Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Lut 2024 09:03 

złoty
Gdyby komuś miało się przydać - kilka info o wymianie waluty na lotnisku w Colombo (luty 2024).

Na przylotach zaraz po wyjściu do ogólnie dostępnej strefy jest kilka banków. Wszystkie banki mają te same kursy i w tę stronę nie pobierają prowizji. Kursy są wyraźne pokazane na tablicach i takie samie jak "na mieście", co oznacza, że Sri Lanka jest jednym z nielicznych krajów, w którym wymiana waluty na lotnisku jest opłacalna. Warto zachować kwitek z wymiany waluty, bo będzie potrzebny przy ewentualnej wymianie pozostałej reszty w drugą stronę.
Na przylotach są też bankomaty.

Na odlotach też jest kilka banków, w których można wymienić pozostałe rupie z powrotem na dolary albo euro. Potrzebny do tego jest kwitek z wymiany. Kursy są oczywiście gorsze niż przy wymianie z USD/EUR na LKR, spread wynosi ok. 4% (na przylocie za EUR dostałem ponad 329 LKR, na odlocie zapłaciłem 342 LKR). Kursy są takie same w każdym banku i też pokazane na tablicy, ale uwaga: na odlotach banki pobierają prowizje i te już się między sobą różnią. Ja się naciąłem, zapłaciłem w Sampath Bank prowizję 1000 LKR od transakcji (nie było o tym info na okienku), a dopiero później zobaczyłem, że w innych bankach jest 3% albo nawet 1.5%.
 Profil Relacje PM off
bepa22 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️ Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️
Zobacz Fudżi i Pałac Cesarski 🇯🇵 Bilety (również na wakacje) do Kraju Kwitnącej Wiśni od 2990 PLN 🔥 Zobacz Fudżi i Pałac Cesarski 🇯🇵 Bilety (również na wakacje) do Kraju Kwitnącej Wiśni od 2990 PLN 🔥
#2 PostWysłany: 24 Lut 2024 12:38 

srebrny
Jeśli chodzi o wymianę rupii na dolce. My byliśmy XI 2021 jak był czarnorynkowy kurs dolara no i wtedy też nikt nie chciał zamieniać rupii na dolce, bez względu na kurs.
Wtedy nam dość sporo zostało rupii. Ale na przylotach wpuścili nas (znaczy sami wbiliśmy nikogo nie pytając, ale nikt nas nie zatrzymywał) w okolice tych kantorów i udało nam się opchnąć rupie przylatującym białasom po takim samym kursie jak w okienku kantoru.
Więc jakby z jakiegoś powodu nie można było wymienić "w drugą stronę" to to jest jakaś opcja.
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 24 Lut 2024 15:29 

złoty
Warunki się dość mocno zmieniły, teraz od jakiegoś czasu rupia się dość konsekwentnie wzmacnia i wygląda na to, że czarny rynek przeszedł do historii. Jak zacząłem śledzić temat w okolicach zeszłego lata, to euro było po ok. 350 LKR, teraz zeszło w okolice 330.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Lut 2024 21:28 
Awatar użytkownika

złoty
Potwierdzam, nasz host wolał nas podwieźć do kantoru niż wziąć kasę w $, to chyba wszystko wyjaśnia
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 01 Mar 2024 13:20 
Awatar użytkownika

jak byłem dwa lata temu na Sri Lance, to każdy pytał czy mam dolary i na mieście dużo lepsze kursy były niż w kantorach,
aktualnie dolar spadł poniżej 310LKR i już ludziom na ich widok oczy się tak nie świecą :)
jeżeli aktualnie ktoś się wybiera na Sri Lankę to można przyjeżdżać śmiało bez USD i wszystko na miejscu wypłacić w bankomacie, ale pewnie zależy to od waszego banku
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Mar 2024 07:24 

Info z pobytu w styczniu polecam wymianę w kantorach nie w bankach na mieście kursy w bankach i procedury wymiany są tragiczne i czeka się około 20-30 min w zależności od banku na wypełnienie wszystkich dokumentów przez obsługę. Na lotnisku kursy tak po między kantorami na mieście a bankiem. Wymiany USD 310-316, Euro 330-360, no i wiadomo można wypłacać w bankomacie bez problemowo z płatnością karta jest mega problem poza marketami raczej mało kto ma terminal dużo osób oferujących noclegi za płatność kartą przerzuca na Ciebie swoją prowizje z banku
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Mar 2024 10:06 

niebieski
Jeszcze kilka słów z mojej strony. Na początku marca, kiedy kurs średni wynosił ~308 LRK/USD, na lotnisku (przyloty) wymieniliśmy dolary na rupie z kursem 306,5 (wszędzie był taki samy), czyli bardzo dobry moim zdaniem. Trzeba jednak przyznać, że bardzo dokładnie sprawdzają dolary - mieliśmy najnowsze banknoty 100 dolarowe i jeden nam odrzucił bo było naderwanie dosłownie na 1 minimetr.

Na mieście nie mieliśmy potrzeby wymiany, ale w rejonach nadmorskich widziałem kilka tablic z kursami 300-303 LRK/USD, kiedy kurs średni wynosił ~306 LKR/USD.

Jeśli chodzi o wymianę pozostałych rupii na lotnisku to najlepszą opcją jest wymiana już w strefie za immigration, a nie zaraz przy wejściu na lotnisku. W strefie za immigration (ale przed security, bo jest ono bezpośrednio przed bramkami) jest kantor Bank of Ceylon, znajduje się on już za większością sklepów, duty free, etc. W nim wymieniać mogą tylko obcokrajowcy (re-exchange), ma chyba najniższą prowizję (1% min. 500 LKR), gdzie w większości miejsc przy wejściu było 3% min. 1000 LKR. Kursów dokładnych nie pamiętam, mieliśmy około 8200 LKR, które Google przeliczał na niecałe 25 EUR, a my dostaliśmy 23 EUR.
60/193 krajów ONZ, 65 krajów ONZ+
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 27 Mar 2024 23:02 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 6 021
igiko napisał(a):
Jeśli chodzi o wymianę pozostałych rupii na lotnisku to najlepszą opcją jest wymiana już w strefie za immigration, a nie zaraz przy wejściu na lotnisku. .

Potwierdzam. Poza tym już nie trzeba mieć kwitów z zakupu waluty by móc ją sprzedać.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości