Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 18 Lip 2024 14:29 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
Martinuss napisał(a):
Antek12 napisał(a):
@nilka12 - OK MOBILITY - osobiście polecam - wypożyczałem na Malcie (2022) i na Gran Canarii (2023) - generalnie OK - tani wynajem , miałem swoje ubzepieczenie, nie szukali na siłe uszkodzeń, można brać - oczywiście jak odpowiadają Ci warunki najmu.
O sorry, nie zaznaczyło się :D

W tamtych miejscach tak - polecam. W innym z chęcią bym spróbował z zewnętrznym pełnym ubezpieczenniem.
Martinuss lubi ten post.

Super ❗️ Tanie loty (w jedną stronę) od 66 PLN 🔥 Dużo słonecznych kierunków do wyboru ☀️ Super ❗️ Tanie loty (w jedną stronę) od 66 PLN 🔥 Dużo słonecznych kierunków do wyboru ☀️
Drugie lotnisko w Polsce ograniczy kolejki do kontroli bezpieczeństwa! Od dziś płyny i elektronika zostają w plecaku Drugie lotnisko w Polsce ograniczy kolejki do kontroli bezpieczeństwa! Od dziś płyny i elektronika zostają w plecaku
#122 PostWysłany: 02 Sie 2024 10:35 

Witam, mam pytanie dotyczace wynajmu samochodu w Chorwacji. Być może głupie, ale sie nie znam wiec je zadam. Proszę powiedzcie, podczas wynajmu kaucja(depozyt) wynosi 1000€ i wklad wlasny wynosi 1000€. Czy to znaczy, że blokują na karcie 2000 czy blokują 1000 depozyt, a wklad wlasny płaci się czy też pobierany jest z depozytu w razie uszkodzeia samochodu?
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 02 Sie 2024 10:58 
Awatar użytkownika

Loty: 306
Kilometry: 358 203
srebrny
Jest blokowane 1000€ jako kaucja/depozyt na poczet „wkładu własnego”.
To oznacza, że jeżeli rozwalisz auto to potrącą Ci ten 1000€ i go nie zobaczysz. Tak to działa
 Profil Relacje PM off
Marcin_889 uważa post za pomocny.

#124 PostWysłany: 02 Sie 2024 11:05 

Dziękuję Ci bardzo za szybką odpowiedź i rozwianie wątpliwości.
Jeśli chodzi o wypożyczalnie w Zadarze (zwrot samochodu Dubrownik) ktoś coś może polecić?
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 02 Sie 2024 11:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@wasil10 może łaskawie wybijesz kolegom z głowy korzystanie z OK mobility w ZAG? :|
marcino123 lubi ten post.

#126 PostWysłany: 02 Sie 2024 11:19 

Loty: 36
Kilometry: 103 851
niebieski
Kiepsko szukałeś, leniuszek...
Poprzednia strona.
wynajecie-samochodu-w-chorwacji,1444,31820?start=100#p1706838

W Trogirze korzystałem z Keddy, średnio oceniam.
W Bergamo z Budget 6/5.

Obie akcje za pośrednictwem Booking.com
 Profil Relacje PM off
Marcin_889 uważa post za pomocny.

#127 PostWysłany: 02 Sie 2024 12:40 

Szukałem i przeczytałem wszystko dokładnie, im więcej opinii tym lepiej ;)
Pierwszy raz będe wypożyczal samochod, trzeba się uczyć na cudzych doświadczeniach. Więc wszystkie rady mile widziane
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 02 Sie 2024 12:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Gadekk napisał(a):
@wasil10 może łaskawie wybijesz kolegom z głowy korzystanie z OK mobility w ZAG? :|
Możesz coś więcej napisać? Bo jestem bliski rezerwacji u nich auta w ZAG…
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 02 Sie 2024 13:39 

niebieski
Marcin_889 napisał(a):
Szukałem i przeczytałem wszystko dokładnie, im więcej opinii tym lepiej ;)
Pierwszy raz będe wypożyczal samochod, trzeba się uczyć na cudzych doświadczeniach. Więc wszystkie rady mile widziane

Stosownego kliknięcia jakoś nie widzę...
;)
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 05 Sie 2024 12:14 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 408 252
złoty
Martinuss napisał(a):
Gadekk napisał(a):

W czerwcu wziąłem u nich auto przez booking. Mieli najlepszą ofertę, biuro na samym terminalu i w sumie to sieciówka, a nie jakiś krzak, a na dodatek mieli wcale nienajgorsze oceny. Komentarzy tak szczegółowo nie wertowałem i to był błąd.

Na miejscu wszystko wydawało się OK. Aż do momentu aż zapytali o ich ubezpieczenie, którego grzecznie odmówiłem, bo mam wkład w Infinite. Przywalili kaucję 1500EUR, zgodziłem się.
Pierwsza próba - odrzut karty, druga to samo. Inną kartą nie pozwolili, musiała być ta sama co przy rezerwacji. Podawałem przy rezerwacji akurat kartę żony, a ostatnio przyszła nowa, myślałem, że może jej nie aktywowała albo ma ustawione limity czy coś. Ale tutaj ciekawostka - 3 minuty wcześniej zapłaciłem u nich 30EUR za wyjazd do innego kraju poza Chorwację i wszystko było OK.
Szybki look na limity - wszystko gra. Wykonaliśmy zatem telefon do banku - kazali zrobić 2 próbne transakcje gdzie indziej na potwierdzenie, że wszystko gra i powiedzieli, że nie widzą żadnego problemu. Zatem próba numer 3, 4 i 5 i dalej nie przechodzi płatność za kaucję. Kolejny telefon do banku i próba płatności numer 6 wisząc na infolinii i info z banku, że to najprawdopodobniej wina OK Mobility i wadliwego terminalu.
Oni jednak idą w zaparte, że wszystko gra i robili głupie miny na to, że przecież zapłaciłem chwilę wcześniej te 30EUR u nich. Przy każdej odmowie proponowali wykupienie ich ubezpieczenia i zejścia z kaucji, sęk w tym, że proponowali 200EUR za 3 dni.
Finalnie odmówiłem wynajmu auta. Oddali mi te 30EUR zapłacone za wyjazd do innego kraju. Kwoty za najem nie chcieli oddać.
Zostaliśmy bez auta, nie było już nic innego na ten dzień do wynajmu, a jak było to 20x drożej.

Dla tych co chcą krótszą wersję
Jako mądry Polak po szkodzie przyjrzałem się bardziej komentarzom na Google. Okazało się, że sporo osób miało identyczną sytuację. Podstawiają pewnie wadliwy terminal i próbują namówić na zakup ich ubezpieczenia. Jak ktoś się nie zgadza, to zostają z niewydanym autem i kasą na koncie.

Z plusów - zadzwoniłem do Booking, chwilę im to zajęło, ale finalnie oddali mi kasę za auto, a także za nocleg na Słowenii, do którego nie dotarłem przez brak auta.

Relacja Brunei, Singapur, Malezja
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#131 PostWysłany: 05 Sie 2024 12:18 
Awatar użytkownika

srebrny
@wasil10

Niezłe przygody…

Czyli widzę, że chciałeś zrobić trasę jak Ja tu. Wypożyczenie auta w ZAG i pojechanie na Słowenię.

Koszt pozwolenia 30€ - ok. Inne chcą 70/80€ co jest przesadą. Będę brał ubezpieczenienie z wypożyczalni bo zawsze biorę ale…czy dobrze czytam. Za 3 dni chcieli 200€ za samo ubezpieczenie?! :O
 Profil Relacje PM off
wasil10 lubi ten post.

#132 PostWysłany: 05 Sie 2024 14:20 

niebieski
wasil10 napisał(a):
Martinuss napisał(a):
Gadekk napisał(a):

W czerwcu wziąłem u nich auto przez booking. Mieli najlepszą ofertę, biuro na samym terminalu i w sumie to sieciówka, a nie jakiś krzak, a na dodatek mieli wcale nienajgorsze oceny. Komentarzy tak szczegółowo nie wertowałem i to był błąd.

Na miejscu wszystko wydawało się OK. Aż do momentu aż zapytali o ich ubezpieczenie, którego grzecznie odmówiłem, bo mam wkład w Infinite. Przywalili kaucję 1500EUR, zgodziłem się.
Pierwsza próba - odrzut karty, druga to samo. Inną kartą nie pozwolili, musiała być ta sama co przy rezerwacji. Podawałem przy rezerwacji akurat kartę żony, a ostatnio przyszła nowa, myślałem, że może jej nie aktywowała albo ma ustawione limity czy coś. Ale tutaj ciekawostka - 3 minuty wcześniej zapłaciłem u nich 30EUR za wyjazd do innego kraju poza Chorwację i wszystko było OK.
Szybki look na limity - wszystko gra. Wykonaliśmy zatem telefon do banku - kazali zrobić 2 próbne transakcje gdzie indziej na potwierdzenie, że wszystko gra i powiedzieli, że nie widzą żadnego problemu. Zatem próba numer 3, 4 i 5 i dalej nie przechodzi płatność za kaucję. Kolejny telefon do banku i próba płatności numer 6 wisząc na infolinii i info z banku, że to najprawdopodobniej wina OK Mobility i wadliwego terminalu.
Oni jednak idą w zaparte, że wszystko gra i robili głupie miny na to, że przecież zapłaciłem chwilę wcześniej te 30EUR u nich. Przy każdej odmowie proponowali wykupienie ich ubezpieczenia i zejścia z kaucji, sęk w tym, że proponowali 200EUR za 3 dni.
Finalnie odmówiłem wynajmu auta. Oddali mi te 30EUR zapłacone za wyjazd do innego kraju. Kwoty za najem nie chcieli oddać.
Zostaliśmy bez auta, nie było już nic innego na ten dzień do wynajmu, a jak było to 20x drożej.

Dla tych co chcą krótszą wersję
Jako mądry Polak po szkodzie przyjrzałem się bardziej komentarzom na Google. Okazało się, że sporo osób miało identyczną sytuację. Podstawiają pewnie wadliwy terminal i próbują namówić na zakup ich ubezpieczenia. Jak ktoś się nie zgadza, to zostają z niewydanym autem i kasą na koncie.

Z plusów - zadzwoniłem do Booking, chwilę im to zajęło, ale finalnie oddali mi kasę za auto, a także za nocleg na Słowenii, do którego nie dotarłem przez brak auta.

Słabo szukałeś/nie czytałeś. Gdybys czytał, to byś wiedział, co zrobić.

wynajecie-samochodu-w-chorwacji,1444,31820?start=100#p1706838

Należysz do grupy, która czyta raczej to, co sama napisze.
😉

Aby się nie powtarzać za szeroko.
Wystarczyło wprowadzić z poziomu telefony PIN na nowo i wszystko hulało.
Ode mnie nie chcieli kasy na ubezpieczenie.
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 05 Sie 2024 15:20 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 408 252
złoty
Wybacz, że będąc w ZAG 6 czerwca, nie czytałem Twoich postów z 25 czerwca.

PS
dzwoniłem na infolinię banku 3 razy, 3 razy odbierał inny konsultant. Dlaczego zatem tam nikt mnie nie poinformował o tym?
PS 2
jeżeli to norma z odrzucanymi kartami, to pracownicy OK Mobility na pewno mieli (a mieli widząc komentarze w Google) podobne sytuacje i też mogli to podpowiedzieć, ale tego nie zrobili, bo próbowali wcisnąć ubezpieczenie. Dlatego mam prawo odradzać tę wypożyczalnię.

Relacja Brunei, Singapur, Malezja
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 05 Sie 2024 16:17 

niebieski
Nie pisałeś, że to 6.06., więc sarkazm uzasadniony był... 😉

Konsultant tego nie powiedział. Na forum było o pływającym CVV, sprawdziłem, był inny, nie zmieniałem tego. Wbiłem ponownie PIN, bo to mogłem zrobić. Na marginesie ten sam.

Info, że ponowne wprowadzenie było jednocześnie resetem karty dowiedziałem się później.

Pomogłem? 😘

Przyjemności.
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 20 Wrz 2024 17:49 

Szukam wypożyczalni w Splicie - na kolejny piątek godziny wieczorne. Samochód chciałbym oddać po 4 dniach w Dubrovniku. W międzyczasie - chciałbym na 1 dzień wyskoczyć do Bośnii. Czy ktoś przerabiał taki wariant i poleca jakąś ubezpieczalnię?
1. Patrząc przez pośredników - pokazuje mi, że w zasadzie wszystkie wypożyczalnie doliczają duże fee (nawet 150-200 euro) za zwrot w innym miejscu niż miejsce wypożyczenia
2. Wyjazd zagranicę to również duuży koszt lub cięzżo znaleźć o tym informację (o dokładnym koszcie)

Po krótkiej analizie zacząłem zastanawiać się nad zorganizowaną 1 dniową wycieczką ze Splitu do Bośnii oraz transport do Dubrovnika busem, co mnie nieco załamało, ale może akurat ktoś coś podpowie :) dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 20 Wrz 2024 18:11 

niebieski
Patrzyłeś wypożyczenie via Booking.com?
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 20 Wrz 2024 18:52 

@FUX tak. Przez booking najtaniej wychodzi wypożyczalnia Enterprise. niecałe 700 zł za 4 dni wynajmu w Splicie przy oddaniu w Dubrovniku , 50euro za wjazd do Bośni. Do tego 700 eur kaucji i 800 eur udziału w szkodzie...
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 20 Wrz 2024 19:09 

niebieski
No to o co Ci chodzi?
215 euro za 4 dni zrujnuje Ci budżet?
50 juro za dzień, bywa drożej.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 20 Wrz 2024 20:24 

Człowiek się przyzwyczaił do niższych kwot + możliwości uniknięcia depozytu/dużego udziału, dzięki wykupieniu dodatkowego ubezpieczenia ;) Na stronie Enterprise znalazłem, że za dodatkową opłatą 13e/dzień nie ma udziału własnego w szkodzie samochodu (wraz z szybą i oponami), z depozytem będę musiał się przemęczyć ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość