, dochodzi się do rynny bobslejowej i można iść dalej w górę (jak ktoś lubi to nawet rynną). po wejściu na samą górę jest opuszczony zniszczony budynek i przy odrobinie wysiłku można wejść na jego płaski dach (czy tam nieskończone piętro, ciężko stwierdzić). I naszym oczom ukazuje się świetna panorama sarajeva z góry - zdecydowanie polecam. Fota.
Załącznik:
Komentarz do pliku: park olimpijski
DSC_0636.JPG
DSC_0636.JPG [ 61.1 KiB | Obejrzany 14394 razy ]

2. Mostar - my byliśmy tam w połowie grudnia więc miasto było praktycznie puste, bardzo niewiele sklepików z pamiątkami otwartych, muzeum przy moście zamknięte, ale mimo wszystko miasto robi wrażenie. Polecam knajpkę na rogu koło tagru (jakieś 3 minuty od mostu) bardzo dobre, bardzo tanie jedzenie.

3. Tak całkiem szczerze mówiąc największe wrażenie zrobiła na mnie trasa z Sarajeva do Mostaru - widoki przepiękne, naprawdę warto. Nie wiem jak to wygląda z pociągami, my mieliśmy wypożyczone auto.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 12 Sty 2015 00:27 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
niebieski
W 2013 roku jeździliśmy przez miesiąc po Bałkanach. Największe wrażenie zrobiła na nas Bośnia i Hercegowina i po zaledwie tygodniu spędzonym w BiH czujemy spory niedosyt. Oprócz Sarajewa i Mostaru wspomnianych wcześniej, polecam także Jajce. Sama miejscowość nie jest tak urokliwa jak na przykład Mostar, natomiast warto się tam wybrać dla malowniczych gór i jezior w okolicy. Polecam zwłaszcza zmotoryzowanym.

Relację z BIH zamieściliśmy na naszym blogu:
https://gdziesakasperki.wordpress.com/tag/bih/
invasion lubi ten post.

#18 PostWysłany: 26 Lut 2015 23:12 

Piękny kraj! Malownicze widoki oraz bardzo gościnni mieszkańcy.

#19 PostWysłany: 28 Sie 2015 12:51 

Loty: 141
Kilometry: 295 347
niebieski
Odgrzebane z archiwum ale odpowiadając mariano_85 plaże to tylko ten kawałek wybrzeża Neum

#20 PostWysłany: 21 Sie 2016 00:38 

Do Bośni i Hercegowiny wyskoczyłam w kwietniu na jeden dzień z Dubrownika. Samochód wypożyczyłyśmy w Chorwacji, więc niestety musiałyśmy zabulić za zieloną kartę. Dzięki temu udało nam się jednak dosyć dużo zobaczyć: Neum (jedyne miasteczko na wybrzeżu - nie polecam), Poticejl (piękne widoki z murów i twierdzy), Mostar (urokliwe miasteczko pełne Polaków), Medjugorie (nie polecam - komercja, tandetne kramy), wodospady Kravice (cudowne miejsce, wrażenia nie do opisania). Jedynym probkemem był dojazd do wodospadów i powrót stamtąd do Chorwacji, a dokładnie znalezienie drogi, ale miejscowi byli bardzo pomocni - wręcz wyrywali się do pomocy, a jak nie znali akurat angielskiego, to rysowali. Nie wiem, czy zauważyliście, ale wszystkie tablice z nazwami miejscowości, pierwotnie dwujęzyczne, miały zamazane nazwy serbskie.
Kraj jest piękny, ale w wielu miejscach można jeszcze dostrzec ślady ostatniej wojny, jak cmentarzyska, ostrzeżenia o bombach, czy pozbawionych np. nóg ludzi. Na horyzoncie majaczą minarety meczetów i daje się słyszeć nawoływanue muezinów. Spotkałyśmy wiele zakrytych kobiet.
Rozmawiając z lokalsami dowiedziałyśmy się, że wielu muzułmańskich miejscowych wyjechało i zaciągnęło się do ISIS.

Wysłane z mojego LG-D280 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 80 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość